20.08.12
13:00
Може да ви постна клипчета, където хора ядат смешно. Или карат коли смешно. Или правят секс смешно. Или спят смешно.
Това ще ви откаже ли от гореизброените неща?
Помните ли бременната Lee-Ann Elison, която беше взривила социалните мрежи, качвайки снимки как вдига щанги в залата 2 седмици преди термина си? Негативните коментари бяха свързани със здравето на нероденото й дете. Е, сега тя отново качва снимки от залата - но този път тренира с новороденото си момченце.
28.06.15
19:44
Не бях сигурен в коя тема да пиша, за това поствам тук. Ето на какво попаднах (мисля, че ще е интересно за доста хора): https://www.npgl.com/ Лично аз за пръв път попадам на тези състезания. До колкото разбрах не се водят към CrossFit, но страшно наподобяват техните евенти. Даже по клипове се виждат някой от участниците в Игрите.
28.06.15
19:49
02.07.15
08:33
Проблема не е в упражненията на кросфита. Разбира се, че трябва да се знаят да се изпълняват правилно, но има един по-серьозен проблем. Никой не казва за методиката на тренирането, а има такава. Много хора безвъзвратно си увреждат сърдцето от прекалената хипоксия, мускулните клетки на сърцето при подмяната им имат свой, отделен ритъм, който няма синхрон с останалите клетки и т.н......
02.07.15
11:29
Проблема не е в упражненията на кросфита. Разбира се, че трябва да се знаят да се изпълняват правилно, но има един по-серьозен проблем. Никой не казва за методиката на тренирането, а има такава. Много хора безвъзвратно си увреждат сърдцето от прекалената хипоксия, мускулните клетки на сърцето при подмяната им имат свой, отделен ритъм, който няма синхрон с останалите клетки и т.н......
Тези хора стимулирани професионални състезатели ли са, или натренирани аматьори, неизползващи стимуланти? Защото ако е второто, как сърцето ми ще различи дали бягам 3-5км за време или правя някакъв 15 минутен комплекс със скачане и упражнения със собствено тегло, да кажем?
И другото което е, високопланинските племена не са измрели от хипоксията, а просто са се адаптирали с по-големи сърца и дробове. Както и състезателите, които масово ходят на високопланински лагери да тренират на разреден въздух.
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 02.07.15 11:32.
Много хора безвъзвратно си увреждат сърдцето от прекалената хипоксия, мускулните клетки на сърцето при подмяната им имат свой, отделен ритъм, който няма синхрон с останалите клетки и т.н......
Това твои разсъждения ли са или цитираш статии/изследвания на увредени трениращи кросфит? Защото аз подобна информация НИКЪДЕ не съм срещал. Спекулира се за травми от грешна техника при интензивни натоварвания, но дотук.
Не бях сигурен в коя тема да пиша, за това поствам тук. Ето на какво попаднах (мисля, че ще е интересно за доста хора): https://www.npgl.com/ Лично аз за пръв път попадам на тези състезания. До колкото разбрах не се водят към CrossFit, но страшно наподобяват техните евенти. Даже по клипове се виждат някой от участниците в Игрите.
The Grid е еквивалента на професионалните спортни лиги. Пак си е Кросфит по същината, участват много от елитните им състезатели, но не са CrossFit Games (което пък е нещо като Олимпиадата на Кросфит или Мистър Олимпия за културистите).
02.07.15
13:42
Много хора безвъзвратно си увреждат сърдцето от прекалената хипоксия, мускулните клетки на сърцето при подмяната им имат свой, отделен ритъм, който няма синхрон с останалите клетки и т.н......
Това твои разсъждения ли са или цитираш статии/изследвания на увредени трениращи кросфит? Защото аз подобна информация НИКЪДЕ не съм срещал. Спекулира се за травми от грешна техника при интензивни натоварвания, но дотук.
цитирам Селуянов В.Н, който е бивш състезател по колоездене, автор на много статии и изследвания, треньор на сборная от повечето видове спорт: от циклични видове до борци...
П.С...преведох и качих тук статията, която след поредната агресии от съфорумниците я изтрих...”Сърцето не е машина” се казва...има я на руски...който му е итнересно...
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 02.07.15 13:51.
02.07.15
13:57
Тези хора стимулирани професионални състезатели ли са, или натренирани аматьори, неизползващи стимуланти? Защото ако е второто, как сърцето ми ще различи дали бягам 3-5км за време или правя някакъв 15 минутен комплекс със скачане и упражнения със собствено тегло, да кажем?
И другото което е, високопланинските племена не са измрели от хипоксията, а просто са се адаптирали с по-големи сърца и дробове. Както и състезателите, които масово ходят на високопланински лагери да тренират на разреден въздух.
как ли....еми много просто...утре като излезеш навън, бутай колата на съседа с всичка сила, колкото можеш, кажи му, че тренираш))))....няма да изкараш и минута, след което ще припаднеш )))
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 02.07.15 13:58.
Проблемът на кросфита е:
(-) Запазена марка, пари, бизнес, маркетинг
И в България (държава, която не малко хора по света не знаят за съществуването и/или имат някакви нереалистични представи, което е друга тема и не е липса на обща култура, защото и аз не знам нищо за Зимбабве, добре, че има Google :D) се вижда съвсем ясно. Не малко хора посещават постоянно нарастващите “зали за кондиционно трениране” брандирани навсякъде с логото на кросфит (нано 5 са готини спор няма, ама и гуменки за 20лв вършат почти същата работа) и понякога се чудя от правене на селфита и клипчета кога е тренирането. Някой може да каже, че завиждам защото нямам 15лв за тренировка и 300лв за нанота (рекламата с Камил Лебланк е хубавичка :P), ама и така да е фактите са си факти. Рекламата и фукането с разни джунджурийки е повече от спортуването. Друга странност е, че имаме само една лицензирана зала пък всички са/сме кросфитъри, нямаме нито един/една на ниво Регионални, а явно пари има. По този параграф едва ли някой може да оспори нещо, само може да се добавят още негативи (като например - кондиционни зали, в които не може да пускаш щангата от високо и не се вика и разни други комични неща, ама те са валидни само за България).
(-) Откриването на топлата вода
Тук е ясно.
(-) Нивото
И откъм инструктори и откъм трениращи, мисля че пак е ясно, свързано е с първото (хайпа - в скромния български нямаме такава дума). Алчност, некадърност.
(-) Хранене, суплементация
Щом се тренира нещо модерно трябва и да се яде модерно.
Обобщението ми не е пълно и много хора вероятно ще смятат, че не съм прав и/или не са напълно съгласни и т.н., но набързо се сетих за тези неща, а и това си е лично мое мнение и виждане. Излагам и хубавите неща (според мен).
(+) Масов спорт
В днешно време явно такава ще е представата за това явление. Все пак е някакво движение.
(+) Елементарна основа
Много хора нямат никакви спортни навици и това е някакво начало. Тук ще дам пример и със себе си - ако не се бях увлякъл по кросфита най-вероятно никога нямаше да започна да се занимавам с вдигане на тежести.
(+) Общност
Повечето хора сме социални и комуникацията, обменянето на опит и въобще груповите занимания се отразяват много добре.
Методика няма. Миокарда може да претърпи различни промени - хипертрофия, дилатация, некроза. Не съм чул здрав, прав човек да направи инфаркт на миокарда докато тренира. Единственият вариант за “подмяна” е клетките да некротизират (инфаркт) и да се подменят със съединителна тъкан (доста некратък процес - месеци), само че съединителната тъкан няма никакъв “ритъм” и въобще трактовката ти е най-малкото невярна, просто не се случват така нещата в човешкото тяло и да тръгна да го разписвам ще ми отнеме часове и е безсмислено.
За мен най-големият проблем на кросфита и това нещо ГРИД е, че си правя кафе, пускам го да го гледам и не знам какво гледам, някакви хора правят някакви неща и идея си нямам какво се случва :D Не е като да си пуснеш 100м или състезание по вдигане на тежести, не ти трябват разяснения.
...Друга странност е, че имаме само една лицензирана зала ...
Стара ти е информацията...
Колкото за другото, уважавам мнението ти, макар да имам доста забележки и несъгласия, многократно писани в темата.
А състезател на ниво регионални все един ден ще имаме. Просто е въпрос на време и количествени натрупвания.
02.07.15
14:50
Сподели новата ?
А състезател на ниво регионални все един ден ще имаме. Просто е въпрос на време и количествени натрупвания.
И на малко повече зоб.
Сподели новата ?
Не е моята. Дори не познавам момчетата, макар доста от моите да отидоха да я видят и пробват. В моята зала единственият надпис CrossFit е на шортите ми :)
02.07.15
16:22
https://www.facebook.com/573763812755381/videos/vb.573763812755381/624499187681843/?type=2&theater;
Аз който почти нищо не разбирам от трениране. Но пък съм привърженик и фен на изначалната идея на кросфит за “перфектния атлет” което е много разтегливо понятие (я да пуснат на игрите повече триатлонски евенти с плуване и бягане да видим Рич Фронинг дали ще е Дъ фитест ман дрън дрън) но да не се отклонявам от мисълта си. Ей това е жалкото в България че се е напълнило с ей такива “кросфит зали” дето идея си нямам идея от нищо, виждат само как да вземат парите на хората. На скоро имах спор с някаква онлайн треньорка Руми за нейните домашни кросфит комплекси... Да не говорим че чувам за още зараждащи се зали в Бургас по кросфит от хора който до оня ден не бяха слагали щанга на гърба си и се згъваще само за бицепс и смит машината била най-якия уред в една зала.
Имам няколко приятели ходещи във въпросната зала която споделих и въпреки, че единия от “треньорите” там ми е саученик и нямам нищо лошо против него съм потресен какви глупости правят.
Мнението беше редактирано от Георги Стефанов на 02.07.15 16:23.
02.07.15
16:34
Леле, тия какво правят на клипчето (headbang) По-голям аргумент “против”, не може да се намери от самото клипче.
02.07.15
16:39
Мда, и аз си мисля, че тренировките на моята група са трагедия...То Ронката да пратя и ще им събере очите и с техника и с килограми и с бройки на скорост.... :D
02.07.15
16:50
Ронката е машина не сравнено само с тези ми и с много други от форума включително и с мен :D. А този клип освен като “Как НЕ трябва да се прави това и онова” не виждам като какво друго би послужил.
02.07.15
16:59
Ей подобни клипове ще ме накарат да отслабна! :D
02.07.15
17:18
как ли....еми много просто...утре като излезеш навън, бутай колата на съседа с всичка сила, колкото можеш, кажи му, че тренираш))))....няма да изкараш и минута, след което ще припаднеш )))
Ами добре ще е , за сефте да припадна на тренировка след толкова години трениране до отказ и повръщане :Д
Значи като тегля 50кг гума с въже по 15-16 минути без да спирам да не го броя а :Д или пък 500 метра вертикална денивелация да кажем за 30 минути, или 500 скока на 1м кутия за 25 минути, виж само за колата не се бях сетил ( всъщност бях се сетил, но не ме урежда риска да се блъсна някъде)
Обясни ми на мен, като трениращ от дълго време любител, вече адаптирал се към подобен род изпълнения, къде ми е риска, при положение ,че тялото не разбира , дали премествам 10 кубика купчина пясък с количка и лопата за време, и после да се окаже че има още толкова, или си строя къща и влача дънери и ги цепя с брадва , или ме гони мечка в гората под наклон ? Кое от изброените неща е толкова неестествено, че би причинило проблеми? Единственото неестествено нещо са стимулантите които взимат състезателите. И кофти храната и въздуха в градски условия, които са ми неизбежни.
И ако бях на 14-15 години, пост като твоя освен че е излишен, би ме отказал да тренирам сериозно и да търся границите на физиката и психиката си, което си е пропуснати ползи, и добре че се включва някой като алекс да поразясни нещата.
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 03.07.15 13:15.
Кросфита ми харесва като цяло. Пробвал съм някои от по- леките комплекси. Само не ми харесва това, което виждам в чужди сайтове и форуми. Някои трениращи са много фанатични. Това постоянно парадиране, че са “универсални атлети” и това омаловажаване на някои други спортове от тяхна страна хич не ми харесва (говоря за чуждите сайтове).
Аз лично това за “универсалният атлет” не мога да го приема. Какво значи универсален. Ако кросфитър отиде на боксов мач, то ще бъде победен. Ако отиде на състезанието “Стронгмен” също ще бъде победен. За тенис, волейбол, бойни изкуства, лека атлетика (каквото се сетите) се отнася същото. Както някой беше казал “На един щангист не му трябва да плува”. В тоя ред на мисли, според мен универсален атлет няма. Или ще си добър в това което правиш, или няма, точка.
В залата в която тренирам, един път дойдоха едни англичани, явно туристи, които искаха да потренират малко. Оказа се, че са кросфитъри (на какво ниво, не успях да определя). Започнаха някакъв комплекс, но им беше трудно, просто защото залата не беше много пригодена за такъв тип трениране. Другите трениращи пък ги гледаха много странно и се чудиха какво става. Даже ми се наложи да обяснявам на едно момче що е Кросфит, и защо посоченият от него господин не тренира гърди и бицепс (примерно).
Тук идва и другият проблем, че в България този тип спорт не е много популярен, а всъщност доста трениращи ако искат наистина резултати, трябва да си мръднат малко задниците и да правят нещо повече от вертикален и хоризонтален скрипец, 5 минути чатене по фейса между сериите и тн. Доста трениращи не знаят какво е да се поизпотиш, да се задъхаш и да вдигнеш една реална щанга.
Някой по- горе беше споменал за нивото на нашите кросфит “треньори”... ами то е същото както и на треньорите ни в обикновенните зали. Няколко седмичен курс в НСА не те прави треньор или инструктор. Както има една приказка “Барабар Петко с мъжете”.
02.07.15
17:39
Ами добре ще е , за сефте да припадна на тренировка след толкова години трениране до отказ и повръщане :Д
Значи като тегля 50кг гума с въже по 15-16 минути без да спирам да не го броя а :Д или пък 500 метра вертикална денивелация да кажем за 30 минути, или 500 скока на 1м кутия за 25 минути, виж само за колата не се бях сетил ( всъщност бях се сетил, но не ме урежда риска да се блъсна някъде)
Обясни ми на мен, като трениращ от дълго време любител, вече адаптирал се към подобен род изпълнения, къде ми е риска, при положение ,че тялото не разбира , дали премествам 10 кубика купчина пясък с количка и лопата за време, и после да се окаже че има още толкова, или си строя къща и влача дънери и ги цепя с брадва , или ме гони мечка в гората под наклон ? Кое от изброените неща е толкова неестествено, че би причинило проблеми? Единственото неестествено нещо е стимулантите които взимат състезателите. И кофти храната и въздуха в градски условия, които са ми неизбежни.И ако бях на 14-15 години, пост като твоя освен че е излишен, би ме отказал да тренирам сериозно и да търся границите на физиката и психиката си, което си е пропуснати ползи, и добре че се включва някой като алекс да поразясни нещата.
Проблема на младите е това, че не четат какво им пишат....точно за това тук, на форума, 90 % са с някакви контузии, а пък са любители, както се изразяваш.
Чети ми поста внимателно. Ти си попитал, аз съм отговорил. Дали вярваш или не, изобщо не ме вълнува...
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 02.07.15 17:40.
02.07.15
17:44
Абе, защо продължавате да му се връзвате на чичето ? :) Всякакво напрягане в тренировките не се препоръчва от Селуянов В.Н., затова само с розовите дъмбели - бавно и контролирано :)
02.07.15
17:48
Чети ми поста внимателно. Ти си попитал, аз съм отговорил. Дали вярваш или не, изобщо не ме вълнува...
Нищо не си отговорил - даде ми абсурден пример с бутане на автомобил, което показва колко си запознат с този тип тренировки.
02.07.15
17:54
Нищо не си отговорил - даде ми абсурден пример с бутане на автомобил, което показва колко си запознат с този тип тренировки.
имам още един пост над тоя, който явно си пропуснал ;)
Има методика на трениране на кросфита, по която точно тези причернявания, задъхвания до припадък и т.н. не се допускат... - чети, думата е тренировка, не състезание!!! Никой не пише за това. Тренирането си има свой собствен метод, както трибойците си имат свой, но ти това не го знаеш, за това пишеш на лично))) до припадък ;)... как то и да е.
Вик, кажи ми, като си кросфитер, КАК СДЕ ТРЕНИРА КРОСФИТ? Интересно ми е и на другите ще е също...
...
Вик, кажи ми, като си кросфитер, КАК СДЕ ТРЕНИРА КРОСФИТ? Интересно ми е и на другите ще е също...
Васе,
Е как искаш в един пост да ти опиша как да се тренира?
Ами ето така - тежко, интензивно, умно и редовно. Естествено, има си тънкости, но свръхсекретни тайни няма - вършиш все повече работа за все по-малко време. Т.е. както всяка друга методика, която наистина има за цел да ти вдигне нивото, а не просто да ти вземе парите.
А тези причернявания въобще не са толкова чести, особено когато нивото се вдигне и се достигне начална адаптация. Най-много да се случат 1-2 пъти в първия досег с подобно натоварване.
Всеки “треньор” може те пребие с “тренировка”. По-лесно от това няма. Само дето прогрес няма да видиш и след месец (ако си умен) ще си смениш залата. Лошото е, че такива “треньори” дават лошо име на спорта като цяло.
03.07.15
12:44
http: //library.crossfit.com/free/pdf/CFJ_L1_Training_Guide_Russian.pdf
С това трябва да започва темата за кросфита...има цел, идея, методика, програма и т.н.
Много хора изказали се тук по темата са блъскали, като идиоти, без да имат и бегла представа за какво става въпрос. Жалко, че няма да го преведа на български..
С това трябва да започва темата за кросфита...има цел, идея, методика, програма и т.н.
Много хора изказали се тук по темата са блъскали, като идиоти, без да имат и бегла представа за какво става въпрос. Жалко, че няма да го преведа на български..
Защо държиш да е на руски? Има си го и на английски. Не съм ровил, но вероятно и на други езици също го има преведен :)
Нещата включени в статиите на журнала (и обединени тук) сме ги дъвкали доста.
03.07.15
14:07
Много хора изказали се тук по темата са блъскали, като идиоти, без да имат и бегла представа за какво става въпрос. Жалко, че няма да го преведа на български..Защо държиш да е на руски? Има си го и на английски. Не съм ровил, но вероятно и на други езици също го има преведен :)
Нещата включени в статиите на журнала (и обединени тук) сме ги дъвкали доста.
Вик, изобщо не държа да е на руски, а да има на български. Тогава много хора ще се запознаят с кросфита наистина, а не чул-недочул. Защото, като прочета коментарите по-горе, става ми ясно, че никой тук изобщо не знае за какво говори. Кросфита изобщо не е да правиш набор упражненея за време, макар от страни да се вижда само това. Прав си, има доста за писане и обяснение, но някой трябва да го направи, за да има начинаещите да видят, как правилно да се тренира и за какво, а не хамалското блъскане, както повечето си го представят....
...
Вик, изобщо не държа да е на руски, а да има на български. Тогава много хора ще се запознаят с кросфита наистина, а не чул-недочул. Защото, като прочета коментарите по-горе, става ми ясно, че никой тук изобщо не знае за какво говори. Кросфита изобщо не е да правиш набор упражненея за време, макар от страни да се вижда само това. Прав си, има доста за писане и обяснение, но някой трябва да го направи, за да има начинаещите да видят, как правилно да се тренира и за какво, а не хамалското блъскане, както повечето си го представят....
Повярвай ми, знам какво и как правя. Както за мен, така и за тези, които тренирам. Междувременно продължавам да се уча и да прилагам наученото и доказано работещото.
Някои неща са достъпни, други не, трети въобще не са споменати, а четвърти бих оспорил. А дори да се наема да систематизирам и преведа всичко в един учебник, пак ще се намерят хора, които да разберат криво и да правят наопаки.
03.07.15
14:29
...
Вик, изобщо не държа да е на руски, а да има на български. Тогава много хора ще се запознаят с кросфита наистина, а не чул-недочул. Защото, като прочета коментарите по-горе, става ми ясно, че никой тук изобщо не знае за какво говори. Кросфита изобщо не е да правиш набор упражненея за време, макар от страни да се вижда само това. Прав си, има доста за писане и обяснение, но някой трябва да го направи, за да има начинаещите да видят, как правилно да се тренира и за какво, а не хамалското блъскане, както повечето си го представят....Повярвай ми, знам какво и как правя. Както за мен, така и за тези, които тренирам. Междувременно продължавам да се уча и да прилагам наученото и доказано работещото.
Някои неща са достъпни, други не, трети въобще не са споменати, а четвърти бих оспорил. А дори да се наема да систематизирам и преведа всичко в един учебник, пак ще се намерят хора, които да разберат криво и да правят наопаки.
Вик, не става въпрос за теб. Ти знаеш и да, не благодарна е работата по информирането на хората.... мен ме мотивира едно, на български няма никаква информация - преводи след 1990 г., когато държавата го правеше без пари. Это, на форума знаят неколцина за какво иде реч и виждаме пък, че всички имат мнение обаче )))) и си мислят, че като им прилошее и почнат да повръщат, значи са върха))..
Надявам се, че някой ден ще запознаеш и съфорумниците по-близо с идеята на кросфита ;)
...
Надявам се, че някой ден ще запознаеш и съфорумниците по-близо с идеята на кросфита ;)
От 6 години в този форум това правя... :)
03.07.15
14:39
... когато държавата го правеше без пари. Это, на форума знаят неколцина за какво иде реч и виждаме пък, че всички имат мнение обаче )))) и си мислят, че като им прилошее и почнат да повръщат, значи са върха))..
В началото ти прилошава и повръщаш 1-2 пъти, после се адаптираш. Дадох ти го за пример, понеже ти беше убеден че ще припадна от 1 минута бутане на кола, което е абсурдно твърдение само по себе си, отделно не си изобщо запознат колко и как тренирам. Първоначалното ти твърдение беше че сърдечната тъкан се уврежда от подобен род тренировки, без да конкретизираш за какви атлети става въпрос. Мен не ме интересува какви увреждания могат да имат колоездачи дето не са спирали еритропоетина и коктейлите от стероиди, и какво ли още не, мен ме интересува нестимулирания любител с голям тренировъчен стаж какви рискове поема . Масово уврежданията идват от факта, че чрез медикаменти тялото се поставя извън естествения си физиологичен предел. Ти самият правил ли си комплекси или нещо подобно, за да обясняваш на хората колко не разбират? Естествено че не си, защото щеше да знаеш че когато си поне умерено натрениран, просто в един момент ти блокират мускулите от млечната киселина и спираш да се движиш, няма припадъци, гърчове, пръскания на сърца и тн.
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 03.07.15 14:45.
03.07.15
15:29
...
Надявам се, че някой ден ще запознаеш и съфорумниците по-близо с идеята на кросфита ;)От 6 години в този форум това правя... :)
Това е хубаво. Явно хората просто не четат вече. По лесно е “хамалското адаптиране” )))), знаех си ))
Тук има подготовка съобразена с Игрите, пускаш си някъде от Август и следиш.
Има си периодизация и цикли, тренировките са съобразени с ниво напреднали, но винаги може да се промени,като се следва основната
линия
http://www.maxfitusa.com/w-o-d/
Тук има подготовка съобразена с Игрите, пускаш си някъде от Август и следиш.
Има си периодизация и цикли, тренировките са съобразени с ниво напреднали, но винаги може да се промени,като се следва основната
линияhttp://www.maxfitusa.com/w-o-d/
И на мен ми се въртеше из главата да постна този сайт, но просто забравих как беше точно името :))
Друг вариант е да се разгледа дневника на Илийката от преди 2 години (за съжаление този на Ивчо го няма май вече).
04.07.15
08:58
Понеже сайта не е професионален и има много хора, които искат да тренират, нали така:
Хипертрофия на сърцето- спортно сърце
Съществува два вида хипертрофия на сърцето L и D. L хипертрофията е полезна т.к. сърцето се растяга и се увеличава неговият обем. При това не са важни какви упражнения правите: бягане, скачане, плуване и т.н. , а важна е честотата на пулса с която работите. D хипертрофията пък, наобратно, крайне вредна за сърцето. Тогава стените на сърцето се удебеляват и това служи за много заболявания на сърцето. Научно, този вид хипертрофия се нарича хипертрофия на миокарда. Нея може да я придобием при тренировки в придилен режим, когато ЧСС е 160-180 удара за минута. При такава тренировка, при човека се появявя дефект на диастолата, когато сърцето не успява напълно да се отпусне и постояно се намира в напрежение. Разбира се, организма непрекъснато се снабдява с кислород и издържливостта се увеличава. Но сърцето получава серьозни увреждания на тъканите, отмиращите клетки удебеляват стените на сърцето и образуват хипертрофията на миокарда.
Много хора в стремежа си да достигнат максималния прогрес, работят в критичен режим на свиване на сърцето, понакога свръх 180 уд./мин. При такава работа сърцето работи не правилно, не успява да се отпусне напълно и пак трябва да се свие. Както във всеки мускул, става хипоксия и се появявя млечна киселина. Подобна ситуация, често води до некроза на тъканите на сърцето, грубо казано до микроинфаркт, който обикновено не видим за човека. Но последствията са много плачевни, отмиращите клетки не се извеждат от организма, организма ги приема за строителен материал и удебелява за тяхна сметка стените на сърцето. Организма не разбира, че клетките са мъртви и създава точно такива, удебелявайки стените. Това се нарича хипертрофия на миокарда или дистрофия на миокарда.Дистрофия, защото много са молко живите клетки в миокарда. Подобна ситуация води до инфаркт, когато човек стане на 50-60 г. и като следствие, смърт.
За това не трябва да забравяме за развитието на основния мускул и да отделяме за неговото развитие дължимото време. Да да не допуснем развитието на дистрофията на миокарда, достатъчно е да запомним две правила:
1. Да не се работи в пределен режим на ЧСС 180-190 уд.мин.
2. Да си избягват резките скокове на пулса
За да развием сърцето трябва:
1. Да работим в режим на средни ЧСС 120-140 уд.мин.
2. Режима на работа трябва да е не по-малко от 40 мин.
3. Почивка межде сериите при работа с тежести, например, не трябва да привишава 15-20 сек. И пулс не по нисък от 100 уд. Мин.
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 04.07.15 15:04.
04.07.15
23:42
Поне във форума хайпа към кросфит намаля...може и да бъркам.