Ако ям постна вегетарианска храна пълнея, от мазно саламче с хлебец - отслабвам

02.12.09
10:19

Предполагам се дължи на това, че мазничкото повече засища и се яде по малко, а от постното се поглъщат огромни количества за да се засити човек съответно и калории.
Знам че тази констатация може би звучи малко нелогично, но и от др хора съм чувала че по време на пост напълняват.
Въпросът при това положение е на кой вид хранене да заложа.
Да поясня, целта ми не е да наптрупам мускулна маса, а по скоро да сваля мазнини. Разбира се искам и да се храня здравословно. Ами сега !!!!

казано от NikiFin на 02.12.09, 10:19:

на кой вид хранене да заложа

Заложи на балансираното хранене, което ще рече от всичко по достатъчно :).
Тялото има инстинкти за самосъхранение и е спази от това да не се самоунищожи.

Сама си се уверила в необходимостта на протеини и мазнини в храната. Вегетарианската храна е по-бедна на първото, а и от ‘постно’ се подразбира, че не е имало и мазнинки.
Здравословното хранене включва подходящи храни, богати на горните макронутриенти, например:
*мазнини:
-ядки (бадеми, лешници...) - за предпочитане сурови;
-масло;
-зехтин (но за салати, не го подлагай на термична обработка);
-жълтък...
*протеини:
-млечни;
-яйца;
-месни;
-в бобовите и ядките също има, но е хубаво да се комбинират с животински източник, за да се усвоят по-добре;
-протеини на прах, които само споменавам, едва ли имаш нужда при добро хранене...
Не се безпокой, жените по-трудно трупат мускулна маса, а залите са пълни с младежи с врящ в тях тестостерон (основен виновник за трупането на мускулите), които тренират с тежести и са слаби...
Изборът ти за кой вид хранене се свежда до това дали да има въглехидрати - РБД, или да ги сведеш до минимум - ВМ НВД. Повече по темата - в сайта и дневниците на момичетата ;)

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 02.12.09 10:37.

02.12.09
10:40

казано от NikiFin на 02.12.09, 10:19:

Предполагам се дължи на това, че мазничкото повече засища и се яде по малко, а от постното се поглъщат огромни количества за да се засити човек съответно и калории.
Знам че тази констатация може би звучи малко нелогично, но и от др хора съм чувала че по време на пост напълняват.
Въпросът при това положение е на кой вид хранене да заложа.
Да поясня, целта ми не е да наптрупам мускулна маса, а по скоро да сваля мазнини. Разбира се искам и да се храня здравословно. Ами сега !!!!

Постната храна е често пълна с въглехидрати, които в повечето части на деня не са ти необходими и е нормално да се дебелее повече - примерно ориз, картофи и такива неща. Искаш да се храниш здравословно - не виждам как една диета съставена преобладаващо от постни храни е здравословна за не-тревопасно същество. Така че, не разбирам и дилемата.
Не че няма и добра храна от растителен произход, ама най-качествените храни са мазнички и животински - мръвки, яйца, истински млечни продукти (те винаги са мазни, в природата 0,1% няма) и т.н. И няма проблем да се отслабва с тях, не си само ти.

Колкото до саламчето с хлебец - това звучи гадно. Постна или не, най-важното все пак е храната да е естествена и минимално преработена. Ако може и да няма соя (саламчето), направо идеално.

02.12.09
10:42

Я дефинирай какво разбираш под постна храна?
Нищо чудно, ако ядеш предимно тесто и шоколади да пълнееш, а ако се храниш с месо, яйца и други животински продукти да отслабваш.

02.12.09
10:50

казано от Петко К на 02.12.09, 10:42:

Я дефинирай какво разбираш под постна храна?
Нищо чудно, ако ядеш предимно тесто и шоколади да пълнееш, а ако се храниш с месо, яйца и други животински продукти да отслабваш.

Постна храна е хлебец, ориз, паста, картофи приготвени с малко олио. Не става дума за шоколади, те за изключени по време на пост.
А саламчето е шпеково, не са кренвирши

02.12.09
10:57

Е значи няма какво да се чудиш, нормално е.
П.П. Шпек или кренвирш - все тая.

казано от NikiFin на 02.12.09, 10:50:

Постна храна е хлебец, ориз, паста, картофи приготвени с малко олио. Не става дума за шоколади, те за изключени по време на пост.
А саламчето е шпеково, не са кренвирши

Т.е само въглехидрати. Eдинствено олиеото е мазнина, но не от най-подходящите.
А шпекчето се различава от кремвиршчето по това, че там рогата, копитата, кожата, виметата...са от по-елитни животни.
Малко офтопик, но вчера дадоха за двама ученици, които избягали от тях. Като стигнали гората си запалили огън, изпекли саламчето и...им минал меракът да бягат от вкъщи. Дори шефът на полицията не можа да сдържи смеха си :lol:

02.12.09
17:25

казано от Oranje на 02.12.09, 10:59:

А шпекчето се различава от кремвиршчето по това, че там рогата, копитата, кожата, виметата...са от по-елитни животни.

:))) Да, от благороден елен.

02.12.09
18:55

Еми да,като на мястото на въгл. има белт. става друго.Иначе и с постно се отслабва,но по-бавно и по не качествено.Аз също постя в момента и се повиха леко мазнини по паласките,но не разбирам как така постиш щом ядеш колбаси,или мислиш,че в тях няма и грам месо :lol: ?

02.12.09
20:11

казано от Cholesterol.monster на 02.12.09, 18:55:

Еми да,като на мястото на въгл. има белт. става друго.Иначе и с постно се отслабва,но по-бавно и по не качествено.Аз също постя в момента и се повиха леко мазнини по паласките,но не разбирам как така постиш щом ядеш колбаси,или мислиш,че в тях няма и грам месо :lol: ?

Аз не постя в момента. Споделям опит от преди когато по стечение на обстоятелствата се хранех дълги периоди с постни манджи както имах и периоди, в които карах на салам с хляб.
Сега си плюскам всичко и много искам да отслабна, но не мога защото ме гони зверски глад непрекъснато. Хванала съм се в чудо. Всеки опит за намаляване на въглехидратите завършва с преяждане. Ето днес пак си викам ще си направя голяма салата с домати и краставици за обяд белким мине номера. След един час бях гладна като вълк и се напрасках като за световно. Не знам защо така се получава, защото не се тъпча, просто съм си гладна. Все си правя по една филийка с надеждата да се позаситя и да ме домързи да си правя още една (ям ръжен хляб уж по здравословно. Истински ръжен, не оцветен). Ама след нея се разям и няма мързел братче айде още една. И така станат 4. И мога и още ама се спирам, че вече наистина ще преям. Това е от спортуването, сигурна съм. На вас не ви ли се яде много като спортувате бе хора. Как ги сваляте тия мазнини, не се ли усещате гладни.

Ми то ако всеки можеше да си сваля мазнините и да си прави тялото както иска, и то лесно лесно, всички щяха да изглеждат в топ форма и нямаше да има доста болести.
За съжаление нещата не са лесни. Трябва си хранене трябва си трениране и то с години, и това ако изобщо може да стане.

02.12.09
21:28

Всичко може, стига да искаш и да знаеш как. Макар че, някои искат и знаят, но не искат да платят цената ;)

казано от NikiFin на 02.12.09, 20:11:

Ето днес пак си викам ще си направя голяма салата с домати и краставици за обяд белким мине номера. След един час бях гладна като вълк и се напрасках като за световно. Не знам защо така се получава, защото не се тъпча, просто съм си гладна. Все си правя по една филийка с надеждата да се позаситя и да ме домързи да си правя още една (ям ръжен хляб уж по здравословно. Истински ръжен, не оцветен). Ама след нея се разям и няма мързел братче айде още една. И така станат 4. И мога и още ама се спирам, че вече наистина ще преям. Това е от спортуването, сигурна съм. На вас не ви ли се яде много като спортувате бе хора. Как ги сваляте тия мазнини, не се ли усещате гладни.

Салатата не е ядене.
Докато не почнеш да ядеш редовно истинска храна, ще е така.
А като спортуваме и ни се яде повече, това е ясно и е нормално. И затова ядем повече от неспортуващите.
Мазнини не се свалят с глад, а с ядене ;)

03.12.09
08:44

казано от Петко К на 02.12.09, 21:28:

Аз ям МНОГО, защото съм си все гладна. Но не свалям кила. Ясно е, че трябва да намаля храната. Знам, че в салата няма калории, целта е да се позаситя и да не ям толкова много истинска храна. Казват, че доматите засищали. Явно не е и мен :(

казано от NikiFin на 03.12.09, 08:44:

Аз ям МНОГО, защото съм си все гладна. Но не свалям кила. Ясно е, че трябва да намаля храната. Знам, че в салата няма калории, целта е да се позаситя и да не ям толкова много истинска храна. Казват, че доматите засищали. Явно не е и мен :(

Като си купих колата минах да заредя. Един беше казал бензин за 20лв, а му бяха напълнили резорвоара с дизел догоре. Мислиш ли, че беше щастлив?
Излез от линейността много/малко, и вкарай второто измерение - подходяща/неподходяща храна ;)
Имаш 2 варианта:
3-4 пъти дневно хранене с белтъчини + мазнини на всяко, а въглехидратите са орязани. Това е, ако не си ‘въглехидратен тип’.
5-7 пъти дневно хранене с белтъчини на всяко + мазнини и/или въглехидрати, в зависимост от кое хранене е за деня, кога ти е тренировката и цялостния ти режим.
Изяснихме ли много/малко вече? ;)

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 03.12.09 09:00.

03.12.09
15:08

Проблемът е, че спортът, с който се занимавам е бягане на дълги разстояния. А това иска много въглехидрати от една страна, а от друга иска кльощава физика

казано от NikiFin на 03.12.09, 15:08:

Проблемът е, че спортът, с който се занимавам е бягане на дълги разстояния. А това иска много въглехидрати от една страна, а от друга иска кльощава физика

А къде е проблемът?

Orange ти каза да спазваш съотношенията на В/М/Б + това тялото не почваше ли да гори мазнини в аеробната фаза :coolsmile: ?

Има тела които в никаква фаза не горят мазнини само трупат

03.12.09
16:33

казано от Иван Шишманов на 03.12.09, 16:17:

Има ГЛАВИ които в никаква фаза не горят мазнини само трупат

А, така изглежда по-добре май.

03.12.09
16:40

Има тела които в никаква фаза не горят мазнини само трупат

сериозно ли?

03.12.09
16:43

казано от Cholesterol.monster на 03.12.09, 16:03:

Orange ти каза да спазваш съотношенията на В/М/Б + това тялото не почваше ли да гори мазнини в аеробната фаза :coolsmile: ?

И аз така знам. Ама явно има условия за да се изгорят тези мазнини, щото моите нещо си седят. Заковала съм на едни кила и няма мърдане. И то не е защото сланините са се превърнали в мускули. Тука са си, на пояса ми да ме топлят през зимата :)

казано от G33K на 03.12.09, 16:33:

Има ГЛАВИ които в никаква фаза не горят мазнини само трупат

А, така изглежда по-добре май.

Виж ключовата дума, сам си я ползвал.

Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 03.12.09 17:46.

Иван Шишманов,а ти дето си свалил 50-60кг. незнам как го каза тва,или не си доволен :roll: ?

Кви 50-60 поне 200 са  :lol:

NikiFin сядай почети малко, за видовете диети хранителни вещества и т.н. , харесай си една програма за начинаещ от сайта и действай.

04.12.09
20:12

Точно защото съм се интересувала от конкретна диета за моя спорт и знам, че тя е основно въглехидратна.

Ами ти напълно ли си сигурна,че ти е стриктна диетата и колко кг. трябва да сваляш?Да не пазиш стриктен пост “не по-малко от полвин самунь на ден” :lol:

Всичко може, стига да искаш и да знаеш как. Макар че, някои искат и знаят, но не искат да платят цената ;)

казано от NikiFin на 02.12.09, 20:11:

Ето днес пак си викам ще си направя голяма салата с домати и краставици за обяд белким мине номера. След един час бях гладна като вълк и се напрасках като за световно. Не знам защо така се получава, защото не се тъпча, просто съм си гладна. Все си правя по една филийка с надеждата да се позаситя и да ме домързи да си правя още една (ям ръжен хляб уж по здравословно. Истински ръжен, не оцветен). Ама след нея се разям и няма мързел братче айде още една. И така станат 4. И мога и още ама се спирам, че вече наистина ще преям. Това е от спортуването, сигурна съм. На вас не ви ли се яде много като спортувате бе хора. Как ги сваляте тия мазнини, не се ли усещате гладни.

Салатата не е ядене.
Докато не почнеш да ядеш редовно истинска храна, ще е така.
А като спортуваме и ни се яде повече, това е ясно и е нормално. И затова ядем повече от неспортуващите.

Мнението беше редактирано от Anastasiq Bojilova на 10.04.16 11:27.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1