Вегетарианство и фитнес

Прескочи до:

Добър ден, на всички, които ги интересува или не тоя въпрос - вегетарианство + фитнес. Смятам да ви бъда опитното зайче и да видиме какво ще се случи.

В момента съм на 26.Метър и осемдесет висок, 80-81 килограма. Не ям месо и яйца от 9 години.Лакто-вегетарианец съм. Не е заради някакви специални причини, по принцип малко месо ядях и преди тотално да се откажа (пилешко + някоя и друга свинска пържола, кайма във всичките й варианти и салами.)Яйцата, ами просто преядох с тях и вече не мога и да ги помириша. :D
Не употребявам наркотици, да ми се събират някъде към 10 литра бира, толкова вино и 200 грама твърд алкохол на година.Пуша по кутия цигари на ден.Играя футбол на малки игрища по три-четири пъти седмично  за по час.Тичам си прилично, колкото и останалите (някои са бивши футболисти-аматьори.)

От две седмици съм по три пъти в залата.С инструктор(докато изчистя упражненията и започна да ги правя правилно).Ще ъпдейтвам всеки месец за да видиме с постоянство и упоритост и малко читав ген, дали е възможно да има фитнес за вегетарианците(ако има заинтересовани де :)).

Ако имате някакви въпроси - стреляйте.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.05.12 06:38.

ОК

24.05.12
00:59

Уха! Аде и аз в кюпа.. Месо не ям от 3 години, изключение е рибата, която напоследък се замислям дали да не спра, че нещо не ми се отразява добре. Започнах да се отбивам по-сериозно в залата за зумба и други групови тренировки от месец и половина. Отскоро съчетавам и с други дейности. Целта е да изглеждам прилично, да се чувствам добре.. не гоня обеми и други системи :D
Да видим, дали е възможно или не :)

Мнението беше редактирано от О К на 24.05.12 01:32.

Вегетарианство и фитнес има, че и пушек се вдига даже.Направете експеримента без млечни и други “залъгалки”, бъдете пичове :Д.

След малко повече от месец - програмата ми е такава:

Понеделник:
Гърди - 4 упражнения, 4 серии по 10 повторения.
Трицепс - 4 упражнения, 4 серии по 10 повторения.(с по-леки килограми)
Корем - 300 коремни.* (тук има уговорка, че не всеки път ги стигам, но варират между 250 и 300)

Вторник:
Бицепс - 4 упражнения, 4 серии по 10 повторения.
Корем - 300 коремни.*

Сряда:
Рамена - по 2 упражнения за задната, предната и средната част на рамото (не знам дали така се наричат, така са според пича, който държи фитнеса, а на мен не ми се спори с него, все още...:D).4 серии по 10 повторения.
Трапец - 1 упражнение (което се оказва повече от достатъчно предвид, че това се забеляза най-лесно, с най-голям растеж.)
Корем - 300 коремни.*

Четвъртък:
Трицепс - 4 упражнения, 4 серии по 10 повторения.
Корем - 300 коремни.*

Петък:
Гръб - 4 упражнения, 4 серии по 10 повторения.
Бицепс - 4 упражнения, 4 серии по 10 повторения.(с по-леки килограми)
Корем - 300 коремни.*

Събота:
Крака  - 4 упражнения, 4 серии по 15 повторения. (с по-леки килограми, защото си спортувам по минимум 2 пъти седмично футбол за по час.) В общи линии за краката се търси оформяне, а не растеж.

Като добавки съм се ограничил до аминокиселини(течни). Вече съм 82-83 килограма. Чуствам се страхотно и спокойно мога да потвърдя, че това ”вегетарианство + фитнес = не става” е една ПЪЛНА ИЗМИШЛЬОТИНА!

Също така, ако лявата или дясната ви ръка е по-слаба, почвайте повечето неща от ежедневието да ги правите с лявата/дясната ръка, а допълнителните тренировки за бицепс и трицепс ще довършат изравняването. Всички упражнения с дъмбели започвайте с лявата и докъдето стигне тя, дотам и лявата/дясната. Преди 3 дена сглобявах секция и започнах да завъртам един от винтовете с лявата(която ми беше по-слаба и такова нещо никога не ми се е получавало.)

Дано съм помогнал на някой, ако имате въпроси - питайте.(tmi)

Мнението беше редактирано от Георги Ауад на 26.06.12 09:56.

04.01.13
12:27

А бе верно, че тези новите аминокиселини ги правят от някакви редки плодове в Африка :))).
Това не е никакво “веганство”. Виждал ли си какво правят с кравичките, които ти дават матрала?!
Веганство е без мляко и яйца. Това “лакто-веган” звучи, като “отчасти моногамен”.
И на мен ми се иска да карам само на вегански диети, но нещо не мога да си направя пълноценна диета.
Такива соеви и бобови храни са тъпкани с естроген (витамин Е). Имат и други неприятни съставки (газообразуващи) :).

Мнението беше редактирано от Кънчо Кънчев на 04.01.13 12:33.

04.01.13
15:42

В този ред на мисли,ако може някой да препоръча някакъв чист протеин,или с възможно най-малко въглехидрати :) А имам една позната,която е от 10години вегетарианка,а миналата година се готвеше за състезание.Всичко може и най-вече всичко е до организъм...
п.п. Едно знам със сигурност-от както не ям месо кожата ми се изчисти,а най-вече нямам проблеми с корема,не ме боли и не ми е тежко,а съм и в по-добра форма и физическа и психическа.Разбира се всеки си има мнение :)

Мнението беше редактирано от DS* на 04.01.13 15:46.

08.01.13
18:31

казано от Кънчо Кънчев на 04.01.13, 12:27:

соеви и бобови храни са тъпкани с естроген (витамин Е)

Написал си го така, сякаш другото име на естрогена е витамин Е. ;)
Освен това, бобовите не съдържат значителни количества фитоестрогени, това се отнася само за соята в случая.
В отговор на следващия пост - вегетариански протеин с пълен амино профил е конопения. Друг приемлив вариант е соевия изолат (за притесняващите се от фитоестрогени - в него липсват).
Лесноусвоими протеинови храни с пълен състав АК са спирулината и хлорелата.

08.01.13
18:55

Много благодаря за отговора.Понеже за мен ти си най-компетентния човек по тази тема,да те питам може ли да се взимат белени или цели конопени семена и да смилат и да се добавят в печива и други,или в сурово състояние,впредвид това,че топлинната обработка може да развали качеството на протеините.Обаче пък знам,че тези семена са и с около 40%мазнини,хм...(wasntme) Имам един соев протеин в нас,ама не пише да е изолат,уж е био,ама още си седи непокътнат...

09.01.13
14:23

Конопа не се подлага на топлинна обработка, без значение колко щадяща е. Чувствителен е към температурата.
Беления коноп е хубав, но за мен лично е финансово неизгоден. Предпочитам да си купувам небелен и да го меля в кафемелачка. Мазнините в конопа мен лично не биха ме притеснявали.

09.01.13
14:53

Още един нахален въпрос,отправен към Маргарита Манева :) Пробвала ли си граховия протеин?Четох че има доста добра усвояемост,а този който мисля да купя е с около 86гр.протеин на 100гр.,само 0,6маз.и 2гр.въгл.,което е доста добре.Иначе за конопеното семе и мен не ме притесяват мазнините,по-скоро не знам дали ще ми хареса вкуса,а и още не знам как бих могла да си го приготвям.

09.01.13
14:57

Не съм опитвала грахов протеин, не съм запозната много с качествата му, но по спомен, не беше от най- пълноценните протеини, в смисъл, не е с пълен АК профил (може и да греша).
Вкуса на конопа е ядков, ако не ти допада леката му горчивина, подслаждай го.

09.01.13
15:42

Пак благодаря,определено ще го пробвам :) А ето и профила на граховия протеин ако някой го интересува,на мен ми се струва супер,още повече,че е на мн.добра цена и не ти трябва голямо количество предвид високия процент протеин на 100гр. http://www.zoya.bg/custom-images/Analysis-Report-Pea-Protein.pdf :)

21.01.13
09:22

казано от Маргарита Манева на 08.01.13, 18:31:

казано от Кънчо Кънчев на 04.01.13, 12:27:

соеви и бобови храни са тъпкани с естроген (витамин Е)

Написал си го така, сякаш другото име на естрогена е витамин Е. ;)
Освен това, бобовите не съдържат значителни количества фитоестрогени, това се отнася само за соята в случая.
В отговор на следващия пост - вегетариански протеин с пълен амино профил е конопения. Друг приемлив вариант е соевия изолат (за притесняващите се от фитоестрогени - в него липсват).
Лесноусвоими протеинови храни с пълен състав АК са спирулината и хлорелата.

Написал съм го така за по-простичко, а не да давам 2-3 реда безсмислени обяснения. Просто казано, витамин Е в природата е еквивалент на женските полови хормони. Или може би проповядвам ерес, като казвам, че например прехваленото “ленено семе” има  м-а-а-а-алки недостатъци.
Естествено, че в бобовите храни има по-малко витамин Е. Има предимно в соята и в овесените ядки. Като източници на протеин, имам предвид. Отделно в другите видове ядки също има високо съдържание на витамин Е. Също така растителния протеин не е като този от животински произход, това едва ли има нуждда да го споменавам точно тук.
Така че мен ме дразни това “яжте природни продукти, пчелен мед, орехи, билки и чудесна соя”. Ще сте вегани, ще имате много сила и големи релефни мускули и дори няма да разберете какво е това гинекомастия. В този смисъл жените имат съвсем различни проблеми от мъжете при изграждане на добра физика. Така че аз не бих приел съвет от жена (или от веган). Който иска да се обижда...
А да, и пчелния мед беше от животински произход. Ха-ха! Еми честито! Яжте си пшеница и още две-три нещица. Природата не ни е създала, за да бъдем вегани. Поне не и мъжете. Освен, ако не им харесва да носят сутиен...

Гледам, че темата е умряла, но ще добавя нещичко.
Ако се беше зародила тази гениална идея преди 200 години, какво щяха да ядат веганите?! Използвали са животните не само за оран, но и за транспорт. Би трябвало да ядат само дренки и боровинки. Или да се сприятелят с някоя кравичка. Да не я тормозят, да я пускат по поляните, а ве, да си я обичат. И после, като умре, да не я използват по никакъв начин, а да я погребат. Като индийците...Или, като кравичката на Милка :D :D Единствено от този приятел биха имали право да пият млекце и да си правят сиренце.  Това са си болести на новото време. Вегетарианци, вегани, фашисти, комунисти, хомосексуалисти...Каква ли мода ще дойде след време...

Мнението беше редактирано от Кънчо Кънчев на 22.01.13 17:39.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1