25.04.10
19:06
От няколко дена правя Hiit кардио на велоаргометър. Загравка 3 минути след което качвам на 5 ниво и въртя 1 минута интензивно със скорост от 170 ( давам я за ориентир, зашото обикновенно е идивидуална при различните велота), след което правя 1 минута със средна интензивност, като свалям на 4 ниво и поддържам скорост около 135. Така продължителността е 25 минути.
Въпроса ми е - правелно ли изпълнявам Hiit или трябва да се увеличи разликата в скоростта между това на интензивното въртене спрямо с това на средната интензивност ?
Ако има някой, който изпълнява такова кардио на вело или крос тренажор да постне неговата методика.
Аз го правя на вело-то по следната система - 2 минути загрявка, след това 30 секунди спринт (като казвам спринт имам предвид СПРИНТ, наистина на максимум) и 30 секунди крос, като при последните интервали темпото на кроса ми пада драстично, но важното е спринтовете да са на макс. , ако искате дори спирайте за малко по време на кросовете, за да си поемете въздух за спринта.
По-нагледно тренировката изглежда така—> Загрявка: 2 мин. (умерено темпо) , първият спринт започва в 2:00 и свършва в 2:30, крос от 2:30 до 3:00, от 3:00 до 3:30 спринт, от 3:30 до 4 крос......и така до 16:00, общо 14 спринта и 14 кроса, тоест съотношение спринт-крос 1 към 1. Накрая може да се направят при желание още 2 минути крос за разтоварване. В никакъв случай не препоръчвам начинаещи или дори по-напреднали, но никога не правили HIIT, да започват директно по схема спринт-крос 1 към 1, като за начало най-добре е да започнете с 1 към 3, тоест ако правите спринт 30 секунди, кроса е 1 минута и 30 секунди, после преминавате към 1:2, 30 секунди спринт-1 минута крос, докато след няколко седмици постепенно преминете към 1:1, 30 секунди спринт-30 секунди крос .
При практикуване на тренировката на велоергометър нивото на трудност трябва да е такова, че да позволява развиването на наистина висока скорост, тоест въртете на ниска степен, за да можете да правите истински спринтове.
Успех!
Мнението беше редактирано от THE FORCE на 25.04.10 22:39.