29.04.10
14:11
Привет.
Изведнъж ми се появиха големи болки в лявата китка след претоварване на тренировка за гръб. Имам възпаление на нерва или сухожилието, който централно минава през средната част на китката. Ако не се лъжа тендовагинит беше диагнозата. От 12-13 дена насам, всеки ден, пия Ибупром Макс (400 мг ибупрофен има вътре). От няколко дена се мажа и по 3-4 пъти на ден с Фастум Гел (кетопрофен). Китката почти ми мина, но все още имам болка и съм сигурен, че няма да издържи 1 тренировка.
Ако някой може да даде съвет, свързан с травмата ще съм благодарен.
Имам и въпрос: колко време трябва да почивам преди да се върна към тренировките? Точно сега беше най-неподходящия момент да ги спра, но се наложи. Този четвъртък стават 2 седмици почивка от залата.
Темата беше редактирана от Ради Хаджирадев на 29.04.10 15:20.
29.04.10
15:03
Според мен трябва спреш тренировките като цяло. Такива травми искат почивка.
+Прилагай контрастни душове.
Предлагам ти да си вземеш Deep Relief, на мене ми помогна.
29.04.10
15:09
Според мен трябва спреш тренировките като цяло.
Как така като цяло? Аз от 2 седмици въобще в зала не съм влизал.
Относно гела ще видя какво представлява и мога ли да си го намеря. Мерси.
29.04.10
15:14
Този четвъртък стават 2 седмици почивка от тежките тренировки.
Разбирам, че сега си на леки такива. Прощавай
Мнението беше редактирано от Анонимен на 29.04.10 15:16.
29.04.10
15:19
Да, малко двусмислено съм се изразил. Моя е грешката. А и то първоначалната болка не дава дори да си завъртиш китката, така че тренировки бяха невъзможни.
П.П. Редактирах си поста горе.
Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 29.04.10 15:20.
29.04.10
15:23
Ради, често коментирана тема брат....
Вземи си накитници и отивай в залата. Избягвай бицепс и трицепс и дърпане на големи тежести, а бицепс и трицепс с прав лост ти ги забранявам за два месеца, поне! Ама чети го не само дословно , касае и правите хватки на скрипеца например и правото движение с дъмбели! Дъмбел ще вдигаш с извита ръка, като разтвориш китката ти да не сочи нагоре, а настрани!
Усукал си при дърпането на гръб явно. Накитниците може да са от помош.
Единственото, което мога да те посъветвам е да изчакаш болката да премине ИЗЦЯЛО! Ако е тендовагинит, трудно ще избегнеш повторно възпаление, ако щеш с ламарина я връзвай. Почивка!
29.04.10
15:47
Принципно вярно е на колегата иказването... Ако човек не иска да вложи воля в борбата с болката.
Обърнал съм внимание, че при мен има смисъл... И резултат.
Но наистина може да усили болката тренировката, а накитникът е сам остабилизатор, не е лечение и не отнема натоварването от китката.
Ти с ирешаваш, казах горното защот оразбирам поста ти че мислиш да почваш, а не че се чудиш какво да питаш във форума.
Миналата година паднах в една шахта и изкълчих глезена. Едвам свалих маратонката от подут крак. Два дни по късно тичах с куцане. Два месеца по късно болката я нямаше.
Преди години паднах доста по леко и изкълчих глезен, лежах и почивах и ... чаках 6 месеца да се оправи. След толквоа спря да ме боли.
Но наистина като тичах ме болеше повече отколкото преди това, каот си лежах вкъщи.
Лично мнение... За мене си извод.
Истината е че ако усетиш да се влошава, здравето ти е по -важно от тренировката.
Аз имам същия проблем и на двете предмишници,даже имаше един период,в който не можех да включвам скоростите на колата-сълзи ми излизаха от очите.Появи ми се от бицепсово с прав лост,ама имало глава да пати...Починах една седмица и приключих със всякакви упражнения за бицепс освен набиране подхват.Не загубих нищо-той си расте покрай другите упражнения и засега нямам проблеми с ръцете.Понякога,когато вдигам нещо тежко като за бицепсово сгъване,пак се обажда много остра болка,но май този проблем ще си остане.
29.04.10
16:25
Избягвай бицепс и трицепс и дърпане на големи тежести, а бицепс и трицепс с прав лост ти ги забранявам за два месеца, поне! Ама чети го не само дословно , касае и правите хватки на скрипеца например и правото движение с дъмбели!
Стеф, мерси за поста. Ръцете няма да ги правя с прав лост (и производните).
Дъмбел ще вдигаш с извита ръка, като разтвориш китката ти да не сочи нагоре, а настрани! Усукал си при дърпането на гръб явно.
Имаш предвид хамър сгъвания да правя, така ли ? А може ли движения със супинация (извъртане на дланта), както примерно при сгъване с дъмбели за бицепс от стоеж?
Иначе самата травма предполагам е от последните, много тежки серии с фитили, които направих при гребане с дъмбел.
Ти с ирешаваш, казах горното защото разбирам поста ти че мислиш да почваш, а не че се чудиш какво да питаш във форума.
Ами не бях тренирал 2 години, при което преди няколко месеца започнах пак, само че с добри добавки и мноооого добро хранене и почнах да раста веднага, а силата се качи мигновено, а сам знаеш колко голямо мотивация е това. Желание имам огромно да се връщам в залата, въпросът е да не си направя травмата хронична.
Може би ще почина още, в крайна сметка здравето в дългосрочен план си е абсолютен приоритет. Вместо това ще си правя велоергометър и упражнения за корем. Там поне китките нямат никакво участие.
Понякога,когато вдигам нещо тежко като за бицепсово сгъване,пак се обажда много остра болка,но май този проблем ще си остане.
Е при мен дори след първата седмица почивка беше невъзможно да вдигам каквото и да е... до докато натискам бравата на ръката ме болеше ужасно. Колкото до тази болка, която и сега изпитваш мисля, че е нормално. Както имаше една приказка “Ако станеш сутринта и нищо не те боли, значи си умрял” :)
Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 29.04.10 16:26.
въпросът е да не си направя травмата хронична.
За това говоря!
Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 30.04.10 16:27.
29.04.10
16:43
Ами при движения с извиване пак рискуваш да усучеш, т.е. да повториш ситуацията на травмата.
Странно малко че с фитили на чукчета си я направил... По - си я представях на скрипец например. Бая трявба да си се презорил, вероятно направо си поотместил китката и при връщането е притиснала нерва....
Правилото е едно, започнеш ли, следиш внимателно и ако се влошава - спираш. И задължителн опочваш с по - малки килограми.
Според мен нямаш дегенеративно заболяване на ставата, а директно засегнат нерв. Т.е. хронично няма да стане, но много дълго боли. Така като те слушам.... Боли ли те нощно време? Сигурно и описаните лекарства не те лекуват, ами те облекчават за някой и друг час, останалото само си минава....
Ти си решаваш, никой не може да поеме отговорност дали да спреш или да не спреш да тренираш, но според мен ако имаш мотивация, малко зор не е излишен. Но и зорът не е безотговорен, а трябва да е с акъл.
Идеята е проста, травмата е на нервната система и точно нервната система може да я възстанови по - бързо. Обаче е в сферата на голите идеи това, така че умната! Пак нервната система може да я докара и до нетърпимост.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 29.04.10 16:44.
29.04.10
19:08
И аз имам близък проблем като неговия.На дясната китка усещам болка при завъртане обратно на часовниковата стрелка.Почивам си от доста време(може да има вече месец),болката значително намаля,но не може да изчезне напълно.Дали и при мен това е свързано с нервите и не може да стане хронична или да се влоши повече ?
Освен пиенето на ибупрофен, може да опиташ и билкови чаеве с противовъзпалително действие.Съдържащи лайка или бял равнец. В лайката има вещества подтискащи възпалението както кортикостероидите.
Мнението беше редактирано от Миро на 29.04.10 19:53.
30.04.10
16:32
Странно малко че с фитили на чукчета си я направил... По - си я представях на скрипец например. Бая трявба да си се презорил, вероятно направо си поотместил китката и при връщането е притиснала нерва....
Мне, имах предвид, че травмата е от гребане с дъмбел за гръб с фитили.
А чукчетата (за бицепс) ги споменах във връзка с въпроса дали мога тях да ги правя. От това, което написа само те ми се виждат “позволени”.
Аз почвам и друго да се чудя - кое повече ще ми вреди на китката - натоварване на натиск или на дърпане (примерно лежанка vs. набиране)..
Правилото е едно, започнеш ли, следиш внимателно и ако се влошава - спираш. И задължителн опочваш с по - малки килограми.
Според мен нямаш дегенеративно заболяване на ставата, а директно засегнат нерв. Т.е. хронично няма да стане, но много дълго боли. Така като те слушам.... Боли ли те нощно време? Сигурно и описаните лекарства не те лекуват, ами те облекчават за някой и друг час, останалото само си минава....
Естествено, че появи ли се болка ще прекратя веднага. Не, нощем не ме боли. В момента ме боли само при натоварване, при битови дейности почти не я усещам.
Благодаря за мненията на тези, които пишат.
30.04.10
16:41
Почивка, батка. Забрави практикуването на спорта за известно време!
30.04.10
16:54
Да, но въпросът беше колко време да се почива :) Явно двете седмици не се оказват достатъчни. Ще почина още една седмица и се надявам вече, че всичко ще е наред :)
Аз имах повече проблеми с лега, отколкото с дърпащите и висящите упражнения. Също така дъмбелите са по-добрата алтернатива - пробвай с тях, при мен си оказа влияние.
01.05.10
09:38
ако не ти изтръпват пръстите сигурно е сухожилие. много трудно се лекуват вече трети месец ме боли задната част на лакътя ( сухожилието на трицепса). много кофти травми, които появят ли се един път почти винаги стават хронични. прави неща от които не усещаш болка. виж едни хапчета траумил с. разгледай и операция с електрод www.topazinfo.com уж последната дума на медицината.
радиално вълнова терапия виж също, на доста хора е помогнала, макар че аз направих 5 процедури и не усетих съществено подобрение
01.05.10
10:29
ако не ти изтръпват пръстите сигурно е сухожилие. много трудно се лекуват вече трети месец ме боли задната част на лакътя ( сухожилието на трицепса). много кофти травми, които появят ли се един път почти винаги стават хронични. прави неща от които не усещаш болка. виж едни хапчета траумил с. разгледай и операция с електрод www.topazinfo.com уж последната дума на медицината.
радиално вълнова терапия виж също, на доста хора е помогнала, макар че аз направих 5 процедури и не усетих съществено подобрение
Има също и такива терапии както ти каза с ток ама не знам дали си я споменал не им знам точното име.Слагат ти на китката нещо като пластини и ти пускат ток за определено време после отиваш на друг уред и с един електрод разтриваш гел на мястото,което те боли.Маи му се викаше на това нагревки.
01.05.10
11:03
Аз имам подобен проблем с нерв, но на кръста... Няма оправия... Веднъж прецакаш ли нерв това място остава много податливо.
02.05.10
20:16
Да, но въпросът беше колко време да се почива :) Явно двете седмици не се оказват достатъчни. Ще почина още една седмица и се надявам вече, че всичко ще е наред :)
Това Вие, млади господине , трявба да ни кажете.
Зависи как се възстановяваш и колко тежка е травмата.
По принцип както ти казах пълното минаване на болката отнема месеци. Но няма фискиран срок. Ти трябва да усетиш кога и дали спира да те боли.
Поздрави!
03.05.10
07:04
Мерси много за информацията.
Поздрави и успешни тренировки (thumbs up) :)