Пангасиус

17.02.10
14:43

Някой знае ли повече за тази риба и хранителните й стойности?

17.02.10
14:51

Google върши чудеса!

Мнението беше редактирано от Anelia на 17.02.10 14:52.

17.02.10
14:53

Това го прочетох вече, но тъй като информацията се разминаваше на няколко места и реших да питам тук

17.02.10
14:56

Ах.. трябва да изям 400-500гр такава риба... По-добре скумрия  !

17.02.10
16:29

От Метро замразена ли става въпрос?

Мнението беше редактирано от Flask на 17.02.10 16:30.

17.02.10
17:55

Не я взимам от метро, а и едва ли има значение. Питам за обща информация.

17.02.10
19:05

Мое лично мнение не става за нищо или поне тези партиди в Метро и Кауфланд след като се размрази остава нещо като каша. Пъстърва и  скумрия прясна от метро е много по добре, но е малко  по скъпичка.

18.02.10
09:22

казано от Asystolette на 17.02.10, 17:55:

Не я взимам от метро, а и едва ли има значение. Питам за обща информация.

Разбира се, че има значение. Имат 20% глазура, чийто произход и състава даже не искам да знам. Не ти го зададох въпроса просто ей така, да се намирам на работа.

Пангасиуса е отвратителна риба!
Мирише на тиня и урина, защото се гледат в помийни ями. Никога повече няма да кусам такава риба.
При сготяване също така дава и 50% фира.

18.02.10
14:42

казано от Aleksandar Marinov на 18.02.10, 13:33:

Пангасиуса е отвратителна риба!
Мирише на тиня и урина, защото се гледат в помийни ями. Никога повече няма да кусам такава риба.
При сготяване също така дава и 50% фира.

Точно на тиня има вкус .. отвратителна риба просто.

18.02.10
14:45

Скъпи съфорумци, здравейте!
Така като чета мненията ви, никой от вас и идея си няма какво е пангасиусът!!! Разбирам, че причината е в лошото качество, което предлага БГ-пазарът. Имам  достъп до много качествена храна и продукти и ви казвам ( при все,че не обичам риба) , че пангасиуса е сътрахотна риба. И мнението не е само мое! Вероятно заблудата ви е причинена от некачествените продукти на пазара.
Първо да доуточня, че пангасиус е цяло семейство риби, които могат  да се отличават една от друга!
Ще ви кажа и една “тайна”, която не много хора знаят. Прясната риба в Метро и във всички по-големи вериги магазини в БГ се доставя от Гърция и по-специално от Солун. Там, на рибния пазар, се продава най-прясната риба. От този пазар пазаруват и почти всички класни ресторанти от България,Гърция,Сърбия, та дори Турция! Там всеки може да си избере(а ако има и установени контакти ве4е дори риба по риба) какво да купи!
4-5 дни се пазарува докато рибата е наистина прясна. След тези няколко дни непродадената и ве4е не толкова прясна (и не подбрана за ресторантите) риба отива в един склад, в близост до босрата... на склада с огромни букви пише- МЕТРО-Bulgaria.
И ви уверявам, че и там въпросната стока престоява някой друг ден преди да тръгне за БГ.
А за рибата са характерни 2 неща- колкото по-грозна е дадена риба- толкова е по-вкусна, и най-вкусните риби са тези, които се развалят най-бързо! Правете си изводите вие :)

23.02.10
14:41

Ето тук има малко инфо за пангасиуса, незнам до каква степен може да се счита за достоверно
http://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-this-fish-pangas-pangasius-vietnamese-river-cobbler-white-catfish-gray-sole/
Накратко пише че Пангасиуса се отклежда в най-мръсите реки и развъдници във Виетнам, контрола на качеството е под въпрос, инжектират се с антибиотици  и ... урина от бременни жени (хормоните в урината помагали рибата да расте по-бързо и хвърля повече хайвер!!??) Има и линк към клипче с документален филм на френски за този вид риба.
Лично аз като съм го ял (на тиган,скара и във фурна) винаги ми се е разкашквал и мирише малко страно. От както прочетох горния материал спрях да го ям. Дори и да не е истина това което пише, не ми се рискува.

Мнението беше редактирано от n_sko на 23.02.10 14:42.

@n_sko - това, което си намерил си е 100% истината. Защо според теб съм написал и аз същото мнение за тази “риба”?
Повече никога няма да я бутна. Гледат ги в развъдници - помийни ями и ги инжектират с урина, затова и миризмата е такава... Вкусотия

24.02.10
21:15

С две вдигнати ръце се включвам към предишните мнения.Ужасна риба която се развъжда изкуствено.Аз пазарувам 20 кг кашон замразена херинга(филе) на 3.50 за кг и съм много доволен .

25.02.10
12:51

Аз знам даже ,че е отровна (явно покрай мизерията около нея) и в някои страни е забранена или е една от най-евтините които се продава - С една дума абсолютен боклук !

26.02.10
08:35

Като прочетох линка на “n_sko” и ми стана лошо :S . Неможе да сме сигурно,че е вярно но само при мисълта и .....Точно мислех да я похваля рибката че е хубава ако филите е от по малка риба,но се размина.И аз мисля повече да не я вкусвам вече  :sick:

05.05.10
20:14

Незнам доколко са верни нещата, които написахте, но рибата е изключително вкусна. Вземам си я директно от пристанището(имам познат който работи там) прясна и с лека глазура и запечена(или в тиган) става невероятно вкусна наистина. Явно наистина сте яли някаква некачествена стока, както каза колегата, но ви уверявам, че ако намерите прясна такава риба ще ви хареса много. Малко по-мазничка е но на вкус е много добра :)

06.05.10
07:22

Напълно прав си. Стига да имаш доверие на качеството, със сигурност вкусът няма да е проблем.. :D

23.05.10
13:19

Незнам на какво сте попаднали,но аз много често ям Пангасиус,и рибата е страхотна!
Вкус на тиня !?! Незнам от къде купувате или на какво сте попаднали но аз никога не съм попадал на такова нещо..
Филето е просто супер.
А относно ония сайт,в който се обяснява че я инжектират с антибиотици и темподобни,смятам,че е антиреклама на продукта.

Мнението беше редактирано от Крисо на 23.05.10 13:23.

23.05.10
15:47

казано от Prongel на 23.05.10, 13:19:

Незнам на какво сте попаднали,но аз много често ям Пангасиус,и рибата е страхотна!
Вкус на тиня !?! Незнам от къде купувате или на какво сте попаднали но аз никога не съм попадал на такова нещо..
Филето е просто супер.
А относно ония сайт,в който се обяснява че я инжектират с антибиотици и темподобни,смятам,че е антиреклама на продукта.

х2
А доколкото е отровна незнам, аз ям от нея около 2пъти седмично и нищо ми няма :)
А то същност и пилетата, телетата, прасетата също ги инжектирант но пак ядем.
Соята била боклук, млякото и изварата също, зеленчуците били пълни с нитрати. Айде стига сега, според мене е много по-добре да изядеш 1 риба пангасиус отколкото 2 кренвиша, всеки си има мнение :)

Мнението беше редактирано от Julius на 23.05.10 15:50.

24.05.10
12:15

има пангасиус по 7лв/кг. има и такъв по 15лв/кг., аз работя в ресторанти от там където е имало пангасиус е от скъпия и хората доста го харесват, но зависи и как е направен, малко е мазничка, аз когато съм го ял ми миришеше на тиня, но според мен за тази цена някоя морска риба е по-добре, пъ дори и пъстърва да е, има ги охладени и не идват от 4-5 хиляди км до тук

30.05.10
20:04

Пангасиусът е някакво странно явление в България. Първите няколко пъти като го ядох - и си викам, страшна риба, направо ЧУК... Вземах няколко пъти в последствие, е направо няма такава минавка - една разкашкана, шоково замръзявана, не става нито във фолио, нито на тиган... и спрях да взимам.

31.05.10
15:42

Публикация в блога на наш съфорумец:
http://gogata2427.bg2.info/2010/03/blog-post_23.html
Само веднъж ядох такава... и повече няма да се сбъркам... Предпочитам си скумрията и пъстървата... както и други морски/ океански риби.

Мнението беше редактирано от Даката :) на 31.05.10 20:41.

06.06.10
12:26

Онзи ден си купих такова филе и вчера търсих рецепти за приготвянето му.Като прочетох тази тема останах шокиран и си помислих,че съм се прецакал.Днес си я сготвих на фурна и рибката си е супер,вкусна,лека,няма и помен от гадните миризми,описани по-горе.Като уточнение ще добавя,че съм в Германия и явно лошите ви впечатление са резултат от некачествените български продукти,а не от самата риба ;)
По-здрави

06.06.10
20:34

И аз я хапвах с кеф допреди няколко месеца, но професор, гостуващ в Тракийския университет, е казал на баща ми да не купува нищо от Виетнам, защото американците били пускали някакви химикали, от които да падат листата на дърветата и пилотите да виждат по-добре жълтите от въздуха. Съответно, тези вещества се отлагат в почвата, водите и т.н.т. и периодът за изчистване бил много дълъг.
Не знам доколко е вярно това, но ми звучи реалистично. Оттогава пангасиус не сме купували - има и други риби, решихме, че рискът не си струва.
Иначе ми беше вкусен, де.

07.06.10
05:42

Една приятелка ми сподели, че я е консумирала само веднъж е и повръщала след това и 2 дена болки в стомаха.

Колко е съвпадение не знам, аз съм я консумирал само 1 път, не е кой знае к’во, но след тази тема, не искам и да чувам !

Мнението беше редактирано от emzo на 07.06.10 05:43.

19.06.10
20:03

Прясна пангазиус не сьм пробвал може и да е добра. Но имам опит от замразена в пликове и е просто отврат! Взимал сьм от различни магазини и си е истинска.
1. Става гумена като се сготви по какьвто и да е начин освен оваляна в брашно и изпържена, което не става за диета.
2. Наистина има вкус на тиняк.
3. Повече няма да си купя такава риба, дори и да има прясна. :)

19.06.10
20:25

Мисля, че съм е пробвал но не съм сигурен дали беше тя.Биваше си я, но е мазничка

20.06.10
08:53

Незнам защо толкова я мразите тази риба. Вчера си взех риба скумрия цяла, разпорих я и и махнай глава, и меришеше на тиня, после
като я изпекох на тефлона имаше вкус на гъба с вкус на тина, така че се убеждавам, че зависи от самата риба и от фирмата  (puke)

Spirit of Freedom

27.07.10
19:12

казано от paolomaldini на 18.02.10, 14:45:

Ще ви кажа и една “тайна”, която не много хора знаят. Прясната риба в Метро и във всички по-големи вериги магазини в БГ се доставя от Гърция и по-специално от Солун. Там, на рибния пазар, се продава най-прясната риба.

Може ли да издам и аз една тайна човека който кара прясната риба (шаран,сом,толостолоп)  за Метро ст.Загора и вскички блиски до него големи магазини живе над мен рибата се гледа и охранва в един водоем  в който ТЕЦ “Марица Изток 2 си охлаждат водата от турбините

17.12.15
12:03

Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.12.15 14:46.

20.12.15
18:58

Ползвайте нета - имате го, щом пишете тук. Пангасиос oбитава реките Меконг, Чао Прая и Меклонг и е основна износна стока за Виетнам. Страната е и най-големият световен производител на пангасиус с над 3500 тона на ден. Наричат го още бял сом и може да сте го виждали в магазините за домашни любимци, под името “акула”. Аз съм иимал такава рибка :) Проблемът е в това, че при анализ в месото на пангасиуса се била откривала цялата менделеева таблица, плюс още малко. Причината била, че Меконг е една от най-замърсените реки в света. В нея се изливали отпадъците на най-различни промишлени предприятия, включително и кожарски и във водите на реката имало арсен, токсични и опасни странични продукти от нарастващата индустрия, полихлорни бифенили, ДДТ и негови метаболити, метални примеси, хлордан, изомери на хексахлорциклохексан (линдан), хексахлорбензол и др. Според БНТ aзиатската риба масово се била предлагала у нас за филе от бяла риба или хек. Новият трик бил измислен, след като станало ясно, че пангасиусът била риба със съмнително качество и продажбата й е забранена в редица страни.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1