Какви марки чайове пиете и кои да избягваме?

23.04.10
11:08

Аз пия зелен на “Akbar” и лайка, мента на “Биопрограма”. Да ви питам чайовете на “Биопрограма” стават ли или да се ориентирам към вносните. Според мен специално за зеления чай е по-добре да купим вносен(китайски, тайландски и т.н.). Вие как мислите?

23.04.10
12:38

Пия на няколко фирми вносен, зелен. Мисля, че китайски. Доволен съм :)

23.04.10
20:53

вносен, най- добре на листа или насипен, от някоя дрогерия.

15.05.10
13:26

Какви чужди чайове бре хора, истински чай на село от поляната,

или билковата аптека, вариш билката...прецеждаш,

по био от това здраве му кажи,

другото са вятър работа...

19.05.10
06:36

казано от VEGATA на 23.04.10, 11:08:

Аз пия зелен на “Akbar” и лайка, мента на “Биопрограма”. Да ви питам чайовете на “Биопрограма” стават ли или да се ориентирам към вносните. Според мен специално за зеления чай е по-добре да купим вносен(китайски, тайландски и т.н.). Вие как мислите?

Не прави грешката да си купиш български зелен чай, пробвал съм на Биопрограма и на още 2 български марки и мога да кажа, че нито една НЕ става за нищо. От вносните аз си взимам на Пикуик, той много ми харесва, а и един Mayfair - него го продават за 2лв в Пени, 25 пак. х 1,75гр и качеството е доста прилично за цената, даже е доста добро.

20.05.10
18:57

Като върл фен на белия и зеления чай, препоръчвам магазин Brasserie (във Варна) - намира се точно под турския ресторант Orient, срещу паспортното. Продавачите са винаги супер любезни, има огромен избор от всякакви насипни чайове, а можеш и да седнеш и да си поръчаш кана чай на място. Много са готини :)
От пакетираните чайове, според мен по-приемливи марки са Dilmah и Twinings. Такива като Биопрограма и подобните на тях изобщо не искам да коментирам...някакви тревички в някакви пакетчета.

12.09.10
15:39

Колеги, в момента пия второ пакетче зелен чай на NOW. Определено не съм доволен. Все едно пия вода, няма нищо общо с чайовете, които съм пил досега. Цената от 10лв просто ми се струва безумна и също ми направи впечатление, че надценката е повече от 100%. Съветвам ви да не го купувате и да се ориентирате към тези, които се предлагат в по-големите магазини. Twinings примерно са много по-добри, а цената е двойно по-ниска.

12.09.10
16:01

най-добрите чайове TWININGS

12.09.10
16:29

това пия аз, доволен съм от вкуса.
Ако съм на “кафе” и се сетя да си поръчам чай, то е на Twinings някой от плодовите - изключително ароматни :)

Мнението беше редактирано от atanasov на 12.09.10 16:29.

12.09.10
18:42

аз пия pickwick има кутийка с 5 вида зелен чай с нещо др. аз харесвам най-много , зелен+мента. и все пак няма нищо общо  с липата която баба прави ...

Vask0

12.09.10
21:21

За какво го пиете този зелен чай?
Иначе преди пиех пикуик някакви с ягода, горски плодове и такива ама незнам , изглежда все едно е с оцветител :D
Сега си имаме една голяма кутия липа у нас и стават много хубави чайове, също така във Варна има няколко дървета гинко билоба и от тях сме брали ;)

13.09.10
08:40

Не ми се отваря нова тема и ще попитам тук. Вярно ли е че зеления чай има ефект подобен на л-карнитин или някакъв бърнър ?

13.09.10
08:55

има и доста по добър от л-кларитина и от фетбърнъра
освен че е наи-мощният антиоксидант истинският зелен чай има много силно деиствие върху метаболизма което освен във слабителен ефект се изразява във по добра перисталтика на стомаха и червата и по добра и пълноцена обработка на храната
за подобен ефект препоръчителният прием е сутрин и вечер по една чаша
имам лични наблядение към ефекта които гарантирам - за два месеца смалих 8 кг с такъв зелен чай но го спрях щото ме избиваше да ходя по 3-4 пъти до тоалетна на ден и мен тва ме дразнеше

Питбула

13.09.10
10:13

Nestea!

The Messenger

15.09.10
07:40

Аз си варя билките директно, най - добре така.

Vask0

15.09.10
09:25

казано от Питбула на 13.09.10, 10:13:

Nestea!

Все едно да кажеш “Фанта”...

15.09.10
18:42

Аз напоследък все пробвам различни  марки Зелен чай но като цяло са си боклуци,от магазините за здравословни храни и храни за диабетици има  зелен чай на листенца ,по-скъп е но  уж си е качествен....

Аз пия на Akbar зелен на листа и съм доволен.

Традиционния зелен чай, точно този който се препоръчва като мощен антиоксидант е с латинско име Camellia Sinensis (L.) Kuntze.  Напоследък се появиха доста марки спекулиращи с името зелен чай, включително и зеленият чай на “Биопрограма”. Той е съвкупност билкови стръкове но не и Camellia Sinensis !!!

PS. Китайците имат следната поговорка: “По-добре си дай последните пари за чай вместо за храна”

20.05.14
19:24

Здравейте. Относно зеления чай съм на мнение, че е по-добре да се взема вносен, например, такъв който е пакетиран (насипен или в пакетчета) и проверен в Англия на пример, понеже там качеството на контрол е много по-добро, от тези които пристигат в съмнителни торби и чували, понеже има вероятност да са интоксикирани с афлатоксин, (продуцира се от гъбичката аспергилус).

Мнението беше редактирано от Петър на 21.05.14 00:04.

21.05.14
02:00

казано от caihundrel на 13.09.10, 08:55:

има много силно деиствие върху метаболизма което освен във слабителен ефект се изразява във по добра перисталтика на стомаха и червата и по добра и пълноцена обработка на храната

как го пиете това,че ви действа така положително... лятото една колежка ме черпа с нейния зелен чай (за отславане ли къв бил- моя плодовия беше свършил, а ми се пиеше  чай) .. пих го към 1 през нощта... на другия ден се молих за бърза и безболезнена смърт. корема ми трета световна, аз на работа ли бях до мястото ли бягах и обратно не е ясно... вън вали, студено- аз потна и горещи вълни ме обливат. Лошо ми става ни храна, ни вода мога да кусам- даже и от задължителното ми сутрешно кафе ми се повдига само при мисълта за него.... до обед корема ми беше така залепнал за вътрешностите ми, както не би бил сигурно яко не ям 3 дни... чувствах се все едно съм хванала треска или някаква ужасна тропическа болест...добре,че шефката се смили над бедната ми душа,та ме пусна 2-3 часа почивка, в които със силата на волята и никоя друга се добрах до леглото... там агонизирах и.. към 6 започнах да виждам водата като не толкова противна... полека полека и храната възвърна своя чар... и тогава стана нещо страшно- върколак на пълнолуние да бях нямаше да ям с такава агресия и трепет всичко,което видя... беше яко ядене..
от тогава не ща да чуя за зелен чай- а всички толкова го хвалят... от марката ли от мен ли ..не знам защо се получи така

21.05.14
02:59

Аз пия на Dilmah зелен с жасминови листа и доста ми харесва. Жасминът някак притъпява горчивината, която иначе не поманясам. Иначе не ми действа никак на стомаха (което значи, че не е истински?). Единственият проблем е, че днес изпих две чаши и в 3 часа все още не ми се спи...

jeditte

21.05.14
21:55

Аз пия литри какъв ли не, зелен, черен, билков, плодов, в пакетчета, в кутии, насипен, имам чувството, че и райграс да бутна във вряла вода и него ще го изпия. Просто обичам чай, особено лятото в най-голямата жега да пия горещ чай, не знам нормално ли е:D Честно казано не съм видяла никакъв ефект върху себе си- независимо дали конкретният чай се води ободряващ, успокояващ, приспиващ, разхлабителен, за нерви или каквото и да е. Просто само по този начин приемам някакво прилично количество течност и си промивам бъбреците така да се изразя. Вече там за антиоксидантен ефект и т.н не мога да коментирам. Конкретно на въпроса- предпочитам да си купувам насипни чайове от един магазин, който се казва”Дрога” (чай и подправки продават де, само така се казва :)) откакто затвориха Даржелинг (или го преместиха, не знам)

05.02.16
12:27

Здравейте, аз също пия доста чай, зеленият със жасмин ми е  любим. Реших да се включа в темата, защото и аз имам лош опит с много от ползваните от мен “продукти”. Определено не съм почитател на популярните марки като Twinings например. Причината е че вкусът и действието на много от предлаганите зелени чайове не съответстват на очакваните от мен. За сега използвам зелен чай от малайзия и е наистина страхотен. Не е затворен в пакетчета, а се продава на листенца в бурканче, така че съдържанието му е абсолютно видимо. Не съм фен на острите вкусове и аромати за това харесвам, че в този чай има листенца жасмин. Определено вкусът и ароматът му са много приятни. Никога не съм пила повече от 2 чаши чай на ден и никога не съм имала проблеми със стомаха или съня.  Марката му е Rahsia Herbal - Зелен Чай с Жасмин, това което ме впечатли е че чаените им плантации се намират в дъждовните гори на Малайзия, а те са защитена територя. Чаят се предлага с лечебна цел. Аз го използвам повече от 3 месеца и се чувствам наистина страхотно.  Купувам го от online магазин, това ми спестява много време. Признавам си, че в началото бях малко резервирана към електронните магазини, но от този съм много доволна. Надявам се че с този пост ще бъда полезна на любителите , каквато съм и аз, на заления чай. :)

05.02.16
12:43

казано от Karina Berova на 05.02.16, 12:27:

това което ме впечатли е че чаените им плантации се намират в дъждовните гори на Малайзия, а те са защитена територя.

Всички чаени плантации се намират в джунгли. ;) Въпроса е какъв чай пристига до нас. Единствения качствен чай, който съм си купувала от България е Althaus (филипински), и мисля че спряха да го внасят преди години.
Ако на някой му е интересно как се произвежда чая.

Мнението беше редактирано от Margi на 05.02.16 13:06.

06.02.16
23:50

Здравейте, Маргарита Манева, стиата ви е наистина интересна,
аз нямах представа как се произвежда чая, така че на мен много ми хареса.
Ще се радвам да споделите мнение , в случай че опитате чая, за който писах.
Поздрави :)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1