болки в гърба

CH

20.02.05
23:43

на 40 годни съм , 185 92 кг не съм тренирал сериозно фитнес , кат бях млад се занимах с мно диганя (строителство, бокс и т.н  ) и сега имам болко в гърба , не мога да дигна и 5 кг, и почва да ма боли , бях на много лекари , масажи ама пак същото ... кажете кво да правя?
да започна фитнес с лека програма или какво? мерси !

21.02.05
08:32

Здравей! Според мен правилно си се ориентирал да започнеш с лек фитнес. Аз съм на 34 г. Преди повече от година бях започнал да се събуждам сутрин със страхотни болки в кръста и едва ставах от леглото. Тогава започнах с лек фитнес, само кардио около 40-50 мин. Това, което правих беше първо 20 мин бягане на пътека (първите 2-3 минути бързо ходене за загряване), след това по десет минути на крос тренажьор и гребен тренажьор и накрая евентуално 5-10 минути степер. Ако не ме лъже паметта :? по този начин тренирах 3-4 пъти на седмица в продължение на месец и половина. След това започнах да вкарвам постепенно и упражнения с тежести, но винаги започвах със същото кардио през първите три месеца. Още след първите няколко седмици болките в кръста напълно изчезнаха и, да чукна на дърво, оттогава не съм имал проблем вече почти година.

Ако проблемът ти е с долната част на гърба (кръста), тогава много хубаво упражнение са хиперекстензиите. Мисля, че няма проблем от самото начало да правиш, да кажем, 3 серии по 12-15, но все пак питай и някой по-опитен от мен, както и инструкторите в залата.

21.02.05
10:42

Наистина ти трябва някоя специализирана но лека програма. Съветите на littleman мисля че са удачни. Според мен е добра идея да потърсиш из нета програми на хора с подобен на твоя проблем, и освен това да видиш някой спортен рехабилитатор да ти препоръча конкретни упражнения и програма (и на лекар ако искаш иди, ама най-вероятно ще ти каже да пиеш некфи гадости и да нямаш никавко физическо натоварванеЩ

raz-r

01.03.05
01:29

Според мен наистина съвета от littleman би ти помогнал. Мога само да добавя някои важни работи.Не си уточнил къде точно те боли кръста (долна,горна част), но предполагам, че би трябвало да е долната, тъй като тя най-често страда.Мога да ти дам само няколко препоръки, другото докторите ще кажат, въпреки, че прибързват с диагнозите:
1-Всяка сутрин преди да станеш от леглото се разтягай,опъвай си се, върти се колкото искаш, докато не усетиш, че не си вдървен и вече можеш да станеш от леглото.
2-Винаги първо си поставяй краката долу на земята и след това вдигни горната част на тялото си.
3-Най-доброто което можеш да правиш е Гимнастиката!!!Тя би ти помогнала най-много.Мога да ти дам упражнения.В никакъв случай не се пренатоварвай,това би ти навредило.Упражненията трябва да са приятни,като предимно са стречингови и разтегателни.Аз мога да ти дам много такива упражнения.
4-Както каза littleman можеш да тичаш, но да не прекаляваш.
5-Най-добре си направи снимка на Ядрено-магнитен резонанс, за да видиш какъв е проблема.И не се страхувай каквото и да ти кажат, защото повечето работи са глупости и са за старци на по 60-70години.
6-Най-важното нещо е мускулатурата на гръбначния ти стълб.Ако тя не е тренирана и неможе да издържи на натоварването,тогава всичката тежест пада върху дисковете и прешлените ти.Това най-вероятно е причината да те болят.Така че прави приятни упражнения и не прекалявай.Ако искаш още инфо ми се обади.

01.03.05
23:29

Най добре е да започнеш да тренираш но с много малки тежести и да се ориентираш и наблегнеш на мъртвата тяга тя ще ти заздрави кръста до неузнаваемост и аз съм имал подобни проблеми и Петко К е споменавал че от МТ изчезват всякакви болки но това с течение на времето трябва доста дълъг встъпителен период

raz-r

02.03.05
17:02

Астор е много прав за мъртвата тяга,но наистина преди това почни с леки встъпителни тренировки, а не веднага с тягата , дори е добре без тежести, защото те много натоварват кръста.След време като се пооправиш започни мъртва тяга :)

CH

03.03.05
21:55

Мерси много , тая седмица 6е пробвам и ще Ви кажа как е :щ
мерси пак !

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1