04.02.05
20:13
Можете ли да ми кажете някакъв заместител на солта и на захарта, който да не е вреден, да не задаржа вода, да не е калоричен, въобще да е подходящ за една НВД???
Няма такива заместители! Изкуствените заместители са адски вредни просто няма нужда! Са може захарин примерно.
по-здрави
кафявата захар - добър избор, или продуктите Nutrasweet също, Sugar free също, а сол ползвай Калиева! Има я в аптеките
04.02.05
22:43
#4
Каква е разликата на тази сол от нормалната???
05.02.05
09:26
#5
...
Мнението беше редактирано от maxx_muscular на 13.04.14 11:12.
[quote author=“aeshna”]кафявата захар - добър избор, или продуктите Nutrasweet също, Sugar free също, а сол ползвай Калиева! Има я в аптеките
1) Не замествай натриевият хлорид с калиев хлорид. Натрият от готварската сол ти е нужен (накъде към 1-1.5 грама от него всеки ден поне).
2) Продуктите на нутра суиит съдържат големи количества аспартам. Аспартамът съдържа фенилаланин който при темератури над 30 градуса по целзии дисоциира до съставките си, едната от които е метанол а от него се получава формалдехид. Сещаш ли се - онова в което държат труповете е формалдехиден разтвор. Акумулативен невротоксин.
Ако някой се съмнява във вредата на аспартама мога да изровя *много* на брой достатъчно убедителни доказателства.
05.02.05
15:55
#7
А калия задържа ли вода като натрия или това е друго???
Не самият метал задържа вода а солта или по-точно повищеното количество на соли в саркоплазмата кара клетката да увеличи обема си за да се получи баланс между клетката и кръвната плазма. Името на процеса ми убягва, но идеята е че ако една клетка се постави в дестилирана вода, ще се надуе и пръсне опитвайки се да постигне баланс на солите между двете течности. И обратното - ако една клетка се постави в много солен разтвор, ще се свие и умре. Някакво свойство на клетъчната стена беше тази избирателна покускливост.
08.02.05
19:43
#9
Браво NoDude!
Това което съм чувал и аз е, че повечето заместители на захарта са токсични, ама подробноости не знаех :D
12.02.05
23:02
#10
Най-шикоро използвания в храните подсладител е захарозата /обикновената захар/.
Сладостта на воден разтвор на захароза, съдържаш точно определени количества вода и захар при определена температура се приема за еталон, спрямо който се представя подслаждащата сила на другите подслаждащи вещества.
Има много и най-различни синтетични подсладители, които се наричат “интензивни”, поради това, че имат подслаждаща сила 200-300, дори до 2000-3000 пъти по-висока от тази на захарта и които практически “нямат” калории - от тази група вещества в българските хранителни продукти ( в това число и в много от хранителните добавки, предназначени за спортисти) влизат захарина, аспартама , натриевият цикламат, ацесулфам К
(обозначаван като Зунет) и други. Очаквам скоро в България да започне вноса и на други два синтетични подсладителя - сукралоза и неотам.
Макар, че тези вещества са условно приети като безопасни, не ти препоръчвам приема на храни, съдържащи подобни подсладители, защото има много изследвания, че ежедневната им консумация може да доведе до мигрена, алергии, екземи по кожата, намалена работоспособност, понижена концентрация, понижен мускулен тонус, РАК.
Природни алтернативи на захарозата естествено има, но са малко по-скъпи.
Най-достъпния алтернативен подсладител е фруктозата, с приблизителна цена за 200 грама около 1,20лв. ( можеш да си я купиш от магазините за здравословни храни).
Макар че 100 грама фруктоза да съдържат 410 килокалории, ( колкото съдържа и обикновената захар), подслаждаща й сила е около 1,4 - 1,6 спрямо тази на захарта, което ще рече, че за подсладиш една кофичка кисело мляко със захар ще използващ примерно 2 супени лъжици обикновена захар - а с фруктоза - около 1.
Освен, че е е по-сладка, фруктозата има и друго важно предимство - не предизвиква пиково повишаване на инсулина, което е много важно, ако искаш да постигнеш трайно отслабване.
Други алтернативни подсладители са т.нар. полиоли, като малтитол, ксилитол, манитол, лактитол и др. - които са с подслаждаща сила между 0,2 и 1 и натурално се съдържат в различни плодове и грудки. Тяхната калорийност е около 200ккал/100 грама- тоест наполовина на фруктозата и захарозата.
В момента никъде не можеш да си закупиш от тези вещества, но ако започнат да се продават на дребно, по мои очаквания приблизителната им цена ще е между 0,70 -1,50лв. за 100 грама. На българския пазар продуктите, съдържащи полиоли, са няколко вида натурален шоколад - български и вносен. Както и фруктозата, полиолите не предизвикват пиково повишаване на инсулина, но за разлика от нея и захарта, не предизвикват кариес при редовната им употреба.
Единствения “недостатък” на консумирането на фруктоза и полиоли, е разхлабващия им ефект при употреба на повече от 30 грама дневно.
Лично при мен обаче, подобни ефекти не се наблюдават, дори и когато съм използвал над 150 грама фруктоза или малтитол дневно.
Така че - алтернативи има. Друг е въпроса дали можеш да си ги позволиш финансово :D