Относно ГИ

Принципно съм наясно с понятието ГИ и кои са “бавните и бързи” въглехидрати,но нещо не мога да схвана някои работи в тази таблица http://www.bb-team.org/values/glycemic_index

доколкото знам:
-Висок ГИ(61-100)-най много вдигат инсулина (прости въглехидрати)-най лесно се омазнява с тях,но в умерени количества са добри за след тренировка и сутрин след сън
-Среден(40-60)потдържат нормални стойностите на отделяне на инсулин
-Бавни(под 40)-почти не влиаят

Та въпросите:
-защо плодовете и млеката спадат към бавните,а съдържат млечна и плодова захар и когато се хапва повечко от тях обикновенно следва омазняване,въпреки че са нискокалорични и с “нисък ГИ” според таблицата???
-защо белият хлябът е 72 а белият ориз 92,това да го разбирам ли,като че е по добре да ям бял хляб вместо бял ориз или това са глупости,защото мисля че точно белия хляб е едно от нещата след захарта с което най-много мазня
-фибрите са най бавно усвояеми => те са най нисък ГИ,но аз досега ядях кафяв ориз,кафеви макрони и Вита смятайки ги за Нисък ГИ,а се оказва в таблицата,че са среден.Мисля да включа между обяда и закуската източник на въглехидрат със средно ГИ,тъй като експериментирам малко с ротацията,но явно се оказва,че досега приемам основно средни,а пишеше да се пробва на места и среден ГИ.Мислех да вкарам на едно място мялко бял ориз,който си мислех,че е среден ,но по таблицата се оказва,че е по добре да ям банани вместо бял ориз,което ми се струва нереално. ???моля някой да ми обясни,че аз досега мислех ,че бавните са кафяв ориз,кафеви макарони,овес и тн умерени бял ориз и варени картофи а бързите всичко сладко бял хляб и тн

Темата беше редактирана от Велико Иванов на 21.12.09 18:53.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1