05.01.10
22:36
Години наред не мога да се реша да дам на тялото си това, което заслужава. Но ето че под нас отвориха доста приличен фитнес, новички уреди, приятна обстановка. И така, че вече втори месец се убеждавам колко е важна връзката между душата и тялото. Тези 2 месеца минават някакви различно от предишните няколко ... години. Голямо е удоволствието за душата, когато разбира, че тялото й е живо.
От години имам проблеми с коленете. Друго - всяка зима не пропускам да хвана някое вирусче. От както давам на тялото си това, от което има нужда, то се отбалгодарява. Проблемите с коленете, въпреки, че тренирам активно бедрените мускили, ги няма. В началото д-р Ливайн ми стана личен лекар, понеже реших, че коленете ще се разбричкат тотално, но ... След 2-3 седмици спрях да нося наколенките на д-р Ливайн. Оказа че, не те са причината за отшумяването на болките. И друго - все още вирусче не ми се е левало тази зима, нито съм се сблъсквал със някакъв друг. здравословен проблем. А съм моторист, който си кара и при 10 и при 0 и при -3 градуса. “Спорта е здраве!”, ми припомни един приятел. Бях забравил определението.
Е, спорта е здраве за тези, които знаят как да го спортуват, разбира се. Знам, че всяко нещо, колкото и просто да е, си има чалъм, по наше му. Да метеш е проста работа, но съм виждал хора, които не могат да държат метлата. Съвсем честно. Та, реших че искам да тренирам с програма. Първия месец незнаех какво искам да постигам, затова инструкторът ме посъветва първият месец да бъде встъпителен към развитието. Програмата ми включваше тренировки на всички основни мускулни групи 3 пъти в седмицата. Не исках да променям теглото си, затова и хранителния режъм, който инструкторът изготви, бе съобразен с това. Беше ми много трудно да привикна към това, че вече спирам да ям каквото си искам и когато си искам. Много трудно за лаком човек, като мен. Към диетата се придържах строго от гледна точка на това, че спрях сладките неща и консуамцията на всичко, което не ми беше в списъка с разрешеното меню. Поради факта, че не мога (не можех) да си сготвя ориз, а картофите бързо ми втръснаха, пропусках основното въглехидратно хранене. Което доведе до смъкване от 94 кг. на 88 кг. Но, това беше чудесно за мен, защото разбрах, че известно вече количество мазнини са си заминали. Целите за промяна на обиколките на гърди, ръце, талия, бедра почти бяха изпълнени. Първия месец на гърдите качих 2-3 см., талията падна с 6 см., ръката нарастна с 1 см, а бедрото вместо нагоре, падна с 1 см. С тези промени бе съобразена и новата тренировъчна програма за втория месец. Избрах като преференциална група гърдите. За бедрата направихме също силен ден, заради неизпълването на първоначалната цел. Е да, ама и до днешен ден бедрата ми се стопяват. Чудесно, много се радвам. Защото ми бяха едри, ама с мазнини. Сега, след като затворих и втория месец бедрата са общо надолу с 3.5 см., а преди няколко дни ги погледнах в огледалото и - Иха, готин бедър. :) С мускулчета отпреде, отзаде.
Виждам, че тялото ми е живо. Гледам го как расте. И съм щастлив от това. Кеф голям за душата. Вече доста по-стрикно спазвам хран. си режим, тренировка до сега не съм пропускал. Че даже на 01.01. бях в залата. А от Коледните празници си позволих да се освиня само на Бъдни вечер. Нито Коледа, нито НГ. Направо ми иде да си кажа “Признавам се” :) Със стариране на спорта започнах да приемам само аминокиселини. На втори месец хванах за ушите и някакъв протеин, без ясна представа какво е това. Взех решение да подобря още хранителния режим, всяка вечер в продължение на седмица четене, събиране на информация за много хр. добавки, кое, кога, по колко и най-вече защо. Така си заделих един ред от кухненските рафтове, който украсих със суроватъчен протеин, казеинов такъв, гейнър и нови аминокиселини. Но вече с ясната представа кое какво е, защо се пие и по колко се пие. Брех тоя интернет, брех! Даже направих и втора поръчка, но този път големи количества от същите, да има за 3 месеца напред, пък и коледните отстъпки не бяха никак за изпускане. Информирането ми не приключи до тук. Продължих от тук от там да хващам някоя полезна статия, някой полезен пост в нечия тема. И така стигнах до там, че се осмелих да информирам доста подробно един съфорумец с чиста съвест, че не го вкарвам в заблуждение. Нещо като да се почувстваш полезен.
Много трениращи, било то начинаещи или напреднали, се засягат, когато някой им каже, че не изпълняват упражнението си правилно. Избрах, да не съм от тях. Така когато някой отбележи, че това не се прави така, поисквам от него да покаже правилното или по-доброто изпълнение. Е повярвайте, че това не носи гняв, че видиш ли тоя кво се прави на разбирач, а удовлетворение от поучаването от грешката. Разбрах, че в залата околните не са ми противници, а сме от един отбор. Така приех за себе си всяка забележка като градивна. Когато гледах някой как изпълнява някое упражнение разбирах, дали има право да ми дава съвет.
За днес по-откровен не мога да бъда. :)
Темата беше редактирана от borkata3000 на 10.01.10 20:16.
Супер си започнал! Съветвам те да си поставиш някакви цели - дългосрочни/средносрочни/краткосрочни - каквито си искаш и да ги следваш, в другото явно си стриктен, така че ще е интересен дневник.
Успех!
08.01.10
12:17
Вчера ми беше ден за здраво зареждане с въглехидрати. В такъв ден си думкам каквото си искам и по колкото си искам до 15:00. Сутринта сгънах 2 банички с 0.5 л. боза, нпосле половин шоколад, за обяд 1 порция боб с кренвирши, двойна порция ориз със зеленчуци и яйца и за десерт крем карамел. Докато дойде време за тренирочка съжалих, че съм изял толкоз неща. А по време на тренировка съжалих още веднъж, щото като се подпрях на машината да сгъвам задния бедър и стисках да не видях и другите какво съм ял.
Въпреки, че си качих още 10 кг. на легпресата над заплануваните за тренировката кг., мускулна треска днес нямам. Чудна работа. Миналия път едва сядах и ставах 3 дни. Но, тренировката ми беше много ползотворна. Като се прибрах качих вкъщи усетих от онази, приятната умора, дето знаеш за какво те натиска на дивана. :)
Днес направих още една мозъчна гънка, отделена целево за това, за което се впрягам в залата. Сравнителна статия за различните видове протеини и аминокиселини, кой/я, кога, по колко, защо. Това промени за 3 път поръчката ми, пусната в Сила.Бг. Благодарен съм за търпението и отзивчивостта им. Замених едни аминокиселини, които си бях харесал единствено по бр. в кутия и цена (някакви на ON), за BCAA пак на ON. Превръщам невежеството в полза.
По време на тренировката свалих повече от 1 кг. от теглото си, въпреки изпитите 0.5 л. вода.
Когато си взема поръчаните суплементи, ще си изградя една програма и ще ги пия редовно в оптимални количества, за да разбера действат ли ми забележимо тези концентрати или си хабя парата в криза. Понеже това, което постигам сега, въпреки че консумирам протеин и АК от съответно месец и половина и 2 мец. и половина, храня се много по-качествено, не се отличава от това, което съм постигал друга години при стартиране на същия спорт, но в домашни условия, с домашно “приготвени” уреди и хапване на какво ли не и кога ли не. Затова имам съмнения в концентратите, които приемам (протеини, АК), че са това, което ми трябва.
казано от borkata3000 на 08.01.10, 12:17:
Вчера ми беше ден за здраво зареждане с въглехидрати. В такъв ден си думкам каквото си искам и по колкото си искам до 15:00. Сутринта сгънах 2 банички с 0.5 л. боза, нпосле половин шоколад, за обяд 1 порция боб с кренвирши, двойна порция ориз със зеленчуци и яйца и за десерт крем карамел. Докато дойде време за тренирочка съжалих, че съм изял толкоз неща. А по време на тренировка съжалих още веднъж, щото като се подпрях на машината да сгъвам задния бедър и стисках да не видях и другите какво съм ял.
Направо се сринах от стола от смях! Готино нещо са зареждащите дни, а? По-точно чийт дните. :lol:
Сега сериозно - успех с начинанието.
08.01.10
18:16
отбелязвам си, да не забравя: “... когато натренираш мускула качествено, т.е. разскъсаш повече мускулни влакна, мускулната треска идва чак на по-другия ден. Когато започне да се появява все по-скоро и накрая съвсем не се получава мускулна треска, време е нещо да се промени - някое упражнение, или да се огледаш дали правиш досегашното правилно. ... Когато разкъсаш муслулни влакна, за тяхното възстановяване е необходим градивния комплекс протеин и енергия за тази градация, която идва от въглехидрата. Така че, ако нямаш необходимо количество въглехидрат, а само протеин, протеина няма достатъчно енергия за тази градация. ...”
Искам да споделя с тези от вас, които са надникнали в тук, тази статия. Особено полезна ще е за начинаещи младежи, които не са наясно със суплементите, които искат да приемат. http://www.peak.bg/catalog/Peak-Enzyklopaedie/Протеини-и-аминокиселини-за-силови-E-50.html
10.01.10
19:39
Такъв ентусиазъм ме държи два месеца и половина, че събота и неделя чакам да минат, за да дойде понеделникът, в който да зарадвам някое мускулче с достойна доза упражнения. Дано не е временно.
24.01.10
19:56
Днес затворих третия месец на тренировки. Резултати за последния месец:
+3.5 см гръдна обиколка
+1 см ръка
+4.5 см бедро
+ няколко см талия. Но тук не мога да бъда сигурен дали са качени см., защото не си спомням как мерех обиколката.
+ 2 кг., които качих последната седмица и половина. Което ме кара да си мисля, че правилно съм измерил талията. :(
Знаех си, че ще има резултат от нестрикното ми спазване на режима последните 2 седмици.
Мернах соев проеин (изолат, 90%) в наеловон плик на щанда за диетични храни на Пикадили и взех да го пробвам. Противно на изчетеното, няма отвратитрелн вкус.
Взех си домашна фурна за хляб и започвам да си правя сам пълнозърнестия хляб. Днес я пробвахме, но заради мерака се наложи с приятелката ми да изпечем бял хляб, че за него имаше най-бърза програма. Ммммм, егати вкусотията. Тая нощ машинката ще ми прави първия пълнозърнест.
Мнението беше редактирано от borkata3000 на 24.01.10 20:03.
01.02.10
22:27
Лег, тесен хват, лошо пазене, пренапъване, вдигане на глава от лежанката при напъването и ХОП - нерв се намести баш дето не му е работа. После врата се въртеше още от кръста. Спах седнал (ама не защото ме мързя да си оправя леглото). На сутринта почти 2 часа масажи и 2 дни по-късно почти само спомена остана. Днес почивах, но утре пак ще търкам гъз по лежанките.