29.03.10
16:52
аБе, наПраО да не праЕ нищо, а ?
Явно според теб единствената алтернатива на 5х5 е да не се прави нищо? Много интересна теза и също толкова несъстоятелна.
Сбъркал си рейса чип! :)
За какви единици заговорихте по дяволите?! Та, Никоай няма опит в силовите тренировки. Затова нека започне 5х5 методиката. Принципа е много прост. Започваш винаги с Клек/Тяга/Лег, като може да комбинираш лега с тяга или клек, но неможеш тяга и клек. След това правиш набиране/кофички/военна/гребане. Може някой да си позволиш в края на тренировката трицепс или бицепс, като ще правиш не повече от 1 упражнение. Т’ва е !
Комбинацията на клек и тяга в една тренировка, макар и в момента да ги комбинирам, при предишните ми опити е давала недобри резултати.
Само за протокола - след клек на тягата съм бог.
Сбъркал си рейса чип! :)
Това опит за майтап ли е? Ако е така, нещо не мога да видя хумора, а само заяждането.
За какви единици заговорихте по дяволите?!
Кой говори за единици? Аз не във всеки случай. 4-6 повторения е оптимумът, ако се гони едновременно сила и обем.
Та, Никоай няма опит в силовите тренировки. Затова нека започне 5х5 методиката. Принципа е много прост. Започваш винаги с Клек/Тяга/Лег, като може да комбинираш лега с тяга или клек, но неможеш тяга и клек. След това правиш набиране/кофички/военна/гребане. Може някой да си позволиш в края на тренировката трицепс или бицепс, като ще правиш не повече от 1 упражнение. Т’ва е !
Колкото е прост този принцип, толкова е и погрешен - за да има достатъчно време за възстановяване, един мускул не бива да се тренира през по-малко от 5-7 дни, независимо дали говорим за начинаещ или напреднал. Нарушаването на този принцип най-често води до претрениране и проблеми, тренировките стават изтощителни и неприятни и то не защото има ефект от тях, а точно напротив.
тренировките стават изтощителни и неприятни
Така е! И когато дойде този момент и си достигнал прилични килограми на основните упражнения, т.е. близко до клек 1.5 х тегло, тяга 2хтегло, лег 1хтегло, преса 0.8х тегло, минаваш на програма за напреднали :-)
тренировките стават изтощителни и неприятни
Така е! И когато дойде този момент и си достигнал прилични килограми на основните упражнения, т.е. близко до клек 1.5 х тегло, тяга 2хтегло, лег 1хтегло, преса 0.8х тегло, минаваш на програма за напреднали :-)
А защо не започнеш направо с нещо смислено, вместо да чакаш да се стигне дотам?
Добре де, Боби. Прилагайки 4-6 повторения и културистичен начин на тренировка - трениране на мускулна група през 5-7 дни, какво точно предлагаш?
4 упражнения в по 5 серии с по 4-6 повторения за мускулна група? Ако това не направи една тренировка неприятна и агонизираща, не знам кое друго.
Точно поради намаленият обем се разчита на по-висока честота на трениране.
48 часа при добра, дори нелоша храна са достатъчни за да си доста свеж за тренировка от типа 5х5. И това е установено от доста хора.
Наистина, дай си предложението, щото така..само като критика започва да звучи. Критика, която не е лишена от аргументи, но ...накъде биеш, все пак?
Мнението беше редактирано от 6th на 29.03.10 17:10.
Добре де, Боби. Прилагайки 4-6 повторения и културистичен начин на тренировка - трениране на мускулна група през 5-7 дни, какво точно предлагаш?
4 упражнения в по 5 серии с по 4-6 повторения за мускулна група? Ако това не направи една тренировка неприятна и агонизираща, не знам кое друго.
Точно поради намаленият обем се разчита на по-висока честота на трениране.
48 часа при добра, дори нелоша храна са достатъчни за да си доста свеж за тренировка от типа 5х5. И това е установено от доста хора.
Ще ти кажа какво предлагам. В последно време тренирам по схема Мax-OT. Основните принципи са няколко:
1. Да се тренират не повече от 1-2 мускулни групи в един ден/тренировка.
2. Да се правят 4 - 6 повторения в серия с максималната тежест, с която това е възможно.
3. Да не се правят повече от 6 -9 работни серии за мускулна група.
4. Почивката между сериите да е в диапазона 2 - 3 минути.
5. Продължителността на тренировката трябва да е в рамките на 30 - 40 минути.
6. Между отделните тренировки за една мускулна група трябва да минат 5 - 7 дни.
7. Да се прави пълна почивка за една седмица на всеки 8 - 10 седмици.
Не знам колко хора правят 5х5 и какви резултати са постигнали, но аз за три месеца по Max-OT съм дръпнал толкова в силово отношение, колкото не можах за 3 години преди това, особено в някои упражнения (клек например). Тренировките са кратки и интензивни, сменям програмата всеки месец и ми доставя огромно удоволствие да тренирам така. Точно поради доброто възстановяване, добрата интензивност и сравнително малкото повторения се отървах от стари травми - например забравих, че лявото рамо ме боли, а дисковата херния ми създава по-малко главоболия, отколкото в миналото.
Взе да звучи като платена реклама, затова ще кажа, че схемата си има минуси - не работи добре за ръцете например и трябва “донастройка” там. Но като цяло нищо по-смислено и ефективно не бях пробвал досега за всичките години, през които тренирам.
29.03.10
17:24
Дедмена е имал предвид нещо от сорта на:
1х10 с лоста
пирамида до макс за 5 повторения
макс за 5 повторения
:) ТАКА няма да стане,но :
5х5 с 85% от макса е друго нещо. ;)
29.03.10
17:38
1 вариант:
Понеделник - 3х8 клек (без загревките и пирамидата)
после почивка
2 вариант:
Понеделник - 1х8
Сряда - 1х8
Петък - 1х8
2 Вариант ще донесе по-добри резултати от първи.За един и същи период от време (1 седмица),правим един и същ брой повторения,НО тежестта в първи вариант ще е по-малка,тъй като сериите са повече.
Естествено,това е елементарен пример,но върши работа,за да се покаже нагледно какво имам предвид.
А иначе не прочетох темата и не знам за какво точно спорите,този ми пост е относно коментара ти,че прогресия с клек 3 пъти седмично не може да има,което не е вярно.
Да, така е...подготвил се е за голямо изкривяване. Затова и му препоръчах варианта на Бил Стар. :)
Боби - супер е, че прогресираш, но все пак си с 5 годишен стаж, поне. За толкова време си научил, кога и колко. Знаеш си възстановяването, можеш да извлечеш всичко от двете работни серии. :)
Мнението беше редактирано от 6th на 29.03.10 17:55.
29.03.10
18:24
Програмата на Бил Стар си е точно за начинаещи, както и тази на Марк Рипетоу.Аз бих пробвал с първата, няма опасност от претрениране, а резултатите ще са добри.
Ники, не си избирай програма сякаш си избираш дрехи.Аре малко по-твърдо ;)
Голяма полемика голямо нещо, но опита е най-доброто мерило. Като пробва човек различни системи може да сравни за него самият, кое е подействало най-добре... или поне моето мнение е такова...
Значи, преди да спорите дали 5х5 е добра или не, поне се запознайте с принципите и и кое как действа (и защо).
П.П. Това важи за всяка програма, система или протокол.
Мнението беше редактирано от Петко К на 29.03.10 19:46.
29.03.10
20:00
Аз доскоро тренирах 3 дни в седмицата клек и във трите дни беше или клек+тяга или кляк+ обръщания. Силовите резултати бяха чук ама малко ме позацепи кръста. Иначе клек 3 пъти седмично никакъв проблем не виждам.
Иначе клек 3 пъти седмично никакъв проблем не виждам.
х2
От 6 месеца само така тренДирам
Оставам си на сплита!
Видях всякакви изказвания, за които благодаря, макар и да не разбрах кое точно ще потръгне, защото 20 човека - 20 различни мнения! Затова ще тренирам така, както аз си знам.
Сигурен съм, че застоя ми ще мръдне, след като спра цигарите. Ще започна и да тичам, да скачам на въже и зверския апетит ще ми дойде отново, че от около 3 седмици липсва..
Мнението беше редактирано от Nikolayo на 30.03.10 04:05.
30.03.10
04:25
Ако някой от форума знае кое как ще ти се отрази сигурно щеше да пуска тото или да залага на мачове. Затова просто експериментирай имаш цял живот за тренировки пред себе си. Опитай 5х5 няколко седмици, пробвай различни видове храненета и т.н.
Просто намери работещата за теб формула.
Няма да споря повече - Петко е прав, не познавам достатъчно добре 5х5, а само си теоретизирам. :)
Иначе, Ники, отказването на цигарите ще ти се отрази страхотно, ако устискаш първите два-три месеца! Стискам ти палци!
30.03.10
09:54
Тъпото е, че няма фиксиран преиод след който можеш да кажеш, че си ги отказал.
Аз вече не пуша 3 седмици и не чувствам някакви абстинентни явления, но на психологическо ниво ми се пуши малко. Това усещане беше и на 2-рия и на 20-тия ден. Почти никъде не дават срок по-дълъг от 3 седмици за “отказване”, за премахване на физическата зависимост, даже почти навсякъде дават 2. Значи съм ги отказал. Ама явно си зависи от психиката основно.
Като чуя някой да казва от Понеделник почвам сериозно и се отказвам да го слушам. В твоя случай с цигарите от 1ви.. Защо не ги спреш още днес, а ще трябва да чакаш определена дата?
Аз не пуша... хм, скоро стават 8 години. Честно да си призная, все още се случва да ми се допуши понякога. Рядко е и не е твърде силно (поне не колкото през първата година), но се случва.
Хората са различни и имат различна предразположеност към пристрастявания. За другото TheRunaway е адски прав - цигари не се отказват на първо число или в понеделник. Цигари се отказват от утре или даже от днес. И най-важна е мотивацията, както и да помниш през какво си минал дотук и защо точно ги отказваш. А ако не се справиш и запалиш след ден, два или три, е още по-важно да продължиш да опитваш веднага, още на другия ден, а не да си кажеш “Ами опитах, не стана, догодина пак”. :) Това е общо взето, няма тайна, има мотивация.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 30.03.10 10:21.
Аз не пуша от две години и ваобще не се сештам за цигари но някаде кьм края на пьрвата яко ми се пушеше.Едно ще ти кажа като ги спреш и едно дрьпване не си позволяваи дрьпнеш ли почва се.Краи краи и пак краи им слагаш велико е без цигари след година ще видиш.Успех :coolhmm:
30.03.10
11:14
Относно 5х5 Orajne я е пуснал в раздела с тренировачни програми и методики та надали е прехвалена пумия. Доста хора с добри резултати я похвалиха. Разгледай снимки на хората минали през нея. Незнам какво ти трябва повече. Очевидно просто неможеш да живееш без бедрено згъване и разгъване. Плюс това ти не тренираш по програма за стажа ти нито за физическите ти възможности. Щом правиш лежанка с 70-80 кила няма смисъл гърдите ти да са в отделен ден.
30 Март 2010
Тренировка - Крака
1. клек - 60х10, 70х10, 80х10, 90х10, 100х10
2. сгъване - 50х10, 50x10, 50x10
3. разгъване - 35х10, 40х10, 40х10
* Сила - 4/5
* Напомпване 4/5
* Времетраене - 40 мин.
За прасец не остана време.
Другия път ще клякам със 110 и 120.
Мнението беше редактирано от Nikolayo на 30.03.10 13:25.
30.03.10
19:21
С нетърпение чакам да избухнеш след толкова много чудене за 5х5. :)
30.03.10
19:27
Започни от днес, не отлагай!
01 April 2010 @ Day 1 without cigarettes!
Тренировка:
Тръгнах да си правя тренировката за гърди, предно и средно рамо. След леката загрявка, даже почти никаква, още при първата серия със 45 кг. на лег-а с дъмбели ме удари нещо в дясното рамо. Спрях да тренирам и реших, че ще е по-добре утре да направя тази тренировка и си тръгнах.
Храна:
Ставане в 16:00
1. 1 л. прясно мляко,1 лъжица мед, 1 банан
2. боб, 2 филии “Савимекс”
3. 6 пилешки крилца
4. парче пица (бях в центъра)
5. 7 пилешки крилца, боб, 6 филии “Савимекс”
1 ден без цигари и веднага се усеща апетита! ;)
Събота, неделя и понеделник съм по цял ден на работа. Ще ми е много яко. Метро е пълно с хора, а и тогава са празници.
До понеделник тамън ще съм се пречистил горе-долу. Пия доста вода.
Мисълта ми бе, че в неделя ще си направя тренировка преди работа, а в понеделник-а ще започвам вече и да тичам ;)
Мнението беше редактирано от Nikolayo на 02.04.10 17:33.
Теб яко те пука плацебото. :lol: Сериозно, мислиш ли, че толкова бързо ще ти се отрази?
Мнението беше редактирано от TheRunawy на 02.04.10 06:23.
02.04.10
08:00
На аватара не изглеждаш зле
Теб яко те пука плацебото. :lol: Сериозно, мислиш ли, че толкова бързо ще ти се отрази?
Има нещо такова.. :)
На аватара не изглеждаш зле
Е да - защото съм стегнат... хаха :)
Не усещам “голяма” болка в дясното си рамо и довечера, след като си свърша работата - към 18, 19:00 ще ходя да си направя тренировката.. ;)
02 April 2010 @ Day 2 without cigarettes!
Тренировка:
Гърди, предно и средно рамо
1. лег с дъмбели (общо) - 35x12, 35x12, 44x10, 44x10
2. полулег с дъмбели (общо) - 44x10, 44x8, 44x8
3. кофички - 4х14,12,8,8
4. раменни преси с дъмбели - 20x10, 20x10, 24х10
5. разтваряне за средно рамо - 10х10, 10х10, 10х10
* Сила - 4/5
* Напомпване 4/5
* Времетраене - 50 мин.
Не си давах зор, заради дясното рамо. Загрях този път добре и пак по време на тренировката усетих лека болка, но всичко бе точно де.
Храна:
Ставане в 12:00
1. 5 яйца на очи, 2 филии “Савимекс”
2. свинско с ориз, 1 филия “Савимекс”
3. 1 кис. мляко с овесени ядки, 1 банан, 1 лъжица мед
4. 5 яйца на очи, 2 филии “Савимекс”, 1/2 литър прясно мляко
5. 400 гр. пилешко филе, 3 филии “Савимекс”, кис. краставички
Да си призная... днес цял ден ми се пуши, но oт 18:00 и особено след тренировката мисля повече за ядене от колкото за цигари. Както и да е, ще премине това чувство за никотинов глад до 2-3 дни.
В неделя преди работа ще правя гръб и задно рамо.
Мнението беше редактирано от Nikolayo на 02.04.10 17:35.
Днес защо реши толкова протеин да приемеш? По принцип казваш, че нямаш възможност за толкова.
Днес защо реши толкова протеин да приемеш? По принцип казваш, че нямаш възможност за толкова.
Днес храната бива, браво !
Свинското с ориз го ядох в леля ми.
Ходих да си купя в един магазин овесени ядки, че тези 2 кг, които бяха на промоция от “Метро”, свършиха.. и видях пилешко филе и ми се прияде адски много. Купих си 800 гр. за 4.50 лв. Половината днес, другата - утре на работа.
Относно 10-те яйца.. Ами не ми се занимаваше да си готвя нещо или пък да купувам готово и заради това хапнах още 5 яйца.
Но като цяло мисля да стана по-сериозен от 25-ти и с хапването и да ям само “чисти храни”.
От другата седмица започвам и бягане.
Мнението беше редактирано от Nikolayo на 02.04.10 21:21.
Мдам, не давай пари за глупости и ще станеш ЯК БАТКО
Примерно това 400гр. пилешко си е прахосничество :)
Банана - също
Мдам, не давай пари за глупости и ще станеш ЯК БАТКО
Примерно това 400гр. пилешко си е прахосничество :)
Банана - също
А кое не е?
03.04.10
09:24
Можеше на 2x200 да го изядеш,но явно си бил доста гладен
Яло му се на момчето,хапнало.Много важно,че било 400гр.А това за прахосничеството пълни глупости,ако му е кеф и 2 банана ще изяде.Да не е на профисионално или състезателно ниво,че да се вманиачава толкова.А относно цигарите,аз лично ги спрях преди година но съм на мнение,че ако ти доставя удоволствие и не искаш да ги спираш-пуши си.На сила хубост не става,ще дойде време когато найстина ще искаш да ги спреш,тогава ще успееш.
Мнението беше редактирано от Judo на 03.04.10 11:12.
Можеше на 2x200 да го изядеш,но явно си бил доста гладен
Сам си отговори на пост-а.
Яло му се на момчето,хапнало.Много важно,че било 400гр.А това за прахосничеството пълни глупости,ако му е кеф и 2 банана ще изяде.Да не е на профисионално или състезателно ниво,че да се вманиачава толкова.А относно цигарите,аз лично ги спрях преди година но съм на мнение,че ако ти доставя удоволствие и не искаш да ги спираш-пуши си.На сила хубост не става,ще дойде време когато найстина ще искаш да ги спреш,тогава ще успееш.
Човече.. нямаш си на представа колко ми е трудно в момента. Днес, обаче хич не си мислех за цигари и по едно време, както си бях в апаратна-та и реших през телефона да си разгледам дневника... След като видях мнението ти веднага ми се пропуши, не знам защо.. хаха :) Не съм палил цигара де, а и няма.
Иначе аз харесвам да пуша, но не искам да пуша, тоест чувствам се отпаднал или просто си “набивам плацебо ефект-а”, а също така нямам и апетит.
След малко ще опиша деня си..
Мнението беше редактирано от Nikolayo на 03.04.10 20:17.