01.04.10
22:54
Първо да кажа здрасти на всички. Така имам от известно време проблеми с коленете никога не съм се разбирал с тях. Значи преди 4-5 месеца ми оперираха дясното коляно от скъсан менискус “криво-ляво” се въстанових, тъй като имах малък проблем, но това няма значение. Оперираха ме в края на ноември и горе/долу към януари почнах да тренирам на 75-80 % от възможностите си (искам да кажа просто не исках още на макс с това коляно). Е мина ми и само след 2 седмици започна болка в другото коляно. Ходих 2 пъти при доктор казва ми, че ми няма нищо и понякога си мисля, че наистина е така. Един ден мога да си тичам спокойно 15-20 минути в слабо/средно темпо, друг ден немога и 500 метра и си мисля, че нещо е от коляното.Обадих се на ортопеда ми, каза ми че имам >умекване в ставите, което е временно..уш..< и ми каза как се казва но е толкова трудно, че неможах да го запомня ако се сещате как е ще ми е от полза да потърса информация..единственото което помна е че е "....скопия" . Не артроскопия :ДД. Мога да направя 10-15 клека но след това сякаш имам пирони в коляното.. Всичко това е на >
здравия/неоперирания” ми крак. С оперирания ми се разбрахме :) Въпросите ми са какво ще ме посъветвате права стречинги, за колене/крака като цяло, но ще се надявам да ми кажете и тази ” ...скопия ” беше и какво да правя от тук да нататък мислил съм да хода и при друг ортопед, но моя наистина е добър. Мислих, че е от растежа не съм ходил от 2-3 месеца при ортпеда, всеки път ми казва, нищо ти няма ще ти мине. Заяквай мускулите около коляното,не са ти силни а ти си тежък (187см съм и тежа 100 кила). Не съм мислил да хода на ЯМР просто няма смисъл болката е търпима до няква степен мажа се с фастум гел и минавам по някакъв начин карам си тренировката. Сега се надявам на вас :). Ако имате въпроси питайте ме (знам, че не обяснявам добре това ми е вродено затова казвайте).Cъщо така мога да кажа, че съм от Пловдив ако смятате, че трябва да ида на лекар пак кажете някой дето си разбира от работата :)
Темата беше редактирана от thndr на 01.04.10 22:57.
И аз имах проблеми с колената. В началото ми казаха че съм дюстабан и от това ми се повреждат ставите....и аз повярвах. Започнах да нося стелки....и нищо пак си ме боляха. Отидох в София в Горна Баня на Ортопед...там ми казаха че нищо ми няма. Обясниха ми че съм имал напрежение под капачката и това щяло да отмине. Също таками казаха да натоварвам умерено колената. наистина по силни мускули ще ти дадат стабилност. Друго нещо ече свалих няколко килограма и се чусвтвам доста по-добре. Може да се замислиш над това. Азбях фен на масата, но откакто свалих сечувствам много по-добре....пък и най-после разбрах що е плочки на корема. :)
И най-важното отиди на лекар на който може да се вярва да ти кажекакво точно ти има за да знаеш какдадействаш!!! Отиди поне при двама. Ако мненията им са прекалено различни...трети. Аз мисля че клиниката в Горна Баня е добър вариант. Мисля че беше това: Медицински Център “ОРТОМЕД” намира се точно до болница по ортопедия.....един малък ортопедичен кът е :))). Би трябвало да са профилирани в това...
Мнението беше редактирано от Callo на 08.04.10 11:40.
08.04.10
19:28
Здрасти, thndr.
Ако ортопедът ти е прав, че на коляното нищо му няма, доста е вероятно засилването на мускулите около него да ти помогне.
Имай предвид, че клековете могат да бъдат много добър инструмент за засилването на тези мускули, но от тях може и да те боли, ако не ги изпълняваш правилно.
Щом си от Пловдив, мога да ти препоръчам да отидеш в залата на LiveToLift там, защото по интернет може само да се гадае за състоянието ти и за това какво как ще ти се отрази. Можеш да пишеш на Лазар Радков и да се разбереш с него да се видите.
Предполагам артростоп може да помогне да отмине болката? Между другото както повечето знаят Артростоп не е евтино, а вкъщи има Флексен, който взимаше преди баба ми известно време, взимала е и артростоп и казва, че ефекта е същия. Затова докато не свърши ще взимам Флексен, после ако няма ефект ще пробвам артростоп рапид
Мнението беше редактирано от thndr на 11.04.10 17:46.
13.04.10
10:10
Дай сега отначало... Кой менискус си скъсал, какво е било скъсването, кой ти е правил операцията и къде...
По принцип се прави една процедура, която представлява нещо като “полиране” на менискуса. Някой от стърженията при движение идват от пропускането на тази процедура. Най-бързо решение е да се направи, след което няма грижи. И без нея се възстановява, но отнема време.
Мога да те насоча само към специалисти в София. Все пак нищо не ти пречи да вземеш направление за ЯМР и да се консултираш пак със специалист.
Килограмите ти наистина са много. Но това зависи и от структурата и костите. Ти си знаеш най-добре... Аз лично при травми на краката - винаги свалям по 5-10кг. Щом тичането ти прави проблем - плуване и вело!
13.04.10
10:13
Ето ти едно улеснение на въпроса “какво е било скъсването”:
http://www.orthop.washington.edu/_Rainbow/Album/10357m1cbee4cb-b386-4c9d-b60a-9181831379a7.jpg
13.04.10
15:13
Абе по такива теми търсете мнение на друг специалисти, т.е. ортопед. Както беше изтъкнато в горна баня в района на София има добри ортопеди.
mindbender, проблема е в здравия ми крак, не оперирания :). Демек този дето не съм късал менискус. Между почнаха да ми намаляват много болките от флексен, а колкото до тичането кога мога и кога не се оправих :) .Не е било от коленете
19.04.10
13:16
Мойте извинения... Зацепих!
Понякога става така че пазейки проблемния крак, тежестта пада повече в-у здравия. Това че си тежък още повече е допринесло...
В такъв случай мога да ти препоръчам стретчинг (бедра, подколянно сухожилие, задник, кръст). Прави си и изометрични упражнения за същите + упражнения за баланс (на 1 крак). Ако ходиш на плуваш някъде - избягвай бруст.
Да ще трябва да хода и да плувам, навсякъде казват и съм чувал, че помага при контузии, както се и трупат мускули от плуване така, че ще опитам. Това за тежеста си абсолютно прав - евала, аз отскоро забелязах и ми казват, че правя така седа си и винаги сам на здравия крак а той сигурно и затова ме боли повече..а това ужасно пукане>? Всеки път като клекна единия ми крак пука за 10 пъти другия малко. (ако има значение здравия пука за 10 а оперария едвам се чува :Д )..Наистина ще ми трябва още килограми да свалям, и да правя стречинги. 2 доктора не са ми исписали лекарства за коленете, защото шанса да ми помогнат истински е малък, би трябвало ако всичко е наред да ми мине болката сама, щото съм бил още на 16.
07.12.15
08:11
Темата е доста старичка, но да изкажа мнение за ‘’Ортомед’’ Горна баня.
Имам проблем в коляното- претоварване от активен ‘’професионален’’ / в България не е това определението / спорт - това е факт. Все още болката не е открита, но във въпросната клиника г-н Неделчев пипна на две места , би една инжекция и проблемът се реши- двадесет лева за нея + още някви за ампули лидокаин и пр. ‘’Боли ли те сега?” - аз му обяснявам, че болката се появява при натоварване и периодично... Абе шантава история.
Първо- отношението изобщо не ми хареса- поне да замаже нещо, да омая с приказки, че да му повярвам . Седя и му обяснявам къде ме боли, а той пипа на съвсем различно място. Съответно две седмици след инжекцията отново имам болки в ‘’другото’’ място, което му посочвах. И ако толкова не може да локализира мястото, да ме прати на ЯМР ебати...
Спортувам активно, занимавам се професионално със спорт , сезонът е доста продължителен и натоварващ и не мога да си позволя такива идиотщини и непрофесионално отношение като на г-н Неделчев. Просто имах направление и реших да го използвам някъде, а уж отзивите за ‘’Ортомед’’ бяха предимно ‘’симпатични’‘. Е, не ви го препоръчвам изобщо.