12.05.10
13:17
DB Dead Lift / Hang Clean / Push Press / Squat
Five rounds of (5 рунда от):
5 Dumbbell deadlifts (5 х мъртва тяга с дъмбели)
5 Dumbbell hang cleans (5 х обръщане от стоеж с дъмбели)
5 Dumbbell push presses (5 х пуш преси с дъмбели)
5 Dumbbell squats (5 х клек с дъмбели)
Increase the load each round. Rest as necessary between rounds (Увеличавате теглото на дъмбелите всеки рунд. Почивка между рундовете колкото е необходимо)
Пускането/изпускането на дъмбелите по време на рунда слага край на рунда, а рунда се счита за неуспешен.
Сряда, 12.05.2010
Резултат:
12.05.2010 - 2 х 22 / 27 / 32 / 34.5 / 37
Изглежда лесен, но не е. Много особено натоварване.
Без проблем на тягата и пуш пресите във всички серии. Обръщанията ме затрудниха по отношение на техниката, мисля, че за първи път обръщам с дъмбели с две ръце едновременно. Клековете с дъмбели са голяма гадост, най-вече заради необходимостта да балансираш дъмбелите с уморени ръце през цялото време.
Мнението беше редактирано от Vic на 12.05.10 13:46.
12.05.10
13:43
Да се отчета и аз :coolsmile:
05.05.2010 - 2 х 18-20-22-25-30кг
В залата дъмбелите след 25кг са 30кг и 35кг, като вторите са с голям диаметър и не са удобни. Може да се сглобяват 2, но с много дълги дръжки и също няма да са удобни.
казано от Oranje на 12.05.10, 13:43:
...
В залата дъмбелите след 25кг са 30кг и 35кг, като вторите са с голям диаметър и не са удобни. Може да се сглобяват 2, но с много дълги дръжки и също няма да са удобни.
Проблемът с диаметъра на дисковете и аз го установих днес - третата серия (2х32 кг) използвах дискове от 15 кг с голям диаметър и беше доста засукано с обръщането и с придържането на дъмбелите по време на клековете.
тренировка от сайта...аз само пробвах 2 рундчета на 25…добре е...като му дойде времето ще го метна...
15.02.11
09:23
много ме е яд за тоя комплекс . Не съобразих килогирамите ...
1.15,5
2.17.5
3.20
4.22,5
5,22,5-неуспешен - не съм прочел ако изпуснеш дъмбела е неуспешен . На пуш пресата се предадох и после ги довърших с 20кг. и на клековете върнах 22,5 .
иначе комплекса е супер як . Подведох се по килогарамите на Юли (oranje ) :) ама нищо другия път !
Този комплекс определено ще се пробва (nmuchfun) !
Мнението беше редактирано от Judo на 15.02.11 10:34.
според мене този комплекс а абурден и вреден за здравето и изобщо не трябва да се прави. точно такива коплекси дават лошо име на Crossfit-a. натоварването на китката лакътната и раменната става е огромно и риска от котузия е много голям а в дългосрочен план е само въпрос на време. как точно ще се изпълни Hang clean с дъмбели, без рамото и китката да си го отнесат?????
Koйто го е страх от мечки не ходи в гората.Който го е страх от контузии не прави комплекса.А като цяло контузиите са неразделна част от всеки спорт.
15.02.11
11:24
казано от slavko на 15.02.11, 09:35:
добре, че не се подведе от тези на Вик:)
хахаха да :)
15.02.11
11:53
Такива крайни изказвания са абсурдни!!! Риск има като ядеш,да се задавиш и.......Ти колко пъти си правил Hang clean с дъмбели? Защото,аз редовно правя и НЕ УСЕЩАМ НИКАКВИ СТАВНИ БОЛКИ,а само мускулна треска!!!
това че едно мнение ти се струва крайно не го прави грешно. по същата логика полуклека е вреден за колената и не трябва да се прави - отново крайно и следователно грешно?
в крайна сметка всеки сам си решава как точно да тренира. за мене dumbell clean е просто упражение от вида как да си прецакам рамото/китката и нищо повече.
!!ДА!!, полуклека е глупост...точка!...даже се чудя защо толкова години съм го правил и то с такива зверски кила...гопсод ми е опазил коленете и връзките...силен ми е ангела:)
!!НЕ!!, не можеш да си “нараниш” рамото при клийн, било то с дъмбели или с лост...те раменте не са основния “играч”, а трапеца трябва да изтегля тежестта и ти просто използваш “инерцията и си пъхаш лактите под тях...китките...е там няма как...и с лост пак е тегаво...но ако се научиш само да фиксираш тежестта, без да стискаш лоста като луд, може и да се пооправят нещата...
тласкането...ако си разчиташ на раменете да ти изкарат тежестта горе, значи нещо по от рано трява да започнем да говорим...пресата, джърка не идва от силата на рамото(въпреки, че и тя е от голямо значение), а от подема с краката...бил той по-плитък или по-дълбок, в зависимост от движението...
казано от Straight на 15.02.11, 10:55:
според мене този комплекс а абурден и вреден за здравето и изобщо не трябва да се прави. точно такива коплекси дават лошо име на Crossfit-a. натоварването на китката лакътната и раменната става е огромно и риска от котузия е много голям а в дългосрочен план е само въпрос на време. как точно ще се изпълни Hang clean с дъмбели, без рамото и китката да си го отнесат?????
Здрасти, Straight!
Съжалявам, че подхождаш леко предубедено... Не знам как изпълняваш обръщане с дъмбели, но лично на мен този вариант ми се струва доста по безопасен за китките, лактите и т.н., най-малкото защото китката е в неутрална позиция и се движи в неограничено от лоста на щангата треактория. Ако не си съгласен с мен, направи клип как точно обръщаш и ще коменитраме тук.
П.П. А полуклекът наистина може да ти донесе сериозни проблеми с колената...
Мнението беше редактирано от Vic на 15.02.11 23:46.
не мисля че съм предубеден, може да съм бил малко рязък но не и предубеден.
видео на power clean с дъмбели е малко вероятно да направя понеже за мене това е много лошо упрж.
за техниката на power clean като упрж. със щанга тежеста лежи върху рамото и стои балансирана точно върху средата на стъпалото. ако тежеста се измести леко напред и щангата отива на пода. ръцете са слаби и никога не могат да я удържат. мускулите по горната част на гърба държат щангата в равновесие. не рамото не ръцете и не китките.слаб гръб леко огъване на гърба напред и край. в началото на самия clean краката повдигат щангата над коляно подскока със дърпането на гърба и трапеца я ускоряват и в горна точка отново гърба я хваща и стабилизира. ръцете са само като куки като въжета. ако това се направи с дъмбел в горна точка всичко пада върху рамото, рамото е много малък и слаб мускул. просто е лудост да се иска от него да се справи с тежеста която бедрата и гърба могат да изхърлят нагоре.
целия комплекс е просто е един непрекъснат тормоз на рамото. слаб мускул, противопоставен напрактика на всички останали мускули в тялото. или трябва да се изпозват много малки тежести просто защото и да иска човек с по големи рамото и да иска не може да се справи и така цялото тяло реално нищо не прави. нито гърба нито краката ще се натоварят особено много. ако се изпозва малко по-голяма тежест скъсан разтегнат рамемен мускул е само въпрос на време.
защо този комплекс трябва да се изпълнява с дъмбели? нищо специално не виждам в дъмбела аз. ако се използва щанга първо ще е в много по-безопасно и после тежеста ще бъде много по голяма, съответно и ефекта от тренировката ще бъде по добър.
като цяло съм съгласен с нещата...освен че си забравил най-силното ядро, което ти осигурява цялата нужна стабилност в олимпийките-коремния пояс...там стават нещата...вервай ми...слаба стабилизираща група мускули...и почваш да се клатиш на вейка...
дъмбелите просто ангажират различни мускулни влакна...които фиксирания лост не може...
виж ми профила дневника, там съм постнал едни клипчета на едно дръпнато старче(за мен лично е гений)...там изкоментира обръщането с дъмбели...просто повтаря това, което ти казваш, че няма нужда да го правиш и няма да ти помогне в нищо това упражнение, но той обсъжда строгата специфика на олимпийското вдигане...”няма заместители на олимпийските вдигания”...
гарантирам т, че това са 30мин,, в които много неща ще ти се изяснят...
казано от Straight на 16.02.11, 12:48:
...
Здрасти, Straight!
С какви точно тежести обръщаш, че най-малкото разбалансиране изпраща щангата на земята?
И натоварването на предмишниците и рамената съвсем не е толкова убийствено. Доскоро не можех (а и все още го уча) да рак-вам щангата на правилното място. Поради липса на гъвкавост, щангата просто “висеше” на рамена и предмишница, говоря за 100-110 кг. Разбира се, умората настъпва по-бързо по тоя начин, но дискомфорт и болки не съм имал. В интерес на истината, точно от правилното поставяне на щангата чувствам напрежение в китките.
От каква гледна точка преценяваш, че тук описания комплекс е “тормоз за рамото” - теоретична или практическа? Комплексът е доста натоварващ (както и всеки кросфит комплекс), но ако не можеш да се справиш с дъмбелите, просто вземаш по-леки.
Защо дъмбели? Защото дъмбелите изискват доста повече стабилизиране и от тази гледна точка натоварват повече, независимо от по-малките кг. Опитай го, ще видиш, че тялото ще “прави” доста нещо. По твоята логика, практикуващите Гиревой спорт с пудовки не правят нищо? Не винаги по-голямата тежест е гаранция за по-добра тренировка, аз мога да се разкатая със щанга 30 и със щанга 200 кг. И двата вида натоварване са ми от полза.
Всъщност, едва ли ще приемеш моята гледна точка, без да опиташ. Не е и нужно. Ако си любопитен - направи комплекса. Ако не те влече предизвикателството, тренирай както си свикнал. Лошо няма, стига да се тренира здраво.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Vic на 16.02.11 15:18.
с пудовки не съм тенирал, за тях не мога да говоря.
squat clean съм правил с 90, като се движа много консервативно с тежестите защото няма олимпийски дискове в залата и ако трябва да я хвърля ще станат проблеми. то и сега имам търкания при тягата, но това е друга тема. имал съм досега 3-4 пропуска в региона 80-90 кг и ако не мога да я сложа на рамото става голяма мъка. щангата си тръгва напред и само гледам да я пусна с по малко пукотевица. имал съм и леко разтягане на дясна предмишница от такива изпълнения. и на мене китките ми не са особено гъвкави затова в горна точка щангата я пръдържам с отворена длан.
казано от Straight на 16.02.11, 17:35:
с пудовки не съм тенирал, за тях не мога да говоря.
squat clean съм правил с 90, като се движа много консервативно с тежестите защото няма олимпийски дискове в залата и ако трябва да я хвърля ще станат проблеми. то и сега имам търкания при тягата, но това е друга тема. имал съм досега 3-4 пропуска в региона 80-90 кг и ако не мога да я сложа на рамото става голяма мъка. щангата си тръгва напред и само гледам да я пусна с по малко пукотевица. имал съм и леко разтягане на дясна предмишница от такива изпълнения. и на мене китките ми не са особено гъвкави затова в горна точка щангата я пръдържам с отворена длан.
В моята зала също не може да се хвърля, за съжаление...
Връщам се на въпрос, който засегна в предния си пост, а именно за голямата и малката тежест. Ако досега не си пробвал кросфит комплекс, ще се изненадаш колко тежка може е леката щанга. Ако ти е интересно, ще ти избера няколко такива с привидно леки тежести и като ги направиш, ще коментираме. Става ли?
ок, може
p.s.
Slavko намерих една презентация на Томи Коно, но тя е 55мин, а не 30. все пак най-вероятно тези видеоклипове си имал впредвид.
Мнението беше редактирано от Straight на 16.02.11 18:44.
казано от Straight на 16.02.11, 18:02:
ок, може
...
Чудесно!
Ето няколко предложения с леки щанги:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/39573
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/39582
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/42881
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/39614
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/39625
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/39628
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/39623
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/43040
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/41482
Питай, ако има нужда от разяснения. Не забравяй, че ВИНАГИ се гони максимален резултат, било време или пък бройки. Разбира се, безопасната форма не трябва да се жертва.
Успех!
Първи опит: 20кг/22,5кг/25кг/27,5кг/30кгХ3
На последната серия с 30кг. се надцених с малката почивка която си дадох между сериите.С по голяма почивка и втори опит можеше да го завърша и с 30кг.,но имайки в предвид втора тренировка която ме очаква вечерта,а тя ще бъде доста по натоварваща и изморителна го оставям за другия път.Като цяло комплекса ми допадна.