07.06.10
06:38
Хм... Не мислех че ше стигна дотук с една сол да не мога да се оправя сам, но...
Колеги, моля дайте идеи.
Положението е такова, че в следствие на автоимунно заболяване не трябва да поемаме никакъв йод.
А почти не можем без сол. Знам че е вредна, нека не разваляме дискусията, но без нея доста неща в режима се развалят.
С ужас установих, че всичката сол е здраво йодирана.
Имах надежди за калиевата, която доколкото знам не се добива от морето с дестилация(морската вода има йодни съединения) и прочие... Убиха ме. Попаднах на няколко в магазините, които бяха даже по - йодирани от другата. На 2-3 на пакетчето не пишеше да са йодирани, но като цяло бяха бедни на съдържание по етикета, а и в пакетите морска сол имаше такива дето не пишеше да са йодирани, а са... И не смея да им се доверя...
Кажете какво да правя и имате ли идея как да намеря нейодирана сол... Освен с алхимия...
До солниците живея, сол не мога да си набавя...
То бива, бива, ма чак пък такова насилствено тъпкане с йод...
А на който му е в повече, кучетата го яли....
Важното е да върви бизнИса...
Ако имате проверен източник за нещо такова.. Благодаря!
kosher salt
canning salt
Първата пак се води морска сол, но без йод. Аз пък знам, че щом се добива от морето - има йод :) Второто повече доверие ми вдъхва. Успех в намирането им в БГ :)
http://www.riokozrz.org/informacia.doc - В документа пише, че солта се йодира навсякъде в България - може би някаква вносна. Не можах да намеря друго
07.06.10
08:34
казано от Владимир92 на 07.06.10, 07:37:
kosher salt
canning saltПървата пак се води морска сол, но без йод. Аз пък знам, че щом се добива от морето - има йод :) Второто повече доверие ми вдъхва. Успех в намирането им в БГ :)
КОшерната сол категорично е с йод, това е просто едрата морска сол. Не е допълнително йодирана, кошерните храни не допускат такива добавки, но съдържа йод сама по себе си и не върши работа...
Пък и да ти кажа кошерни храни не знам къде у нас се продават...
Но не върши работа.
Що се отнася до консервната... НЕ знам, Но е идея, ще опитам :)
Имам месари... Ама те май ползват нормална сол.
Някой ако има познати в консервния бранш и може да попита, ще съм благодарен...
Все пак, на мен основният ми въпрос не е теоретичен ,а за идеи как да си набавя, дор ии с поръчка... Иначе като напишем в гугле no iodine(iodized) salt има някакви резутлати, ама никаква идея как да си я набавиш.
Е естествено на 50 лв килото и дума да не става да си поръчвам, но така като гледам никъде я няма....
Хималайската сол е доста ниско съдържание на йод. Гледам, че обикновената сол има съдържание 28-55мг/ килограм сол, докато хималайската е под 0.1 г/кг.
А освен в солта, йод има в морските храни и в млечните.
Мнението беше редактирано от Anelia на 07.06.10 09:48.
07.06.10
11:48
казано от Anelia на 07.06.10, 09:45:
Хималайската сол е доста ниско съдържание на йод. Гледам, че обикновената сол има съдържание 28-55мг/ килограм сол, докато хималайската е под 0.1 г/кг.
А освен в солта, йод има в морските храни и в млечните.
Благодаря! А къде четеш за йодното съдържание на хималайската сол?
И втори въпрос, пробвала ли си я, ефективен заместител като подправка ли е? Щото гледам че в статиите я пишат за пиене, инхалации, масажи и какво ли още не, но не и като подправка или готвене... Калиевата например е доста горчива и често я месят с обикновенна. Тази как е и става ли за подправка?
Явно ше требе да се ровим у индуските магазини....
В същия линк малко по-надолу има съдържанието на абсолютно всичко в хималайската солт. Да, става за готвене и консумация, но лично не съм я пробвала, защото идва малко скъпичка, а и нямам проблем с обикновената сол. Не мога да ти кажа как е на вкус. Но при мен цената има този ефект, че като съм платила нещо на висока цена и му се наслаждавам максимално и си мисля, че е върха :lol:
Здравейте! Случайно тук прочетох, че се интересувате от хималайската сол. Съдържанието на йод в хималайската сол е в пъти по-ниско от предлаганите на пазара различни разфасовки на натриев хлорид (т. нар готварска сол) и на калиев хлорид.
Вече втора година използвам хималайска сол вместо готварската сол и мога да Ви уверя, че няма никаква разлика във вкуса. С хималайската сол може да посолявате салати или да я ползвате за готвене, по нищо не можете да различите каква сол ползвате, разликата е единствено в цвета - хималайката сол розовее, заради железните оксиди в нея.
Сайтът, който Ви е препратила Анелия е на д-р Роза Митрева. Д-р Митрева, освен, че е лекар, е и много добър и отзивчив човек и ако имате някакви въпроси и каквито и да е било притеснения, можете да и пишете на емайла. Сигурна съм, че ще Ви отговори, както отговори на мен, когато я търсих за консултация на личен здравословен проблем.
08.06.10
04:40
Отиваш в първия магазин за химикали и искаш натриев хлорид ЧЗА(чист за анализ). Ако и в Бургас не могат да се намерят магазини за химикали - здраве му кажи. За съжаление цената е малко “солена” :lol: - около 5лв/кг, но е с пъти по-чиста от която и да е сол и поне ще ти дадат спецификация за съдържанието с пълния минерален състав. Ако видиш в съдържанието йод не бързай да се шашкаш, а виж колко е, защото в пълна спецификация се посочват и следи от елементи. По принцип се дава количеството на сулфати, фосфати, желязо, арсен и йодиди. При йодиди често пише нещо от рода “макс. 0,008%”, което ще рече макс. 80мг/кг сол. Солта за хранителни цели е с възможно най-ниската чистота отнаписаната от мен по-горе. Както се вика “Ще ядат, какво толкова”.
п.п. Ако и натриевия хлорид (ЧЗА) се окаже, че съдържа голямо количество йодиди, питай за нариев хлорид на фирмата Merck, но той със сигурност ще е доста по-скъп и пак може да има някакви следи от йодиди, но със сигурност ще са нищожни. Предполагам, че имат и някакви разтвори за хроматография или за биологични цели, но те струват майка си и баща си. Ако не става иди във Университета (химическия) в катедрата по неорганична химия и питай кой се занимава с особено чисти вещества и се свържи с него и му обясни за какво става дума, да видим пък той с какви цени ще те сюрпризира. Ако не може да прекристализира през метанол и после през етанол, не знам вече.
Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 08.06.10 07:25.