Качване на мускулна маса при анемия бета-таласемия

01.03.10
21:11

Здравейте!Бих искал да помоля за примерен хранителен режим.Проблема е там,че страдам от вродена анемия бета-таласемия.Лежах в болница преди години и приемах карсил(малки кафяви хапченца).Значи за мен :
-18 години
-ръст 190см
-тегло 75кг
Стаж в залата(фитнеса)6 месеца(3/4 пъти в седмицата).Одобрявам ползването на хранителни добавки,но не съм ползвал,защото съм новак така да се каже и искам да видя до каде мога да стигна със собствена воля и възможности.Нямам проблеми с набавянето на храна от към средства,но имам 2 така да кажа пречки.Първата е,че не ям/пия никакво мляко(никакъв вид....със сиренето и кашкавала нямам проблеми с изварана незнам).Втората е,че по време на училище не мога да си набавя качествена храна(може би тук би било добре да си правя сандвичи ?).Hе пия,не пуша,не взимам наркотици,спрях сладкото до колкото е възможно,не пия газирани напитки и енергиини такива,не пия кафе...Бих желал някой да ме насочи. :)  Поздрави !

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 22.07.14 07:17.

02.03.10
18:24

Първо с извинение за невежеството ми, но не знам каква е тази болест, за която споменаваш, извинявам се за което. Би ли пояснил?
Второ, само да ти кажа, хубаво е ,че не пиеш и не пушиш, а за кафето да ти кажа само ,че няма проблем.
По това, което си написал ми се струва, че имаш грешно или по-скоро не точно изградено мнение за хранителните добавки. Няма нищо лошо ако взимаш, това са само добавки, те нямат ефекта на анаболните стероиди и определено биха ти свършили добра работа, ако решиш да ги исползваш. И с тях и без тях, пак постигаш всичко със собствената си воля, никой друг не ти помага. Ако все пак твърдо си решен да си изпиташ тялото и да видиш до къде можеш да стигнеш без хранителни добавки, моят съвет е следния:
наблягай (поне аз така правя) всяка сутрин на овесените ядки, също така за да качиш килограми набивай яко въглехидрати ,сложни предимно (варен ориз, картофи, спагети), набивай храни богати на протеин, всички видове месо (най-вече пилешко), яйца и т.н. Щом не можеш да пиеш прясно или кисело мляко, яж сирене и пробвай с извара, ако ти действа добре също е много хранителна. Ядките като фъстъци например са много полезно по 50 гр. на ден ще ти дойдат много добре, има и полезни мазнини в тях. Орехи също по 50 гр. на ден преди лягане са полезни за набавянето на една мазнина Омега ли беше ,не помня точно коя ,но знам ,че е полезна. Общо взето ти казвам разни неща, които всеки втори може да ти ги каже същите. Важното е да следиш стойностите на въгл. и протеина да не падат съответно под 3гр/кг. и 2.2-5гр/кг. за да има мускулен разтеж.
Oт начало ти препоръчвам просто да наблягаш на тези храни като цяло, а да не се опитваш да следваш някакъв строго определен режим защото съм сигурен ,че няма да го спазваш. Ако започнеш обаче от начало просто да се храниш здравословно независимо кога, с времето ти гарантирам ,че от самосебе си ще изградиш хранителния си план и като свикнеш ще ти доставя голямо удоволствие.
И все пак помисли си за добавките, винаги ти идват в още един + към хранителната програма. :) Успех ,надявам се да съм помогнал малко с мойте на бързо нахвърляни съвети :)

п.п - за училището, брат познавам хора, които носят големите купи с пилешко и ориз и се хранят в междучасията (преди познавах де, като ходех на училище), така че съм сигурен ,че ако наистина искаш да постигнеш резултат в качването на ММ, ще измислиш нещо по въпроса с училището, успех :)

Мнението беше редактирано от Niksa на 02.03.10 18:31.

02.03.10
21:00

Не съм казал,че не одобрявам хранителните добавки,знам че не вредят,просто не съм използвал.Мерси за мнението все пак :) Ето в какво се изявява анемията :

Кислородът в кръвта се пренася от червените кръвни клетки/еритроцити/ и по-точно от субстанция в тях, наречена хемоглобин - изградена от белтък и желязо.
Бета-таласемията е генетично обусловено заболяване, при което хемоглобинът в еритроцитите е увреден и в по-малко количество. От тук идват и двете основни характеристики на състоянието - от една страна имаме по-малко и увреден хемоглобин, което обуславя неефективния пренос на кислород до тъканите - от друга, тъй-като хемоглобинът е основната съставка, изграждаща еритроцитите - увредата в него, води до изменения най-общо във формата, големината и “издръжливостта” на тези специфични клетки. Червените кръвни клетки стават по-малки и бледи, с изменена форма и “по-крехки” - разпадат се лесно. Този процес на повишен разпад се означава най-общо като хемолиза и в следствие на него в кръвта се освобождават увредения хемоглобин и съдържащото се в него желязо.
Обобщено - по-малкото количество хемоглобин се означава като анемия, а по-усиления разпад на еритроцитите - хемолиза - ето защо и бета-таласемията се причислява най-общо към т.нар. “хемолитични анемии”
Какво следва от това:
- по-малко хемоглобин/анемия/ - неефективен пренос на кислород до тъканите - от тук и симптоми като отпадналост, замаяност, сънливост, умствена и физическа уморяемост, липса на тонус.
- по-усилен разпад на “крехките” еритроцити - по-голямо разграждане на дефектния хемоглобин и натрупване на по-голямо количество желязо и пигменти в организма - от тук евентуална увреда на органи и системи/черен дроб, сърце, бъбреци, жлъчка и т.н./
Именно поради тази причина, този тип анемия НЕ СЕ ЛЕКУВА с желязосъдържащи препарати - желязо има дори в повече и при по-тежки форми трябва да се елиминира от организма с медикаменти.
Бета-таласемията има няколко степени на изразеност в зависимост от генетичната увреда - леките - бета-таласемия минима/минор - обикновено не се отразяват на качеството на живот - в повечето случаи хората дори не усещат последиците и анемията се открива случайно.

Ето в какво се изявява :),а това следващото ме обезкоражи напълно ... [Все пак, в зависимост от това дали се стараем да профилактираме доколкото можем, състоянието може да се “влошава” или “подобрявава” в някакви граници. Не можем да си променим генетично дефектния хемоглобин, но поне можем да оптимизираме неговата “работа”, както и да предпазваме, доколкото можем, и без това “крехките” ни еритроцити от разпад. Именно в тези насоки са и мерките за профилактика:
- без ексцесивни физически натоварвания - най-общо, кръвта тогава се “движи” по-бързо през органи като черен дроб и слезка и това води до по-усилено разрушаване на неустойчивите еритроцити. Това не означава, че не трябва да се спортува - просто по-полека  и по-скоро за тонус.] Копирано от www.zdravenforum.com

22.07.14
00:56

Някой има ли опит с този вид анемия?

А какъв опит ти е нужен всъщност?

22.07.14
14:30

По-специално какви хранителни добавки е добре да се приемат, имуностимулатори,  необходимо ли е специално хранене и какви физически натоварвания са подходящи?

Под опит имам предвид, ако някой специалист тук се е сблъсквал с подобен проблем, или някой съфорумец го има. :)

Бета-таласемията не налага лечение (то не е и възможно).
Не изисква специален режим на хранене.
Не изисква специфична суплементация (това за имунната система не знам каква връзка има в случая).
Позволява произволен тренировъчен режим.

Носителите на тази генетична малформация са... напълно нормални хора. :)

22.07.14
14:53

Може просто да яде повече коприва, спанак..
Да приема желязо, някакви добавки, които съдържат здравец, коприва, спирулина, аз имам такъв познат, не е болка за умиране.
Тези неща те държат по-бодър и свеж.

Бодрост и свежест - може би... но влияние върху този тип анемия - няма начин.

22.07.14
20:07

Много хора даже не знаят, че я имат или, че я носят в себе си (имат болен роднина, който също не знае). Сама си прави сметка за тежестта на това заболяване, говоря за бета минима формата (засяга бета веригите в структурата на глобина). Майор формата е несъвместима с живота. От самото име на болестта - “таласемия”: страдат най-често популациите около Средиземноморието. През годините тази генетична мутация се е появила като защитен механизъм срещу маларията (хора таласемици много по-лесно понасят малария). Маларийните плазмодии не се хранят качествено от дефектните хемоглобинови молекули и защитните механизми на заразения се справят с тях по-лесно.

По-обобщено може да се определи като вродено хронично заболяване, вид хемолитична анемия. Тъй като е леката форма организмът много добре се адаптира към вродения си дефицит.

От ББ гледна точка наличието на таласемия е нищо друго освен извинение. Грешките да се търсят в следтренировъчно възстановяване, стрес, сън, хранителен режим, вредни навици. Подходът не е по-различен.

26.07.14
23:16

http://ukts.org/living-with-thalassaemia/thal-life/diet-exercise.html
Това ми дойде добре за начало, благодарение на Марги. В общи линии, храненето е доста специфично и в известна степен се отличава от общоприетото здравословно хранене. Трудно е да  не се приема желязо, а толкова много млечни. Недостигът на цинк е проблем. Съответно си отговорих и какви добавки е добре да се вземат. Какви здрави хора дават луди пари за храна и добавки и си измислят какви ли не недостизи!? Та човек с  генетичен проблем ли няма да си обърне внимание!? За спорта не успях да открия конкретна информация. Само в един форум някакъв човек беше написал, че тренировките е добре да са умерени, а не “размазващи”. От гледна точка възстановяване. Не знам дали е компетентно. Или така си пише, профилактично, “да изкаже своето положение”, че чул какво е таласЪмия.

Пиша коментар, в случай, че някой след време попадне на тази тема. Така, както аз я отворих сред първите резултати в Google.
На български няма достатъчно специализирана информация. Както е за повечето неща. Добре, че е бб-тийм да пуска по-нещо.

Благодаря за съветите и отделеното време, момчета. В общи линии, имах нужда от нещо по-конкретно. Ако нещо интересно ви попадне, ще следя.

Блага, само за желязо ли мислиш? :D В този случай не се консумира, само се ‘дига!

Хубава вечер и хубав (muscle) (бицепс.)

29.07.14
12:59

казано от Наталья Заболотная на 22.07.14, 14:53:

Може просто да яде повече коприва, спанак..
Да приема желязо, някакви добавки, които съдържат здравец, коприва, спирулина, аз имам такъв познат, не е болка за умиране.

Едно, че съдържат усвоимо желязо колкото супа от пирони и второ, че при хемолитични анемии допълнителния прием на желязо е излишен и противопоказан.

Здравейте,

ровейки се из мрежата за информация относно това заболяване - таласемия, попаднах във форума и постнатия линк с информация за особеностите на хранене засягащи хората имащи това заболяване ми беше доста от полза. Така като текста е на английски го преведох с идеята, че ще запомня доста от информацията по пътя. Текстът ми не е перфектно форматиран и може да има минимални грешки, но смятам, че като цяло смисълът се е запазил и бих искал да го споделя за да може да бъде по-достъпен за следващите читатели. Бих се радвал също ако има и още коментари по отношение на това заболяване и как хората имащи този проблем го съчетават с тренировки. Аз самият тренирам от доста години с периоди на прекъсване. Напоследък не съм особено постоянен, защото усещам нервност след тренировките, макар и да се ограничавам по отношение на интензитета и продължителността им. В комбинация с тази таласемия минор която ми откриха наскоро се подложих и на една лазерна процедура на очните ретини -имах разкъсвания и виждах доста мътнинки и светкавици. Сега тези светкавици се появяват предимно след тренировка. Та въпросът ми е има ли хора с таласемия, които имат подобни оплаквания и най-вече има ли такива намерили някакво решение ?

Надолу поствам и този текст със съвети за хранене за хора имащи заболяването таласемия.

Диета при таласемия

Избягване на прием на храни с повишено съдържание на желязо, като:
- Меса  - телешко, агнешко, свинско, тъмно пилешко, морска храна, като сардини и миди. За предпочитане е използването на соев протеин като заместител на месо. При консумация на месо е добре в приготвянето на месото да бъде използвано мляко – калцият в млякото и млечните продукти спомага за намалената абсорбация на желязо от месото – от 35% усвоено желязо при месо готвено без мляко до 10% при наличие на мляко или млечни продукти при приготвянето на месото
Приемът на мляко трябва да бъде минимум 0.5 л на ден, тъй като спомага за предотвратяване на остеропороза

- Немесни продукти  с високо съдържание на желязо – яйца, шоколад, зърнени храни, зеленчуци, картофи, пащърнак, боб, леща. Усвояването на желязо от немесни продукти е далеч по-занижено от това от месни продукти, но може да варира в диапазон от 20 пъти в зависимост от композицията на блюдото. Храните, които намаляват усвояването на желязо са зърнените храни и млечните продукти. Храните които повишават усвояването са: плодове и зеленчуци богати на витамин  С, месо, риба, черупчести, домашни прици, кисели краставички, кисело зеле, соев сос, оцет и алкохол.

ХРАНИ НАМАЛЯЩИ УСВОЯВАНЕТО НА ЖЕЛЯЗО
1. Зърнени храни:

Пшеничните трици, царевицата, овеса, ориза и соята намаляват усвояването на желязо в организма ни и се борят с ефекта на витамин С. Храните богати на витамин С повишават усвояването на желязо от организма. Хубаво е да се ядат много зърнени храни, но не трябва да се приемат заедно с храна богата на витамин С, като например портокалов сок. Трябва да се опитва комбиниране на зърнени храни с млечни продукти. Добре е да се гледат етикетите на зърнени храни и хлебни продукти, така като някои от тях биват обогатявани с желязо.
Соевият протеин също намалява усвояването на желязо.
2. Чай, кафе и подправки:

Чаят, кафето и някои подправки намаляват усвояването на желязо от храната. Трябва да се пие много чай и кафе дневно. По възможност комбиниран с мляко.


3. Млечни продукти:

Млякото, сиренето и киселото мляко намаляват усвояването на желязо от организма. Калцият е също полезен срещу остеопороза, затова трябва да се включат възможно най-интензивно млечни продукти в хранителните навици

ХРАНИ ПОВИШАВАЩИ УСВОЯВАНЕТО НА ЖЕЛЯЗО ОТ НЕМЕСНИ ПРОДУКТИ
1. Витамин С:

Витамин С се съдържа в плодове, плодови сокове и зеленчуци. Добре е да се избягва пиенето на плодови сокове като портокалов сок. На негово място е добре да се пие чаша чай или кафе, така като тези пречат на усвояването на желязо. Също може чаша мляко. Бирата повишава усвояването на желязо така че не трябва да се пие често с храната. Може да се пие с ядки. Плодовете и плодовите сокове са добър източник на антиоксиданти и трябва да се приемат самостоятелно като лека закуска. Варените зеленчуци са много по-бедни на витамин С, така като той изтича във водата.

2. Месо, домашни птици, риба и морска храна:

Тези продукти не само съдържат голямо количество желязо, но също така спомагат за по-високото ниво на усвояване на желязо от немесните продукти. Все пак не е добре да бъдат изключвани напълно от диетата, тъй като съдържат други полезни съставки изключително важни за деца и юноши.

3. Кисели зеленчуци(трушии), кисело зеле, соев сос, оцет, алкохол:

Трушиите и ферментиралите соеви продукти(мисо, соев сос) повишават усвояването на желязо. Усвояването се увеличава когато трушиите се добавят към хлебни или ръжени храни.

Като цяло диета с ниско съдържание на желязо би била съставена от зърнени храни(царевично, пълнозърнесто брашно, боб) и кореноплодни зеленчуци с малко месо, риба или храна богата на витамин С. Диета с умерено съдържание на желязо би включвала зърнени храни и кореноплодни зеленчуци, но също и някои богати на витамин С продукти и месо. Диети с високо съдържание на желязо включват високо количество месо, домашни птици и риба. Те също съдържат храни с високо съдържание на витамин С като цитрусови плодове и някои зеленчуци. Диета с високо съдържание на желязо може да се трансформира в такава с умерено съдържание на желязо като към нея се добавят храни, които намаляват нивото на усвояване на желязо от организма – млечни продукти, зърнени храни, бобови култури, кафе и чай.

 

 


АНТИОКСИДАНТИ В ХРАНАТА:

Парадоксално, кислородът е от особено значение за съществуването на живите организми, но също така е и смъртоносен. Това е така, защото нормалните кислородни молекули могат да се трансформират в различни химични форми познати като „свободни радикали“. Когато дейността на свободните радикали бъде оползотворена и контролирана, те имат важна приложение в тялото. Неконтролирани реакции на свободни радикали, обаче, могат да нанесат големи вреди и да доведат до заболявания.

Антиоксидантите са важна част от всяка диета, така като те предотвратяват нанасянето на щети от оксидативните процеси в тялото. С това си действие те предотвратяват появата на сърдечни заболявания и рак. При таласемията, поради наличието на излишно количество желязо в тялото, има по-висок риск от нанасяне на оксидативни вреди. Има 4 основни вида антиоксиданти: витамин Е, С, каротеноиди и флавоноиди.

1. Витамин Е:

Този витамин е най-важния хранителен антиоксидант. Множество изследвания са доказали, че болни от таласемия имат занижени стойности на витамин Е в организма си в сравнение с хора които нямат това заболяване. Това може да е дължи на факта, че болните от таласемия не приемат достатъчно витами Е с храната си или нуждата им от този витамин е по-висока. В много от проучванията, когато е даван витамин Е като хранителна добавка, нивата на витамина в кръвта са се подобрили. При всичко това казано дори при препоръка от доктор за прием на витамин Е под формата на добавка, най-добрият за усвояване на витамин Е е чрез храната.

Витамин Е е мастноразтворим. Това означава, че се съдържа в храни с високо съдържание на мазнини. Най/добрите източници на витамин е са растителните масла  - зехтин, шафраново масло, палмови и соево масло. Може би най-добре е да бъде използван зехтин, така като мазнината която се съдържа в него може да е от помощ за предотвратяването на сърдечни заболявания. Витаминът, който се съдържа в зехтина бива бавно унищожаван при процеса на пържене. Затова за най-добро уползотворяване на зехтина е добре той да бъде добавян към края на приготвянето на храната. Зехтин смесен с лимон, например, е добър дресинг за риба, пиле, варени зеленчуци и салати.

Други източници на витамин Е са млечните продукти, зърнените храни, ядките, яйцата и месото. Млечните продукти са особено добри като добавка към храната, така като съдържат витамин Е, но също така предотвратяват усвояването на желязо от храната и съдържат високо количество калций, което помага за предотвратяването на остеопороза(заболяване на костите). Мляко може да бъде използвано в готвенето или да се добавя чаша мляко към храненето. Обезмасленото мляко има същото съдържание на калций като в обикновеното, но по-ниско съдържание на витамин Е.

 

2. Витамин С:

Този витамин повишава нивото на усвояване на желязо от немесни продукти. Затова, въпреки, че витамин С е мощен антиоксидант,  не е препоръчително да се използват храни богати на витамин С в комбинация с немесни храни с високо съдържание на желязо. Това е важно за хората със заболяване таласемия интермедия и не се подлагат на чести трансфузии.

Немесно желязо е с високо съдържание в храни, като – яйца, шоколад, зърнени храни, зеленчуци, плодове, кореноплодни зеленчуци(картофи, пащърнак), боб и леща. Някои храни в различни страни биват укрепени с желязо, като например – зърнени закуски, пшенично брашно и хляб.

Витамин С се среща основно в плодове, плодови сокове и зеленчуци. Би било по-добре да се консумират плодове или плодови сокове самостоятелно между хранения отколкото по време или непосредствено след хранене. Препоръките на професионалисти в сефрата на здравеопазването е да бъдат приемани 5 порции плодове и зеленчуци дневно. Пример за една порция са: чаша плодов сок, плод- ябълка, круша, портокал, банан, половин грейпфрут, един домат, порция зеленчуци, като моркови, тиквички, зелен боб или малка салата. Витамин С е водноразтворим, затова при варене на зеленчуци той изтича във водата. Сготвени със зехтин и лимон зеленчуци са добър избор за леко хранене. Витамин Е и витамин С работят добре заедно затова е добре зеленчуците да бъдат подправени със зехтин.

3. Каротеноиди:

Всеобщо познат източник на каротеноиди са моркови, жълта тиква, царевива, домати, папая, портокали и зеленчуци с тъмно зелени листа. Отново много от тези зеленчуци са с високо съдържание на витамин С, затова трябва да бъде подходено с внимание. Усвояването на каротеноиди от храните богати на тях е много по-високо когато храната съдържа мазнини или масла. Тук отново е добро решение добавянето на зехтин. Каротеноидите могат да бъдат унищожени при готвене на висока температура, затова готвенето е добре по възможност да бъде на ниска температура и за кратко време.

4. Флавоноиди:

Тези се намират в чайа, червеното вино, зеленчуците и плодовете.

 

 

 

 

РОЛЯТА НА ЦИНКА
Цинкът има важни биологични фукции, които все още не са напълно разбрани. Измежду всичи, някои са – важно значение за растежа на децата, достигането на сексуална зрялост при юношите, силна имунна защита и здрава кожа. Множество проучвания сочат, че болните от таласемия имат понижени стойности на цинк в кръвта, дължащи се може би на повишеното му отделяне в урината.
Това е така, защото халаторите на желязо (Десферал и Деферипрон) не само се свързват с желязо, но и с цинк и се отделят в урината. Какво може да се направи за да се максимизират нивата на цинк приемани от храната и да се предпази достигане на дефицит? За разлика от желязото цинкът не се складира в организма. Затова човек е зависим от редовния прием на цинк от дневната диета за да си набави елемента за нуждите на организма. В следващите редове ще бъдат посочени основните хранителни източници на цинк и как да бъде максимално уползотворен този цинк. Цинк под формата на хранителна добавка е достъпен, но не е безопасен за прием освен ако не е препоръчан от доктор. Приемът на по-високи от необходимите количества цинк може да доведе до реакции с други гранителни вещества като медта и може да има лошо въздействие върху имунната система.
Основните източници на цинк са животинските хранителни продукти – месо и млечни продукти и пълнозърнести зърнени храни. Тези биват изброени по-долу:
1. Храна с животински произход

Телешкото, свинското, пилешкото и рибата съдържат огромни количества цинк. Цинкът се намира в немазната част на месото, а не в тази с високо съдържание на мазнини. Затова се препоръчва избора на немазните части на месото и пилешко без кожа, особенно ако е необходимо да се контролира приема на калории. Така като червеното месо е богато на желязо, по-добрия избор е пилешко или риба. Млечните продукти – мляко, сирене и кисело мляко, също и яйцата също съдържат високи количества цинк. Млякото и млечните продукти са особено важни при заболяването таласемия по брой причини – те потискат усвояването на желязо, помагат за предотвратяването на остеопороза, важни са за растежа на децата и са полезен източник на цинк. Не може достатъчно често да бъде подчертано колко е важен редовния ежедневен прием на мляко.


2. Зърнени храни
Цинкът се намира най-често във външната част на зърното на повечето зърнени храни. Затова добър източник на цинк са различните видове необработена пшеница, царевица и ориз, докато рафинираните зърнени храни са беден източник на цинк. Добре е да се използва пълнозърнест хляб, кафяв ориз и паста от пълнозърнесто брашно.
Зърнените храни съдържат съставка наречена фитинова киселина, която подтиска усвояването на цинк от храната. Интересното е, че животинските източници на цинк описани по-горе могат да предотвратят този ефект на киселината. В следствие на това е от полза да бъде добавено пиле, риба или мляко към нерафинираните зърнени храни.
Примери са: сандвичи с пиле, риба тон или сирене и пълнозърнест хляб, пилешко къри с кафяв ориз, пълнозърнести спагети с настъргано сирене, пай с пилешко или сирене направен с пълнозърнесто брашно. Приемът на храната с чаша мляко или чаша чай с малко мляко е от допълнителна полза за добър резултат.

3. Приготвяне на храната:
Начинът на приготвяне на храната е също от значение по отношение на количеството цинк което приемаме от храната. Като много други хранителни вещества цинкът може да изтече във водата по време на готвене. Добре е да се избягва използването на прекомерно количество вода при готвене или да се опита готвенето на пара като заместител. При приготвянето на пиле или риба може да се използват соковете след печене, пържене или варене за приготвянето на сос, като добавка към храната. Така всяко количество изтекъл цинк ще бъде добавен към храненето.

15.08.19
16:52

Здравейте, аз съм нов член и попаднах тук търсейки повече информация за храната и добавките. Имам таласемия минор. Откриха ми е преди 10 год във връзка с друго заболяване. Преди 10 дни хемоглобинът ми беше 10.7, а днес предполагам, че е по-нисък (утре ще науча резултатите). Както са писали вече железните таблетки и храните, съдържащи желязо са противопоказани. Днес открих, че може да се взема фолиева киселина 1mg на ден. А също за рибно масло (омега киселини) го знам отдавна. Също взимам ежедневно комбинирани таблетки калций+витамин D3.
От храните избягвайте тлъсти (специално свинско) и червени меса. Препоръчват се основно риба и яйца. Може би съм пропуснала доста неща, но моята диета е много по-строга и поради другите ми здравословни проблеми.
Дано да съм била полезна и успех на всички!

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1