18.02.05
10:29
Интересува ме скумрията дали има много живак. Тая дето я купувам е дребна. А в статията в сайта я класифицират като хищна. Тя между другото морска ли е? Дали да я ям въобще. Щот нея си я обичам. Аз купувам 2 кила, пека и ям 3-4 дена и тва почти всяка седмица.
18.02.05
11:42
Живак ли? Това е относително казано. Живак като цяло се натрупва в организми, където има промишлено замърсяване с живак. По - скоро фосфор... А той е точно обратното, полезен за мозъчната дейности и дори уникален за рибата. Според мен този факт за живака малко се пресилва медийно и цели да прикрие истинските причини, заразяващи крайбрежните водорасли и мидите с отрови.
Ако много те е страх, яж по - малко. Но скумрията е понякога групов хищник, ориентиран към вътрешните и дълбоките части на морето. За да може да се гмурка по - добре тя дори няма плавателен мехур! Нейната хранителна верига доколкото знам отива до малки пасажни рибки, т.е. не е пряко обвързана с мидите, които са най - големият акумулатор на го*на и слабо обвързана с крайбрежните водорасли, ама много слабо. Дори самата скумрия проявява сезонност - понякога се доближава малко до брега, но скумрия от кей не се лови, т.е. тя е винаги далеч от брега, а замърсяването е предимно около него. Моето мнение е, че тя е сравнително безопасна.
Скумрията е хищна и морска, дори океанска, почти 100% алтернатива й е херингата, ако малко и да не я докарва на вкус. Всъщност при морските рибоци май е почти в сила един закон, който е точно обратното на сушата - колкото по - голям хищик е, толкоз е по - вкусен - калкан, паламуд, акула...
Батка рибата е една от храните с много протеин !!! така, че пуцай на воля колкото искаш. Аз ти я препоръчвам скумрията, ако можеш си взимай от едрата много е хубава 2 рибки = 1кг :) по 500гр е едната даже малко повече и я хакай на скарата, аз така я правя пекана с 1 лимон става бижу и малко вино към нея ... екстра :) даже утре пак ще съм май на скумрия
и аз ям страшно много скумрия. повече от 2-3 килограма на седмица.
и аз се притеснявам от същото и не съм успял да си съставя по рационален начин изводи и заключение. затова - папам и стискам палци всичко да е ок =/
Три вида риба са със съдържание на живак около 1 ppm /въпреки че това е доста относително и зависи от конкретния екземпляр/
Първите два са акулата и рибата меч.
Третия наистина е скумрията но вида, наречен king mackarel, тоест кралска скумрия.
Мдаа акулата има несъвършена отделителна система (пикнята й циркулира из тялото), а също така има свойството да натрупва тежки метали. По мое скромно мнение акулата трябва да се избягва като храна.
Зависи коя скумрия, макр че канадската е с по ниско съсържание на мазнини, а колкото до целият систематичен род - мазни рибки са! И еднинствено и само хищници, да! Алтернатива от към финасово естество - хек! По лека и по суха - със сигурност без живак!
20.02.05
08:28
Аз говорех за оная нашата скумрийка. Дето не е и много скъпа около 3лв кг. Не купувам некакви гъзарски скумрии :)