13.02.05
16:17
Какво трябва да е количеството на мазнините в ниско въглехидратен режим? Колко грама мазнини на килограм телесна маса трябва да се приемат? А също така какво количество въглехидрати трябва да се приемат в деня за зареждане ( деня в който се приемат повече въглехидрати при НВД) ?
при НВД мазнините са калориен балансьор. Фиксираш си протеините /2-2,5 гр. на кг телесна маса/ и въглехидратите /в интервала 80-100/ и остатъкът от калориите, които са ти небоходими за да сваляш по половин-един кг седмично /повече не е препоръчително/ си ги набавяш от мазнини.
Не съм срещал някъде цифра за зареждащия ден, но при всички положения количеството е много голямо, идеята на зареждащия ден освен да презареди гликогенните депа е и психологическа - отдушник за натрупаното напрежение и стимул за глада през изминалата седмица:D . Яж, колкото ти се яде, само гледай да не се пръснеш:D.
А като няма фиксирано количество въглехидрати и след като няма ограничение за тях то това значи че в зареждащия ден трябва да приемам повече от определеното количество калории за деня което ми е 2300 калории ( тоест приемам с 500 калории по малко от тези които са необходими по принцип защото нали съм на НВД и съм ги намалил от 2800 на 2300 )
да, определено калориите ще са ти доста повече в зареждащия ден. Но е и въпрос на индивидуална реакция. При CKD /cyclical ketogenig diet/ примерно има два зареждащи дни на теория, но много хора, установявайки че това не им действа добре, го намалят до един, въпреки че при кето-диетите ролята на зареждащия ден е още по-голяма от тази при НВД. Мисълта ми е, че по принцип в свободния ден можеш и даже трябва да заредиш добре с въглехидрати, но как ще ти се отрази “тотално освинване” можеш да прецениш само ти.
Не забравяй, че НВД-то е с диуретичен ефект и особено в зареждащия ден трябва да пиеш мнооого вода.