Яйчен белтък на прах като допълнителен протеин

18.03.10
17:21

Здравейте,
бях пуснал отговор на една тема от раздела за хранене, но май тук е по-подходящо.

Става въпрос за двете фирми за яйчен белтък на прах - тази от Пазарджик и Русенската - “Дион”, които са обсъждани по-рано из форума, но по друг повод.

Пратих им запиване за цена на белтъка на прах и ето какво ми отговориха:
“Цената на яйчния белтък е 24 лв. Може да се ползва за протеинов шейк и не съдържа консерванти и добавки. “

Ето и какво пише на сайта им (http://www.dion.bg)

“сух яйчен белтък

  * един килограм замества течен белтък от 500 кокоши яйца”

какво ми слите за този вариант като допълнителен прием на протеин? Дали е удачно?

18.03.10
18:03

А цената за килограм от дадения продукт ли е ?

18.03.10
18:23

Мисля, че да. Утре ще му се обадя на човека да го питам и евентуално да поръчам.

24 лв за 500 яйца добре ми се струва :) Ако е действително така...

18.03.10
18:36

“течен БЕЛТЪК от 500 кокоши яйца” ;) , т.е половината на яйцето

Цената на едно яйце ако е около 24-26ст, а белтъка е неговата половина => 500 х 0.26/2 = 65лв, а те ги предлагат за 24лв (може и да греша, не съм си взел математиката още :) )

Незнам, мисля да ги пробвам пък каквото сабя покаже. Най ми харесва че няма консерванти и добавки, а колко ще се усвояват....

Krasimir Yolov

18.03.10
18:56

Сигурно става дума за яйчен албумин. “Набухващата” му способност е колкото 500 яйца, а не съдържанието. Такива продукти се използват в хранително-вкусовата промишленост именно поради набухващата си способност, а не съдържание. Няма как в един килограм да има 500 белтъка на яйца, които съдържат 3-3,2гр протеин/белтък от 1 яйце. В П.И.К&Ко има яйчен албумин с 90% белтък за около 22лв/кг.

Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 18.03.10 19:06.

18.03.10
19:07

Аха, не бях се замислил за грамажите. Явно става въпрос точно за същото нещо. Заблудих се, защото пише точно сух яйчен белтък.

Само още един въпрос, защото виждам, че знаеш за какво ства дума - тези 3,2г белтък на яйце не са ли с водното съдържание, което при сушенето се премахва.

Ако белтъка е наистина 3,2г, тогава 500 х 3.2 = 1600г., но това е в течно състояние. При сушенето все пак не се ли губи водата в него и така да става 1кило?

Krasimir Yolov

18.03.10
19:23

казано от deiman на 18.03.10, 19:07:

Аха, не бях се замислил за грамажите. Явно става въпрос точно за същото нещо. Заблудих се, защото пише точно сух яйчен белтък.

Само още един въпрос, защото виждам, че знаеш за какво ства дума - тези 3,2г белтък на яйце не са ли с водното съдържание, което при сушенето се премахва.

Ако белтъка е наистина 3,2г, тогава 500 х 3.2 = 1600г., но това е в течно състояние. При сушенето все пак не се ли губи водата в него и така да става 1кило?

Няма никаква връзка с водното съдържание. 1 стандартно яйце (56гр) трябва да съдържа около 7 гр протеин, от които 3гр от белтъка.  Те са ти го сметнали, че ако си правиш сладки, то с 1кг може да замениш 500 белъка на яйца - т.е. сладките ще “набухнат” все едно вътре има 500 яйчни белтъка. Това, че ти си решил да го използваш за белтъчен източник е съвсем отделен въпрос. Дори и да са лиофилизирали белтъка от яйцето, което е по-скъпа процедура и рядко се използва, пак 1500-1600 гр белтък няма как да се вместят в 1кг готов продукт. Става въпрос за яйчен албумин, който изсушен никога НЕ може да е със 100% белтъчно съдържание. Над 95% протеин трудно се получава, а и има винаги 2-3% влага.

Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 18.03.10 19:28.

18.03.10
19:27

Ясно, изясниха се нещата. Жалко, че ми казаха че може да се използва като протеинов шейк, но откъде да значт хората.

Мерси много за обясненията - спести ми 24лв :)

Ето за това форума е супер :)

Krasimir Yolov

18.03.10
19:36

казано от deiman на 18.03.10, 19:27:

.... Жалко, че ми казаха че може да се използва като протеинов шейк, но откъде да знаят хората.
Мерси много за обясненията - спести ми 24лв :)
...

Ти пак може да си го ползваш като източник на протеин, но едва ли белтъчното му съдържание е над 90%. Просто в П.И.К&Ко е с европейски произход и цената му е около 22лв/кг. Аз съм ползвал навремето сух яйчен албумин като протеин - много се пени и има гаден вкус, ако не е овкусен. Иначе яйчният албумин съдържа в много по-голямо количество сяросъдържащи аминокиселини (метионин и цистин/цистеин) спрямо останалите видове протеинови източници.

18.03.10
19:41

Ако е 90% никак не е зле. На теб добре ли ти се отразяваха тези шейкове и имаше ли странични ефекти, сещаш се... :)

Krasimir Yolov

18.03.10
20:16

Яйчният албумин е с много добър аминокиселинен профил и не случайно в миналото аминокиселинния профил на цялото яйце е бил еталон за FAO, но вкусът на сухият албумин му не е най-добрата му страна. Високото съдържание на сяросъдържащи аминокиселини дава “специфичен” аромат при “отделяне на газове”. Сигурно се сещаш ако си преяждал с яйца. От друга страна, пък метионинът (АК) има липотропно действие и участва в процесите на метилиране. В много западни протеинови блендове, популярни като Milk-Egg Protein, яйчният албумин се смесва с млечни протеини и то най-често в пропорции 1:3-5 в полза на млечните.

Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 18.03.10 20:21.

18.03.10
20:25

Благодаря ти много за подробната информация, незнам с какво се занимаваш, но определено ги разбираш нещата!
Значи това като вариант отпада, истинските яйца ще ми бъдат достатъчни, а и знам, че със сяросъдържащите аминокиселини не бива да се прекалява :)
За сега май ще трябва да си изпипам диетата.

Мерси пак за отговорите :)

12.11.12
15:31

И какво, сега стават ли да се ползват като добавка или не? Гледам на сайта на русенската фирма Дион сега, че пише, че 1 кг се равнява на 273 яйца.

Здравейте, от 2 месец го ползвам като хранителна добавка и не мога да кажа че има някакъв ефект.
При мисълта обаче че не съдържа подсладители и консерванти се чувствам добре.

Само се чудя с какво да го комбинирам за да стане по ефективен.

Аз не знам какъв ефект очакваш да видиш за 2 месеца прием? :)

Хората тренират цяла година, за да качат 2 килограма чиста мускулна маса, а ти от яйчен белтък на прах очакваш резултати до 2 месеца ...

Не знам защо хората свързват приемането на протеин с високи шансове за успех на режима.
Няма такава логика.

Това не значи, разбира се, че този протеин е некачествен или неподходящ по други причини.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 31.10.15 19:07.

Между другото и аз бях заинтересован от този яйчен белтък на прах. Писах на същия производител и ето какво ми отговориха :)

Здравейте,

Цената на 1 кг яйчен белтък е 40 лв с ДДС.

Нямаме отстъпки за количества.

За поръчка моля обадете се на тел. 082867080.

Поздрави

Вихрен Генчев

За тези пари ще си купя над 200 ЦЕЛИ яйца...

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1