06.10.09
14:56
В случая се разминах на косъм и да чукна на дърво нямам никакви травми от случилото се, но все пак реших да пусна темата ако случайно някой фитнес новак реши да я погледне.
Понеже обикновенно залата в която ходя има две лежанки, то и при двете държачите на лоста са доста широки и съм свикнал спокойно да си сменям тежестите, без да се притеснявам дали лоста ще се обърне. Днес обаче с едно приятелче отидохме в неговата зала, където едната лежанка е с тесни държачи(за упражнения за трицепс). И аз без да обърна внимание, тръгнах да правя на точно тази лежанка, и след като махнах 15-ката от едната страна, лоста буквално изхвърча и мина на сантиметри от лицето и в частност зъбите ми. Чак след като пичовете в залата дойдоха да видят какво става и да ми помогнат осъзнах, че сега можеше да съм без зъби... За щастие както вече споменах, всичко се размина на косъм.
Тренирам от скоро, но това винаги ще ми остане една от основните поуки в залата.
По-здрави на всички и умната! :)
Даа,опасно си е.Обаче съм гледал големи младежи да зареждат щангите по смешен начин.Слагат единия диск,после с едната ръка натискат свободния край на лоста,а с другата се протягат към стойката с тежести. :) Виждал съм и да въртят диска в безуспешни опити да го снемат от лоста. :) Имам свой измислен от мен начин да поставям и снемам дисковете.Просто издърпвам щангата чрез диска който свалям към мен.Така центъра на тежестта остава в средата.При зареждане обратното,слагам диск и с него избутвам лоста тъй че диска да отиде близо до стойката.Малко повече сръчност и ловкост на ръцете и готовоо :)
06.10.09
15:31
Добре, че в моя фитнес това неможе да стане. Да се не случва на никой.
Да,аз съм ставал свидетел на такива неща.
В залата има една такава лежанка,която използвам рядко(когато другите са заети),та когато трябва да я разтварвам помолвам някой да сваля тежестите от едната,а аз от другата страна едновременно. :)
06.10.09
17:03
@fqls, не се притеснявай, всеки минава през това, цял или не. :) В моя актив имам обърната лег преса, 2 пъти това, което ти описа + 2 пъти щанга за бицепсово сгъване, последният път от които беше преди около месец.
Аз също по невнимание съм карал лоста да се изстрелва. За щастие нямаше посетители в този момент...
06.10.09
18:25
казано от Миро на 06.10.09, 15:27:
Имам свой измислен от мен начин да поставям и снемам дисковете.Просто издърпвам щангата чрез диска който свалям към мен.Така центъра на тежестта остава в средата.
Който се сеща го прилага.В фитнеса на СУ, лежанките са с тесни стойки, първия път направих белата, ама после ми дойде тази идея.Лесно и гениално :lol:
Много е просто решението :) Когато държачите са тесни, за да не се обърне лоста не го слагате централно, ами максимално в едната страна, а след което слагате тежест първо от страна която стърчи по-малко, а после и от другата :) Така никога няма да имате проблеми :)
казано от Lenks на 06.10.09, 19:11:
Много е просто решението :) Когато държачите са тесни, за да не се обърне лоста не го слагате централно, ами максимално в едната страна, а след което слагате тежест първо от страна която стърчи по-малко, а после и от другата :) Така никога няма да имате проблеми :)
За това се учи физика до 12 клас!.По принцип намалява риска като ти дава упора за още определен брой кг.
Така че,чак никога е малко прекалено.
:)
Внимавайте, това не е шега работа. Аз лично за около 2 сантиметра да остана без едно око, почти напълних гащите от страх....
Мнението беше редактирано от Витан на 06.10.09 22:50.
казано от RogerF на 06.10.09, 18:25:
казано от Миро на 06.10.09, 15:27:
Имам свой измислен от мен начин да поставям и снемам дисковете.Просто издърпвам щангата чрез диска който свалям към мен.Така центъра на тежестта остава в средата.
Който се сеща го прилага.В фитнеса на СУ, лежанките са с тесни стойки, първия път направих белата, ама после ми дойде тази идея.Лесно и гениално :lol:
Аууу, в дупката ли тренираш? :) Там ходих и аз 3 години на спорт, че даже и карта си извадих, понеже живея наблизо :) Една от лежанките бе на кетлер (ако вече не са я изхвърлили, защото бе разнебитена) - тя май е с широки куки, ама е адски неудобна. Лостовете са криви, тясно е, няма машини, но ми беше катовтори дом :)
07.10.09
07:05
Мене при рамените преси, свалям от едната страна дисковете, и забравих да сложа предпазителите, и дисковете направо изфърчеха, все едно катапулт ги изтреля, добре че нямаше никой на лежанката че паднаха точно там.
В залата някой беше тренирал клек с 170 и въпреки че стойката е доста широка, лостът се обърна като го разтоварих от едната страна. Голям шок, в първият момент изобщо не разбрах какво стана, добре че нямаше пострадали.
Имаше и още един инцидент при тренировка за рамо на смит машина - не бях закачил хубаво куките и щангата падна на 5 см от главата закачайки ме леко по гърба.
Така че УМНАТА!
07.10.09
11:23
засега ми се е случвало само веднъж във фитнеса на един хотел.Иначе съм обръщал скот пейка,като натежи кривият лост на една страна и се преобърна :).Иначе решението на проблема е както Ленкс го описа-почти е невъзможно да сгафиш така ;)
07.10.09
16:28
Най - редовно ми се случва... Така става като си мислиш за други работи когато трябва да мислиш за железата ;d
07.10.09
17:04
И аз в началото бях посрещнат по този начин за щастие и аз се разминах,но и аз едва не напълних гащите!Неприятна тръпка си е...сега в залата в която тренирам за щастие няма опасност от такива идиотии...е добре де почти няма :)
Хахаха и на мен ми се е случвало, но мисля, че не съм я обръщал а само е залитвала :D
Дори днеска ми се случи да хукне да бяга, ама я завърнах :D :D :D
Може да си направите прост експеримент,ако тренирате в една и съща зала.намирате си още един човек който да държи лоста,или закачяте куките са да не се вдига(няма ги навсякъде тези неща).И сваляте кг докато лост не се повдигне така ще знаете колко да сваляте от едната и другата страна безпопасно.Аз съм остановил съвсем случайно че лост ае в равновесие когато от еданата страна са 30 кг,всеки кг нагоре го кара да се преобръща.
Нямам такива случки все още. Наистина се надявам и да нямам за напред. Не го пожелавам на никой!
Доста неприятно да . Ставал съм свидетел на едно такова преобръщане и добре , че нямаше човек , защото иначе не зъбите ми , целият щеше да го прибие. Винаги , когато видя някой да сваля или да качва много килограми само от едната страна веднага отивам и му помагам или държа лоста .