Нашите осъзнати грешки в тренировките

29.03.10
18:53

Привет, момичета,

аз съм редовен читател / писател във форума и с времето забелязвам, че част от жените (девойките) допускаме сходни грешки в тренировките или най - малкото, те (тренировките) биха могли да бъдат много по - ефективни, само ако бяхме попроменили нещичко в тях. Разбира се, в унисон с тренировъчните цели. Затова бих ви предложила да споделим грешките, които в собствените си очи сме допуснали при преследването на същите тези тренировъчни цели.

Кой знае, може някое момиче да открие собствените си грешки в нашите...

Аз: 29 г., 171 см, 65 кг., занимавам се с фитнес от 2007, с голямо, няколкомесечно прекъсване през 2008. Започнах с цел сваляне на няколко кг., общо подобрение на визията и силови резултати.

Основна моя грешка:

Първата общо 1 година тренирах по сплит с изолиращи упражнения - първо двоен, после троен. Силовите ми постижения не отбелязаха почти никакъв прогрес. Разбира се, има го и моментът с храната, но доста добра част от времето се хранех и достатъчно добре. Само ще кажа, че на бедрените сгъвания/разгъвания с мъка правех серии с 20 кг. през цялото време! Скрипецът ми се движеше между 25 и 35 кг. в дните, когато имах късмет :lol: Откъм визия също нямах почти никакъв прогрес. Измъчвах се и се чудех, защо не ми се получават нещата...

Причина за неуспеха: недостатъчно базова сила, никакви предизвиикателства пред нервната система. Неслучайно на начинаещите не се препоръчва да започват със сплит и изолиращи.
Протокол: 3 х 8-10 за горната половина и 3 х 20/30 за долната. Чак ми писваше от толкова броене.

Оценявам го като загубено време, единственият плюс е, че знам правилната техника на почти всички изолиращи упражнения :lol:

Последната близо 1 година тренирам само с многоставни (клек, тяга и доста други). Познайте какво - бум във всички отношения - от към техника, сила, резултати и визия. В актива си наскоро записах 1 х 100 кг. тяга и 2 х 80 кг. клек...
Протокол: 3 х 5, 4 х 6 - улучих десятката направо. Много ми пасна.

Специфични - корем:
Не мръдна, докато тренирах по сплит и правех като откачена коремни преси. Сега е достатъчно силен, а лятото ще бъде и доста релефен. С много малко директно трениране.

И изобщо, ако бях започнала с многоставните от началото, сега щях да имам доста по - добри резултати. Но кой да предположи, че ще има такава огромна разлика!  За свалянето на кг няма да коментирам, там храната е определяща.

Ами, това е от мен. Останалото - от вас, момичета, ако сте допускали грешки в начина си на трениране :)

Темата беше редактирана от Инис на 29.03.10 20:02.

29.03.10
19:26

Аз пък от доста време тренирам само многоставни и не че го отчитам като грешка, но почти винаги тръгвам за залата без всякаква идея какво ще правя там и правя това, което ми харесва на момента. Така обаче си спестявам някои мъчни за мен упражнения като дърпане на скрипец, набирания, повдигане на крака от вис...
Силата ми се повиши в сравнение с началото, но сега усещам застой. Като визия...никога не съм тренирала сплит, за да знам как ще ми се отрази той.
Техниката...никога не съм тренирала с треньор, но ако хвана мускулна треска на гърба от тяга, или на г*з от напади, или на гърди от лежанка, значи е ок :) Със сигурност правя грешки, но няма кой да ми ги посочи. Правя глешка и с килограмите. Трябва по-малко да се товаря, а понякога ми страда техниката и го виждам, но на инат продължавам.
Ами това е засега, ако се сетя още глупости, които правя, ще допълвам.

30.03.10
14:08

Не си броя повторенията :) До отказ. Отчитам го като грешка...

30.03.10
17:17

Хехе - интересна тема :)
Най-голямата ми грешка във фитнеса досега - особено когато започвах (през 2003-2004 може би ? ;) ) е неинформираността ми по отношение на хранителни и тренировъчни режими, и не толкова защото съм започнала с периоди на 3-часови кръгови тренировки, колкото че успях да си докарам хипоглекимия поне на два пъти ;) От известно време се старая да чета и да се коригирам  ;)
От време на време се дразня на себе си, че тренировките минават на заден план за сметка на други занимания, но дори когато не тренирам редовно, съм успявала да запазя що горе прилична кондиция откъм издръжливост и сила, а щом човек има веднъж създадени навиците, влизането във форма е въпрос на време  ;)

30.03.10
18:47

Моята най-голяма грешка е че губя разумнната граница на възможностите си и често претренирам. Също, че правя упражнения/напади най-вече/, които доказано ми се отразяват зле и телом и духом.
Осъзнавам, че на мен много повторения също не са ми действали добре. Тежкото трениране на долната част на тялото също не се отразява добре на моя тип конструкция. Обобщено си доказах, че най-добре ми понасят и оформят аеробни дейности съчетани с умерени тежести и малко повторения и качествена почивка

31.03.10
06:20

1. не слушам тялото си
2. дълго време вярвах, че има ‘женски тренировки’ = много повторения с по-леки тежести до главозамайване
3. натискам се прекалено много и се състезавам със себе си, което не е задължително най-доброто във всеки един момент
4. ‘гладувах’ = ядях твърде малко и не достатъчно качествена храна за тялото ми, което водеше до редевни преяждания с боклуци
5. избягвах въглехидратите, дори полезните такива (в т.ч. плодове и мед)
6. избягвах мазнините, дори и полезните такива ( в т.ч. масло, животински мазнини)
7. Най-голяма грешка - прекалено вманиачаване и вторачване в какво, кога, как ям и тренирам, което води до психически разтройства и, в крайна сметка, непостигане на резултатите, т.к. не се наслаждаваш на момента...
Осъзнавам, че всичко това е било част от пътя, който е трябвало да извървя, и не съжалявам. Всяка една от ‘грешките’ ми ме е научила на нещо, така че си сруват :)

31.03.10
10:34

- непоследователна и разхвърляна съм, в резултат мога много неща, но почти нищо от тях не е перфектно;
- започна ли да обръщам голямо внимание на храната, обикновено я развалям много, и то с месеци. За последно съвсем доскоро;
- амбицирам ли се за някакви постижения, обикновено се провалям. Това от своя страна много ми удря по самочувствието. Не изляза ли от тренировка с нещо подобрено - кг, серии, техника - целият свят ми е крив. Създавам си предпоставки да си разваля и следващата тренировка, а уж тренирам за здраве;
- не понасям правене на много бройки, в резултат силовата ми издържливост куца. Повече ли са от 10, се изнервям, случвало ми се е на инат да прекратявам, благославяйки наум. И не се чувствам амбицирана да я развивам, а трябва;
- не съм мислила, че корективните упражнения и тези за мобилност на ставите, разтяжки от всякакъв тип са от голямо значение. Е, важни са. Установих го в последните няколко месеца.

Иха, моите са много:

Далечните:
- правене на много много кардио, никакви тренировки с тежести, даване на пари за какви ли не космически методи на трениране от сорта на Power Plate, Fit Vibe, LPG
- гладуване и недохранване  във всякакви форми
- прием на ефедрин
- Дюкан

Малко по-скорошни
- хранене на често и по малко
- прекаляване с протеини за сметка на мазнини и въглехидрати
- прекалено вторачване и вманиачаване във визия, килограми, % мазнини
- отказ да правя упражнения за предната верига - това донякъде повлияно от околните
- трениране за хипертрофия на коремните мускули - тъй де нали искам плочки :) За да има плочки трябва хипертрофия на корема - миналата година по това време коремът ми вървеше пред мен.
- стриктно придържане към 5х5 прокола
- пиене на какви ли не добавки и хапченца

Още по-скорошни:
- въглехидратите са най-големият ви враг, мазнините са най-големият ви приятел
- хранене макс 3 пъти на ден, без значение гладна ли съм или не
- ограничаване до един тип тренировъчна методика, едни да кажем 20 упражнения, един протокол

Сега:
- искам всичко, по много, и СЕГА!
- пишкомерене - аз съм най-силната, най-бързата, най-добрата
- трениране до пълно изтощение, до степен в която не мога да заспивам вечер

31.03.10
12:54

Хаха, щом ще изкарваме кирливи ризи...
Моите грешки ще се припокрият с някои от тези на другите писали досега:
- несъобразяване със сигналите и моментните възможности на тялото, следователно тотално изтощение,
- подценяване на някои “здравословни особености” - пробуждане на стари травми
- постоянно повтаряне на гореспоменатите точки с ясното съзнание че не си причинявам нищо добро ;)

31.03.10
13:02

Аз съм перфектен..

31.03.10
15:38

казано от Венцеслава Атилова на 31.03.10, 11:46:

И на мен ми е познато това чувство от младежките ми години. Сега съм по - уверена в себе си и не ми е проблем, ако случайно не съм най-най. По - скоро искам да се доказвам пред себе си и да надскачам себе си. Хайде да си направим едно състезание на 5-6 упражнения някоя сутрин. Само единички в пирамида, напр. тяга, клек, обръщане, изхвърляне и т.н. Ама това преди да почнеш с олимпийските движения, че ще ми спаднат шансовете драстично. :lol:

П.П. Сори за спама.

ЛР

03.04.10
13:57

казано от inis9 на 31.03.10, 10:34:

- не съм мислила, че корективните упражнения и тези за мобилност на ставите, разтяжки от всякакъв тип са от голямо значение. Е, важни са. Установих го в последните няколко месеца.

казано от inis9 на 31.03.10, 15:38:

И на мен ми е познато това чувство от младежките ми години. Сега съм по - уверена в себе си и не ми е проблем, ако случайно не съм най-най. По - скоро искам да се доказвам пред себе си и да надскачам себе си.

:) :up:

И на мен ми е познато това чувство от младежките ми години. Сега съм по - уверена в себе си и не ми е проблем, ако случайно не съм най-най. По - скоро искам да се доказвам пред себе си и да надскачам себе си. Хайде да си направим едно състезание на 5-6 упражнения някоя сутрин. Само единички в пирамида, напр. тяга, клек, обръщане, изхвърляне и т.н. Ама това преди да почнеш с олимпийските движения, че ще ми спаднат шансовете драстично. :lol:

П.П. Сори за спама.

Хайде :) Ама това е само безмислено подхранване на “пишкомеренето”. Иначе отсега мога да ти кажа - на тяга и заден клек ще те мина, на лежанка ще ме минеш ти, на обръщане пак ще те мина, изхвърлянето и овърхеда ще са твои. Примерно :)
Но пък ще е интересно :) Ще съгласуваме с мастър и ще пристъпим към действие.

05.04.10
13:58

- непоследователна и разхвърляна съм, в резултат мога много неща, но почти нищо от тях не е перфектно;

това все едно аз съм го написал...

може би защото нещата бързо ми омръзват, също толкова и когато се заплвам по тях..:))

с жените е същото..:))))

05.04.10
15:05

казано от Венцеслава Атилова на 05.04.10, 12:23:

П.П. Сори за спама.

Хайде :) Ама това е само безмислено подхранване на “пишкомеренето”. Иначе отсега мога да ти кажа - на тяга и заден клек ще те мина, на лежанка ще ме минеш ти, на обръщане пак ще те мина, изхвърлянето и овърхеда ще са твои. Примерно :)
Но пък ще е интересно :) Ще съгласуваме с мастър и ще пристъпим към действие.

Абсолютно си права за подхранването. Наистина е така.
Аз малко на майтап го написах, ама това си е начин да си видиш истинския макс на нещо си, в условията на конкуренция. Ама сигурна ли си, че на заден клек ще ме минеш ? :P: А и на обръщането, на теб ти правя евала за 60-те кг., но честно казано, аз не съм опитвала все още толкова, така че...да не се изненадаш, Венци! :lol: Сега е май моментът да спомена, че клипчето с обръщането ти на 60 кг. много ме впечатли.
За изхвърлянето мисля, че ще е твое. И тягата ти я давам без бой :) Т.е. ще се постарая, но си знам отсега още.
Иначе ми се струва адски забавна идея. И изпържваща тренировка с единички.

казано от slavko на 05.04.10, 13:58:

това все едно аз съм го написал...

може би защото нещата бързо ми омръзват, също толкова и когато се заплвам по тях..:))

с жените е същото..:))))

Аз затова поне в тренировките търся винаги някакво разнообразие. :lol: Огранича ли се с някаква схема, упражнения, за отрицателно време се демотивирам.

05.04.10
17:26

кросфита значи е твоето поприще..:)))))

Поли, яко ще  - в условия на конкуренция съм сигурна, че и двете ще се очудим с резултати :) Друго си е като ти диша някой във врата :)

И да и аз си мисля, че е време да почнеш по-сериозно с кросфита.

10.04.10
11:32

всеки луд с номера си :-P
ако се съберем всичките ще стане цирк ;-)
а като си осъзнавате грешките-поправяте ли ги?

22.04.10
16:06

Многократно съм злоупотребявал с физическите ограничения,поставяни от собственото ми тяло и то в степен ,на която вредите са били доста повече от ползите в дълготраен аспект(визирам поредица от травми),но предполагам това е естествения път на развитие на всеки един амбициозен спортист-любител,проследен в по-дълъг период от време.В началото е хъса и желанието всеки път да надскочиш себе си(че и околните  :-)  )да се тласнеш на следващото ниво с естествената заблуда,че си неразрушим,а впоследствие или се научаваш да слушаш собственото си тяло или преставаш с активните занимания.

Мнението беше редактирано от малкия113 на 22.04.10 16:10.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1