За тегло няма ограничение, а за да е сигурно, че няма да бъде сложен ДДС трябва да е под 15euro, а над 150евро се добавя и мито. Но това не са закономерности, понякога далеч по скъпи пратки идват директно в къщи или в пощата. Колкото е по-малък обема толкова е по-голяма вероятноста да мине транзит през метница.
03.01.11
20:59
Значи каквото и да правя от ДДС-то не мога да избягам, защото за да ми дойде безплатна доставката от bodybuilding.com трябва да е над 100$ и в такъв, случай да гледам поне митото да избегна, правилно ли съм разбрал?
Да. Можеш да го избегнеш ако имаш късмет, или продавача е посочил по-ниска себестойност от реалната.
Мнението беше редактирано от Valdis на 03.01.11 21:05.
03.01.11
21:03
Благодаря за отговора, много ми помогна :)
И аз поръчах вчера да видим какво ще е положението с този сайт ,дадоха ми и някакъв код за отстъпка 5 долара на приятели ако на някой му върши работа - ZOV319
04.01.11
12:31
Прави ми впечатление, че сайтовете вече избягват да обявяват по-ниска себестойност от реалната.
04.01.11
14:23
Прави ми впечатление, че сайтовете вече избягват да обявяват по-ниска себестойност от реалната.
Защото това е директен удар по тях като търговци. Подобна постъпка не е нищо друго, освен документална измама, целяща ощетяване на икономиката на дадена държава и като такава се преследва от закона (навсякъде). Дори и търговецът да се съгласи да напише силно занижена стойност на продукта си (което означава неиздаване на фактура или издаване на фалшива такава, т.е. съмнителни счетоводни гимнастики), службите в България, които обработват пратките (поща, митница), не са малоумни и недостатъчно осведомени. Да, номерът може и да минава понякога. Само да няма разочаровани после...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.01.11 14:24.
04.01.11
14:54
Ще актуализирам малко информацията за поръчките от САЩ. Тъкмо си взех пратката от iherb, изпратена беше на 07.12.2010 г., пристигнала е доста преди Нова година, но поради някакво няразбирателство в бг пощи(да не повярва човек:П) чак сега получих известието. Ходих до посочения пощенски клон от там ми казаха да отида до митницата - става въпрос за гр. Пловдив, намираща се на бул Иван Вазов 47.Там дадох известието и без проблем си освободих пратката. Заплатих 1.5 лв, като стойността на пратката беше 24 долара с тегло 1,5 кг, изпратена от САЩ. Дадоха ми касова бележка, на която пише за какво и колко плащам, тя гласи следното:
ДДС*Б = 20.00 %
оборот: 1.50лв
ДДС: 0.25 лв
нето ст-т - 1.25
Общо - 1.50
Нз как са изчислили тези 20 % ддс , 20 % от 24 долара със сигурност не са 0.25 лв нито 1.50 лв, до колкото си спомням Кольо Пияндето разбираше от подобни документации. Ако има желание и знае от къде са дошли тези пари, може да обясни, за да може всеки от форума да си направи сметка, следващия път като освободи пратка от митницата колко ще му излезе.
Попитах служителите във митниците, при какви условия се задържат пратките на митницата, а не си ги получавам както преди от пощата, тя ми отговори, че от сега на татък всеки колет ще бъде изпращан на митницата и от там ще си ги получаваме(говоря за САЩ) - информацията е от Митницата на бул Иван Вазов 47 в гр. Пловдив
Хубавото е,че няма никаква разправия с документация, само един подпис и си вземаш колета.
Мнението беше редактирано от Mila Ch на 05.01.11 08:51.
04.01.11
15:10
...до колкото си спомням Кольо Пияндето разбираше от подобни документации. Ако има желание и знае от къде са дошли тези пари, може да обясни...
Ами аз желание да обясня имам, но в случая не ми е ясно на каква данъчна основа са начислили ДДС, за да получат въпросните 1.50 лева. :) Напълно възможно е това да представлява някаква странична такса на пощата за еди-какво-си, а самата пратка да е регистрирана като такава с незначителна стойност.
P.S. Точно така - заплатила си някаква такса в размер на 1.25 лева (без ДДС), върху която като на краен получател са ти начислили въпросния данък (0.25 е точно 20% от 1.25) и общата сума за плащане е станала 1.50 лева. ДДС не е начислено върху фактурната стойност на пратката, тъй като стоката е нискостойностна (по документи).
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.01.11 15:17.
04.01.11
15:20
P.S. Точно така - заплатила си някаква такса в размер на 1.25 лева (без ДДС), върху която като на краен получател са ти начислили въпросния данък (0.25 е точно 20% от 1.25) и общата сума за плащане е станала 1.50 лева. ДДС не е начислено върху фактурната стойност на пратката, тъй като стоката е нискостойностна (по документи).
Прав си, не се бях замисляла, че тези 20 % ДДС са на 1.25 такса нето ст-т., която съм заплатила за колета. Мерси :)Мнението беше редактирано от Mila Ch на 04.01.11 15:22.
Има ли митница във Велико Търново, а ако няма коя е най-близката и какво трябва да се прави в тези митници. Та значи вече от iHerb поръчката не трябва да е повече от 20$ за да няма митница :/ а ако е към 40тина долара какво се плаща ддс и тем подобни ако някой обесни всичко в един пост ще е много добре от А до Я от самата поръчка до получаването на продукта..
Понеже скоро ще вкарат много нови марки и едната ще е UspLabs та се чудех за Oxy Elite Pro понеже той е с малък грамаж а едва ли ще е повече от 45$ дали ще мине :)
Мнението беше редактирано от Bocko на 05.01.11 00:01.
04.01.11
19:35
iHerb и мито(+ддс)! Това ми е болна тема - нищо не знам по въпроса...
Значи искам да закупя 3 продукта със стойност съответно:
$9.55
$14.65
$12.31
Мислите ли, че има начин “да победя” системата, като разделя поръчката и се възползвам от 5$ отстъпка два пъти?
Трите продукта се побират в 4$ шипинг. Идеята ми е да не плащам на гадните митничари! Ако се комбинират правилно и двете поръчки стават под 30лв, даже без 5-те долара отстъпка. По-интересното е в цената, по която митничарите решават, дали да им плащам, включва ли доставката? Приемам съвети всякакви!
За iHerb мога да кажа че си направих поръчка на 12.12.2010 и получих известието си в пощата на 01.01.2011. Взех си пратката от пощата но въпреки това трябваше да плата 10 лв ДДС от митница и 6 лв такса пак нещо за колета от митницата. Поръчката ми се състоеше от следният продукт като ползвах и кода за 5$ намаление.
iherb.com/Controlled-Labs-Orange-OxiMega-Greens-Fish-Oil-Kit-0-70-lb-318-g-120-Softgels/24665?at=0
Стига сте гадали! Не знам за кой път вече ще се пише, че върху поръчки над 30лв включително с тяхната доставка се дължи ДДС. Ползване на $5 отстъпка повторно е невъзможно, освен, ако не се поръча от нов акаунт с нова карта на сестра, брат, родител, приятел и т.н.
Код за $5 отстъпка в iHerb ROV312
Мнението беше редактирано от Hикoлaй на 10.03.11 16:32.
05.01.11
02:25
При този курс на долара има ли изобщо някаква далавера в това да поръчваш от САЩ? При 1.35лв за 1$ си заслужаваше чакането, ама сега..
05.01.11
08:55
При този курс на долара има ли изобщо някаква далавера в това да поръчваш от САЩ? При 1.35лв за 1$ си заслужаваше чакането, ама сега..
Има изгода и при 1.5 лв за долар. Чакането от САЩ е 6-7 дни, но покрай празниците, забавянето е огромно.
05.01.11
17:26
ето още един купон за намаление HEV021
днес ми е шипната пратката дано всичко да е наред, че не ми се занимава с митници
Мила, каква е тази митница на Руски 47?
05.01.11
17:28
ето още един купон за намаление HEV021
днес ми е шипната пратката дано всичко да е наред, че не ми се занимава с митници
Мила, каква е тази митница на Руски 47?
Поправих си предишния пост, просто съм се объркала и вместо Иван Вазов 47, съм написала Руски 47(нали са един до друг) Извинявам се за грешката :)
Мнението беше редактирано от Mila Ch на 05.01.11 17:28.
05.01.11
17:29
Безплатната доставка от бб.ком над 100$ е само за територията на САЩ.Иначе Аз си поръчвам от друго място, но сега не ми се пише, защото съм на един нетбук и сече адски много.Някой ако иска да ме намери в Скайпа- incessantforce или фейсбука, макар, че по често съм в скайпа, защото като отворя мозилата и става едно мазало.. :(
Стига сте гадали! Не знам за кой път вече ще се пише, че върху поръчки над 30лв включително с тяхната доставка се дължи ДДС. Ползване на $5 отстъпка повторно е невъзможно, освен, ако не се поръча от нов акаунт с нова карта на сестра, брат, родител, приятел и т.н.
Код за $5 отстъпка ROV312
От къде имаш тази информация? Кога пак е променян закона? В началото на 2010г. беше за хранителни добавки до 150 евро от САЩ от юридическо към физическо лице не се дължи мито и ДДС. А от къде митниците знаят колко ми е доставката, като никъде не я пише, за да ми начислят ДДС? Лчно съм получавал 2 пратки по 190$ и отделно доставка, за които не съм заплатил нито стотинка ДДС и мито.
Код за $5 отстъпка ROV312
От къде имаш тази информация? Кога пак е променян закона? В началото на 2010г. беше за хранителни добавки до 150 евро от САЩ от юридическо към физическо лице не се дължи мито и ДДС. А от къде митниците знаят колко ми е доставката, като никъде не я пише, за да ми начислят ДДС? Лчно съм получавал 2 пратки по 190$ и отделно доставка, за които не съм заплатил нито стотинка ДДС и мито.
Да, мито се плаща за поръчки над 150 евро, но това вече го споменах. Да, и аз лично съм получавал пратки за над 300-400$ без да плащам стотинка ДДС и мито. Толкова ли ще се затормозите, ако прочетете 1-2 страници назад...
05.01.11
18:46
Ами да мито не се плаща до 150 евро, преди една година същото важеше и за ддс-то, но промениха закона и така. ;)
Ами да мито не се плаща до 150 евро, преди една година същото важеше и за ддс-то, но промениха закона и така. ;)
Сега не ми се търси, че нямам време, но до колкото знам последните промени в закона са от 01.01.2010г., а там за пратки до 150 евро не се облагат нито с ДДС, нито с мито. Нека някой да каже от коя дата са новите промени и от кога влизат в сила и дали са обнародвани, защото иначе е незаконно да ни взимат и стотинка!
Сега не ми се търси, че нямам време, но до колкото знам последните промени в закона са от 01.01.2010г., а там за пратки до 150 евро не се облагат нито с ДДС, нито с мито. Нека някой да каже от коя дата са новите промени и от кога влизат в сила и дали са обнародвани, защото иначе е незаконно да ни взимат и стотинка!
Точно от датата, която ти си споменал влизат в сила.
05.01.11
19:33
Последната ми пратка, която пристигна, дойде с fedex и естествено си платих и ДДС и мито (макар и само 2.5% митото).
Когато ми се обади служител на fedex ми съобщи, че “тъй като пратката ми е със значителна стойност, тоест над 45евро” трябва да мине през митницата.
Добре е да се разровим в закона и да видим в крайна сметка, каква е сумата, под която не се плаща мито и ДДС.
Всъщност, тези дни аз ще ходя в митническата агенция, която ми съдейства да си освободя последната пратка и ще ги разпитам подробно.
05.01.11
19:40
В тази тема е казвано доста пъти какви са сумите - над 30евро се плаща ДДС, над 150 евро се плаща и мито. Има и цитирани официални източници доколкото помня. Промените както се каза са от 01.01.2010, просто миналата година доста от пратките продължаваха да минават между капките. Тази година май нещата са по-затегнати...
05.01.11
19:52
Момчета, всяка година “затягат” така положението януари и февруари :D
Струва ми се, че има нещо общо с коледните и новогодишните празници.
След това нещата се нормализират.
05.01.11
20:04
Аз потърсих малко и според ПОСЛЕДНИТЕ промени в закона стойностите са съответно:
До 15 евро - пратката отива в пощата!(Ако са малки пакети май ти ги носят директно до вкъщи)
15-150 евро - плаща се ДДС!
150+ евро - плаща се Мито(варира в зависимост от вида на стоката) + ДДС (общо около 30% става таксата, която трябва да заплатим)
За другите митнически такси не знам... Май ти взимат кинти дори да си попълниш сам формуляра...
Аз потърсих малко и според ПОСЛЕДНИТЕ промени в закона стойностите са съответно:
До 15 евро - пратката отива в пощата!(Ако са малки пакети май ти ги носят директно до вкъщи)
15-150 евро - плаща се ДДС!
150+ евро - плаща се Мито(варира в зависимост от вида на стоката) + ДДС (общо около 30% става таксата, която трябва да заплатим)
За другите митнически такси не знам... Май ти взимат кинти дори да си попълниш сам формуляра...
Да, така е. Грешката е моя, признавам. Явно съм чел-недочел:) По прости сметки излиза следното:
15 евро = 19.8 долара по курс на БНБ по който работят митницте
при 20$ поръчка се заплаща 4$ доставка + 4$ ДДС (20%) + 4лв. (2,6$) такса ценности = 30,6$
при 19$ поръчка се заплаща само 4$ доставка = 23$
при 76$ поръчка с една пратка се заплаща 4$ доставка + 15,2$ ДДС + 2,6$ такса ценности = 97,8$
при 76$ поръчка, разпределена на 4 пратки по 19$ излизат общо 23 х 4 = 92$
05.01.11
23:46
ДДС се плаща върху стойността на пратката + стойността на доставката. Какъв е смисълът от 15 страници важна тема като всеки чете само последната?
Мнението беше редактирано от Мартин Томов на 05.01.11 23:47.
ДДС се плаща върху стойността на пратката + стойността на доставката. Какъв е смисълът от 15 страници важна тема като всеки чете само последната?
Съгласно чл. 30, ал. 2 от ЗДДС спедиторските, куриерските и пощенски услуги, оказвани във връзка с международен транспорт на стоки са приравнени на услуги по международен транспорт на стоки по чл. 30, ал. 1 от ЗДДС, т.е. за такива услуги също се прилага нулева ставка.
06.01.11
00:34
Наясно съм с това, прав си, но говоря от опит.
Така и така я подкарахме на закони и наредби... Та ето официалната информация от Агенция Митници: http://www.customs.bg/bg/page/299 - “Какво трябва да знаем когато получаваме пощенски пратки?”
Ако имате приятели в САЩ те могат да ви пращат пратки до 45 евро, които няма да бъдат облагани, а за пратки до 4 паунда транспорта до България излиза 3,96$—-> http://www.usps.com/prices/first-class-mail-international-prices.htm , като има изисквания за опаковката - 24 х 36 инча, което си е много :)) А и винаги може да ви пратят продукти за повече от 45 евро (60 долара), но да ги обяват на 50$ и в колета да пъхнат една фактурка направена на Майкрософт Пейнт :))
Мнението беше редактирано от AbSs на 06.01.11 07:50.
(yawn)
чл.26 ал.3 ЗДДС
Данъчната основа по ал. 2 се увеличава със:
3. съпътстващите разходи, начислени от доставчика на получателя, като например комисиона, опаковане, транспорт, застраховка и други, пряко свързани с доставката;
чл.38 от Закона за митниците
При определяне на митническата стойност съгласно чл. 35 към реално платената или подлежащата на плащане цена за внасяните стоки следва да се прибавят:
5. разходи за:
а) транспорт на внасяните стоки до входен граничен пункт на Република България;
Мнението беше редактирано от Hикoлaй на 10.03.11 16:33.
@Николай
Съгласно чл. 30, ал. 2 от ЗДДС спедиторските, куриерските и пощенски услуги, оказвани във връзка с международен транспорт на стоки са приравнени на услуги по международен транспорт на стоки по чл. 30, ал. 1 от ЗДДС, т.е. за такива услуги също се прилага нулева ставка.
Самоцитирам се, явно не си го прочел. Има 1000 вида друг транспорт и кой и как се обмитява не е тема на разговор.
06.01.11
08:35
Така и така я подкарахме на закони и наредби... Та ето официалната информация от Агенция Митници: http://www.customs.bg/bg/page/299 - “Какво трябва да знаем когато получаваме пощенски пратки?”
Ако имате приятели в САЩ те могат да ви пращат пратки до 45 евро, които няма да бъдат облагани, а за пратки до 4 паунда транспорта до България излиза 3,96$—-> http://www.usps.com/prices/first-class-mail-international-prices.htm , като има изисквания за опаковката - 24 х 36 инча, което си е много :)) А и винаги може да ви пратят продукти за повече от 45 евро (60 долара), но да ги обяват на 50$ и в колета да пъхнат една фактурка направена на Майкрософт Пейнт :))
Тоест, този необлагаем минумум от 45 евро важи само ако пратката бъде изпратена от физическо лице, не от търговец, така ли ?
Тоест, този необлагаем минумум от 45 евро важи само ако пратката бъде изпратена от физическо лице, не от търговец, така ли ?
Точно така (ако става въпрос за хранителни добавки), защото с алкохола, цигарите, парфюмите и т.н. има и допълнителни изисквания.
Аз лично мисля да направя следната схема:
Поръчвам си стока за над 100$ от бб.ком и доставката до мой приятел в САЩ е безплатна. Приятелят ми опакова стоката (целия колет трябва да е до 4 паунда) и обявява, че стойността е 55$ (например). Така няма да платя ДДС и доставката ще ми е 4$.
При по-малки, но по-скъпи неща може също да минат през митницата без да се заяждат. А за по-сигурно може фактурата от бб.ком да се сканира, фалшифицира и да се сложи в колета:)
Като за първа поръчка заслужава ли си да пробвам.. общата стойност със доставката ми е 6.63 USD. На адрес ли ще ми дойде или в пощата?
06.01.11
13:20
6.63$ с доставката?Дане би да поръчваш някакви малки витаминки за тест или нещо от сорта? :)
6.63$ с доставката?Дане би да поръчваш някакви малки витаминки за тест или нещо от сорта? :)
iherb.com/Now-Foods-Brewer-s-Yeast-10-Grain-650-mg-500-Tablets/427?at=0
Това поръчвам и все пак някои може ли да ми отговори? :)