17.10.09
15:23
Има няма вече 10 години тоя филм продължава. Упражнения за рамо - болка, хоризонтален лег - болка, наклонена лежанка - болка, отвеждане на ръцете встрани или напред - болка, сутрин на ставане - адска болка... Понякога успявам до 5-6 месеца да тренирам без болката, друг път на първата седмица се връща и всичко започва отначало. Есенно време независимо дали тренирам или не. След 10 рентгена и никакви индикации за износване на ставите най-накрая си направих ЯМР. Заключението на изследващия - хроничен тендинит на сухожилието на biceps brachii, което е удебелено и неравно на мястото, където минава през интертуберкуларната ямка под лигамента и навлиза в капсулата. Било безопасно, но много досадно (сякаш не знам)... Наскоро имах проблем и със сухожилието на инфраспинатус - прищипва се между хумеруса и акромиона (класически импинджмънт). Оказа се, че когато правя наклонен лег не притискам супраспинатуса, обаче пък тогава триенето в сухожилието на бицепса е много по-силно и ефекта е ужасяващ. Когато се опитам да тренирам в болка първо не мога да вдигам и 50 % от това, което преди ми беше макс, второ ставам все по-зле. Като резултат гърдите ми изостават. Гърба ми е V-образен, ръката ми е 40 при по-малко от 5% body fat и 180см и когато болката отмине и сложа 30кг на лоста се чувствам мъжествен колкото и червената шапчица. Имам сила за повече, на трета тренировка се връщам към по-нормалните тежести и тогава всичко почва отначало. Пробвал съм процедури с импулсен ток, лазер, мануална терапия, диклофенак, ибупрофен, глюкозамин, желаатинов хидролизат... и т.н. Изчел съм всички теми и статии, които съм намерил в световен план и не съм тъпо копеле, което няма представа къде са му червата и къде мозъка. Във фамилията има други такива случай с близки роднини, които през живота си не са виждали щанги. Някой ако има подобни проблеми или може да даде акъл ще бъде чудесно.
17.10.09
17:00
казано от Кобра на 17.10.09, 15:23:
Има няма вече 10 години тоя филм продължава. Упражнения за рамо - болка, хоризонтален лег - болка, наклонена лежанка - болка, отвеждане на ръцете встрани или напред - болка, сутрин на ставане - адска болка... Понякога успявам до 5-6 месеца да тренирам без болката, друг път на първата седмица се връща и всичко започва отначало. Есенно време независимо дали тренирам или не. След 10 рентгена и никакви индикации за износване на ставите най-накрая си направих ЯМР. Заключението на изследващия - хроничен тендинит на сухожилието на biceps brachii, което е удебелено и неравно на мястото, където минава през интертуберкуларната ямка под лигамента и навлиза в капсулата. Било безопасно, но много досадно (сякаш не знам)... Наскоро имах проблем и със сухожилието на инфраспинатус - прищипва се между хумеруса и акромиона (класически импинджмънт). Оказа се, че когато правя наклонен лег не притискам супраспинатуса, обаче пък тогава триенето в сухожилието на бицепса е много по-силно и ефекта е ужасяващ. Когато се опитам да тренирам в болка първо не мога да вдигам и 50 % от това, което преди ми беше макс, второ ставам все по-зле. Като резултат гърдите ми изостават. Гърба ми е V-образен, ръката ми е 40 при по-малко от 5% body fat и 180см и когато болката отмине и сложа 30кг на лоста се чувствам мъжествен колкото и червената шапчица. Имам сила за повече, на трета тренировка се връщам към по-нормалните тежести и тогава всичко почва отначало. Пробвал съм процедури с импулсен ток, лазер, мануална терапия, диклофенак, ибупрофен, глюкозамин, желаатинов хидролизат... и т.н. Изчел съм всички теми и статии, които съм намерил в световен план и не съм тъпо копеле, което няма представа къде са му червата и къде мозъка. Във фамилията има други такива случай с близки роднини, които през живота си не са виждали щанги. Някой ако има подобни проблеми или може да даде акъл ще бъде чудесно.
аз се сещам 3-4 неща.
1.прочел ли си Всичко от Ерик Креси в неговия сайт и Т-Нейшън?
ако си ги прочел - браво, дай си телефона да ти звънна. работата му преминава през разни промени така че е по-добре да почнеш отзад напред, обаче и в ранните има много хубави неща.
2.прочел ли си повечето неща от Майк Робъртсън - по принцип Майк се занимава с колене(има преебано коляно) докато Ерик е с раменете(изненада - има преебано рамо)?
3.прочел ли си Бил Хартман? в блога си имаше много хубав пост за това как хроничния тендонит се лекува с ексцентрика.
4. помислил ли си над тренирането си преди да започнеш отново? аз съм мислил доста по разни хора дето са с преебани рамене - просто преди да почнат трябва малко да си поиграеш.
5. можеш ли да ми кажеш от кои стави се състои раменния пояс?
Ставите в раменния пояс може да ти ги каже всеки третокласник, въоръжен с Google. Мнения съм чел основно в bodybuilding.com, блога на баба Пенка съм го пропуснал и да мислил съм много върху тренирането, повече отколкото е необходимо. Единственото, което не съм успял да направя за всичките години е да намеря лекар, който да ми каже нещо различно от “Докато вдигаш тежко ще те боли”...
17.10.09
19:05
казано от Кобра на 17.10.09, 17:35:
Ставите в раменния пояс може да ти ги каже всеки третокласник, въоръжен с Google. Мнения съм чел основно в bodybuilding.com, блога на баба Пенка съм го пропуснал и да мислил съм много върху тренирането, повече отколкото е необходимо. Единственото, което не съм успял да направя за всичките години е да намеря лекар, който да ми каже нещо различно от “Докато вдигаш тежко ще те боли”...
да разбирам ли че сме на едно мнение за ролята на скопуло-торакалната става и торакалния дял на гръначния стълб?
или ще е по-добре да го обсъдим по-подробно?
Не знаех, че има скопуло-торакална става, мислех че е скАпуло-торакално съчленение и се състои от мускули, сухожилия и лигаменти...
Мнението беше редактирано от Кобра на 18.10.09 09:20.
За лекуване аз не бих могъл да помогна по никакъв начин. Проучи как стоят нещата с криотерапията.
Единствено моге да кажа - тренирай с толкова, колкото да не те боли, за да няма влошаване. Устнанови при кои упражнения боли и избягвай да ги правиш. Споменаваш полулег-а, ами спри го и карай само на хоризонтален. Аз също имам проблеми с едното рамо след една контузия и примерно гърдите ги правя само с дъмбели (въпреки, че се препоръчва лост), защото с лост започва да ме боли на 80-90кг. Спускането стига до ъгъгл от 90 градуса, който сключват горната част на ръцете с долната, а изтласването спира доста преди да се изпънат ръцете - тогава болка не усещам. Ето, батко го прави като мен (явно ме е гледал как тренирам :P) - http://www.youtube.com/watch?v=l33aM1Wm3XE&feature=related
Загрявката преди тренировка си е направо мини треничовчица при мен - освен въртелите махове, винаги загрявам раменете с изнасяния напред, встрани и за задно рамо с гирички от 5кг.
Едни казват стречинг, но при болки в рамото той е последното нещо, което трябва да се прави.
Загрей мястото ок. 1 час преди тренировка с финалгон (силен е).
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 18.10.09 09:57.
Добри съвети! Криотерапията за съжаление ми действа много зле, явно има и ревматичен компонент в цялата работа. Загряването доста често го подценяваме. Иначе правя упражнения за ротаторния маншон. Установих обаче, че в хоризонтално положение болката е точно тогава, когато застана за лег, лактите сочат встрани и предмишниците право нагоре. Установих, също така, че точно там най-изпъкналата част на хумеруса (lesser и greater tubercule) се опират в акромиона и прищипват сухожилията на супраспинатуса. Ако променя ъгъла на лежанката - болката я няма, явно защото ръката е под друг ъгъл. Също така съм чел по форумите, че хора със същия проблем не могат да правят хоризонтален лег и правят наклонен. Просто при наклонения много ми се натоварват рамената отпред . Иначе горната част на гърдите ми изоставаше и сега нещата са малко по-добре. След това упражнение правя пек-дек със лакти на 90 градуса и там проблеми няма.
Един съфорумец е пуснал кличе на Джей, в което той изпълнява и полулег с лост. Виж докъде пуска и докъде вдига. Това не е защото, не може да пусне повече или пък не може да изпъне ръцете. Човекът щади сухожилията и ставите. Малко по-натам прави и с дъмбели. Същото прави и Колман. Кътлър си позволява да пуска лактите малко под хоризонталното ниво - много добре, увеличава амплитудата, но това означава, че няма проблеми с това. Колман има проблеми със сухожилията на едното рамо и затова пуска по-малко - до 90 градусов ъгъл (т.е. ръката от рамо до лакът не пада под хоризонтално ниво). Намери амплитудата, при която не те боли рамото. Ако не можеш да я намериш, махаш упражнението и търсиш алтернатива - примерно машина.
http://www.youtube.com/watch?v=IuTPWeUxqwQ
П.П. При напипване, мачкане на рамото, усеща ли се болка? Има ли болка когато не тренираш? Правил ли си стабилна загрявка (примерно 10-15 минути) и има ли разлика?
П.П.2: Сещам се и още нещо - забрави за резките експлозивни повторения! Всичко трябва да става много концентрирано и БАВНО, под контрол. Предполагам, че рамото наболява и при бицепсовите сгъвания. Ако е така - използвай много малка тежест и много бавно изпълнение (няма да загубиш!).
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 18.10.09 15:11.
18.10.09
15:22
казано от Кобра на 18.10.09, 10:37:
Добри съвети! Криотерапията за съжаление ми действа много зле, явно има и ревматичен компонент в цялата работа. Загряването доста често го подценяваме. Иначе правя упражнения за ротаторния маншон. Установих обаче, че в хоризонтално положение болката е точно тогава, когато застана за лег, лактите сочат встрани и предмишниците право нагоре. Установих, също така, че точно там най-изпъкналата част на хумеруса (lesser и greater tubercule) се опират в акромиона и прищипват сухожилията на супраспинатуса. Ако променя ъгъла на лежанката - болката я няма, явно защото ръката е под друг ъгъл. Също така съм чел по форумите, че хора със същия проблем не могат да правят хоризонтален лег и правят наклонен. Просто при наклонения много ми се натоварват рамената отпред . Иначе горната част на гърдите ми изоставаше и сега нещата са малко по-добре. След това упражнение правя пек-дек със лакти на 90 градуса и там проблеми няма.
Kobra, виж това http://www.repsdirect.net/football.html
Тези лостове Би трябвало да щадят много повече раменете и го правят де...Обърни внимание на хвата и ъгъла на хумеруса спрямо тялото.
Мнението беше редактирано от burgasfreak на 18.10.09 15:23.
Freak, благодаря много за линка. Подобни лостове съм виждал и тук, но само единични - за трицепс основно. Иначе като гледам клипчетата, хвата е доста тесен, а същото правя и аз със нормалния лост. Хващам по-натясно и държа лактите прибрани като се старая все пак акцента да е върху гърдите, а не трицепса и рамото. Бих си купил веднага такъв лост ако намеря тук. И без това всичкото оборудване ми е вкъщи. Между другото до скоро правих само с дъмбели, обаче ми е по-трудно да стабилизирам с тях и само става по-зле.
19.10.09
16:50
казано от Кобра на 19.10.09, 15:27:
Freak, благодаря много за линка. Подобни лостове съм виждал и тук, но само единични - за трицепс основно. Иначе като гледам клипчетата, хвата е доста тесен, а същото правя и аз със нормалния лост. Хващам по-натясно и държа лактите прибрани като се старая все пак акцента да е върху гърдите, а не трицепса и рамото. Бих си купил веднага такъв лост ако намеря тук. И без това всичкото оборудване ми е вкъщи. Между другото до скоро правих само с дъмбели, обаче ми е по-трудно да стабилизирам с тях и само става по-зле.
Да Кобра тесничък е за бенчпрес но ти нали видя че са 3 вида лостове и на големия лост най-широкият му хват става разбира се много по подходящ е за стренгтренинг отколкото за бодибилдинг вдигания................мисля че тези футбол барове се различават от тези нашите които се продават в БГ.........със сигурност Ф-то им е по-голямо което ги прави още по яки.
Аз също много искам да ги имам и смятам дори до няколко месеца да ги поръчам за нашата зала и трите.........макар че само големия май си заслужава.