30.06.20
16:06
Доста грозно гребане.
30.06.20
16:59
Гребане с две пудовки не би ли следвало да наподобява гребане с трап бар и пудовките да са отстрани на краката ? Също така торса в начална позиция малко по-изправен ?
казано от James Hinks на 30.06.20, 16:06:
Доста грозно гребане.
Ако знаех кое му е грозното, нямаше да го правя така.
казано от MotoRRhead на 30.06.20, 16:59:
Гребане с две пудовки не би ли следвало да наподобява гребане с трап бар и пудовките да са отстрани на краката ? Също така торса в начална позиция малко по-изправен ?
Миналата седмица се снихам и се “улових”, че изправям много торса, затова днес умишено държах тази позиция. Пендлей по принцип трябва да е с хоризонтален или почти хоризонтален торс, поне доколкото знам.
Това, което намерих като вариант, е подобно, даже пудовките тръгват не пред стъпалата, а между краката на гребящия:
Обобщение за юни 2020
Нещата през юни не изглеждат добре - качил съм 2,1 кг - от 109,2 на 1-ви юни до 111,3 на 1-ви юли. И това - без да се отпускам прекалено много.
За месеца съм приел средно 3472 калории на ден, което ще рече, че при 7709 калории за килограм промяна в теглото съм бил на 565 калории дневен излишък, а неутралният баланс е 2907 калории дневно. Тук отново се намесва ефектът на промяна от сваляне към качване, както и неточността заради усредняването (доста повече калории в началото на месеца, доста по-малко в края), защото при около 2900 калории през последните десетина дни отново започнах да свалям.
При коефициент на физическа активност 1,55 формулата на Мифин-Сейнт Жур дава резултат от 3216. Като взема предвид двете, “истината” при сегашната ми физическа активност вероятно е някъде около 3100 калории.
Тренировките стабилни този месец - нямам пропуснат ден. 30 от 30, за сметка на това кратки и не особено интензивни, но така е по план.
Този абзац си го копирам от предния месец. Не е лошо и да започна да го спазвам (особено в частта за храната):
Целите са си все същите - да поддържам сила, да развивам силова издържливост, координация и баланс, да намалявам силовите дисбаланси, създадени през годините, да съм здрав, като в същото време не инвестирам твърде много време в тренировки. По отношение на храната се целя някъде в 3000 калории на ден (без да издребнявам обаче) с нещо като РБД (но с не повече от 25% калории от въглехидрати), с достатъчно белтъчини предимно от животински произход. Нищо ново под слънцето.
01.07.20
11:24
казано от Дерсу Узала на 01.07.20, 11:24:
казано от Boby_ на 30.06.20, 17:13:
казано от James Hinks на 30.06.20, 16:06:
Доста грозно гребане.
Ако знаех кое му е грозното, нямаше да го правя така.
Очи имаш, а не виждаш.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 01.07.20 11:26.
01.07.2020 г.
Тренировка 6.5
Загрявка.
Работни серии:
1. Тяга на един крак с две пудовки (през повече от 10 секунди) - 20х1+1x32+32 кг (на страна) за 7:04 мин.
2. Раменна преса с две пудовки (през 10 секунди) - 20х1х32+32 кг за 6:56 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Коремни преси с допиране на лакът към коляно - 20 на страна.
Разтягане на тренираните мускули и сухожилия.
Обобщение за тренировката:
Чисто време за интервалите - 14:00 мин.
Положително:
- На тягата много бързо. Трудно мога да сваля още много време, като се вземе предвид, че са на практика 40 подхода - с нагласяне и стартова позиция на всеки крак поотделно.
- На раменната също малко по-добре, но е възможно да съм направил и едно повторение по-малко. Лакътят болеше в началото, но май беше по-добре от предната седмица. Засега е трудно да преценя.
Отрицателно:
- На тягата не съм доволен от техниката. Усещам натоварването не където трябва - като че правя флексия и едновременно с това се усуквам. Бомба с тиктакащ часовников механизъм е това упражнение.
Добавки:
1. Към 7 - 1 гр магнезий бисглицинат, 5000 IU витамин Д3 (през ден), 1 капсула cissus.
2. Към обяд - 1 капсула cissus.
3. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат, 1 капсула cissus.
Обобщение за деня:
Няколко дълги и неприятни разговоря днес. Разчиствам последни неща преди отпуската. То не че е кой знае колко дълга тая година, ама все пак цяла седмица няма да пускам компютъра. Друг е въпросът какво ще правя с натрупаните дни, ама ще го мислим. Ще почна да си пускам тук-там по някой петък, пък който иска, да ме хване за... петъците.
02.07.2020 г.
Тренировка 7.5
Загрявка.
Работни серии:
1. Клек с две пудовки в рак позиция (през 10 секунди) - 20х1x32+32 кг за 6:38 мин.
2. Лицеви опори с ластик (през 6-7 секунди) - 10х2 със сив Pro Resistance Band Extra Heavy за 1:57 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Коремни преси с изправени крака и ръце към стъпалата - 13
Чисто време за интервалите - 8:35 мин.
Положително:
- Свалям малко от времето на клека.
- “Второ ниво” на лицевите - засега добре, но в края май не бяха съвсем пълни (последното повторение на десетия подход си беше направо половинка).
Отрицателно:
- Лакътят си боли, надеждите от предните дни засега не се потвърждават.
Добавки:
1. Към 7 - 1 гр магнезий бисглицинат, 5000 IU витамин Д3 (през ден), 1 капсула cissus.
3. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат, 1 капсула cissus.
Обобщение за деня:
Излиза ми възможност за много добра позиция, която ще ми отвори някои врати в кариерата, но е базирана в страна от бившия източен блок. Ако нещата не се получат (а с оглед на тотално различната от досегашния ми опит роля шансът за това е голям), ще се окажа от два стола на земята в държава, в която не искам да живея. От друга страна тук нямам повече поле за развитие, поне не и в следващите няколко години. И за да е пълен купонът, бързат и трябва да взема решение дали да се пробвам още тази вечер. Общо взето седя и си мисля накъде искам да поеме животът ми в следващото десетилетие. И трябва да го измисля в рамките на следващия половин час.
Щом не искаш да си в тази страна от източния блок,какво се чудиш ?!
Дръж питомното,а не гони дивото :)
02.07.20
20:11
Освен това, човек никога не знае дали след някой друг месец, няма да изскочи още по-добра оферта.
казано от Гюлето на 02.07.20, 20:00:
Щом не искаш да си в тази страна от източния блок,какво се чудиш ?!
Дръж питомното,а не гони дивото :)
:) Ако всеки път правех така, нямаше да стигна там, където съм. Трябва да се поемат определени рискове, не може винаги на сигурно да се играе. Но в този конкретен случай май наистина наградата не си струва риска.
казано от Brown Bomber на 02.07.20, 20:11:
Освен това, човек никога не знае дали след някой друг месец, няма да изскочи още по-добра оферта.
Така е. На изчакване вървят нещата. Освен ако не ме “ударят” със зашеметяваща оферта (в което се съмнявам). Ще разбера достатъчно скоро.
казано от Boby_ на 02.07.20, 17:53:
02.07.2020 г.
Тренировка 7.5
Загрявка.
Работни серии:
1. Клек с две пудовки в рак позиция (през 10 секунди) - 20х1x32+32 кг за 6:38 мин.
2. Лицеви опори с ластик (през 6-7 секунди) - 10х2 със сив Pro Resistance Band Extra Heavy за 1:57 мин.Допълнителни упражнения:
3. Коремни преси с изправени крака и ръце към стъпалата - 13Разтягане на тренираните мускули и сухожилия.
Чисто време за интервалите - 8:35 мин.Положително:
- Свалям малко от времето на клека.
- “Второ ниво” на лицевите - засега добре, но в края май не бяха съвсем пълни (последното повторение на десетия подход си беше направо половинка).Отрицателно:
- Лакътят си боли, надеждите от предните дни засега не се потвърждават.
Добавки:
Обобщение за деня:
Излиза ми възможност за много добра позиция, която ще ми отвори някои врати в кариерата, но е базирана в страна от бившия източен блок. Ако нещата не се получат (а с оглед на тотално различната от досегашния ми опит роля шансът за това е голям), ще се окажа от два стола на земята в държава, в която не искам да живея. От друга страна тук нямам повече поле за развитие, поне не и в следващите няколко години. И за да е пълен купонът, бързат и трябва да взема решение дали да се пробвам още тази вечер. Общо взето седя и си мисля накъде искам да поеме животът ми в следващото десетилетие. И трябва да го измисля в рамките на следващия половин час.
Бъди внимателен :-)
Мен когато чужденеца ме тупа по гърбъ се оглеждам да не ме шутира отзад . Че даже той ме пита защо се оглеждам :-) :-)
Има един подход “Пас в страни”. Казано просто когато искаш да разкараш някой му даваш висок пост някъде на майната си . Такова предложение не се прави от днеска за вчера ..
Малко черногледо звучи но живот ли бе да го опишеш !?
Успех !!
Мнението беше редактирано от Христо на 03.07.20 07:12.
казано от Христо Атанасов на 03.07.20, 07:10:
Бъди внимателен :-)
Мен когато чужденеца ме тупа по гърбъ се оглеждам да не ме шутира отзад . Че даже той ме пита защо се оглеждам :-) :-)
Има един подход “Пас в страни”. Казано просто когато искаш да разкараш някой му даваш висок пост някъде на майната си . Такова предложение не се прави от днеска за вчера ..
Малко черногледо звучи но живот ли бе да го опишеш !?Успех !!
Кефи ме как смело обобщаваш “чужденците”. :)
Шегата настрана. Когато дойдох тук през 2016, бях сам. Сега ситуацията е такава, че изградих екип, който се справя прекрасно и без мен. Това ми е най-големият успех и в същото време когато септември-октомври се върне от майчинство колежката, която ръководеше другия отдел (и която сега също замествам), ставаме твърде много мениджъри на това ниво и единият от нас става излишен. Компанията ни цени и двамата и търсят от известно време нова роля за единия. Реално погледнато това питомно сега не е толкова кротко, колкото изглежда. :)
Ще видим, де. Нещата се изменят всеки ден - освен бизнес, в играта има и доста политика. А аз я играя тази игра от доста години вече и макар да не ми харесва особено, горе-долу се справям. :) Нямам нужда от съвет, само споделям.
03.07.2020 г.
Тренировка 1.6
Загрявка.
Работни серии:
1. Високо изтегляне с две пудовки от земя (през 10 секунди) - 20 или 21х1х32+32 кг за 4:20 мин.
2. Хоризонтално набиране на халка с една ръка (през 10 секунди) - 20 или 21х1 (на ръка) за 4:08 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Планк с повдигане на разноименни ръка и крак - 1:09 мин.
Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.
Чисто време за интервалите - 8:28 мин.
Положително:
- Доста бързо днес и сравнително стабилно и на двете упражнения.
Отрицателно:
- На набиранията установявам, че дори малка разлика във височината на халката и/или ъгъла на тялото води до голяма разлика в трудността. Трябва да го стандартизирам някак - да меря до някаква отбелязка на дървото и да си установя точно място за краката (едва ли ще порасна значително на ръст в близко бъдеще, така че е достатъчно само едната страна да фиксирам).
Добавки:
Обобщение за деня:
От днес официално съм в отпуска, но неофициално си отговарям на мейловете. От утре ще гледам да “олабя”.
04.07.2020 г.
Тренировка 2.6
Загрявка.
Работни серии:
1. Обръщане от земя (през 10 секунди) - 11х2х32 кг за 3:07 мин.
2. Преса от лег с пудовка (през 10 секунди) - 18х1х32+32 (с пускане след 13 подход) за 2:47 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Описване на цифрите от 0 до 9 с прави крака във въздуха от лег - 2,2 пъти.
Чисто време за интервалите - 05:54 мин.
Положително:
- Обръщанията олекнаха достатъчно за двойки.
Отрицателно:
- Лакътят си боли все така.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта тренирах, после на път малко извън града. За съжаление времето не е на наша страна.
Остани си в Швеция за отпуската, викат. Лятото тук е прекрасно...
05.07.2020 г.
Тренировка 3.6
Загрявка.
Работни серии:
1. Тръстъри с пудовка (с оставяне и обръщане от вис, през 10-15 секунди) - 20х1х32+32 кг за 7:29 мин.
2. Набирания на въже с доп. тежест (през 6-7 секунди) - 20х1х16 кг за 4:29 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Коремни преси с прибиране на колене към гърдите - 30
Чисто време за интервалите - 11:58 мин.
Нещо не съм я записал тая тренировка като хората и времето е по памет.
Положително:
- Хубавото на пудовките е, че ги мяташ в колата и тръгваш. :) Е, не и ако ти трябват прекалено много различни, но с двете 32-ки и по една от по-малките е приемливо.
Отрицателно:
- На тръстърите времето нагоре.
- На набиранията не си бях на “моя клон” и се наложи да прехвърлям въжето през ремък, вместо през по-дебел клон, което променя разстоянието между дланите.
- Започвам да си мисля, че хипотезата за синдром на пронатор терес може и да е вярна, но причината не е в изхвърлянето. Вече две седмици не съм изхвърлял, а няма абсолютно никаква промяна, даже напротив. Ясно, че с ината си вече съм хронифицирал, каквато и да е била първоначалната причина, но все пак за толкова време поне малко трябваше да се повлияе.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта успях да си изпия кафето навън, после тренирах и докато се огледам, заваля... Нищо, де, поне ще сме няколко дни далеч от града.
06.07.20
13:14
Не мъчи да си поставяш сам диагноза според мен.
Аз обикалях доста по лекари с моя проблем и всеки хъкаше и мъкаше и уж ме лекуваха.
Също така бях обявен за лигльо от един физиотерапевт ,в смисъл не съм можел да търпя на болка и искаше да ми сгъва ръката с местна анестезия.
Това ми се стори прекалено и добре че не го направих.
А болката беше такава,че при рязко сгъване ми се препикаваше и ръката отказваше з седмица.
Бях се видял в чудо.
Накрая се сетих за един приятел,на който при инцидент с оръжие ръката му беше почти откъсната,но успяха да го възстановят и той ме прати при неговия лекар.
Специалист по горен крайник.
Не пожела да гледа изследванията ,които му носех.
Опипа ми с пръсти лакъта за две минути ,постави точната диагноза и обясни какво може и не може да се направи.
Съвета ми е,когато можеш се консултирай със специалист по горен крайник.
Може и нищо да не е ,но не трябва да се подценява сигнала....поздрави.
Мнението беше редактирано от doni dimitrov на 06.07.20 13:16.
Дони, няма как да отида на лекар тук. Като дойдохмо преди точно 4 години, реших да си направя контролен прелгед. Чаках два месеца за личния лекар.
Миналата година, като скъсах ректус феморис, използвах частната здравна застраховка. Прегледаха ме на ехограф и ми казаха, каквото вече знаех. Не виждам вариант, при който ще попадна на заинтересован лекар и това ще ми струва по-малко от половината ми царство.
06.07.2020 г.
Тренировка 4.6
Загрявка.
Работни серии:
1. Обръщане с две пудовки от вис (през <10 секунди) - 11х2х32 кг за 3:167 мин.
2. Кофи на халки с доп. тежест (през 10 секунди) - 20х1х24 кг. (до 1 вкл. със задържане на съпорт 1-2 секунди в началото и в края) за 5:55 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Руско усукване - 9х16 кг (на страна)
Чисто време за интервалите - 9:11 мин.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- Няма да стане така. Толкова ме е боляло, само като бях със спираловидна фрактура на тибията. Като се върна от отпуската, си подновявам картата за зала. Там поне знам какво се случва.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта похвърляхе малко пудовките, след това ходихме да напазаруваме до близкото градче. После барбекю “между капките”.
Мен като ме заболи , вкарвам много гимнастика и упражнения за мобилност. Ластици в много бройки и леки дъмбелчета за обем. Лично на мен тези изхвърляния и тласкания с пудовката не ми се отраЗиха добре, но според мен защото ми беше тежко и нямах техника. Кофичките също съм ги махнал от много време и правя различни варианти на лицевите опори.
Мисълта ми е да пробваш различни неща, да видиш кое ти действа добре.
казано от Boby_ на 06.07.20, 20:07:
Дони, няма как да отида на лекар тук. Като дойдохмо преди точно 4 години, реших да си направя контролен прелгед. Чаках два месеца за личния лекар.
Миналата година, като скъсах ректус феморис, използвах частната здравна застраховка. Прегледаха ме на ехограф и ми казаха, каквото вече знаех. Не виждам вариант, при който ще попадна на заинтересован лекар и това ще ми струва по-малко от половината ми царство.
Здравеопазването в Европа. Аз часове за очен си насрочвам половин година предварително. УНГ само три месеца. Докато ти дойде реда и травамта е отшумяла. А и иначе съвета е “не тренирай” и следващия да влиза.
Не те оставят да умреш, но си е точно здравеопазване. Ако искаш да си оптимираш здравето ще ти струва точно над половин царство.
07.07.20
10:51
казано от Boby_ на 06.07.20, 20:27:
Няма да стане така.
Няма да стане така, да. Трябва да го лекуваш. Всъщност още на 14.06 когато ти написах какво е, трябваше да почнеш лечението.
казано от James Hinks на 07.07.20, 10:51:
казано от Boby_ на 06.07.20, 20:27:
Няма да стане така.
Няма да стане така, да. Трябва да го лекуваш. Всъщност още на 14.06 когато ти написах какво е, трябваше да почнеш лечението.
И аз точно това направих. Две седмици напроксен (само до това имам достъп), разтягане и мачкане и външно Диклак. Докато пиех хапчетата, имаше някакво подобрение, но в момента, в който ги спрях, болката пак се влоши. Май все пак ще се опитам да мина на преглед през здравната застраховка, колкото и да е безсмислено като диагноза - поне да ми изпишат НСПВС.
07.07.20
12:48
С НСПВС(само) няма да стане, колкото и сериозно такова да ти изпишат, пък те най-серозните са СОХ2 инхибиторите. Прочете ли какво е синдром на пронатор терес? Кортикостороид ще ти трябва, отделно поддържаща терапия за нерва. Възпален нерв минава трудно, боли лошо, особено в оня климат при теб...
Мнението беше редактирано от James Hinks на 07.07.20 12:49.
07.07.20
16:53
Бах мама му, а уж ви е висок стандарта там...
Аз от днес за утре отивам на ЮМР и даже ми звънят и пращат смс-и да ме питат кога ми е удобно да ида на лекар.
казано от James Hinks на 07.07.20, 12:48:
С НСПВС(само) няма да стане, колкото и сериозно такова да ти изпишат, пък те най-серозните са СОХ2 инхибиторите. Прочете ли какво е синдром на пронатор терес? Кортикостороид ще ти трябва, отделно поддържаща терапия за нерва. Възпален нерв минава трудно, боли лошо, особено в оня климат при теб...
Прочетох, да. Общо взето нищо полезно. Кортикостероид директно в пронатора МОЖЕЛ да облекчи симптомите. Също и хирургическа операция за намаляване на компресията върху нерва. И в добавка дежурните препоръки за масаж и разтягане.
Още една причина да отида на лекар.
А и след като така или иначе вече съм възпалил медиалния нерв, няма кой знае какви усложнения, които да мога да развия занапред, освен болката да се засили още. Тя и без това вече е такава, че първите 2-3 повторения, докато се раздвижа, ми иде да ревна с глас като малко бебе.
Днес така се ядосах на себе си и ситуацията, че директно си направих извхърляния, вместо да си губя времето с това високо изтегляне.
Единствената причина, поради която ще се наложи да спра да тренирам, е ако наистина се стигне до инжекция кортикостероид - не за друго, ами заради риска от скъсване.
07.07.2020 г.
Тренировка 5.6
Загрявка.
Работни серии:
1. Изхвърляне с две пудовки от вис (през 10 секунди) - 20х1х32+32 кг за 5:41 мин.
2. Пендлей гребане с две пудовки от земя (през 10 секунди) - 20 или 21х1х32+32 кг за 3:05 мин.
Допълнителни упражнения:
3. V-образни коремни преси със задържане - 16
Чисто време за интервалите - 08:46 мин.
По план трябваше да правя високо изтегляне, защото уж изхвърлянето е заподозряно за болката, но се ядосах на себе си и поизхвърлях. Утре ще си проличи дали ще се псувам.
Положително:
- Не съм изхвърлял от известно време, но явно не съм загубил чак толкова техниката.
Отрицателно:
- Много неща, но нищо конкретно, което да ми помогне, ако го прочета след време.
Добавки:
Обобщение за деня:
Времето днес малко по-приемливо - слънцето се показа на два-три пъти, та следобед се разходихме до местното яхтено пристанище и направихме някоя и друга снимка. Даже като има облаци и светлината е подходяща, небето става още по-динамично. :)
08.07.20
12:28
казано от Boby_ на 07.07.20, 18:18:
Прочетох, да. Общо взето нищо полезно. Кортикостероид директно в пронатора МОЖЕЛ да облекчи симптомите. Също и хирургическа операция за намаляване на компресията върху нерва. И в добавка дежурните препоръки за масаж и разтягане.
Още една причина да отида на лекар.
А и след като така или иначе вече съм възпалил медиалния нерв, няма кой знае какви усложнения, които да мога да развия занапред, освен болката да се засили още. Тя и без това вече е такава, че първите 2-3 повторения, докато се раздвижа, ми иде да ревна с глас като малко бебе.
Днес така се ядосах на себе си и ситуацията, че директно си направих извхърляния, вместо да си губя времето с това високо изтегляне.
Единствената причина, поради която ще се наложи да спра да тренирам, е ако наистина се стигне до инжекция кортикостероид - не за друго, ами заради риска от скъсване.
Явно четем на различни места...
Така, айде 7-мак спатия от мен за последно 10 на всичко коз, тоест да ти спестя от здравната застраховка:
1. Нерва така или иначе ще мине. Иска терапия - топло, сухо, В100 на Нау(че май е най-лесно да си го поръчаш там) по 2 на ден, може и Милгама на инжекции или инфузии, ама май няма да можеш сам, иска задължително кортикостероид за кратък период, иска и някой оксигеназен инхибитор, най-добре такъв, който хваща и тип 1 и тип 2.
2. Противовъзпалителната терапия около 10-ина дни в зависимост от повлияването и хода на възстановяване, другата поне месец. НСПСВ-то в минималната доза, тоест 1 на ден, за кортикостероидите надолу ще пиша.
3. Ако можеш да слагаш мускулни инжекции, а то по принцип е елементарно - “Ultra-Demoplas” по една ампула през 2 дни, тоест първи, трети и пети ден. Ао няма подобрение след 7-мия ден, в смисъл осезаемо подбрение, тоест почти без болка може да сложиш още 2-3 пак по тази схема или през ден. Което е съвсем минимално като вереоятност, някъде в рамките на статистическата греша като %, но все е съществуваща вероятност да се случи такова нещо.
5. Ако не можеш да слагаш мускулни инжекции - “Медрол” 4 мг за седмица - десетина дни. Първите 3 дни по 2(сутрин и вечер по едно), вторите 3 по 1, следващите 3 по половин таблетка.
6. Кортикостероида няма да доведе до скъсване, не и в тези дози и за такова време. Даже е съвсем възможно да получиш други неочаквани ефекти от него, но няма да ги пиша публично, че да не вземат разни чели-недочели да го пробват...
7. Къде да си пратя CV-то за работа във вашата компания? Бая съм напред вече в тази сфера, нищо, че доктора твой адаш не е идвал да го консултирам скоро :D
Мнението беше редактирано от James Hinks на 08.07.20 12:30.
08.07.2020 г.
Тренировка 6.6
Загрявка.
Работни серии:
1. Тяга на един крак с две пудовки (през повече от 10 секунди) - 20х1+1x32+32 кг (на страна) за 8:07 мин.
2. Раменна преса с две пудовки (през 10 секунди) - 20х1х32+32 кг за 6:32 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Коремни преси с допиране на лакът към коляно - 22 на страна.
Чисто време за интервалите - 14:39 мин.
Положително:
- Раменната доста бърза, а и болката като че не беше толкова остра, колкото предния път. Вече ми е трдуно да преценя.
Отрицателно:
- Тягата доста зле. Правя флексия в кръста и не знам как да я премахна.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта потренирахме. В съседната къщичка има шведско семейство с две руси хлапета. Таткото (Густав) ни се натресе да “тренираме” заедно, т. е. да му показваме какво е пудовка и от коя страна се хваща (с риск да го контузя по-зле и от мен). Образ отвсякъде - учил политология, работил като журналист, сега сменил кариерата и ще става готвач (или май вече е - малко с недомлъвки разказва точно за това). От дума на дума стана въпрос, че България е била съюзник на Германия през Втората световна война. Оказа се, че не знаел. Леле, като започна да се вайка как можело да е дипломиран политолог, а да не знае такова нещо за новата история на Европа. Направо се наложи да го успокоявам. :)
Така или иначе много му хареса “урока” (който се заключаваше в хип хиндж и малко тяга с пудовка). Били сме много добри педагози и направо иска да си плаща, като се върнем в Стокхолм.
Иначе днес направихме опит да стигнем до плажа, но времето е доста хладно, а водата си беше направо ледена. Имаше двама плуващи ентусиасти, но реших, че не е за мен. Натопих се до под коленете - толкова море за този сезон. :)
Море, ама Балтийско. Балтийско, ама море. :)
казано от James Hinks на 08.07.20, 12:28:
Явно четем на различни места...
Така, айде 7-мак спатия от мен за последно 10 на всичко коз, тоест да ти спестя от здравната застраховка:
1. Нерва така или иначе ще мине. Иска терапия - топло, сухо, В100 на Нау(че май е най-лесно да си го поръчаш там) по 2 на ден, може и Милгама на инжекции или инфузии, ама май няма да можеш сам, иска задължително кортикостероид за кратък период, иска и някой оксигеназен инхибитор, най-добре такъв, който хваща и тип 1 и тип 2.
2. Противовъзпалителната терапия около 10-ина дни в зависимост от повлияването и хода на възстановяване, другата поне месец. НСПСВ-то в минималната доза, тоест 1 на ден, за кортикостероидите надолу ще пиша.
3. Ако можеш да слагаш мускулни инжекции, а то по принцип е елементарно - “Ultra-Demoplas” по една ампула през 2 дни, тоест първи, трети и пети ден. Ао няма подобрение след 7-мия ден, в смисъл осезаемо подбрение, тоест почти без болка може да сложиш още 2-3 пак по тази схема или през ден. Което е съвсем минимално като вереоятност, някъде в рамките на статистическата греша като %, но все е съществуваща вероятност да се случи такова нещо.
5. Ако не можеш да слагаш мускулни инжекции - “Медрол” 4 мг за седмица - десетина дни. Първите 3 дни по 2(сутрин и вечер по едно), вторите 3 по 1, следващите 3 по половин таблетка.
6. Кортикостероида няма да доведе до скъсване, не и в тези дози и за такова време. Даже е съвсем възможно да получиш други неочаквани ефекти от него, но няма да ги пиша публично, че да не вземат разни чели-недочели да го пробват...
Благодаря!
Клоня към орално лечение по две причини - първо пронаторът е малък и не съм сигурен, че мога да го улуча сам и второ дясната ръка също се обажда и ще е по-добре да обхвана и нея със същия курс. Иначе мускулни инжекции съм набил доста... в кучешки дупета обаче. :)
Ще помоля тия дни да ми пратят Медрол, имам Милгама капсули (инфузия не мога да си пусна, а инжекция сам да си слагам май не съм готов да опитам), ще поръчам и Б100.
От COX инхибиторите неселективен е ибупрофенът - не знам дали ще свърши работа, но разполагам само с него и с напроксен тук (и то напроксенът без рецепта е до 250 мг). Мислех да поръчвам да ми пращат нещо с мелоксикам (Мелбек, Мовалис), но той е COX-2, доколкото проверих. Лошото е, че по пощата пътуват над месец пратките до тук, така че ще трябва да се изръся за куриер, ама каквото-такова. Така или иначе няма смисъ да почвам НСПВС, преди да е допъл кортикостероидът.
казано от James Hinks на 08.07.20, 12:28:
7. Къде да си пратя CV-то за работа във вашата компания? Бая съм напред вече в тази сфера, нищо, че доктора твой адаш не е идвал да го консултирам скоро :D
Ти ако наистина решиш да кандидадстваш, ще имаш доста дебела препоръка от мен. :) Само не знам как ще се впишеш в корпоративното блато, ама това е съвсем отделна тема. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 08.07.20 16:09.
08.07.20
16:10
“Ultra-Demoplas” само в глутеуса, никъде другаде, пропуснал съм да го напиша, а си го мислех. Както и всеки инжекционен кортикостероид. Локалните инжекции не са за твоя случай. По-сложното е да го намериш, въпреки, че с твоите позиции във фармацевтичните среди няма да е толкова ненамираем, колкото в Бг аптеките. Дори и да се наложи доставка от Германия си струва!
Мелоксикамът е инхибитор и на 1, и на 2. По-слаб, но добре върши работа и е един от най-поносимите.
То хубаво да кандидаствам, ама нямате позиция “айляк”, нито “треньор”, нито “агроном”, пък портиер сигурно вече е заето :D
Мнението беше редактирано от James Hinks на 08.07.20 16:13.
Тъй... Връщаме се на изходна позиция - другата седмица ще търся начин да ида на лекар тук.
Баща ми накупи всичко с изключение на инжекционния кортикостероид, който по всичко личи, че в момента е неоткриваем. Почнал да звъни по куриерите - за Швеция всички отказват да пращат лекарства за частни лица. Шведите просто ги изхвърляли - дори не си правели труда да ги връщат на изпращача.
По нормална пощенска пратка можело да се промъкне нещо, но не и по куриер.
Единствен вариант - личен багаж или дипломатическа поща. Понеже в момента никой не пътува България-Швеция, а и скоро не се очертава, нещата отиват на това да се оправям с тукашната здравна система. Това е положението.
09.07.2020 г.
Тренировка 7.6
Загрявка.
Работни серии:
1. Клек с две пудовки в рак позиция (през 10 секунди) - 20х1x32+32 кг за 6:46 мин.
2. Лицеви опори с ластик (през 6-7 секунди) - 10х2 със сив Pro Resistance Band Extra Heavy за 1:48 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Коремни преси с изправени крака и ръце към стъпалата - 16
Чисто време за интервалите - 8:34 мин.
Положително:
- Свалям малко от времето за лицевите. Рано е да вдигам броя на подходите- последните 1-2 подхода не мога да заключа на вторите повторения. Като го изчистя това, ще кача 1-2 подхода.
Отрицателно:
- Малко бавно и задъхано на клека. Оправданието ми е, че посред интервала ми запалиха един трактор в двора зад площадката и се наложи да дишам изгорели газове.
Добавки:
Обобщение за деня:
Цялата сага с възможността за нова позиция трая точно една седмица. Минах на три интервюта, озовах се във възможно най-краткия списък и се оказа, че всъщност никой няма намерение да ми предлага “expat” пакет, а всичко щяло да е според местния стандарт. Дори така нямаше да е лоша възможност, но за да я приема, щеше да се наложи да скъсам всякави връзки с Швеция - да продавам апартамент, да изчиствам кредити, да местя цялото семейство... Не че бих се посвенил да го направя, най-малкото, защото вече съм го правил, но Полша (защото за там ставаше въпрос) не е посоката, за която си струва риска.
10.07.2020 г.
Тренировка 1.7
Загрявка.
Работни серии:
1. Изхвърляне с две пудовки от вис (през 10 секунди) - 20х1х32+32 кг за 5:16 мин.
2. Хоризонтално набиране на халка с една ръка (през 10 секунди) - 20х1 (на ръка) за 4:05 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Планк с повдигане на разноименни ръка и крак - 1:16 мин.
Чисто време за интервалите - 9:21 мин.
Положително:
- Сравнително прилично днес.
Отрицателно:
- Не знам как точно го правя това изхвърляне, но успявам да докарам някакво странично въртене на пудовките, което трябва да спирам в края. Може би това е една от причините за възпаления нерв.
Добавки:
Обобщение за деня:
Някакви селско-ваканционни активности - тренировка на детската площадка, пазаруване в близкото градче Халставик, разходка в гората за диви ягоди, кафенце на селското кафене. Приятна скука. Сега мисля да си отворя бира и да продължа с препрочитането на серията за Ъплифта (много харесвам стила на Брин).
Мнението беше редактирано от Boby_ на 10.07.20 16:48.
11.07.2020 г.
Тренировка 2.7
Загрявка.
Работни серии:
1. Обръщане от земя (през 10 секунди) - 11х2х32 кг за 3:10 мин.
2. Преса от лег с пудовка (през 10 секунди) - 17х1х32+32 (с пускане след 12 подход) за 2:47 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Описване на цифрите от 0 до 9 с прави крака във въздуха от лег - 2,3 пъти.
Чисто време за интервалите - 06:08 мин.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- Лег на една доста крива пейка.
Добавки:
Обобщение за деня:
Последен ден тук - направихме “прощално” барбекю, опуших се добре, изядоха ме комарите.
Лакътят пак се обостри, явно наистина е от изхвърлянето. От утре правя пауза една седмица, в понеделник като се прибера в Стокхолм, си уреждан преглед. После ще вкарвам упражнения едно по едно от най-малко свързаните с лакътя (примерно тяга на един крак и гребане) и чак като се уверя, че не провокират болка, ще ги разнообразявам.
12.07.2020 г.
Без тренировка
Обобщение за деня:
Сутринта успяхме криво-ляво да се натоварим на колата и в ранния следобед се прибрахме.
Както вече бях отбелязал, тренировка няма да има в следващите няколко дни.
Днес с отварянето на очите звъннах да си уредя преглед през здравната застраховка.
Тук, естествено, “совите не са това, което са”. Тая здравна “застраховка” първо ми излиза по 250 крони на месец (и още два пъти по толкова на работодателя ми), второ за всеки преглед трябва да платя отделно 500 крони (съответно 25 и 50 евро грубо) и най-накрая пак не мога да звънна и да ида веднага на лекар.
След като минах през пет автоматични менюта и чаках половин час на телефона, най-сетне успях да си запиша час за ортопед за четвъртък в някаква световнонеизвестна болница на супернеудобно място (иначе трябваше да чакам до средата на другата седмица).
Дотогава имам план за “тренировки” - понеже има 2-3 упражнения, които не ми провокират болката, ще почина още малко днес и ще направя леко раздвижване утре и в сряда:
1. Клек с пудовки пред гърди (максимлани серии без пускане на пудовките) + пендлей гребане в интервал
2. Тяга на един крак + лицеви опори с ластик (и двете в интервал)
Май това са единствените неща, които мога да правя, без да усещам болка (като при клека ще трябва да пускам пудовките директно от гърди, за да няма дръпване). Евентуално набирания на въже също могат да влязат в играта, но ще почакам с тях. Междувременно нищо бутащо с пудовки - раменни преси, тръстъри, лег са агония до едно. Също никакви упражнения, които изискват контролирано сваляне на пудовките (т. е. без пълни обръщания, високо изтегляне). И накрая определено без вероятния виновник за всичко, изхвърляне.
По неизвестни причини от лицеви не усещам болка, затова ще пробвам с тях. Общо взето остана това горе. :) Не че не мога да почина цяла седмица, но... не мога, да ми се не види и дървената кратуна.
13.07.2020 г.
Без тренировка
Обобщение за деня:
Днес реших като последен ден отпуска да не се наливам с бира, а да си взема сайдер. Ми... става за освежаване, но след три големи бутилки ми е едно такова... ябълково в устата. Определено не е нещо, от което се пие по много.
П. П. Като казвам сайдер, имам предвид истински, френски сух сайдер само и единствено от ябълки, естествено пенлив и в бутилка като за пенливо вино с все корковата тапа и металната тел, която да я задържа на място, а не боклуците, които се продават в българските супермаркети. Разликата между едното и другото е горе-долу като между сингъл малц и някакъв гаражен бленд от спирт с есенция.
14.07.2020 г.
Инвалидна 1
Загрявка.
Работни серии:
1. Клек с пудовки на гърди - 11х32+32 кг, 6х32+32 кг, 5х32+32 кг общо за 3:35 мин.
2. Пендлей гребане с пудовки (през 5-6 секунди) - 20 или 21х1х32+32 за 2:43 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Коремни преси с прибиране на колене към гърдите - 35
Колкото да запълня там времето, докато ида на лекар.
За пореден път се убеждавам, че тренировка в серии е много по-лесна от такава в интервал при равен обем. Днес 22 клека в серии от 11, 6 и 5 за половината време на интервал с 20 със същата тежест и то далеч по-лесно.
Е, обръщанията са три, вместо 20 - това също трябва да се отчете.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- Уж трябваше да е неутрална за лакътя тая “тренировка”, но дори от държане в рак позиция на двупудовка ме боли.
Добавки:
Обобщение за деня:
Първи работен ден. Хубавото е, че е сравнително спокойно. Лошото, че прибирането до България това лято става се по-малко вероятно.
15.07.2020 г.
Инвалидна 2
Загрявка.
Работни серии:
1. Тяга на един крак с две пудовки (през повече от 10 секунди) - 20х1+1x32+32 кг (на страна) за ??? мин.
2. Лицеви опори с ластик (през 6-7 секунди) - 10х2 със сив Pro Resistance Band Extra Heavy за ??? мин.
Допълнителни упражнения:
3. Руско усукване - 13х16 кг (на страна)
Клип на първите 4-5 подхода на тягата:
Още една за запълване на време.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- Ако гребането ми е грозно, тягата е направо уродлива. Знаех си, че има някаква флексия в кръста, но не съм предполагал, че е толкова зле. Не знам как да го оправя това - усукването от асиметричната позиция на краката го прави сякаш невъзможно. Ако свия повече предния крак, става дори по-зле. Ако го изправя, страничното усукване пък се увеличава още повече.
Параграф 22.
Добавки:
Обобщение за деня:
Разни главоболия с домашния ми интернет почти не ми позволиха да работя, но сега е доста спокойно, така че не мисля да си посипвам главата с пепел заради това.
16.07.20
12:08
казано от Boby_ на 14.07.20, 18:27:
Лошото, че прибирането до България това лято става се по-малко вероятно.
В момента условието за без карантина от Швеция е PCR тест 72 часа преди пристигането в България.
казано от Boby_ на 15.07.20, 17:27:
Ако гребането ми е грозно, тягата е направо уродлива. Знаех си, че има някаква флексия в кръста, но не съм предполагал, че е толкова зле. Не знам как да го оправя това - усукването от асиметричната позиция на краката го прави сякаш невъзможно. Ако свия повече предния крак, става дори по-зле. Ако го изправя, страничното усукване пък се увеличава още повече.
Всъщност гребането ти е доста по-уродливо :D Тягата може да се преглътне, ако позаякнат еректорите, защото те те предават и ако започнеш да инициираш движението от глутеуса, не от тях. Задният крак е опашка, той ти помага да балансираш и да мислиш за стягането на пояса и тръгването с разгъване от таза.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече