ЗА и ПРОТИВ CrossFit - всичко позитивно срещу всичко негативно само тук

Прескочи до:

06.07.10
14:15

казано от Oranje на 06.07.10, 14:05:

Перфектният атлет в момента пие кафе с перфектната жена.
...
Искате ли да поспорим коя жена е перфектната, или ми схванахте мисълта? :)

Хахаха! Нещо се бъркаш, аз не пия кафе.  :P

Колкото до останалото, няма как да не се съглася. Затова писах: “възможно най-добрата спортна форма за конкретния човек, сравняван сам със себе си”

Мнението беше редактирано от Vic на 06.07.10 14:16.

06.07.10
14:34

казано от Vic на 06.07.10, 12:14:

казано от G33K на 06.07.10, 10:54:

...
А думата функционален ако спре да се използва, много добре би било. Беше дискутирано и обяснено един път (може и не само един) какво точно значи “функционално трениране” и откъде идва изразът. И няма нищо общо нито с бодибилдинг, нито с кросфит.
Сега правя едни упражнения с ластици за външните ротатори на рамената - ето това е функционално трениране. Тренирам тази функция на ставата, заради изграден дисбаланс, който ми причинява дискомфорт. Функционалното трениране си е физиотерапевтична/кинезитерапевтична работа, защо трябва да се злоупотребява с хубавата дума?
...

Скоро Лимка ми пусна статия, която обясняваше нещо подобно на твоя пост, т.е. че “функционално” е най-вече физиотерапевтична/кинезитерапевтична работа.

Твърде вероятно е да сте прави. Все пак си мисля, че нашия случай, “функционално” се употребява във връзка с движения/упражнения, които са естествени за тялото (многоставни, базови движения от ежедневието), в противовес на изолираното помпене на машини.

Докато търсех описанието на Wall Ball, попаднах на статия от Greg Glassman в която имаше коментар относно “функционалност”. Цитирам я тук, за да можем евентуално да коментираме:

Physical therapists define functional exercise as exercise
in multiple planes using multiple joints. Legendary
seminarist Paul Chek has his own definition (http://
www.paulchekseminars.com/articles.cfm?select=11),
but much of what is termed functional exercise seems to
be specialized exercises closely linked to rehabilitation
and physical therapy.
Where functional exercise is touted for athletic training
it seems to be largely about “core” training – lots of
Swiss ball and trunk work. While surely of some value,
this is not the functionality that CrossFit is pursuing
and it is our contention that the benefits of functional
movements, as we’ll define them, exceed the orthopedic
and neurological advantages generally cited by advocates
of “functionality.”
We see the bulk of human action as being composed of a
limited number of irreducible fundamental movements.
These fundamental movements we call functional. They
include, but are not limited to, squatting, deadlifting,
cleaning, lunging/running/walking, jumping, throwing,
climbing, and pressing
. This atomist or reductionist
view has us asking of every exercise “How universal is
the motor recruitment pattern?” When this litmus is
applied to biking and the bench press, the answer comes
back “not very.” When we ask the same of running and
push-press, the answer comes back “very.”...

Мнението беше редактирано от Vic на 06.07.10 14:35.

ЛР

06.07.10
15:02

Oranje имаш един един фреш то мен :)

Vic,
Дон Мигел Руиз казва, че пътят към съвършенство е път към ада :)
съответно човек може да се съгласи с това твърдение или да не се съгласи.

поздрави
Лазар

06.07.10
15:13

казано от Лазар Радков на 06.07.10, 15:02:

Vic,
Дон Мигел Руиз казва, че пътят към съвършенство е път към ада :)
съответно човек може да се съгласи с това твърдение или да не се съгласи.
...

Или път извън посредственото?

Наскоро Boby_ пусна линк към един разказ на Ричард Бах - ”Джонатан Ливингстън чайката”. Не бях го чел и силно ме впечатли.

06.07.10
17:55

Лазко, направете му един мемориал на дон-а пред залата на ЛТЛ...навсякъде го цитирате..той ли ти е идеала за определяне на житейското ти верую...

ЛР

06.07.10
21:09

Славко,
чел си доста неща от мен и от нас като цяло и съм сигурен, че можеш сам да си отговориш :)

Vic,
според мен най-големият проблем е в дихотомията. В тази и в много други теми светът се представя като единство то две контрастиращи страни и нищо друго. Той е:

- или черен, или бял
- състевен то бодибилдъри или кросфитъри
- поредствен или перфектен
- и т.н. и т.н.

сякаш няма нищо друго по средата. Трениращите са или бодибилдъри, които се помпат с изолирани движения, или супер функционални кросфитър, които са “перфектните атлети”. Човек е или посредствен, или перфектен.

Все едно няма хора, които тренират серизно и са силни, издръжливи, експлозивни И изглеждат супер. Все едно няма хора, които не само не са посрествани, ами са добри и дори много добри ... а и нито мислят, че са перфектни, нито го твърдят.

Та така - основният въпрос, поне според мен, е - кое е нещото, което налага нуждата от подобна дихотомия.
На този въпрос е важно всеки да може да отговори за себе си.

поздрави

06.07.10
21:20

казано от Лазар Радков на 06.07.10, 21:09:

според мен най-големият проблем е в дихотомията. В тази и в много други теми светът се представя като единство то две контрастиращи страни и нищо друго. Той е:

- или черен, или бял
- състевен то бодибилдъри или кросфитъри
- поредствен или перфектен
- и т.н. и т.н.

сякаш няма нищо друго по средата. Трениращите са или бодибилдъри, които се помпат с изолирани движения, или супер функционални кросфитър, които са “перфектните атлети”. Човек е или посредствен, или перфектен.

Все едно няма хора, които тренират серизно и са силни, издръжливи, експлозивни И изглеждат супер. Все едно няма хора, които не само не са посрествани, ами са добри и дори много добри ... а и нито мислят, че са перфектни, нито го твърдят.

Та така - основният въпрос, поне според мен, е - кое е нещото, което налага нуждата от подобна дихотомия.
На този въпрос е важно всеки да може да отговори за себе си.

поздрави

Имаш една бира от мен ;)

06.07.10
22:15

На Дон-а мисълта звучи добре, донякъде. Лошото е, че идвайки от този човек точно, за някой който е запознат с други негови “мъдрости” това е достатъчен повод да се усъмни във верността му.
А и бидейки дълбоко вярващ атеист, смятам че ад не съществува, поради съвсем прости биологични и физични съображения - така че според мен няма нищо лошо в този път. Нямам как да се съглася с обратното, може да е непостижимо, но версията на Вик звучи далеч по-добре.

Колкото до другия пост - виж това вече си е приказка.

Мнението беше редактирано от G33K на 06.07.10 22:16.

07.07.10
06:04

Лазко...ДА...чел съм , чета и ще чета неща от теб и хората около теб, които са доста стабилни и умни  и се радвам че имам удоволствието да познавам...
Просто някой път ми звучиш преубеден към кросфита...а и някои резонни неща се опитваш да ги обориш с общи доводи...

ЛР

07.07.10
08:34

Славко,

старая се да се придържам към фактите, както и да коментирам неща, с които имам опит и то основно в рамките на опита, който имам.

Ако си останал с впечатлението, че се опитвам да оборя каквото и да било - може би е добре да прочетеш отново постовете, които визираш. За мен лично оборването на каквото и да било си е чиста разсипия на време. За сметка на това обаче обичам да давам различна гледна точка, както и храна за размисъл.

А да - обичам и да посочвам местата, където дадени твърдения се разминават с фактите или не са адекватно аргументирани.

Относно т.нар. предубеждение:

- предубеждение е когато си създадеш мнение за нещо, преди да си добил опитност в даденото нещо.
- предубеждение също така е да твърдиш, че дадено нещо е най-добро за всичко, без да си пробвал всички останали подходи, както и без да си тествал въпросния подход във въпросното “всичко”, сравнявайки го с останалите подходи.

поздрави :)

07.07.10
09:22

казано от Лазар Радков на 06.07.10, 21:09:

Vic,
според мен най-големият проблем е в дихотомията. ...

Здрасти, Лазаре!

Интересно, че повдигаш въпроса за разделението... След като де факто ти инициира темата “За и Против...”
Нали помниш твоя пост:

Бтв Славко:
1. за мен лично Кросфита е простотия
2. за от време на време става

Признавам, че с изключение на горното (което може и да е преднамерено, с цел да предизвикаш определена реакция), наистина винаги търсиш доказателство за мненията на този или онзи и се стараеш да бъдеш някъде по средата. Не можеш да отречеш, че аз също следвам подобна линия - умереност, разумност, уважение към опонента. Колкото до крайността на някой мнения от по-младите съфорумци, няма как да не се получи, защото при тях почти винаги нещата са черно-бели и кръвта им кипи повече от необходимото за една безстрастна дискурия.

Между другото, пределно ми е ясно, че ничие мнение не може да се промени в този спор. Както съм писал и друг път, в спора не се ражда истина, а СПОРНА истина.

Ползата от тази тема според мен ще бъде не за теб или за мен, а за човек, който за първи път се сблъсква с дискутираните теми. Ще прочете мненията ЗА и ПРОТИВ и евентуално ще се заинтересува да:

1. Порови за още информация.
2. Опита сам за себе си, за да прецени от личен опит.

Което, според мен, е целта на този форум, на теб като професионален треньор и радетел за спорт и на мен, като спортен ентусиаст.

Поздрави!

п.п.
:) Няма ли най-сетне да си намериш път към Варна? Беше обещал, че ще идваш... Ще ми се да си поговоря с теб за много неща.

Мнението беше редактирано от Vic на 07.07.10 10:02.

ЛР

07.07.10
10:27

Най-важното е, че върви трафик за BB-Team и Митко Михайлов е щастлив :) :) :)

Август месец имам гастрол в Бургас, 5-7 дневен престой в Несебър и кой знае - може да се уговорим и нещо за Варна :)

поздрави
Лазар

казано от Лазар Радков на 07.07.10, 10:27:

Август месец имам гастрол в Бургас, 5-7 дневен престой в Несебър

Айде сега Варненци в Бургас  :D

07.07.10
11:32

то май точно тогава се очертва всички да гастролираме натам...:)))...този път няма да ти се размине кросфит срещата с нас Лазкоооо:)))

ЛР

07.07.10
12:00

А може би ще организирам семинар, на който всички ще искат да дойдат :)

поздрави
Лазар

08.07.10
12:49

Майчице. Умори ме тази тема :-)
А просто исках да намеря полезна информация за кросфит-а :-) Просто защото ми стават леко скучни и сравнително еднообразни тренировките и търся ново предизвикателство. Момчета, така и не успяхте да премерите на кой му е по-голям в тази “дискусия”, а аз така и не намерих нищо полезно. Жалко. Ще взема направо да питам Венцислава :-)

08.07.10
13:06

казано от Innocence на 08.07.10, 12:49:

А нас питаш ли ни...  (whew)

А просто исках да намеря полезна информация за кросфит-а

Прочети това:
http://www.bb-team.org/articles/3808/
http://www.bb-team.org/articles/3812/
http://www.bb-team.org/articles/3820/

Ще взема направо да питам Венцислава :-)

Това е нелош вариант. Ти си от София, направо се включвай в групата на Ефо. Венци ще ти обясни.
Успех!

08.07.10
13:12

Мерси, Вик :-) Супер, ето това ми трябваше!

08.07.10
13:14

А просто исках да намеря полезна информация за кросфит-а :-) Просто защото ми стават леко скучни и сравнително еднообразни тренировките и търся ново предизвикателство. Момчета, така и не успяхте да премерите на кой му е по-голям в тази “дискусия”, а аз така и не намерих нищо полезно. Жалко. Ще взема направо да питам Венцислава :-)

Напълно споделям това мнение.
Излишно чесане на езици (пръсти)...

08.07.10
13:50

Никога не е излишно то...
и ДА...Венци доста неща може да ти каже и да те научи...но имай едно наум, защото подхода й към тренировките е леко садистичен...:)))...

Елатиии, елати ми в Бургас, да ва видя!
Секатантииии!

08.07.10
15:04

A на теб какво ти е ние като сме сектанти????
И защо се вързваш да се ‘дърлиш’ за безмислици????

08.07.10
17:00

Дзвер, ще имаш удоволствието да ни видиш “live” в комплект, както се очертава...:)))

08.07.10
20:42

Всъщност, с нея тренираме в една зала (или поне една от “нейните”) :-) Така, че съм виждала садистичните й изстъпления, а и донякъде и аз си причинявам подобни, така,че... най-много да систематизирам моите :-)

Хахаха, сектанти :-)  Дзвер, кефиш ме :-) Аз а-ха да вляза в лоното на грешниците, но още има надежда за мен! :-)

казано от slavko на 08.07.10, 13:50:

Никога не е излишно то...
и ДА...Венци доста неща може да ти каже и да те научи...но имай едно наум, защото подхода й към тренировките е леко садистичен...:)))...

09.07.10
06:04

Няма надежда покрай Венци..:)))...
Подавай се смело и идвай в сектата...готино е...свиква се и после не можеш без него:)

ЛР

09.07.10
07:29

Аве,
ако истинският коросфитър не ползва:
- ръкавици
- фитили
- колан

а ползва:
- презерватив
- противозачатъчни
- спирала

остава ли истински кросфитър? :)

Мнението беше редактирано от Лазар Радков на 09.07.10 08:01.

09.07.10
07:55

казано от Лазар Радков на 09.07.10, 07:29:

Аве,
ако истинския коросфитър не ползва:
- ръкавици
- фитили
- колан

а ползва:
- презерватив
- противозачатъчни
- спирала

остава ли истински кросфитър? :)

Стига да поддържа интензивността и да гони максимално много рундове за даденото време ... мисля че е очевидно  :D

09.07.10
08:07

Лазко...твоята ирония...:)))

казано от Limka на 08.07.10, 15:04:

A на теб какво ти е ние като сме сектанти????
И защо се вързваш да се ‘дърлиш’ за безмислици????

Па на мен категорично не ми е добре също, ноо пък откъде започнахме и тази тема?

Айде. стягайте се, организирайте се и идвайте, чеее. Папкам кросфитъри.
Елате повече!
Носете си и щанга, че тук в Бургас по принцип сами ги вдигаме всичките и за вас няма да остане.

Къде да си публикувам телефона? Или не е редно да го публикувам. ДОбре. Но имайте късмета да не се обадите. И без това Вик още нее почерпил за модераторския пост! Личните ми съобщения работят денонощно!

Лазар Радков - 09.07.2010, 09:29

Аве,
ако истинския коросфитър не ползва:
- ръкавици
- фитили
- колан

а ползва:
- презерватив
- противозачатъчни
- спирала

остава ли истински кросфитър?

Хм.
Всъщност верно странен въпрос, Лазаре!
Дълго мислих какво искаш да кажеш и какво да ти кажа.
Знаеш ли къв е отговора на твоя въпрос?

Отговорът е:
Само crossfit!!!!
Але!!! Але!!! Але!!!

И да ти кажа, тва е отговорът ти на всички въпроси по темата.
Задай и друг, и ще видиш!

Хих, не се обиждайте колеги, няма лошо че сте надъхани!
Поздрави!

Хм, че плашливи кросфитъри. Глей ги, мецаха, мецаха и като дойде време за вдигане на щанги се отказаха.
Ни гък, ни мък, ни хък три деня!
Добре ве, елате все пак. Нема ви развалям лятото. Елате, нема да вдигаме, ще ви водя на капаните на цаца и биричка!

12.07.10
19:51

хахаха...е ние тактично замълчахме, защото тази дискусия от време на време се разпалва и понякога приключва с крайни изкавания, а ние все повече се опитваме да ги ограничваме...там пак идва онова с “гледната точка” и всички си стискаме ръцете...
А за вдигането нямаш грижи...нито аз, нито бат Вики, нито пък Лимка ще ти откажем някоя кросфит сесия...ти готов ли си...:)))

13.07.10
07:25

казано от D3BEP на 12.07.10, 19:39:

Хм, че плашливи кросфитъри. Глей ги, мецаха, мецаха и като дойде време за вдигане на щанги се отказаха.
Ни гък, ни мък, ни хък три деня!
Добре ве, елате все пак. Нема ви развалям лятото. Елате, нема да вдигаме, ще ви водя на капаните на цаца и биричка!

О, искаш да повдигаме заедно? Дадено!
Стига да спираме в Бургас, ще имаш възможност да ни се порадваш  :) .

казано от slavko на 12.07.10, 19:51:

хахаха...е ние тактично замълчахме, защото тази дискусия от време на време се разпалва и понякога приключва с крайни изкавания, а ние все повече се опитваме да ги ограничваме...там пак идва онова с “гледната точка” и всички си стискаме ръцете...
А за вдигането нямаш грижи...нито аз, нито бат Вики, нито пък Лимка ще ти откажем някоя кросфит сесия...ти готов ли си...:)))

Нема никаква дискусия бе Славко. Ква тактична, ква нетактична, просто ви четох че идвате в Бургас.
А не знам какво значи то кросфит серия и защо точно аз трябва да я правя, ама елате :)
Поздрави!

13.07.10
08:29

тяга се надявам да знаеш какво значи тогава...ние и нея в правим..:)))))

Епа хубаво, щом правите тяга. Ние в Бургас правим и други упражнения, ше ви ги покажа :) Ше направим кросфит + !
Лошото е че имам контузия на кръста за тяга баш, ама ше видим....

BU

13.07.10
10:17

казано от D3BEP на 13.07.10, 09:06:

Епа хубаво, щом правите тяга. Ние в Бургас правим и други упражнения, ше ви ги покажа :) Ше направим кросфит + !

ООО Дзверо идвам и аз да ги видя тези упражнения дето ще ги показваш, че освен да бягаш из морската пооблечен в жегите май друго не съм те виждал да правиш. Само се пази да не контузиш и рамо до срещата, че не знам какво ще показваме тогава......да не се изложим. Славко ще го минем с цаца и бира ама гагаузите не знам какво ще ги правим:))))

13.07.10
11:29

много мутреете из Бургас съм чувал...:))
а аз на бира с цаца не връзвам...нещо по-стабилно ще предложите, ако искате да не тренирам...:)))

казано от burgasfreak на 13.07.10, 10:17:

казано от D3BEP на 13.07.10, 09:06:

ООО Дзверо идвам и аз да ги видя тези упражнения дето ще ги показваш, че освен да бягаш из морската пооблечен в жегите май друго не съм те виждал да правиш. Само се пази да не контузиш и рамо до срещата, че не знам какво ще показваме тогава......да не се изложим. Славко ще го минем с цаца и бира ама гагаузите не знам какво ще ги правим:))))

Глей го па тоя! Иван Шишманов втори номер!
Видял ме в морската да бягам. По принцип бягам гол до кръста за да се пека, ама това е отделна тема, не знам къв е бил случая.
Може ако съм ходил на кола маска или е било лошо времето... Или па просто съм реши лда се изпотя повече. Не те знам кога си ме видял.
И кат си ме видял що не ми се обади бре? Да не ти закрия залата?
Пазиш си бизнесаааа. От банове.

Таз култура само в Бургас я има. Виждат те на улицата, праят се че не те виждат и после ти се обаждат във форума... ДЗВЕРО, ти така и така. Абе аз знам, че така, ама що така?

много мутреете из Бургас съм чувал...:)
а аз на бира с цаца не връзвам...нещо по-стабилно ще предложите, ако искате да не тренирам...:))

Е, че тренирай си, закво па ми е на мен да не тренираш? Кльощав ми се виждаш малко!
Ама ако е да те подхраним, ще измислим. Ко трябва ше пекна на скарата едни пържоли, с ракия и диня за мезе.
(ракията предлагам да е Пещерска)

Така добре ли е?

13.07.10
12:17

Мноого спам, мнооого работа...
А аз никъде не видях някой всъщност да е казал, че някой щял да ходи в Бургас... (освен Лазар, де)

13.07.10
12:20

Аз щe ходя!!!...Кльощав съм бил...Та даааааааа...

Мнението беше редактирано от Vic на 13.07.10 12:22.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1