27.05.10
19:36
Днес реших да си приготвя домашна обезмаслена извара и да е сравня с купената.
РЕЦЕПТАТА.
2литра краве мляко(1лв/литър).
160-200грама кисело мляко(но да е по-кисело)
Преди да се свари млякото се слага в малка кутия от протеин и започва да се разклаща интензивно,така 5-6 минути докато не излезе маслото от млякото,след това маслото се обира с малка цедка и млякото се слага да се вари.Вари се на средна температура като се добовя и киселото мляко към пресното след като започне да завира ,но не напълно завряло котлона се намаля и започва да се бърка бавно с избрания от вас прибор така докато не се получи изварата .Можете да разберете кога сте извлякли максимума количество извара когато млякото се оцвичи и стане на бледо-целеникава вода.
Изварата се отцежда с тензух или кърпа и се закача да се оцеди.
От 2 литра мляко закупено за 1лв/литъра при мен излезна 330 грама извар.
За вкуса на изварата и качеството и просто няма какво да коментирам ,закупена извара не може да се сравнява с домашната дори и тези които са по 5лв за килограм.
Надявам се някой друг да пробва рецептата и да си каже мнението .
28.05.10
15:10
Мама прави домашна извара... Даже днеска в магазина, от който ми купува извара, нямало и се наложи да направи домашна/че без извара напоследък не мога/... Е, много е вкусна!
28.05.10
18:56
Домашното си е домашно!
Би ли споделила майка ти по тази рецепта ли е прави или по друга,винаги съм готов да пробвам нови и нови рецепти.
29.05.10
21:57
Ами конкретно този път е добавила и лимонтозу, тъй като киселото мляко не било достатъчно кисело ;)