10.02.10
19:22
Здравейте, преди 4-5 години претърпях операция на коляното, в следствие на което ми беше прекъснат квадрицепса. След махането на гипсовата шина, с която ходих, видях огромната разлика в големината на мускулите на двата крака. С времето нещата се нормализираха, но десният крак продължава да ми е по-слаб от левия, в резултат на това вените на свивката са малко по-изпъкнали и големи, предполагам не можем да говорим за разширени вени. От известно време почнах да “клякам”, като преди това бях предубеден, че това не е за хора с проблеми в колената. След като се запознах със същността на упражнението, неговото правилно изпълнение, разбрах че напразно съм се притеснявал. Въпреки това, винаги ме гложди мисълта, че мога да си навредя нещо. Болка няма, има леко “хрупане” в коляното, но това се дължи на недостатъчно хрущял в тази област, нещо върху което работя от доста време насам. Въпросите ми са насочени в две посоки:
1. Може ли клекът да затрудни образуването на хрущялната тъкан в областта покрай коляното?
2. Може ли клекът да предизвика някакво усложнение с вените на свивката отзад на крака ми?
3. Предполага ли се, че квадрицепсът ми може да се възстанови напълно, след като е бил прекъснат?
ПП Разбира се, че ще се консултирам и с ортоперда си, но е твърде възможно да ми каже да не клякам, защото все пак е лекар.
Ще се радвам, ако някой може да изкаже компетентно мнение по въпроса.
Темата беше редактирана от Flask на 11.02.10 07:22.