]21.10.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
1. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.
Обобщение за деня:
Трети ден поред в офиса. След работа возих кучето за ваксина. Става му много зле в кола - започва да отделя обилно слюнка, още щом се качи в колата, а десет минути по-късно вече е повърнало, дори да не е яло същия ден. Давам антихистамин, но не помага особено.
казано от NNN на 21.10.22, 19:51:
казано от Boby_ на 20.10.22, 15:21:
казано от nervak на 20.10.22, 15:14:
Е кажи с две думи,не всеки знае китайски.
С две думи предният делтоиден мускул се активира много повече при лег, отколкото при лицеви (особено при тесен и среден по ширина хват), клавикуларната глава на големия гръден мускул и бицепсът се активират умерено повече, а трицепсът - малко повече (отново в полза на лега). Това според проучване, публикувано в Journal of Applied Biomechanics.
Knee push ups еквивалентен ли е като движение на нормалните лицеви? Или ключовото тук е “matched external load”, демек с добавена тежест? Може и интерпретацията ми да е грешна...
Предполагам от колене са били, за да има сравнимост в движението, а за да има еднакво натоварване, би трябвало да има добавена тежест наистина.
22.10.2022 г.
Тренировка интервали - адаптация Б
Загрявка.
Работни серии (през ~10 секунди):
1. Мъртва тяга - 10х3х120 кг за 6:31 мин.
2. Раменна преса с прав лост - 10х3х55 за 6:14 мин.
3. Силово гребане с дъмбел от земя - 10х3+3х45 кг за 7:50 мин.
4. Кофи на халки - 10х3 за 5:42 мин.
Общо с преходите 27:57 мин.
Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.
Обобщение за тренировката:
Влага и препълнена зала.
Положително:
- Времето малко по-добре от предния път.
Отрицателно:
- От снощи ме боли нещо в задната част на лявото рамо. Днес го усетих при негативната фаза на раменната преса. Нищо съществено, но си отбелязвам, за да го проследя.
- Обадиха се и дясното рамо, и левият лакът.
- Много ми беше тежко и задушно от начало до край.
Добавки:
1. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.
Обобщение за деня:
Сутринта сякаш целият океан се изсипа под формата на порой, после излезе слънце, сега пак се заоблачи. Времето си е есенно като за тук.
23.10.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Тичах да търся разни неща по магазини, после занимавки у нас - така ии иначе лошото време не позволява много активности навън.
24.10.2022 г.
Тренировка интервали - адаптация А
Загрявка.
0. Преден клек - 2х3х90 кг.
1. Избутване на прав лост от лег с раменен хват - 12х3х90 кг.
2. Набирания с неутрален хват - 12х3.
3. Борческо въртене с дъмбели от стоеж - 12х3х15+15 кг.
4. Бедрено разгъване на машина - 12х3х80 кг.
Общо с преходите—:—мин.
Тръгнах за нормален интервал, но нещо още на първата серия на клека нещо ме заболя около опашката и се отказах. След тренировката кръстът си е натегнат и наболява, така че хубаво, че спрях.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- Нищо друго.
Добавки:
Обобщение за деня:
Типичен понеделник.
25.10.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Стачка на метрото, съответно изкарах почти три часа в колата общо за деня.
Кръстът хич не е добре. Тая седмица ще завърша с някакви рудиментарни тренировки, а после ще видим.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 26.10.22 09:33.
26.10.2022 г.
Тренировка интервали - адаптация Б
Загрявка.
1. Раменна преса с прав лост - 12х3х55 кг.
2. Гребане на машина - 12х3х80 кг.
3. Кофи на халки - 12х3.
4. Бедрено сгъване на машина - 6х3х70, 6x3x75 кг.
Дори и военната преса ми причиняваше болка днес.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- Нищо, освен цялата тренировка.
Добавки:
Обобщение за деня:
Успях да си тръгна рано от офиса, за да тренирам и да се подстрижа. Иначе нищо интересно.
27.10.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Отново в офиса, срещи от сутринта до вечерта. Поне успях днес да мина метър и да не се натреса в най-големия трафик сутринта. Което всъщност ми напомня, че е време да тръгвам, ако не искам да ми се случи същото на прибиране. :)
28.10.2022 г.
Тренировка интервали - адаптация А
Загрявка.
1. Избутване на прав лост от лег с раменен хват - 12х3х90 кг.
2. Набирания с неутрален хват - 12х3.
3. Борческо въртене с дъмбели от стоеж - 12х3х15+15 кг.
4. Бедрено разгъване на машина - 11х3х80, 6х80 кг.
За “десерт”: Бицепсово сгъване с дъмбели от стоеж - 7х28+28, 5х28+28 кг.
Лиготии някакви. Днес всички гинекомастии се бяха наредили като за шоу на изродите в залата - точно до мен някакъв правеше раменна прес от седеж на смит машина със 140 кг, но за сметка на това с около десет сантиметра ход на лоста и с рев като от Джурасик парк.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- Нищо съществено.
Добавки:
Обобщение за деня:
Петъчно ми е. Другата седмица съм ваканция и пътуваме малко до Англия, за да се насладим на климата там. После ще мисля какво да прекроя на тренировъчната ми схема.
29.10.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Пазаруване, готвене, отново нерви с Ливърпул а после и с Elden ring.
30.10.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Тотално омързеливяне. Реших да не тренирам, за да мога да отида до залата в последния ден преди пътуването.
31.10.2022 г.
Тренировка
Загрявка.
Работни серии (през ~15 секунди):
1. Мъртва тяга - 15х1х170 кг.
2. Раменна преса с прав лост - 3х1х70, 12х1х65 кг.
3. Гребане с трап-бар от земя - 3х1х126, 12х1х116 кг.
4. Кофи на халки с доп. тежест - 15х1х20 кг.
Реших, че не ми се прави обем и врътнах едни свежи единички в нещо като интервал (само дето не бяха свежи - в началото 10-тина секунди, към края повече към 20).
На тягата бях с убеждението, че съм на 160 кг, обаче се оказа, че съм сложил 170 - видях, чак като разтоварвах.
Положително:
- Нищо особено, освен че не се контузих.
Отрицателно:
- Тежеше ми всичко. На раменната се наложи да свалям тежест, също и на гребането.
Добавки:
Обобщение за деня:
Тичане напред-назад - да купувам адатпери, да оставя кучето на хотел, да тренирам...
Обобщение за октомври 2022
През октомври на практика съм задържал тегло, макар че имаше движение през месеца - от 110,8 на първи октомври до 110,7 кг на първи ноември. При 7709 за свален килограм това прави 25 килокалории среден дневен дефицит.
Приетите калории са средно 2938 дневно, а неутралният баланс излиза 2913 килокалории.
Формулата на Мифин-Сейнт Жур показва неутрален баланс от 3216 при коефициент на физическа активност 1,55. Разминаванет вероятно идва предимно от коефициента за активност, защото тренировките не бяха нито редовни, нито пълноценни.
За ноември няма да си поставям никакви цели - да тренирам, както мога, да се храня умерено и това е.
01.11.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Цял ден пътуване, следобед разходка в Кеймбридж.
02-04.11.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Няколко дни в Кеймбридж без тренировки, но с много ходене. Качихме се до камбанарията на Сейнт Мери, возихме се на лодка по реката, научихме за историята на колежите и за оценките на крал Чарлз и как са го приели в Тринити...
Изобщо изкарахме интересно с приятна компания.
Естествено, прибирането с Райън еър беше приключение само по себе си - закъснял полет, пътниците наредени на студа без информация кога ще ни натоварят, хаос с ръчния багаж и кой къде да си сложи куфарчето... Все пак се прибрахме по живо, по здраво.
05.11.2022 г.
Тренировка А
Загрявка.
1. Преден клек - 1х100, 6х1х110, 9х1х100 кг.
2. Набирания с неутрален хват с доп. тежест - 15х1х15 кг.
3. Избутване на прав лост от лег с раменен хват - 1х100, 6х1х110, 9х1х100 кг.
4. Борческо въртене с дъмбели от стоеж - 6х1х22½+22½, 9x1x20+20 кг.
Някакви свободни съчинения на тема свежи единички (почти) в интервал. Наложи се да сменям тежестта в движение на три от четирите упражнения, за да не рискувам излишно.
Май ще се задържа на такава схема с редуване на интервал с едно повторение и такъв с две известно време, пък да видим как ще съм.
Положително:
- Май горе-долу прилично с оглед на това, че не съм тренирал почти седмица.
Отрицателно:
- Не беше нито точно тежко, нито точно интервал.
Добавки:
Обобщение за деня:
Ходих да си взема кучето от хотела - много беше стресирано, милото. После тренировка, пазаруване, сега мисля да сготвя нещо. Ей такива скучни работи.
казано от Boby_ на 05.11.22, 15:57:
Все пак се прибрахме по , по здраво.
Никога няма да разбера, защо хората си го причиняват това ...като са го виждали хиляди пъти на снимки.
казано от nervak на 05.11.22, 22:51:
казано от Boby_ на 05.11.22, 15:57:
Все пак се прибрахме по , по здраво.
Никога няма да разбера, защо хората си го причиняват това ...като са го виждали хиляди пъти на снимки.
Съвсем различно е да се потопиш в атмосферата. Знам ти мнението, а също и че няма полза да те убеждавам. Всеки с вкуса си. :)
06.11.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Спокойна неделя у нас. Не ми се излизаше никъде след цяла седмица ходене, затова цял ден Elden ring и после Тотнъм-Ливъпрул, който завърши “правилно”, но пак ми вдигна кръвното в доста големи периоди в края на мача. :)
07.11.2022 г.
Тренировка В
Загрявка.
1. Мъртва тяга - 12х2х130 кг.
2. Раменна преса с прав лост - 12х2х60 кг.
3. Силово гребане с дъмбел от земя - 12х2х50 кг.
4. Кофи на халки с доп. тежест - 12х2х10 кг.
Измислих какво ще правя - две тренировки с единици през 10-тина секунди, две с двойки. Мисля, че нацелих горе-долу тежестите. Ще карам така, докато не станат наистина под 10 секунди паузите и не ми олекне, стига да не се контузя пак междувременно (вероятността е голяма).
Положително:
- Като за пръв път добре.
Отрицателно:
- Наболяваха ме и рамото, и кръстът. Ще видим утре какви съм ги надробил.
Добавки:
Обобщение за деня:
Първи работен ден след седмица отпуска, съответно се опитвам да си разчистя мейла, докато срещите си текат една след друга.
Довечера пък си организираме излизане след работа с колегите - ще ходим на хвърляне на брадвички. Звучи забавно - дартс с томахавки. :)
08.11.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Спокоен ден с няколко срещи, но нищо за отбелязване.
09.11.2022 г.
Тренировка Г
Загрявка.
1. Преден клек - 4х2х100, 8х2х95 кг.
2. Избурване на прав лост от лег - 12х2х95 кг.
3. Набирания с доп. тежест (неутрален хват) - 12х2х10 кг.
4. Борческо въртене с дъмбели - 12х2+2х18 кг.
Почнах смело със 100 кг на клека, но видях, че няма как да стане в интервален протокол и свалих тежестта. Дори така ми беше зор.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- Нещо рамото ми създава пак главоболия (”рамоболия” по-скоро).
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта срещи от вкъщи, после зала, нови срещи в офиса... Пътьом успях да седна за 40-тина минути да хапна на спокойствие и да почета.
10.11.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Нищо особено - тичане до офиса, работа, няколко чаши вино след работа и това е.
11.11.2022 г.
Тренировка A
Загрявка.
1. Мъртва тяга - 15х1х160 кг.
2. Раменна преса с прав лост - 15х1х65 кг.
3. Гребане с трап-бар от земя - 15х1х116 кг.
4. Кофи на халки с доп. тежест - 15х1х15 кг.
Май нацелих тежестите днес и всичко мина без инциденти.
Положително:
- Нищо особено.
Отрицателно:
-Рамо и кръст - дежурните оплаквания.
Добавки:
Обобщение за деня:
Спокоен слънчев петък. Още сме по къси ръкави през деня. Лошото е, че сградите са толкова зле изолирани и неотоплявани, че вътре е по-студено, отколкото навън и на практика в този сезон мръзнем повече в Португалия, отколкото ни се налагаше в Швеция. Парадокс, но това е животът. :)
11.11.22
17:04
Като “не дават” да си монтираш нормален климатик отвън, защо не си сложиш мобилен, сигурно не е същото, но предполагам че има прилични варианти.
П.П. сега прочетох, че мобилните могат само да охлаждат, но е решение поне за лятото.
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 11.11.22 17:18.
Да, може би ще взема един мобилен климатик за лятото, въпреки неудобствата.
12.11.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Спокойна събота, посветени на мързеливи забаления.
13.11.2022 г.
Тренировка Б
Загрявка.
1. Преден клек - 15х1х100 кг.
2. Избутване на прав лост от лег с раменен хват - 15х1х105 кг.
3. Набирания с неутрален хват с доп. тежест - 15х1х15 кг.
4. Борческо въртене с дъмбели от стоеж - 15x1x20+20 кг.
Забравих си наколенките и реших вместо да се връщам, да пробвам без тях с малко по-леко. То пък взе, че стана прилично - има известна болка в лигаментите, но далеч не е толкова зле, колкото очаквах. Само трябваше да нагодя малко негативната фаза и да не си позволявам “бъмп” долу.
Положително:
- Горе-долу уцелих тежестите и продължавам така.
Отрицателно:
- Нищо конкретно.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта тренирах, после пазарувах и на път към Алгарве да се разправям с наводнен апартамент и застрахователи плюс съседи, които не говорят английски.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 15.11.22 11:50.
14.11.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Цял ден срещи, както служебни, така и огледи със застрахователи, водопроводчик и други такива. Опцията да се диктува на Гугъл транслейт не върши чудеса, но без нея щеше да е невъзможно да свърша каквото и да било тук - за разлика от Лисабон почти никой не говори английски, въпреки че е уж туристически район.
Следобед разходка край реката и после малко Elden Ring.
15.11.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Днес вместо да тренирам, се качих на колата и обратно към Лисабон. Имах някакви идеи след това да мина през залата, но след 3,5 часа на волана нещо не ми беше до тяга. Ще поразместя малко нещата, за да вкарам утре една зала.
16.11.2022 г.
Тренировка В
Загрявка.
2. Раменна преса с прав лост - 12 или 13х2х60 кг.
4. Кофи на халки с доп. тежест - 12х2х10 кг.
Не съм особено доволен - всичко ме болеше и ми тежеше.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- Цялата тренировка.
Добавки:
Обобщение за деня:
Нещо ми беше отпаднало цял ден, не само в залата. Уморен съм, а може и да карам нещо на крак.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 17.11.22 16:26.
17.11.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Пак ходене до офиса и висене в задръствания - нищо интересно.
Вечерта не знам как точно се обърнах да взема дистанционното за телевизора, но се подпрях накриво на дясната ръка и нещо ме преряза в рамото. Сега имам остра болка в една определена част от движението про повдигане на ръката, така че ще видим какво ще е разумно да правя в следващата тренировка. Може би само клек и нещо с фиксирана позиция на рамото на скрипец.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 21.11.22 11:21.
18.11.2022 г.
Тренировка Г
Загрявка.
1. Преден клек - 12 или 13х2х95 кг.
2. Избурване на прав лост от лег - 12х2х95 кг.
3. Набирания с доп. тежест (неутрален хват) - 12 или 13х2х10 кг.
4. Борческо въртене с дъмбели - 12х2+2х18 кг.
Така, както се заричах да пазя рамото, си извъртях цялата тренировка по план.
Положително:
- Всичко, освен клека, доста прилично.
Отрицателно:
- На клека ме болеше заради лигаментите, особено отляво. Няма да стане това с клек без наколенки.
Добавки:
Обобщение за деня:
Следобед потроших сума ти време да вися в пощата да чакам тукашния аналог на българските пощенски лелки (с други думи съвсем същите), за да си получа едно писмо. Вечерта пък се наложи да ходя до центъра и на прибиране изкарах над час в трафика. Изобщо не особено продуктивен ден.
19.11.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Спокойна събота у дома.
20.11.2022 г.
Тренировка A
Загрявка.
1. Мъртва тяга - 15х1х160 кг.
2. Раменна преса с прав лост - 15 или 16х1х65 кг.
3. Гребане с трап-бар от земя - 15х1х116 кг.
4. Кофи на халки с доп. тежест - 15х1х15 кг.
Тежи ми доста и засега съм далеч от истински интервал. Не ми се ще да започна да засичам време, защото знам какво ще стане.
Положително:
- Нищо особено.
Отрицателно:
- Обичайните неща - нищо драматично.
Добавки:
Обобщение за деня:
Тренировка, футбол.
Завърших Elden Ring - разочароващ финал, също както и цялата история, герои и NPC-та. Интересната механика на боя, богатата карта и красивата графика не могат да компенсират мързела на сценаристите.
21.11.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Понеделник, но без обичайните служебни драми. Един ден по-близо до уикенда.
22.11.2022 г.
Тренировка Б
Загрявка.
1. Преден клек - 15х1х105 кг.
2. Избутване на прав лост от лег с раменен хват - 15 или 16х1х105 кг.
3. Набирания с неутрален хват с доп. тежест - 15 или 16х1х15 кг.
4. Борческо въртене с дъмбели от стоеж - 15x1x22+22 кг.
Трябваше да са свежи единички. Единчките ги докарах, но нещо свежестта не беше на нвио. Все пак нямам от какво кой знае какво да се оплача, освен че 10-те секунди са по-скоро пожелателни и често отивам над 15 към последните подходи. Но още не искам да започвам да засичам време, защото знам какво ще се случи.
Положително:
- Нищо други.
Отрицателно:
- Обичайните болежки тук-там, но дори те по-скоро само колкото да напомнят за себе си.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта срещи от нас, после тъкмо когато се канех да тръгвам на зала, щерката се обади, че не се чувства добре и да ходя да я прибирам от училище. На път пък светна лампата за налягането на гумите, та се наложи и на гумаджийница да ходя. Само ги напомпах - да видим довечера дали няма да има още изненади. Накрая се озовах в офиса за следобедна практически безсмислена среща с човек, който ни е дошъл “на гости” и всъщност изобщо не знае защо точно е тук, но е на твърде висока позиция, за да му откажа.. Ей така в шеги и закачки ми минават дните.
23.11.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Не е за разказване.
24.11.2022 г.
Тренировка В
Загрявка.
2. Раменна преса с прав лост - 12х2х60 кг.
4. Кофи на успоредка с доп. тежест - 12х2х15 кг.
Точно преди да се преместя на халките, един младеж ги зае и вместо да чакам, реших да разнообразя с кофи на успоредка.
Положително:
- Една идея по-добре от предния път.
Отрицателно:
- Нищо конкренто.
Добавки:
Обобщение за деня:
Ден като ден - минаваме през тежък период семейно и не ми се разказва.
25. 11.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта доста тъп тиймбилдинг, следобед няколко интервюта.
26.11.2022 г.
Тренировка Г
Загрявка.
1. Преден клек - 12 или 13х2х95 кг.
2. Избурване на прав лост от лег - 12 или 13х2х95 кг.
3. Набирания с доп. тежест (неутрален хват) - 12 или 13х2х10 кг.
4. Въртене с диск - 12 или 13х2+2х20 кг.
Днес нещо хич не ми се получи броенето.
Реших да разнообразя малко с въртене с диск.
Положително:
- Горе-долу добре като цяло, макар че се размотавах малко между упражненията.
Отрицателно:
- Нищо ново.
Добавки:
Обобщение за деня:
Ден като ден.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече