13.04.10
19:33
Здравейте всички,
Интересуваме какво ви е мнението за комбинацията вегетарианство+фитнес. Спрях да ям месо преди 8 месеца, преди 2 месеца реших че е време да се вкарам малко във форма. Правя по 3 тренировки седмично и знам че диетата при тренировки е много важна. Предполагам, че повечето хора ще ми кажат както и приятелите ми -” Ти си луд двете неща са несъвместими”, поради това, че месото е “незаменима” храна, но все пак ме интересуват всички мнения :) BTW позволявам си риба понякога..
13.04.10
19:56
Интересно ми е защо си спрял да ядеш месо.
Ако ще търсиш резултати, трябва да намериш начин да си набавяш необходимите количества пълноценен протеин от храната си. В отсъствие на месо, това не е много просто. Останаха ти яйца и млечни продукти. Вероятно ще се наложи да увеличиш рибата. Ако споделиш хранителния си режим, коментарите ще са по-конкретни.
Здравейте всички,
Интересуваме какво ви е мнението за комбинацията вегетарианство+фитнес...повечето хора ще ми кажат както и приятелите ми -” Ти си луд двете неща са несъвместими”
Много правилно! Без месо няма фитнес.Най-добре да спреш тренировките.Само ще губиш мускулна маса от тях при това хранене.
Имам познат вегетарианец, който лющеше яко соев протеин и имаше прилични резултати. Като спря да тренира обаче всичко се стопи.
Без месо няма фитнес.Най-добре да спреш тренировките.Само ще губиш мускулна маса от тях при това хранене.
Е, това е най-глупавото изказване което съм чувала :lol:
Аз почти през целия си съзнателен живот не съм хапвала нито месо, нито риба и в същото време съм тренирала. Срещала съм хора, които също са вегетарианци и имат чудесни резултати от тренировките си.
Имам познат вегетарианец, който лющеше яко соев протеин и имаше прилични резултати. Като спря да тренира обаче всичко се стопи.
То каквото и да е ял, като спре тренировки ще се стопи. Тялото няма причина да пази мускули, които не се ползват.
Много правилно! Без месо няма фитнес.Най-добре да спреш тренировките.Само ще губиш мускулна маса от тях при това хранене.
Готов ли си да се обзаложиш и за колко? :lol:
Зависи освен месо какво друго яде. Примерно дали яде достатъчно яйца и млечни продукти и дали взима допълнителни добавки.
Е, вече ако кара само на треви и растения и аз съм готов да се обзаложа, че няма да има кой знае какви резултати.
Мнението беше редактирано от Петко К на 14.04.10 11:15.
Bill Pearl - вземето го за пример - основно е карал на млечни продукти, яйца и протеин на прах. За мен той е железен :)
Всичко си е до организъм, но по не е невъзможно да се съчетаят вегетарианството и културизма.
Останаха ти яйца и млечни продукти. Вероятно ще се наложи да увеличиш рибата. Ако споделиш хранителния си режим, коментарите ще са по-конкретни.
Решението да спра да ям месо беше доста преди да почна да ходя на фитнес. Взех го поради причината, че месото го тъпчат с всякакви боклуци, освен това човек по- доста физиологични признаци не се причислява към хищниците-устройство на ( вече очаквам яростният отпор на всички, които казват ” То щом няма месо, не е ядене”:)) Иначе нямам някакъв определен хранителен режим по-принцип наблягам на яйца, кашкавал, мляко, ориз, картофи, банани, ядки, мед, жито и тн. Замислям се за някакво протеинче. Благодаря за мненията
Нещо си се объркал - човека си е хищник, достатъчно е да разгледаш внимателно устройството на зъбите ни и храносмилателната система.
Всъщност, хората сме всеядни. Може да не сме 100% хищници, но със сигурност не сме тревопасни.
А че месото го тъпчат с боклуци е вярно, но това важи и за другата храна, която ядеш.
Мнението беше редактирано от Петко К на 14.04.10 19:33.
14.04.2010, 21:33нагоре
Нещо си се объркал - човека си е хищник, достатъчно е да разгледаш внимателно устройството на зъбите ни и храносмилателната система.
ГРЪБНАЧНИ ЖИВОТНИ
месоядни растителноядни
1. нямат потни жлези 1. имат потни жлези
2. челюстите се отварят и се движат само нагоре и надолу 2. челюстите се движат нагоре, надолу и настрани
3. пият вода лочейки с език 3. пият засмуквайки водата с устата си
4. липсват плоски задни зъби- кътници 4. имат кътници за предъвкване на храната
5. киселинна слюнка без съдържание на птиалин 5. алкална слюнка с високо съдържание на птиалин, необходим за предварително разграждане на нишестето
6. силна стомашна киселинност, улесняваща смилането на костите 6. стомашна киселинност 10 пъти по- слаба от тази на месоядните
7. чревен тракт само три пъти по- дълъг от тялото 7. чревен тракт 8-10 пъти по дълъг от тялото
Оставям сам да си направиш изводите ;)
Мнението беше редактирано от bhang1 на 14.04.10 19:56.
Останаха ти яйца и млечни продукти. Вероятно ще се наложи да увеличиш рибата. Ако споделиш хранителния си режим, коментарите ще са по-конкретни.
Решението да спра да ям месо беше доста преди да почна да ходя на фитнес. Взех го поради причината, че месото го тъпчат с всякакви боклуци,
На мен лично ми е по-лесно да си намеря чисто месо, отколкото каквато и да е друга храна чиста (яйца, млечни и т.н.), ама кой за каквото си има източници. А ако си купуваш храна от магазина, месото ти е най-малкия проблем, то доста често ще е най-чистата храна там.
А човекът е всеяден, както беше казано, но поне според мен е с доста по-близо до хищник, отколкото до тревопасно. Което в крайна сметка няма особено значение де.
http://www.veganbodybuilding.org/main.htm ; http://www.veganfitness.net/ -> тук има хора с доста прилични резултати, а те са дори по-хардкор от теб, само на тревичка карат. Така че - явно може. Не може да има две мнения, при положение че има хора, които успяват. Щом можеш да живееш живот без месо, пробвай, аз в последните поне 10 години нямам цял ден без, не мога да си представя, но ти явно си корав.
Мнението беше редактирано от G33K на 14.04.10 20:07.
На мен лично ми е по-лесно да си намеря чисто месо, отколкото каквато и да е друга храна чиста (яйца, млечни и т.н.), ама кой за каквото си има източници. А ако си купуваш храна от магазина, месото ти е най-малкия проблем, то доста често ще е най-чистата храна там.
А човекът е всеяден, както беше казано, но поне според мен е с доста по-близо до хищник, отколкото до тревопасно. Което в крайна сметка няма особено значение де.http://www.veganbodybuilding.org/main.htm ; http://www.veganfitness.net/ -> тук има хора с доста прилични резултати, а те са дори по-хардкор от теб, само на тревичка карат. Така че - явно може. Не може да има две мнения, при положение че има хора, които успяват. Щом можеш да живееш живот без месо, пробвай, аз в последните поне 10 години нямам цял ден без, не мога да си представя, но ти явно си корав.
Мерси батка, доста интресни линкове, дори си нямах и представа че съществуват такива изроди :D
BTW Не искам тази тема да се превръща в спор “За и против” и тн. просто търся информация от хората с опит.
15.04.10
09:45
Хмм, тук нямаше ли модератор вегетарианец!? ;-)
Да Владимир Недков, но не съм го виждал скоро и немога да коментирам формата му.
Моето мнение е, че зависи какво разбираш под “фитнес”, ако е огромен нацепен батка, може би е трудно да станеш такъв без месо.
Ако говороим, за хубаво релефно тяло с нормални размери и симетрия защо да не.
Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 15.04.10 09:46.
Петко, с цялото ми уважение към теб - много грешиш: точно показателите които си дал ни различават от хишниците. Погледни поста точно под твоя.
Да, всеядни сме, което ни издига и над хищнците и определено доста над тревопасните ;)
Но понеже с вегетарианци на подобни теми съм се отказал да говоря, нямам намерение да взимам повече отношение по темата :)
Мнението беше редактирано от Петко К на 15.04.10 11:22.
15.04.10
14:49
еми за да направиш някави резолтати ти трябва месо няма какво друго даже и според мене да взимаш добавки пак няма да има ефект
еми за да направиш някави резолтати ти трябва месо няма какво друго даже и според мене да взимаш добавки пак няма да има ефект
Няма да е лошо да се научиш да пишеш преди да даваш такива категорични мнения относно РЕЗОЛТАТИТЕ. ;) Ясно е че човешкият организъм преработва къде по-добре, къде по-зле и месо и растителна храна - въпрос на личен избор е и не се отразява пагубно на фитнес постиженията, стига да се тренира грамотно.
П.П. Мое лично мнение е, че това с месото е още един фитес мит.
Този човек не яде месо http://vegetarianbodybuilder.com/94.html.Виж сайта има много полезна информация.Може да се постигнат добри резултати и без месо,но е по-трудно.Трябват много яйца и хубави добавки.Успех
15.04.10
18:17
Този човек не яде месо http://vegetarianbodybuilder.com/94.html.Виж сайта има много полезна информация.Може да се постигнат добри резултати и без месо,но е по-трудно.Трябват много яйца и хубави добавки.Успех
Оправи линка,че ти е свързан с думата “Виж” и не работи.
15.04.10
18:28
Естествено, че без месо може да се направи тялото като показаното по-горе, яйцата и качествените млечни са добър заместител.Не виждам проблем, тъй като от тях си набавяш всичко необходимо.
И да хората не са тревопосни , нито може да караме на плодове, всеядни сме... с малко предимство на животинските продукти... с изключение на психично обременените.
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 15.04.10 18:28.
15.04.10
21:13
Винаги ми е било интересно,ако пуснем един човек гол и бос насред природата какво ще може да улови,и ако улови нещо как ще го разкъса с тези тъпи нокти(като изключим оръжия и подобни),поне зъбите да бяха като на куче.Оле мале,че ако няма и дрехи ще сърба попара :lol: .Има и други работи,но да спирам,че пак може да не съм прав :-)
Отговори си на въпроса, кога последно човек е ходил сам, гол и без оръжия (изключваме инцидентни и нещастни случаи)?
Май по времето, преди да стане човек.
Ultimate survival гледате ли? - хапва си месото без никакъв проблем тоя пич ;)
Аз също съм на вегетариански режим от около месец, не ям дори яйца и млечни продукти, захар също не приемам под каквато и да е форма. Бях 85кг., 186см, висок. Свалил съм 3кг. през това време, като се има впредвид, че почнах много здраво кардио. Трябва да се вземе предвид и затоплянето през пролетта. Закуската ми се състои от овесени ядки със 100% сок от портокал (така пише на кутията де). През останалото време ям готвен дълъг ориз, както ястия от бобови култури. Естествено в менюто ми присъстват и плодове. Пия и по две чаши совео мляко, което уж да ми замества нуждите от спирането на месо и млечни продукти.
Резултати и впечатления за един месец:
1. Противно на всички очаквания, при положение че ям доста въглехидрати, аз отслабвам. Това, което стопих, е в по-голямата нежелани мазнини, сега почти навсякъде съм “кожа”, като стопих мигновено участъци, за които преди съм се напъвал с години да редуцирам, но не ставаше. Има и лек спад в мускулната маса, но това според мен се дължи на усиленото кардио, на което се подлагам.
2. Неимоверно увеличаване на издръжливостта. Някой може да каже, че това се дължи на кардиото, друг че приемам повече въглехидрати и имам повече енергия. Когато ядях месо обаче също съм правил подобни кардио програми, но на такива резултати не съм бил свидетел. Това и си е научно доказано от много експерименти в белите държави- вегетарианството покачва издръжливостта;
3. Леко покачване на силата. Общо взето, нещата се припокриват с т.2 по-горе;
4. Ред други подобрения във физиологичното ми състояние, които нямат връзка с бодибилдинга;
Както по-горе бе посочено, няма нито едно доказателство, че човешкото тяло е пригодено да се храни с месо. Може да се презюмира, че щом е така, то и нуждата от месо не е присъща за човека, но последното май още не доказано. Не съм чул вегетарианец да умре от вегетарианство, нито от болест, която се преписва като евентуална последица от този режим. Да не говорим за състояние на имунна система и прочее. Наистина всеки сам си избира какво да яде. И не трябва да спре да яде едно нещо, само защото някой така му казва, а защото сам го чувства. Аз не изпитвам и капка глад за месо, яйца, мляко, при положение че преди се тъпчех с такива и хората около мен бяха доста обезпокоени за тези ми хранителни навици, последици именно от някакви становища на фитнес гурута по нета и по залите съотвено.
Естествено не претендирам, че водя невероятно биосъобразен начин на живот. Всичко е на експериментален етап, след известно време пак ще пиша тук ( да кажем месец) и ще споделя какво е състоянието ми. Скоро ще си правя и пълни изследвания, за да видя какво в действителност става в организма ми.
Мнението беше редактирано от mitkoto на 16.04.10 09:51.
Както по-горе бе посочено, няма нито едно доказателство, че човешкото тяло е пригодено да се храни с месо.
Казах, че няма да взимам отношение, но продължавате да пишете глупости.
Аз пък не виждам причина да не се яде месо.И не ми излизайте със глупостите и те са живи същества и т.н.
Теорията за храненето според кръвната група набира все по силни темпове. Все още няма толкова голяма научна обосновка, но има практически резултати на много, които са се подложили на подобен режим. Следователно наистина дори в рамките на човешкия род има едни, които понасят месо по един начин, и други- по друг. По въпроса за наяждането, едно от правилата в доктрината на здравосложното хранене е именно да не си засищаш напълно апетита...както и да е....ориз, картофи и ядки са ме засищали много по бързо от каквото и да е месо, но това като че ли е в страни от темата...
А иначе със коментарите след предишния ми пост не виждам с какво подпомагате дискусията освен със празни приказки и излагане на някакъв собствен модел, който смятате за правилен, а всъщност е до голяма степен в следствие на някакви субективни нагласи. Както казах, не искам да убеждавам никого, следователно и не искам никого да ми дава акъл какво да правя под формата на едноредов коментар със саркастичен замисъл. Просто споделям някакви резултати с цел да дам някаква плоскост за размишление на тези, които се интересуват от това. Осъзнавам, че точно в този форум тезата ми не се котира с особена стойност. Пиша, за да водим нормална дискусия, както казах, аз сам не съм сигурен, че това е правилния подход и в най-скоро време ще си правя изследвания, които ще отговорят на въпроса ми дали мога да продължавам така.
Поздраив.
Всичко си е измислено. Бобът се оставя да се накисне едно денонощие и нямаш проблеми с газовете :) Иначе си ям леща, по вкусна ми е, но ти нали не ядещ готвено.
Според мен, вегетарианството е пълна измишльотина и гупост...... И наистина АМАН от тези просташки (точната дума), че човекът едва ли не бил тревопасно.... Човекът е ВСЕядно - за това е на върха на хранителната верига. “Как ще си хванел риба, животно, нямал нокти... т.н.” - ами нали на това му се казва еволюция бе...... Не да спре да яде мЯсо, ами да може лесно да си го добива.
19.04.10
16:26
Ще се разгадае и това,но ще дочакваме ;-) .Сега,аз не съм искал да кажа че човек е тревопасно.Той е всеядно,но според мен предимно тревопасно(поне до предиледниковия период).Повечето животни са с нисък процент мазнини и много много не се връзва да идва енергията от там.Не искам да споря,отделно боб,леща,хляб и др. “концентрирани въглехидрати” как ще се ядат без да се накиснат :) ,става нещо подобно като с месото.Абе човека е паднал от Марс или Юпитер :lol: .
Ще се разгадае и това,но ще дочакваме ;-) .Сега,аз не съм искал да кажа че човек е тревопасно.Той е всеядно,но според мен предимно тревопасно(поне до предиледниковия период).Повечето животни са с нисък процент мазнини и много много не се връзва да идва енергията от там.Не искам да споря,отделно боб,леща,хляб и др. “концентрирани въглехидрати” как ще се ядат без да се накиснат :) ,става нещо подобно като с месото.Абе човека е паднал от Марс или Юпитер :lol: .
А всички тия зърнени храни да не би да си растат свободно? Нали трябва да се обработва земята, да се сеят, отглеждат, берат и т.н. :) А животните не са с нисък процент мазнини. Сегашните, отглеждани изкуствено - да, но иначе не са. Особено пък ако им ядеш всички части, както са правели навремето, вместо да подбираш постното месо :lol:
21.04.11
01:47
Чист вегетарианец съм от 2 месеца и мога да кажа че това е най-доброто нещо което съм правил за тялото си.Най много 1-2 пъти в седмицата да хапна 100 гр сирене.Радвам се на добри спортни резултати и повече енергия.Мускулната маса се качи. :)
Мнението беше редактирано от Georgi Atanasov на 12.04.13 19:15.
Радвам се на добри спортни резултати и повече енергия.Мускулната маса се качи неимуверно. :)
Я дай по-конкретно с цифри и снимки, че аз за 2 месеца не се сещам за нехимични начини да се качи неимОверно мускулната маса :D
22.04.11
00:02
не разполагам със снимки,няма разлика в килограмите.просто едновременно се изчистих и качих ММ :)
Мнението беше редактирано от Georgi Atanasov на 22.04.11 00:03.
Въпреки че темата е доста стара си позволявам да споделя мнение :)
Спомних си, че бях прочела някъде как нашите предци (праисторическите хора), по време на ледената епоха са станали канибали по принуда и от там нататък се е развило яденето на месо, та до ден светъл днешен.
Ето и някои интересни статии по въпроса :)
http://spisanie8.bg/новини/история/255-първите-неандерталци-били-вегетарианци.html
http://www.guardian.co.uk/science/2010/jun/20/ice-age-cannibals-britain-earliest-settlers - тази е на английски, ще прощавате ;)
http://forum.zemianazaem.com/index.php?action=printpage;topic=1621.0
Мнението беше редактирано от tekkn0 на 10.02.12 00:05.
10.02.12
03:36
Въпреки че темата е доста стара си позволявам да споделя мнение :)
Спомних си, че бях прочела някъде как нашите предци (праисторическите хора), по време на ледената епоха са станали канибали по принуда и от там нататък се е развило яденето на месо, та до ден светъл днешен.Ето и някои интересни статии по въпроса :)
http://spisanie8.bg/новини/история/255-първите-неандерталци-били-вегетарианци.html
http://www.guardian.co.uk/science/2010/jun/20/ice-age-cannibals-britain-earliest-settlers - тази е на английски, ще прощавате ;)
http://forum.zemianazaem.com/index.php?action=printpage;topic=1621.0
Първата статия няма препратки и доста наподобява гръмките статии по жълтите вестници, с типичните “учени открили, учени това, учени онова”. Ако искате да разберете какво са открили учените последното място за гледане трябва да ви е публичната/mass медия. Насочете се към peer-review публикации и академични журнали.
Да не говорим, че неандерталците не са наши предци, а сега вече знаем и защо са изчезнал вид, if you know what I mean. :D
Второто още в заглавието си пише, че става въпрос за отделна група хора, и по-специално най-ранните заселници на Британските острови. При това никаде не се казва, че преди да станат канибали не са яли месо, а даже точно обратното.
Всъщност, чела ли сте статиите или сте карали по диагоналната система?
Третото реклама ли трябва да е? :P
Не сте достатачно убедителна, ще си продължа да хрупам месо, вместо фураж. :D
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 10.02.12 03:43.
:D разбира се, че съм чела статиите, но Вие не сте ми прочели добре коментара, явно ;)
Първо - пише, че са “интересни статии по въпроса”, а не започване на някакъв безсмислен спор.
Третият линк, който НЕ Е реклама, тук не се отваря - препратка към тема от форума на “Земя на заем”, жалко че не можете да я прочетете - ключова е! (nod)
Второ - най- малко смятам да подтиквам някой да яде нещо, което не харесва, така че хапвайте месо и каквото ви душа иска, стига да се чувствате добре.
Трето - много съм убедителна, но не мисля да се напрягам излишно (wasntme) хихи
Хубав ден :P
Мнението беше редактирано от tekkn0 на 10.02.12 11:32.
10.02.12
13:32
Първо, започвате с твърдение което очевидно е грешно и което показва, че не сте чели втората статия ( това е невинния вариант, при другия просто си лъжете ). След около 20 мин. четене на теми в “духовния” раздел от форума, и след изгубване на всякаква надежда в човешката раса ( отново ) се радвам, че тази тема не мога да я прочета. Достатъчно глупости прочетох за тези 20 мин., не ми трябват повече. Ще вземе да убия още 20 милиона мозъчни клетки.
Второ, каква беше целта ви с предишния пост тогава и каква връзка има в тема за вегетарианство? Аз знам каква е, но ми е интересно да чуя някоя засукана история. -.-
Трето, не сте, и за това колкото и да се нарягате няма да ме заблудите. Може да опитате де. :P
Лек ден и на вас.
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 10.02.12 13:50.