17.05.10
06:32
Здравейте,
нов съм тук и както е видно това е първият ми пост. Да ви се представя с няколко думи. Борбата ми е за сваляне на килограми :) 173 кг./106 см. съм :( До преди 7 месеца не се вълнувах изобщо от спорт излишни килограми, хранителни режими и т.н. Започнах от 115 кг. и само чрез внимаване какво ям и пия стигнах до тук (ако някой се интересува мога да разкажа по- подробно). От около два- три месеца съм в застой, нито нагоре нито надолу. Преди около две-три седмици избрах моето кардио, а именно скачането на въже. Резултатите за тези две седмици са доста добри. При положение, че имаше 4 дена празници в които се разпуках от ядене :) Толкова за мен. Сега да минем на въпроса ми.
Изчетох доста внимателно повечето теми за хранене. Всички съветвате кардио упражнението да се прави сутрин на гладно. От друга страна има и доста съвети да се яде веднага след ставане за да се “отключи” метаболизма. Дори съм чел съвети, че ако не успееш да хапнеш до 30 мин. след ставане по- добре хич да не ядеш през този ден. А при мен има след ставане поне 45 мин. ходене пеш и после поне 25-30 мин. скачане (4 серии по 4 минути+ почивките) и като добавиш и малко сутрешен тоалет ми се получават едно поне час и половина ако не и повече преди първото ядене. Та това е въпроса ми. При не “отключване” на метаболизма не усвояваш добре храната през деня, при “отключването” му тренировката не е особено пълноценна. Кое от двете да избера? За сега ям след тренировка. Някак си естествено ми се получава така още от преди да почна да чета тук.
Предварително благодаря за отговорите.
17.05.10
06:56
казано от Photon на 17.05.10, 06:32:
...ако не успееш да хапнеш до 30 мин. след ставане по-добре хич да не ядеш през този ден...
Този съвет ми се вижда доста краен и необоснован, но...
Моето виждане по въпроса е следното - закуската е едно от основните хранения за деня и наистина има голямо значение за хранителния режим. Когато ще тренираш сутрин, обаче, нещата малко се усложняват организационно. От една страна да се тренира след една нормална закуска е меко казано некомфортно. От друга страна пък съвсем на гладно също не ми е особено приятно. Аз правя следното - веднага след ставане хапвам нещо малко сладко (1-2 чаени лъжички мед или мъничко шоколад) и 1-2 варени яйца. След 40-50 минути съм на тренировка, след нея си закусвам както си му е редът. Би могъл да пропуснеш бързия въглехидрат, но смятам, че не е проблемен. Така хем ще стартираш метаболизма, хем ще тренираш без тежест в корема, т.е. комбинирай двете стратегии.
Може би наистина звучи малко крайно цитираното от теб изречение но имай предвид, че все пак фокусът ми е върху сваляне на килограми, без значение дали това сваляне ще дойде от мускул или мазнини. За съжаление и от двете имам в излишък, особено от второто. По принцип закусвам с мюсли и прясно мляко. Значи казваш, че бих могъл да си позволя нещо малко преди основната закуска. Примерно ябълка или парче сирене или кашкавал, дори предполагам, че една обикновена бисквита не би била проблем. В правилна посока ли ми вървят разсъжденията :)
17.05.10
07:44
Ясно ми е, че фокусът е върху свалянето на тегло. Това не значи тотално 100% лишаване от бързи въглехидрати, обаче. Точно това е идеята ми - малко ядене преди тренировка, за да стартираш “машинката”, без това да пречи на тренировката и режима. Зарежи мюслито, замени го с нормални овесени ядки. Сирене и кашкавал - в основната закуска след тренировка, не преди нея. Ябълката е отличен вариант заради ниския си гликемичен индекс, но я комбинирай с 1-2 яйца. Това е моят съвет.