Кратък наръчник - как да задаваме интелигентно въпроси?

Темата е заключена.

Форумът на BB-Team се радва на все по-голяма популярност. Почти всеки ден към него се присъединяват нови хора, които носят със себе си и многото си въпроси. Освен радост, този факт предизвиква у нас и известна тревога: все по-голяма част от въпросите се повтарят, остават без отговори или смисълът на темите се изражда. Много “доброжелатели” ще побързат да просъскат, че това е защото питащите са “леймъри”, нищо не разбирали и т.н... Естествено – никой не се е родил научен, всеки знаещ е тръгнал някога от кота 0 и постепенно е достигнал днешното си ниво благодарение на постоянството, волята и усилията си. На новите (и не само на новите!) потребители ще кажа, че ако се вгледат малко по-сериозно, ще установят логична закономерност - повечето от въпросите, останали без отговор или станали обект на подигравки са зададени неправилно!

За да няма въпроси без отговор и да избегнем не особено полезните подмятания от типа “Пиши грамотно”, „Ти си мно’о прос’, ве!” предлагам питащите и отговарящите да сключат едно условно “споразумение”, което вярвам, че ще е от полза за всички. Първите нека се опитат да задават въпросите си изчерпателно и културно, а вторите - да им съдействат според знанията и опита си.

И така – следващите редове са посветени специално за тези, които правят началните си стъпки в света на спорта, фитнеса, правилното хранене и хранителните добавки!

Изберете правилния раздел на форума

Понастоящем форумът е разделен на множество тематични раздели. Името на всеки от тях е достатъчно красноречиво, за да е ясно каква материя би следвало да се дискутира в него. Обмислете въпросите си и преценете добре в кой раздел би било най-подходящо да публикувате своя въпрос. От това зависи дали ще го видят точно онези хора, които следят и се интересуват от съответната тематика. Най-вероятно именно те ще могат да Ви помогнат, нали?

Разделите за дневници НЕ са подходящо място за публикуване на теми със съдържание различно от дневник.

Използвайте конкретни, значещи, смислени заглавия на темите, които създавате

Заглавия от рода на „Въпрос”, „Важно!”, „Спешно!”, “Помощ!”, „Питане” и т.н. са меко казано неучтиви (освен, че са крайно неясни!). Независимо от това колко спешен и важен за Вас е проблемът, това засяга само Вас и никой не е длъжен нито да Ви отговаря, нито да взима проблема Ви присърце. Помощта тук се дава на добра воля и е редно да уважавате това. Неподходящи са и заглавия като „Протеин”, „Optimum Nutrition”, „Режим” и други подобни. Те са очевидно неопределени и не носят почти никаква информация на онези, които биха могли да помогнат. Такива заглавия често биват директно подминавани, без да се погледне какво е съдържанието на темата всъщност. Колкото по-точно и ясно формулирате заглавията на темите и въпросите си, толкова по-точни и полезни отговори ще получавате. Не прекалявайте с пунктуацията в заглавията на темите („Въпрос??????????”). Това не прави питането Ви нито по-важно, нито по-смислено, нито пък ще допринесе за получаването на по-бързи отговори. Освен това подходящото заглавие на темата улеснява значително търсачката на форума. Ако заглавията на темите са добре дефинирани, следващия път, когато някой от нас я използва, тя ще му посочи точно и само дискусиите, в които се обсъжда конкретният проблем.

Пишете грамотно и на кирилица, уважавайте българския език

Отдавна мина времето, когато ползването на кирилица в интернет често беше трудна задача. Извинете, но годината е 2023, извинение на използването на “шльокавица” няма наистина никой! Технически причини, които да налагат писането на kirilica и заместването на букви с цифри не съществуват! Не използвайте само главни букви когато пишете. Правилата на netикета посочват това като „викане”, което пък (съвсем нормално) не е приятно на никой. Придържайте се към културния тон - кварталният жаргон ще Ви донесе само несериозно отношение на другите потребители към Вас.

Постарайте се да пишете с възможно най-малко правописни грешки и обърнете внимание на пунктуацията. Структурирайте мислите си в правилни изречения, за да могат четящите да ви разбират лесно, бързо и точно. Никой не обича да чете по няколко пъти текст с надеждата, че може би някога ще разбере какъв е проблемът, съответно - намалява и нагласата да се помага. 

Грамотно написаното мнение или питане е демонстрация на уважение към другите потребители във форума и предразполага към съответното уважение към Вас.

Бъдете точни в описанието на проблема

Описвайте симптомите на проблема или въпросите подробно, ясно и внимателно. Структурирайте и подредете мислите си, за да бъдете разбрани възможно най-точно и пълно. Опишете условията, при които сте забелязали проблема или искате да опитате даден продукт, упражнение или режим. Опишете какво сте направили досега, за да решите проблема (къде сте търсили, какво сте намерили), опишете промените, които сте правили и смятате, че имат връзка с проблема. Всичко това е предпоставка другите потребители да се ориентират максимално точно във Вашата ситуация и съответно - да Ви дадат по-полезни съвети.

Не карайте другите да гадаят!

Независимо от естеството на въпросите, които Ви вълнуват, дайте информация за себе си - физически данни, опит, хранителен, тренировъчен и суплементарен режим (ако има такъв), и т.н. Така ще може да се прецени какво би било най-добре конкретно за Вас (реално от това имате нужда, нали?). Храненето, суплементацията, тренировките, почивката и всичко друго, което правим в ежедневието си, винаги са организирани специфично за всеки от нас. Тези фактори са взаимно обвързани и няма как да се разглеждат самостоятелно (един хранителен режим винаги е съобразен с работния или учебния график, например).

Темата във форума не е място за кръстосан детективски разпит и скоро другите ще загубят интерес да Ви питат поотделно за всяко от нещата, които имат връзка с Вашия проблем. Всъщност точно онези, които могат да Ви бъдат най-полезни, имат най-малко желание да провеждат подобен разпит във всяка тема. Разберете това.

Дефинирайте целите, които искате да постигнете

Това е силно препоръчително, за да може да Ви се дадат максимално полезни идеи и насоки. Останалите потребители не могат да знаят какви са желанията и възможностите Ви. При липса на достатъчно информация в най-добрия случай биха Ви дали не особено ценен съвет (ако изобщо се заемат да Ви помагат на “сляпо”). Не ги карайте да Ви “теглят думите с ченгел от устата” - не на всеки му се занимава с това.

Не искайте да Ви отговарят на личната електронна поща, Skype или лично съобщение
След като сте задали своя въпрос публично, редно е да получите и публичен отговор. Още утре някой друг потребител може да се възползва от предложеното решение на същия проблем и ще избегнем повторението на дискусията (вероятно и малко негативни емоции от това, че дъвчем едно и също отново). Получаването на публичен отговор е и пътят, по който форумът се обогатява с нова информация и се актуализират вече наличните данни.

Учтивият тон никога не вреди, а всъщност често помага!

Грубото и/или пренебрежително отношение от Ваша страна ще предизвика само едно - абсолютно същото отношение на другите потребители към Вас. Това няма как да бъде полезно за някой.

След като сте получили отговор, опишете накратко какво сте направили и дали сте решили проблема

Това е особено важно за сайтове като този, където базата знания би трябвало да се попълва предимно възоснова на решените във форума проблеми. Ако обаче няма обратна връзка, ние не можем да разберем дали препоръките, които сте получили, са имали търсения ефект. Още нещо - когато утре някой друг се изправи пред същия проблем, той ще намери решението тук. Така форумът ще става все по-полезен и уважаван.

Въпроси, които не трябва да задаваме

• Къде мога да намеря/купя продукта Х? Колко струва продукта Y?
За тази работа има Google и Вие много добре знаете това! Редно ли е някой да губи времето си и да ползва тази услужлива търсачка вместо Вас за намирането на толкова лесно достъпна информация?

• Как да приемам продукта Х?
Този въпрос не съдържа проблем и би трябвало да намери отговора си на етикета на опаковката и/или сайта на производителя. Вие чудесно знаете и това! Ако искате да опитате някаква алтернативна система на прием, то във всички случаи темата Ви трябва да има друг вид и заглавие.

• Колко калории има в продукта Z?
Сигурни ли сте наистина, че не можете да намерите информация по този въпрос сами?

Добрият въпрос и лошият въпрос

Тук ще се опитам да илюстрирам с примери как да задаваме въпросите интелигентно, като ще сравним един интелигентен и един глупав въпрос.

Глупаво: Къде мога да намеря хранителната добавка Х на таблетки?

Този въпрос съвсем закономерно може да заслужи отговора “В магазина за хранителни добавки”... нали?

Интелигентно: Здравейте! Търся хранителната добавка Х в таблетна форма, защото... (посочвате причините). Използвах Google, за да намеря on-line магазини, където да се продава, обаче не успях да открия полезни връзки. На сайта на производителя е указано, че се предлага и тази формулация. Някой случайно да е успял да намери?

Този въпрос показва, че човекът вече се потрудил да направи нещо, за да реши проблема си, не е успял и едва след това се е обърнал за помощ. Аз лично бих отделил време за да му помогна при първа възможност.

Глупаво: Пия протеин, храня се добре по няколко пъти на ден, но не мога да натрупам мускулна маса... защо?

Този въпрос е зададен крайно непълно, съответно - няма как да се отговори ясно и смислено. Не е ясно какво всъщност представлява храненето (количество, качество, същност и вид на храната), не е ясно какво представлява тренировъчния режим... а увеличаването на мускулната маса определено не е следствие единствено от приемането на определено количество протеин. За да Ви се отговори е нужно някой да задава наистина много уточняващи въпроси, а не всеки компетентен има времето и нагласата за това. На така зададен въпрос ще получите отговори предимно от потребители, които са склонни да дават съвети наизуст - това ли Ви трябва наистина?

Интелигентно: Здравейте! От известно време (посочвате колко) тренирам по следната програма (посочвате подробности) и се храня при следния режим (посочвате подробности), приемам следните хранителни добавки (кои, колко, как), като целта ми е покачване на мускулна маса. Въпреки това не постигам желания ефект. Бихте ли ме насочили към причините за това?

Мда-а-а-а... Съвсем различно е, нали? Този човек е посочил целта си, указал е методите и средствата, които използва за постигането им, потрудил се е да прочете информация за подобни случаи, но не е намерил описание на същия проблем. Има ли основателна причина да откажем съдействие? Така е много е вероятно да получите конкретна полезна за Вас информация.

Глупаво: Имам проблем с приемането на протеина. Нещо не се разтваря добре. Някой ще помогне ли?

Излишно е да поясняваме, че хората, отговарящи във форумите, не са врачки и не могат да отгатнат по звездите точно какъв протеин използвате, как приготвяте шейка и т.н.


Ако не получите отговор

Ако не получите отговор на зададения въпрос, не го възприемайте като лично отношение. Може би, просто наистина никой не знае отговора му. Липсата на отговор не означава пренебрегване. Повторното пускане на въпроса обаче не е добра идея. Може да бъде счетено за нахалство (каквото всъщност е!) или за спам. Нещо повече - след като никой не Ви отговаря, значи може би има основателна причина за това.

Искам да уточня, че за идея на този наръчник съм ползвал аналогичен такъв от друг форум, където пиша от години. Разбира се - с изричното съгласие на автора на оригинала. Моята работа беше да преработя основата и да я пригодя към спецификата на този форум. Благодаря за вниманието, надявам се да бъда полезен.

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 09.02.23 00:09.

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1