Кой хранителен режим би бил най-подходящ

14.09.09
18:52

Здравейте,

тъй като наскоро започнах фитнес и реших да преразгледма хранителните си навици се обръщам към аудиторията на форума за помощ.

Аз съм на 18, тежа 65 килограма, висок съм 182 см, а процентът на подкожните ми мазнини е 20%. За изчисляването на последната стойност си послужих с това.

Не бих задал въпроса си по този начин: “Кой хранителен режим съчетава покачване на маса(мускулна) като същевременно понижава % на подкожни мазнини”, защото звучи някак странно. Всъщност аз туко що го направих. Просто, както би искало едно дете, искам да покача мускулна маса да се отърва от % мазнини. Кой хранителен режим би бил най-подходящ за целите ми?

14.09.09
19:48

Най-напред начина по който си изчислил процента е меко казано неточен.
Второ това как ще се развива тялото ти зависи какви генетични възможности имаш.
При положение,че искаш да съчетаеш и двете,ти трябва много стриктна диета.
Най-вероятно много трудно ще усетиш резултата,защото качването на мускулна маса става бавно,същевременно свалянето на мазнини е съчетана със загуба на извество количества мускулна маса отново.

Мнението беше редактирано от Biad__ на 14.09.09 21:41.

14.09.09
21:07

На тази височина и тези кг най-вероятно имаш нужда от качване на мускулна маса. Понеже си начинаещ, за известно време ще успееш хем да покачваш мм, хем да сваляш мазнини. Това е при положение, че се храниш и тренираш адекватно - без джънкове, с качествени въглехидрати и достатъчно протеин. Ако пък избягваш въглехидратите вечер, ще е още по-добре. Не мисля, че ти трябват калорийни рестрикции - просто хапвай чисти храни и тренирай подобаващо (и редовно).
Този калкулатор наистина не е точен, и изобщо онлайн калкулаторите. По-точно е измерването с калипер.

15.09.09
03:54

Но никой от постовете не отговаря на въпроса ми. Напротив, двата си противоричат - първият съветва да спазвам диета, но не посочва каква, докато втория казва, че трябва да “хапвам”. Благодаря, но наистна съм затрдунен.

15.09.09
07:39

182 см, 65 килограма - повече от естествено е, че трябва да хапваш. Доста.
А като гледам с кой калкулатор си си смятал мазнините, и като му знам грешката колко е, си някъде между 8 и 12 % мазнини горе-долу, което си е напълно в реда на нещата - на такива проценти можеш спокойно и плочки да имаш (понеже повечето хора от това се вълнуват). Само че, докато не станеш едни 75-80 кила поне това няма голямо значение, защото под мазнините няма нищо. Така че, тежки щанги и много храна (само качествена, разбира се).

15.09.09
08:16

Тоест, не трябва да спазвам конкретен хранителен режим? Освен това съм склонен да вярвам на калкуатора пред това “може и плочки да имаш”. А авторът му си е написал всичко, което трябва да се има предвид, така че не достоверността на източника ме вълнува, а по-скоро отговорът на поначало зададения от мене въпрос. За сетен път: трябва ли да спазвам конкретен хранителен режим, бихте ли могли да го назовете, ако не бихте ли могли да отговорите с НЕ и да наблегнете на “повечкото хапване” от “качественото”. За мене качествена храна е и мляко 2%, кашкавал, сирене, 2 яйца и препечен пълнозърнест хляб на закуска, докато за други може и да не е, знам ли?

15.09.09
10:32

казано от Kreshnik на 15.09.09, 08:16:

Освен това съм склонен да вярвам на калкуатора пред това “може и плочки да имаш”.

Аз съм някъде между 8 и 9% мазнини мерени с калипер (единственият начин за измерване), а според този калкулатор съм 20 и кусур ;) Вече беше обсъждан точно той в една друга тема, където още двама човека бяха открили към 200% отклонение (всички ги изкарва над 20% тоя калкулатор дотук, или ние нещо не правим както трябва... но е физически невъзможно на 65 кила да имаш 20% мазнини, къде ще да са ти костите и органите при такова положение, то нищо не остава за тях). Даже е сравнително скорошна темата. Толкова за калкулатора, тия работи за мен са пълен ташак.
Конкретен хранителен режим ако е каквото аз разбирам, а именно - сметки на грамове, хранене по часове, всеки ден по план - да, няма никаква нужда. Освен излишен стрес за главата друго няма да постигнеш с такова нещо. А и не ми се вярва да може да се спазва това, освен ако по цял ден нищо не правиш.
Колкото за качествената храна - качествена най-общо казано е минимално преработената храна. Иначе казано - взимаш месо, печеш, ядеш; взимаш яйца, приготвяш ги варени или с масло, ядеш; взимаш домати и краставици, режеш, сипваш зехтин, ядеш; намираш си проверен източник на сирене, кашкавал, масло и мляко, ядеш. Избягваш консерви, готови за директна консумация неща, вакуумирани неща, пържени неща, неща с бяло брашно, захар, соя и т.н. Общо взето добре си се ориентирал, просто трябва да си подбираш източниците на храна и ще си ОК. Някои хора се вманиачават в намаляването на въглехидрати или мазнини, но според мен е излишно, стига да ти е чиста храната нито малко повече мазнини, нито малко повече въглехидрати някой път ще ти навреди.
Ако за едно нещо нямаш сигурен източник може да го изключваш до намирането на такъв. С малки неща може да се правят компромиси разбира се, но примерно сирене и мляко е добре да си потърсиш не от магазина, или поне да са с доказано качество на производителя (малко е мъгляво как става това, затова аз лично си търся от село), че много боклук в магазините за “хранителни” стоки се натрупа напоследък. И най-вече месо и яйца де, те са си основата на всичко. И тежки щанги, разбира се.

Мнението беше редактирано от G33K на 15.09.09 10:35.

15.09.09
12:37

Благодаря, това ми беше всичко необходимо.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1