Purple Wraath, Controlled Labs – ревю от Solomon Kane

05.03.10
15:43

Според фирмата-производител Controlled Labs “Purple Wraath” е “Ергогенна есенциална аминокиселинна матрица” . Ергогенена означава, най-общо, че става дума за естествени вещества, които могат в малки количества да доведат до значително увеличаване на работоспособността; есенциална – вероятно става дума за присъствието на аминокиселини от групата на незаменимите; останалото май няма нужда от обяснение. Комплексни аминокиселини с две думи. Продукта съдържа всички познати незаменими аминокиселини, без триптофан, заедно с различни съставки, предназначени да подсилят работоспособността и възстановяването на атлета.

В описанието на продукта Controlled Labs малко се поизхвърлят (но това важи за почти всички в бранша): „Открийте Светият Граал в бодибилдинга...максимизирайте качването на мускулна маса, чистенето на мазнини...повишете силата, издръжливостта и т.н.”. Малко преувеличено звучи, но добавката е доста добре направена. Повечето съставки са подкрепени от изследвания, и относително малко от тях са сложени просто за украса на етикета.
Съставките са групирани в две категории: “PurplEAA Complex™” и “PurplEndurance Complex™” Внушително звучат, но ще ги разгледаме по-подробно.

Първият комплекс - PurplEAA съдържа 7 г. смес от левцин, валин, изолевцин, лизин, аргинин, хистадин, метонин, фениланин, треонин, всички в L (лявовъртяща формула). Сложени с, тъй като е доказана положителната им роля при белтъчният синтез в мускулите, особенно след тренировка. Всички знаят, че с тренировката на практика създаваме стимул за синтез на белтъчини, който се случва, ако е налице подходяща хранителна среда.  Затова и в повечето предтренировъчни, следтренировъчни и т.н. продукти се слагат белтъчини или техни хидролизати  - за да осигурят източник на въпросните аминокиселини. За разлика от тях в PurplEAA Complex не са представени всички свободни аминокиселини, НО това не е лоша новина. И аз обикновенно си казвам – повече е по-добре, така че я сипи още една лъжица, но това не е съвсем така, особенно при аминокиселините. Доказано е, че не големите дози, нито пълният спектър аминокиселини са необходими за стимулиране на следтренировъчният синтез на белтъчини; по-скоро по-малки дози от правилните аминокиселини вършат работа.
Тук ще направя едно леко лирично отклонение, за да обясня какво имам пред вид. Повечето от вас знаят, че има 20 аминокиселини, които изграждат белтъчините в човешкото тяло – вкл. кости, мускули и др. тъкани. 20-те се делят на заменими и незаменими (може да ги срещнете и като есенциални и не-есенциални), т.е. такива които тялото може да синтезира само и такива, който трябва да се набавят с храната. Според едно конкретно проучване (вж. http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/283/4/E648) се вижда, че не повече от 6 грама есенциални аминокиселини могат да предизвикат значителен анаболен отговор (реакция) ако се консумират преди или след тренировки с тежести. Още проучвания вж. - http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/281/2/E197, http://jap.physiology.org/cgi/content/full/88/2/386. Така че, седемте грама есенциални аминокиселини, които са налице в комплекса PurplEAA Complex са съобразени с тези изследвания. Не е много, но е достатъчно.

Другият комплекс -  PurplEndurance Complex съдържа бета аланин, цитрулин малат, бетаин, джинджифил и норвелин. От цялата група бета аланина е най-интересната и полезна съставка. Това е така, защото една от многото му функции е да служи като буфер на водородните йони, които се получават при интензивни мускулни контракции. Въпросните водородни йони са страничен продукт от процеса анаеробна гликолиза (така организма произвежда енергия в среда, бедна на кислород) – т.е. когато вдигате голяма тежест, енергийните нужди на органима е трудно да се обезпечат от нормалният аеробен механизъм и се вкл. тази система. При всяка следваща контракция се натрупват водородни йони, намаляват pH нивата в мускула, и оттук расте киселинноста – процес известен сред хората които обичат големи думи като мускулна ацидоза – чувствате го по паренето в мускула и отслабването при всяко следващо усилие. Може да го използвате на извинителната бележка за училище или да ошашкате някой в залата. Та по темата – бета аланина има това интересно свойство да намалява умората чрез повишаване на количеството карнозин в мускула, и оттук спомага за по-добри резултати в залата (за повече вж. http://jap.physiology.org/cgi/content/abstract/103/5/1736, http://www.joseantoniophd.com/website/articles.php?id=32 ). Вероятно сте обърнали внимание, че повечето следтренировъчни и възстановителни продукти са ориентирани към повишаване на карнозина.

Ще добавя че в Purple Wraath няма въглехидрати, което си е един плюс за мен. Не обичам разни добавки тъпкани със захар и/или малдодекстрин, защото това означава че плащам много за нещо евтино. В края на краищата, ако искам захар- имам си в къщи.
Purple Wraath има и няколко недостатъка. Първият е така наречената „proprietary blend” – фирмената смеска. Това според мен е неетичн начин за замаскиране на съставките във една формула, което пък прави трудна оценката на продукта. Т.е. може и да отговаря на проведените изследвания, а може и да не отговаря. Освен това не знаем със сигурност (но това не е по вина на компанията) доколко факта, че аминокиселине се усвояват по-бързо е предимство за мускулният белтъчен синтез. Същия ефект вероятно се постига и при консумация на суроватъчен протеин и казеинов протеин.

Освен това, т.нар. PurplEndurance Complex не съдържа почти нищо полезна освен споменатият по-горе бета аланин. Другите съставки не са подкрепени от достоверни тестове, или ако са, то при изследванията са използвани значително по-големи дози. Така че, макар Purple Wraath да съдържа предимно полезни и адекватно структурирани съставки, това не е на 100 %. А бих казал че и цената му е доста висока.

Въпреки някои съмнения си взех една от големите разфасовки и за около два месеца го пих преди и след тренировка. Вкуса май е един единствен - „Juicy Grape” и ми се стори доста химичен. Не се разтваря много добре и стои малко зърнест, но съм пил и по-странно изглеждащи неща. Бета аланина се усеща , но не е нещо кой знае какво – не пречи, дори напротив. Усетих доста добър ефект при възстановяването, малко вдигнах и килограмите при едно-две от основните движения. Нищо драматично, но като цяло съм доволен и бих си взел пак (особенно ако хвана някое намаление).

Темата беше редактирана от emzo на 05.03.10 16:53.

05.03.10
16:36

SOLOMON ПРЕЗИДЕНТ! :)

Супер ревю отново. Останах с впечатление че си харесал повече Xtend в сравнение с Purple Wraath. Аз лично от седмица пия PW, и мисля че си върши работата. Съгласен съм с вкуса който си му определил (”химичен”), но за по добра разтворимост аз правя така.. шейквам около 1 минута яко :) И после слагам в хладилника за 30 мин. Като си го взема за залата вече е като чайче. Без никакви зърнести неща вътре :)

HE

05.03.10
19:16

Всеки път си казвам по-добро ревю не може да направи тоя човек и всеки път успяваш да ме изненадаш!

LU

29.04.10
19:43

Соломон много полезна информация много ми помогна :)

LU

29.04.10
19:51

Така и не разбрах кое е по-доброто иначе съпер ревю :)

23.10.10
22:36

Здравейте,

Искам да ползвам темата, за да попитам дали “Purple Wraath” съдържа мляко?
Имам лактозна нетолерантност и не мога да пия прясно мляко. Преди няколко месеца си купих “Optimum Nutrition Amino 2222”, но не можах да ги ползвам, защото имаха съдържание на мляко и ефекта от приемането им беше същият все едно пия прясно мляко.

Чета хубави неща за “Purple Wraath” и ми се иска да го купя обаче ме спира това, че не знам дали ще мога да го ползвам, ако съдържа млечна захар - лактоза.

Благодаря!

Мнението беше редактирано от ocean34 на 23.10.10 22:37.

24.10.10
05:35

Много добре обяснено.

25.10.10
07:39

Наистина хубава статия се е получила, от която можеш да извлечеш полезна информация! Браво!

25.10.10
20:11

казано от ocean34 на 23.10.10, 22:36:

Здравейте,

Искам да ползвам темата, за да попитам дали “Purple Wraath” съдържа мляко?
Имам лактозна нетолерантност и не мога да пия прясно мляко. Преди няколко месеца си купих “Optimum Nutrition Amino 2222”, но не можах да ги ползвам, защото имаха съдържание на мляко и ефекта от приемането им беше същият все едно пия прясно мляко.

Чета хубави неща за “Purple Wraath” и ми се иска да го купя обаче ме спира това, че не знам дали ще мога да го ползвам, ако съдържа млечна захар - лактоза.

Благодаря!

В продукта, поне според производителя, няма въглехидрати, вкл. лактоза, т.е. не би трябвало да ти дразни стомаха. Това за Optimum Nutrition Amino 2222 обаче не мога да си го обясня - не знам доколко факта, че се извличат от суроватъчен концентрат, а не изолат, може да е причината.

05.11.10
13:31

Само да кажа, че си купих продукта и нямах проблеми с приема от гледна точка на локтозната си нетолерантност, но пък имах друг проблем.

Няколко дена го приемах по една, две лъжички на ден. С всеки изминал ден, без да се натоварвам усещах как малко по малко кръста започва да ме боли. В търсене на причината разбрах следното: Приема на продукти съдържащи в себе си вещества водещи до увеличаване на азотния оксид в организма при наличие на ставни възпаления и проблеми има деструктивно влияние върху засегнатите области. Според резултати от многобройни медицински изследвания свързани с влиянието на азотния оксид върху ставите при надхвърляне определено ниво в организма се редуцира формирането на нова костна тъкан и се ускорява развитието на ревматоиден артрит.

Има множество изследвания в тази област, който се интересува може да потърси в интеренет информация за: “Nitric oxide in bone and joint diseases”, “Nitric oxide in arthritis”, “Role of nitric oxide in the pathogenesis of rheumatoid arthritis” и “Nitric oxide and human inflammatory joint disease”. Това го казвам, за да обърна внимание на тези, които мислят да си купят продукта и имат някакви ставни проблеми, че е възможно този продукт да им повлияе негативно както на мен, но аз поне бързо се усетих и разбрах от къде идва проблема.

Мнението беше редактирано от ocean34 на 17.11.10 19:34.

04.04.11
20:21

Здравейте ! От около 10 дни използвам Purple Wraath и като цяло съм доволен . Искам само да попитам дали приема по една мерителна лъжица по време на тренировка и една в почивния ден, е оптимален ? Комбинирам го с GreenMagnitude ( по една лъжица всеки ден ) и протеин .
Познат ми каза , че не било добре да се държи повече от 15 мин в разтворен вид  - намалявала ефективността ?

Благодаря ви предварително ! ;)

29.01.15
10:35

За пръв път се сблъсках с Purple Wraath, долу горе по същото време на ревюто на Соломон. Бях потресен от послевкуса му.
Снощи, близо 5 години по-късно пак ударих една доза, вкус Лилава лимонада с надеждата, че нещата ще са се подобрили ... е не, толкова “сладко” не ми е ставало от нищо, направо не знам ... сутринта като станах още ми сладнеше ...

29.01.15
12:47

Сега са изкарали нови вкусове,както на гроздето и лимона,така и съвсем нов “cotton candy” ... наистина на вкус не са никак готини,но продукта няма еквивалент на пазара :)

31.01.15
16:47

Ревюто е супер! Браво! Продукта е много добър, като изключим вкуса, който и на мен не ми харесва особено, иначе го нареждам на челно място в личната ми класация.

02.02.15
14:52

При мен е точно Никакъв ефект върху възстановяването и спортните постижения от Лилавия гняв, не знам какво толкова го хвалят. Бета аланина при една доза изобщо не го усещам също.

Поздравления за ревюто! Аз съм доволен от Purple Wraath, дори и като вкус.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1