07.04.10
19:43
Какво сте разбрали от заглавието, за първи път ще почна да се занимавам със кросфит, поне по-дълго време, преди съм правил 2-3 тренировки.Вече от 2 седмици чета, гледам клипове, правя упражнения, ама съм яко “зелен”, та искам да ме посъветвате как да започна?
Темата беше редактирана от Vic на 08.04.10 07:48.
като за начало си смени попдиса на профила...
с какво си се занимавал досега...как си тренирал...някакви специфични тренировки...
казано от slavko на 07.04.10, 21:07:
като за начало си смени попдиса на профила...
с какво си се занимавал досега...как си тренирал...някакви специфични тренировки...
Ами до сега съм се занимавал 3 години с футбол, след това около 7-8 месеца фитнес, и от 6-7 месеца сериозно пак фитнес, като започнах с кръгови тренировки и сега съм по някъв сплит.А от няколко седмици почна да ме интересува кросфит, зарибиме много яко и се чудя дали не мога да започна тренировки...
МОЖЕШ..разбира се май френд...за съжаление, нито аз, нито Вик знаем за рецептата как да почнем...всеки от нас е преминал през доста спортове, имаме някаква прилична двигателна култура, сила...и мнооооого хъс и желание(това ти трябва в кросфита)..!!!
Да разбирам, че си зачел форума ни...предлагам ти първо да пробваш комплексите с лично тегло, комбинирани с бягане...за олимпийските лифтове можеш да задържиш в началото...но тяга, клек си прави, като наблягай на техниката, не на килата...
Не знам дали имаш пудовка или можеш да ползваш някъде...няма да е лошо да пробваш някой суинг...
Но премини постепенно към кросфита...минавай си през сплитовете и примрно....2 пъти засега на седмица минавай по някой комплекс...и както съм казвал..опитай се да си усетиш телецето как ще реагира на подобно натоварване...как ще се възстанови, как ще ти се отрази на другите тренировки...на съня ако щеш....
Аз мога да ти споделя малко опит...според мен-лош...как почнах аз...направих комплекса “300 workout”, който да речем не е чак такова извращение...взех се насериозно...потроших се с една Линда, защото тялото ми беше силно(или поне така си мислех) и една седмица после гипс, ама тотален...
затова полека...питай...ще помагаме здраво
и ДОБРЕ дошъл в клуба:)))
казано от fam0us на 08.04.10, 05:57:
...и се чудя дали не мога да започна тренировки...
Здрасти, fam0us!
Разбира се, че можеш да започнеш.
Както ти писа Славко, точна рецепта няма.
Затова:
- Започни с движения, чиято техника ти е позната.
- Докато загряваш, опитвай нови техники с леки кг, а завършвай тренировката с набелязания комплекс.
- Първите комплекси са за запознаване с натоварването, не за рекорди!
- Редувай силови и такива за издръжливост, не ги повтаряй по-често от 3-4 седмици.
- Виж темата за структуриране и цикличност на тренировките, а скоро ще има и статия от Лимка по въпроса.
- Не се отказвай, като усетиш, че ти идва твърде тежко - отпусни, раздишай, намали темпото и/или кг и завърши.
- В никакъв случай не жертвай техниката в името на скоростта!
- Гледай клипчета, чети тук и в www.crossfit.com. Ще помагаме с каквото можем.
Успех!
Благодаря ви много, аз попитах в фитнеса и ми дадоха програма с която да се подготвя, главно за сила е, мисля че ще ми помогне до извесна степен.Може би е нахално, но много ми трябва някой да ми каже как е точното изпълнение на мъртва тяга, без да усещам болки в кръста, защото аз като правих няколко и после кръста ми се съсипа...
Не знам какво точно имаш предвид под “съсипа”, но ако това е мускулна треска е нормално, щом досега не си правил тяга, ако това са болки, явно нещо в техниката ти куца или просто си сложил повече кила... На теория много трудно ще намериш някой да ти обясни как се прави което и да е упражнение, гледай клипове в нета и ако има инструктор във фитнеса в който ходиш питай го, това което аз мога да ти кажа за тягата специално е че по-голямата част от тежестта трябва да се поема от бедрата, не от самия кръст, също така, когато си в изходно положение(когато дигаш щангата от земята) главата трябва да гледа напред, не към лоста, кръста, краката и корема стегнати, първо дигаш тежестта с краката и най-накрая довършваш с кръста...
което всъщност и аз правих...по-”щангисткото” изпълнение е тръгване с бедрата, като няй-силен мускул...демек те да отлепят и поемат първоначалното натоварване и тежестта...после като се “задвижи” тежестта, почваш да вкарваш задната верига...и завършваш с кръстния пояс...да го кажем....е да, ама някои казват, че трябва яко с раменете да дърпаш...което аз не мога да диференцирам...аз усещам, че цялото ми тяло се бори с тежестта...но важното е изпънат като струна, стегнат корем, гръб, изпъчен...пък каквото стане:)))
казано от fam0us на 08.04.10, 15:47:
...трябва някой да ми каже как е точното изпълнение на мъртва тяга...
Най-важното - гърбът изправен през цялото време. Степента на приклякване зависи от структурата ти и съотношението на дължината на бедра, подбедрици, торс, ръце, както и гъвкавостта на глутеусите и бедрените еректори. Лостът се движи максимално близо до тялото и почти се “плъзга” по краката. Започни с поемане на въздух и стягане на корема, главата гледа напред, ръцете изпънати, гърбът стегнат. Първи започват разгъването краката, оттам поемат глутеусите и еректорите (бицепсите) на бедрата. Ако усещаш основно натоварване в кръста, значи или е много слаб или въобще не си активирал глутеусите.
Защо не пробваш да заснемеш няколко опита на тяга и да ги постнеш? Така ще можем да корегираме, ако има какво.
Мнението беше редактирано от Vic на 09.04.10 12:33.
10.04.10
09:00
казано от fam0us на 07.04.10, 19:43:
Какво сте разбрали от заглавието, за първи път ще почна да се занимавам със кросфит, поне по-дълго време, преди съм правил 2-3 тренировки.Вече от 2 седмици чета, гледам клипове, правя упражнения, ама съм яко “зелен”, та искам да ме посъветвате как да започна?
А от къде си? Моя съвет е да потренираш заедно с опитни хора, да поговориш с тях, да получиш лични съвети ;)
10.04.10
09:06
Благодаря ви много, аз попитах в фитнеса и ми дадоха програма с която да се подготвя, главно за сила е, мисля че ще ми помогне до извесна степен.Може би е нахално, но много ми трябва някой да ми каже как е точното изпълнение на мъртва тяга, без да усещам болки в кръста, защото аз като правих няколко и после кръста ми се съсипа...
Упражнения най-добре се учат, като има кой да ти покаже и да те коригира наживо.
За да правиш кросфит тренировки и да си здрав, трябва да си сигурен, че техниката ти е перфектна, защото като настъпи и умората е по-лесно да развалиш техниката.
10.04.10
12:24
казано от GReddy_bs на 10.04.10, 09:06:
Упражнения най-добре се учат, като има кой да ти покаже и да те коригира наживо.
За да правиш кросфит тренировки и да си здрав, трябва да си сигурен, че техниката ти е перфектна, защото като настъпи и умората е по-лесно да развалиш техниката.
икзактли.
И още нещо от личен опит - довери се на квалифициран треньор, който е специализиран във “функционално” (уф хич не я обичам тази дума) трениране. Треньор, който ще те учи на бицепсови сгъвания и лег преси няма много да ти помогне в тази област.
Ами изглежда проблема е, че в това забутано “село” има 2 зали, едната има 2 щанги, а в другата ходят само задръстеняци, моля го веднъж единия да ми състави хранителен режим, той милия застанал с 2 литра кола срещу мене и ми се смее...
Та добре, че сега намерих в София един човек та ми даде поне програма като за мен...