Сол БЕЗ йод?

Хм... Не мислех че ше стигна дотук с една сол да не мога да се оправя сам, но...

Колеги, моля дайте идеи.
Положението е такова, че в следствие на автоимунно заболяване не трябва да поемаме никакъв йод.
А почти не можем без сол. Знам че е вредна, нека не разваляме дискусията, но без нея доста неща в режима се развалят.
С ужас установих, че всичката сол е здраво йодирана.
Имах надежди за калиевата, която доколкото знам не се добива от морето с дестилация(морската вода има йодни съединения) и прочие... Убиха ме. Попаднах на няколко в магазините, които бяха даже по - йодирани от другата. На 2-3 на пакетчето не пишеше да са йодирани, но като цяло бяха бедни на съдържание по етикета, а и в пакетите морска сол имаше такива дето не пишеше да са йодирани, а са... И не смея да им се доверя...

Кажете какво да правя и имате ли идея как да намеря нейодирана сол... Освен с алхимия...
До солниците живея, сол не мога да си набавя...
То бива, бива, ма чак пък такова насилствено тъпкане с йод...
А на който му е в повече, кучетата го яли....
Важното е да върви бизнИса...

Ако имате проверен източник за нещо такова.. Благодаря!

07.06.10
07:37

kosher salt
canning salt

Първата пак се води морска сол, но без йод. Аз пък знам, че щом се добива от морето - има йод :) Второто повече доверие ми вдъхва. Успех в намирането им в БГ :)

07.06.10
07:43

http://www.riokozrz.org/informacia.doc - В документа пише, че солта се йодира навсякъде в България - може би някаква вносна. Не можах да намеря друго

казано от Владимир92 на 07.06.10, 07:37:

kosher salt
canning salt

Първата пак се води морска сол, но без йод. Аз пък знам, че щом се добива от морето - има йод :) Второто повече доверие ми вдъхва. Успех в намирането им в БГ :)

КОшерната сол категорично е с йод, това е просто едрата морска сол. Не е допълнително йодирана, кошерните храни не допускат такива добавки, но съдържа йод сама по себе си и не върши работа...
Пък и да ти кажа кошерни храни не знам къде у нас се продават...
Но не върши работа.

Що се отнася до консервната... НЕ знам, Но е идея, ще опитам :)
Имам месари... Ама те май ползват нормална сол.
Някой ако има познати в консервния бранш и може да попита, ще съм благодарен...

Все пак, на мен основният ми въпрос не е теоретичен ,а за идеи как да си набавя, дор ии с поръчка... Иначе като напишем в гугле no iodine(iodized) salt има някакви резутлати, ама никаква идея как да си я набавиш.
Е естествено на 50 лв килото и дума да не става да си поръчвам, но така като гледам никъде я няма....

07.06.10
09:45

Хималайската сол е доста ниско съдържание на йод. Гледам, че обикновената сол има съдържание 28-55мг/ килограм сол, докато хималайската е под 0.1 г/кг.
А освен в солта, йод има в морските храни и в млечните.

Мнението беше редактирано от Anelia на 07.06.10 09:48.

казано от Anelia на 07.06.10, 09:45:

Хималайската сол е доста ниско съдържание на йод. Гледам, че обикновената сол има съдържание 28-55мг/ килограм сол, докато хималайската е под 0.1 г/кг.
А освен в солта, йод има в морските храни и в млечните.

Благодаря! А къде четеш за йодното съдържание на хималайската сол?

И втори въпрос, пробвала ли си я, ефективен заместител като подправка ли е? Щото гледам че в статиите я пишат за пиене, инхалации, масажи и какво ли още не, но не и като подправка или готвене... Калиевата например е доста горчива и често я месят с обикновенна. Тази как е и става ли за подправка?

Явно ше требе да се ровим у индуските магазини....

07.06.10
15:13

В същия линк малко по-надолу има съдържанието на абсолютно всичко в хималайската солт. Да, става за готвене и консумация, но лично не съм я пробвала, защото идва малко скъпичка, а и нямам проблем с обикновената сол. Не мога да ти кажа как е на вкус. Но при мен цената има този ефект, че като съм платила нещо на висока цена и му се наслаждавам максимално и си мисля, че е върха :lol:

07.06.10
21:50

Здравейте! Случайно тук прочетох, че се интересувате от хималайската сол. Съдържанието на йод в хималайската сол е в пъти по-ниско от предлаганите на пазара различни разфасовки на натриев хлорид (т. нар готварска сол) и на калиев хлорид.
Вече втора година използвам хималайска сол вместо готварската сол и мога да Ви уверя, че няма никаква разлика във вкуса. С хималайската сол може да посолявате салати или да я ползвате за готвене, по нищо не можете да различите каква сол ползвате, разликата е единствено в цвета - хималайката сол розовее, заради железните оксиди в нея.
Сайтът, който Ви е препратила Анелия е на д-р Роза Митрева. Д-р Митрева, освен, че е лекар, е и много добър и отзивчив човек и ако имате някакви въпроси и каквито и да е било притеснения, можете да и пишете на емайла. Сигурна съм, че ще Ви отговори, както отговори на мен, когато я търсих за консултация на личен здравословен проблем.

KY

08.06.10
04:40

Отиваш в първия магазин за химикали и искаш натриев хлорид ЧЗА(чист за анализ). Ако и в Бургас не могат да се намерят магазини за химикали - здраве му кажи. За съжаление цената е малко “солена” :lol: - около 5лв/кг, но е с пъти по-чиста от която и да е сол и поне ще ти дадат спецификация за съдържанието с пълния минерален състав. Ако видиш в съдържанието йод не бързай да се шашкаш, а виж колко е, защото в пълна спецификация се посочват и следи от елементи. По принцип се дава количеството на сулфати, фосфати, желязо, арсен и йодиди. При йодиди често пише нещо от рода “макс. 0,008%”, което ще рече макс. 80мг/кг сол.  Солта за хранителни цели е с възможно най-ниската чистота отнаписаната от мен по-горе. Както се вика “Ще ядат, какво толкова”.

п.п. Ако и натриевия хлорид (ЧЗА) се окаже, че съдържа голямо количество йодиди, питай за нариев хлорид на фирмата Merck, но той със сигурност ще е доста по-скъп и пак може да има някакви следи от йодиди, но със сигурност ще са нищожни. Предполагам, че имат и някакви разтвори за хроматография или за биологични цели, но те струват майка си и баща си. Ако не става иди във Университета (химическия) в катедрата по неорганична химия и питай кой се занимава с особено чисти вещества и се свържи с него и му обясни за какво става дума, да видим пък той с какви цени ще те сюрпризира. Ако не може да прекристализира през метанол и после през етанол, не знам вече.

Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 08.06.10 07:25.

08.06.10
05:20

казано от Krasimir Yolov на 08.06.10, 04:40:

За съжаление цената е малко “солена” :lol: - около 5лв/кг

На фона на хималайската е направо без пари ;)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1