Йонизатор и озонатор на въздуха.

07.04.10
12:44

Здравейте, скоро научих за това колко полезно е да имаш йонизатор и озонатор на въздуха. Видях и в нета за около 40 лв. български, също и доста по-скъпи такива вносни(най-често страната на най-качествените стоки заляла света). Та МОЛЯ, дайте мнението си-имате ли такива,какви,от къде ги купихте,на каква цена,наистина ли е добре да има човек такъв в къщи,ползи или ако имат вреди, и т.н.?! Просто нека да направим тук по един коментар, ако е полезно-то ще спечелим всички! Нека да пишат всички, които имат отношение и интерес към тези уреди! Много ме интересува тази тема, имам здравословни проблеми,за които както пише в характеристиките на йонизатора и озонатор на въздуха помага. Дали е така?? Струва ли си да си купувам? Преди ги рекламираха, а сега нещо не се споменава за тях,...?
P>S>
Чудех се може ли да се направи такъв уред в домашни условия?Разбирам малко от тези неща и се чудя дали мога да направя такъв?


Предварително БЛАГОДАРЯ, на всички които ми отговорят! (е...,става въпрос грамотно,коректно и без хитреене на дребно,защото в интернета зад анонимността има доста които избиват комплекси...).


...Вие сте ...

Темата беше редактирана от emzo на 07.04.10 16:09.

07.04.10
13:16

Здрасти,
аз имам такова нещо в къщи - то е комбиниран уред - който го взехме най-вече да понижаване на влагата на възхуха, че много мухъл тая година.
За йонизатора какво да ти кажа - още не съм станал безсмъртен, но определено има разлика, тъй като съм астматик и усещам всяка промяна на въздуха. Сега не ми се налага толкова често да си ползвам инхалатора и вероятно йонизатора има някаква роля.

Обаче в интернет четох и друго нещо - ако се вдига много прах в помещението, уреда може да придаде заряд на прашинките и се получава непиятна ситуация. Но ако редовно се чисти едва ли ще има проблеми.

За направата в домашни условия не мога да ти кажа нищо, защото съм скаран с техниката. Успех!

Не е на правилното място темата.
Ако я взимаш за здравословни проблеми с предписание на лекар - ок, но личното ми мнение е че като профилактично действие е пълна измишльотина.
Вграждат подобни и в климатиците.

22.05.10
08:15

Здравейте, да и аз научех че е полезен! Но да не е китайски! И как да си направим сами разбрах ,но не мисля че се струва времето и набавянето на части ,а и изисква все пак познания по електроника,....ако ми изпадне бих си купил по качествен!

Krasimir Yolov

06.06.10
05:32

Йонизатора в повечето случаи произвежда отрицателни заредени аеро-йони чрез високо напрежение между две медни (най-често) пластини. В някои случаи се получава и озон. Определено трябва да се използва в помещения без прах, защото могат да се получат заредени частици, които могат да бъдат опасни. Йонизирането най-добре се извършва с промишлени йонизатори при които въздуха преминава през абсорбционни филтри, а понякога през вода. При тях има възможност да се контролира и напрежението и разстоянието между електродите. Тези които се продават в магазините по-скоро имат “козметичен” ефект.
    Йонизатора представлява множител на напрежение чрез свързани успоредно диоди и кондензатори. Между излъчвателя и отражателя (двете пластини) трябва да прескачат разряди вследствие на високото напрежение (>5000-6000V). От огромно значение е дебелината, формата, размерите и разположението на пластините една спрямо друга. Има си формули по които се изчислява. За правенето - като не разбираш нищо от електроника не се занимавай с глупoсти. И да разбираш малко - пак не е за всеки. И аз искам да летя в Космоса, ама няма.

Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 06.06.10 14:15.

Абе аз още не мога да си обясня чутовната полза, която носи на организма йонизиран въздух - по скоро си представям вредата.
Нашите предци само йонизиран въздух са дишали и по принцип белият ни дро бе акумулаторна батерия и има нужда от отрицателно заредени йони...
А в гората дървата зареждат въздуха. Боровете отрицателно, чворовете положително, дум - светкавица.
Да не говорим пък че озонът си е направо отровен и е крайно полезно да си го образуваш в затворено помещение .Ефектът му не е далеч от необратимият ефект на СО . Ако имат предвид че избива бактерии са прави, и не само тях, просто те са по малки и първи им се отразява... Ама съм чувал пък, че най много боледуват точно тея дето са маниаци по стерилна среда....

Както и да е ,вие си знаете, но според мен има и по смислени неща, за които да си харчите парите.
И тока.

04.01.12
12:18

Ами не е полезно разбира се - това е само рекламен трик. Ето хората са написали статия подкрепена с цитати на научните доказателства че озона е отровен газ.

http://www.epa.gov/iaq/pubs/ozonegen.html

28.04.12
10:47

И за да се уверите в казаното по-горе-ще ВИ препоръчам да си купите един доста по-мощен от останалите и на доста по-ниска цена на адрес http://www.ionizator.exsitee.com. Продава се и с подарък- енергоспестяваща крушка.
Поне пушачите, лесно ще го проверят.

24.01.13
16:54

Модерация: Писането на кирилица е задължително!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 24.01.13 17:04.

06.07.14
14:41

Според мен йонизирането на въздуха е много полезно особенно ако е в някакво съчетание  например с отопление на фитнес полщадката или други подобни. Където хем е здравословно хем ефективно. Ето линк към една статия по въпроса ”Чрез уникалната си възможност по време на експлоатация да генерира отрицателни йони /така наречените аниони-които са въздушните витамини, елементи на дълголетието и очистители на въздуха /около 8 000 000 бр./ см³, прочиства въздуха от миризми и алергени, осигурява чист въздух и много здравословна атмосфера.”

Мнението беше редактирано от Silvi Damyanov на 06.07.14 14:51.

06.07.14
14:48

Мнението беше редактирано от Silvi Damyanov на 06.07.14 14:50.

Озонаторите наистина са ефективни за унищожаване на някои съдържащи се във въздуха замърсители и микроби, обаче концентрацията на озона за постигане на този ефект е опасна за хората (повече от 40-60 частици на милиард е опасно за здравето).

Някои йонизатори отделят и озон над допустимото ниво. Освен това отрицателните йони способстват за образуване на лепкави частици мръсотия (заради електрическия заряд), които полепват извън уреда (по стени, по мебели, по дихателните пътища на хората).

Някои уреди за пречистване на въздуха, които съдържат йонизатор не са вредни и действително действат (за целта обаче йоните не трябва да напускат уреда).

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Йонизаторът понякога може да е вреден - да те изнежи и при първото пътуване в самолет, примерно, да лепнеш някой вирус.

Аз имам ето от този вид - Nuvita 1822 Ariasana (ултразвуков овлажнител с йонизатор), но го пускам един път в седмицата след деня на голямото седмично почистване у нас - да доубие каквото има.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.07.15 20:24.

Доколкото разбрах от описанието този уред “Nuvita Ariasana” йонизира водата, а не въздуха и служи за овлажняване, а не за пречистване на въздуха. Но без да го отворя и да видя какво има вътре не мога да кажа със сигурност дали описанието е вярно.

Мнението беше редактирано от Валентин Стойков на 09.03.16 00:52.

09.03.16
01:20

Вземете си по един въздухопречиствател на DAIKIN и забравете за главоболията. Голяма сила е . Гледах и един на Zepter, но е жив та*ак. Сложили 5 броя филтри и две тънки жички ( уж генератор на йони) в една пластмасова кутия и да кълват балъците.
Имам и йонизатор за кола. Качвам се в колата на 0.7 промила, спират ме от КАТ след 20 минути, дрегерът показва 0.1 и минавам метър :D :D :D Даже по 50 лицеви опори правя като се прибера

Резервните филтри за Daikin от къде ги взимаш? Имам стария модел MC707-VM-S.

Или още не са ти свършили и не си имал нужда да търсиш?

Гледам, че в UK и Китай имат, ама с транспорта излизат златни.

Мнението беше редактирано от Валентин Стойков на 14.03.16 20:07.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1