Пулс в покой

Прескочи до:

01.07.12
11:38

Тази сутрин около 57, за кратко пада и до 55. Ще меря пак наесен в края на активния кардио сезон :)

18.03.13
12:51

В лабораторни условия. Лекарката и сестрата ми бърбореха и не съм лежала много дълго на кушетката.

18.03.13
15:37

казано от Anelia на 18.03.13, 12:51:

В лабораторни условия. Лекарката и сестрата ми бърбореха и не съм лежала много дълго на кушетката.

Това говори за добра сърдечна хипертрофия или казано по-просто имаш страхотно “спортно сърце” :) С твоите яки кардио тренировки е напълно в реда на нещата :)  Поздравления! :) (F)

Не съм си мерила пулса в покой напоследък, но по време на тичане вдигам до 202 удара. Кръвното ми е 120/80.

14.10.13
18:29

казано от Надежда Ангелова на 14.10.13, 13:05:

Не съм си мерила пулса в покой напоследък, но по време на тичане вдигам до 202 удара. Кръвното ми е 120/80.

Извинявай за въпроса, но ти от отвъдното ли пишеш?

14.10.13
18:37

казано от Надежда Ангелова на 14.10.13, 13:05:

202 пулс!!! Датчика ти е развален нещо. щото иначе трябва да си много натренирана!!! :D

60 удара в минута е при мен, много рядко правя кардио.

Мнението беше редактирано от megabolic x на 14.10.13 18:52.

И аз си помислих, че е развален датчикът и затова го премерих на ръка - същото. Иначе редовно си вдигам 186 докато тичам, после бързо възстановявам до 70 и надолу. Както виждаш още не съм в отвъдното ;)

17.10.13
12:30

Винаги съм била с ускорен пулс. Последните изследвания, които си правих, отчетоха пулс 92 - казаха ми, че е множко, но го отдавам на притеснение. Иначе при кардио съм мерила на пътеката - стигам до 160 и бързо спада. Кръвното обикновено ми е 100-110/70. Даже си правих хормонални изследвания заради ускорения пулс, всичко е ок. Лекарката каза, че има хора с по-висок пулс без да е симптом на нещо и предпочитам да й вярвам, вместо да се вкарвам в разни филми.

17.10.13
16:27

Аз сега пак го премерих - удар в сек. или 60 в минута. За 3 години не се е променил.

01.11.13
21:28

казано от Стефан Симеонов на 14.06.10, 12:16:

казано от Anelia на 14.06.10, 10:44:

Очаквах да се включат хора, занимаващи се с кардиоспортове. Знам, че за билдърите разни аеробики и колоезденета са шега работа, но няма проблем, всеки има право на живорт под слънцето или в залата...

казано от D3BEP на 12.06.10, 14:57:

И определено не е критерии за големи спортни постижения, даже точно обратното.

Защо ли мъжете, печелили многократно Тур дьо Франс са от хората с най-нисък пулс. Вероятно не са в добра форма или турът не е кой знае какво постижение :lol:
P.S. Лекарката ми наблюдава сърцето и тя също беше алармирана в началото, но после на кардиограмите каза, че всичко е наред и се дължи на тренировките.

Мога безпогрешно да ти го обясня, ама не съм убеден дали искаш да се разберем или да си докажеш нещо.
Тур дьо франс е популярен със зверския допинг.

Знаеш ли кой допинг най - много използват спортистите в тоя спорт?
Отговор: Кръвния допинг, вкл. еритропоетин. Всички го ползват по много, тея които не ги хващат, просто са го спрели навреме.
Ако разгледаш първият ми пост, ще намериш връзката. Да, при тях се получава по - бавен пулс без да са болни. От допинга. Дали е полезен.. Божа работа.

Дали са по - здрави дьо франсърите?
Кой от тях ще ми изтъкнеш като пример за дълголетие? Питам, щото ми ги разви като мъжете с най - бавен пулс, а бавният пулс като източник на столетници.
Аз за всеки един поемам ангажимента да ти изброя поне двама оттам.. безвъзвратни. Безвъзвратно повредени.
То кво д коментирам спорт в който състезател на 35 години се счита за стар като спорт за здраве и дълголетие, кажи ми ?

Между другото подобен ефект на забавяне според мен ще има при маунтин байкърите. Като ключовата дума там нема да е байк, а маунтин. Редкият и чист въздух в планината обогатява кръвта на хемоглобин. И ефектът е като кръвен допинг.

Всъщност писах ти го, защото ти имаш малко идеята да абсолютизираш спорни резултати от колоезденето. Знам че си спортистка, но знам също така че вече имаше теми, където колоезденето не беше на мястото си, например в екстеремните спортове, в горивата... Слагаш го къде ли не и всъщност ти се опитваш да демонстрираш някакво превъзходство, а дори и идея си нямаш какво спортуват повечето от нас тук. Хубаво, избрала си байк, не на фитнеса. Ами, нека си имаме уважението. Аз съм избрал 10 спорта, дето ми се виждат(пък и на други ще се видят) по - интересни от колелото, и? Да взема да ги изфукам! Да фърля по едно предизвикателство!
Убедена ли си че си по спортна натура, щото на повечето ни е малко акъла от фитнеса, току виж и на колоездене ти излязъл някой :) Хихи! С по - бърз пулс.
Ако правилно си тълкувам темата де, щото в последният ти пост пак се видя че и ти не си много уверена в хубостта на бавния пулс за всеки. Виждам ,ходила си на лекар, лекарката се е притеснила а накрая ти е изказала една измислена хипотеза за да не се занимава. Нали ти е ясно, че тя не кара байк и не е следила пулсовете на много спортисти? А че в кабинета й има велоергометър и всъщност би трябвало да се сети за това ако беше толкова подразбиращо се полезно? Явно НЕ Е!

Много правилно. Това е причината подготвителните лагери да са(бяха) на голяма надморска височина. :)
В момента ми е 60 пулса(седнал съм, пил съм 3 кафета...)... мерил съм го и доста по-нисък преди 15 години... Преди 2 години е последната кардиограма която съм си правил... лекарката каза че толкова здраво сърце от доста време не е виждала... били като “прекопирани” вълните/ударите или там каквото е... едно обаче знам със сигурност. “Тънките” проблеми със сърцето на спортист се установяват с 24 часово наблюдение(не съм сигурен как се казваше тоя тип ЕКГ) и кардиограма ПОД натоварване... ама аз съм прост... тъй че обърете се към правилните лекари...

@Кольо - поста е много на място :)

01.11.13
21:34

казано от Петко К на 14.06.10, 17:00:

В смисъл, сърцето се амортизира по-бързо при по-висок пулс ли? Има точно определен брой удари и като ги свърши - спира?
По тази логика и мускулите се амортизират при тренировки. А ако сърцето работи с троен пулс (при натоварване) съответно се амортизира по-бързо? :) Ясно е, че нисък пулс може да се дължи на тренирано сърце, но ми се губи връзката нисък пулс - дълголетие - здраве.

Петко, май има нещо вярно в “амортизацията”, но не на мускула а на “ганглий” или там каквото генерира импуслите(ударите) на сърцето....

п.с. Моля да бъда извинен за “леко” простоватото извинение, ама това помня от чутото от доктори...

01.11.13
21:49

казано от Иво Илиев на 29.06.12, 09:38:

Здравейте. аз тренирам тютюно пушене от 15 години. Като не съм оставал без никотин в кръвта през този период когато съм бил в будно състояние. 

Пулсът ми през този период беше:

след сън - 72
будно състояние - от 85 до 90
Активна дейност спорт– работа или кардио - 100 - 125

След спиране  на цигарите:

след сън - 52
будно състояние - от 59 до 69
Активна дейност спорт– работа или кардио - 80- 90

Кръвното ми се запази същото а при тежко натоварване не се задъхвам .

Не станах по як от тази тренировка  но добих издръжливост на продължителни кардио натоварвания... тоест
- Кръвта ми поради натоварването и с никотин и с СО е увеличила Хемоглобина и други параметри да поеме товара и да успява да храни с кислород организма.
А сърцето е работило на бързи обороти дълги години дори в покои което идва като тренировка.
Има и други предимства но не са за тази тема.

За хемоглобина си прав, но той се нормализира за 3-5 дни, а освен това завишаването е толкова минимално, че не мисля че играе роля. Аз търсих решение на тази загадка преди 2-3 години(пуша - 75-90 при 120 кг сланини и съответно - не пуша - седмица след това... 55-65), та лекари ми казаха... нивата на CO се нормализират(до 2-3% за непушач) от 8%-10% за пушач... 24 часа след последната цигара. Затова пада пулса и затова едно време ни казваха че дори една цигара “убива” спорта... щот стига да “задръсти” хемоглобина с въглероден оксид.
За твърдението, че докато си пушил си “тренирал”, затова сега ти е нисък пулса... нямам коментар :))))

07.04.14
17:49

Пулс след ставане/през деня : варира около 50-55.
30 минути след тежка тренировка (40 минути тежести 15 минути кардио) : 80
2 часа след тренировка : 70 и не спада :Д
нормално ли е да остава ЛЕКО завишен до края на деня или до 3-4 часа след физическо натоварване ?

07.04.14
18:30

Да, напълно нормално е.

Измерен днес, към 16:00 :)) От трите измервания, които направих този е най-високия, публикувам тази снимка да не ме обявят за болен...че на другите беше още надолу:)

Мнението беше редактирано от Ричард Лъвското Сърце на 13.07.14 17:46.

Здравейте на всички! Надявам се мнението ми да не е спам, моля за търпение.
Наскоро при пазаруване в една верига (няма да правя реклама) видях спортен часовник с пулсомер и си го купих. Сверих го с апарат за кръвно “Омрон”. Апаратът за кръвно от своя страна също е засичан с класически апарат, със слушалки. С две думи, часовникът отчита много точно. Занимавам се с любителско колоездене, затова реших в Гугъл да проверя какво всъщност да следя. Така попаднах на темата и я изчетох цялата, което ми отне доста време. Ще се опитам да добавя нещо полезно, в простичък и увлекателен стил, за да ви отнема и аз малко време:
За лабораторната мишка: На 32 години съм, височина 183 см, тежа 96-97 кг. Велосипедствам от под 10 годишен, но не сериозно и с голямо прекъсване - тогава наддадох и на тегло с над 20 кг. Приемам медикамент, влияещ на метаболизма и апетита. Никога не съм употребявал цигари, алкохол или по-сериозни наркотици, дори бира. Е, може би общо 20-30 цигари в живота ми, за да дразня родителското си тяло и да го накарам да ги откаже. Храня се с почти всичко, като изключим пачи, шкембе чорби и подобни карантийни произведения. Напоследък се старая вечерята ми да е лека - салата със сирене, без олио.
Пулсът ми в покой е 80, при умерено натоварване 160-170, при пиково и аз ударих 200 (късо изкачване с тежичък планински велосипед по черен път на първа предавка, докато задната гума пребоксува).
Какво е моето обяснение за пулса и дълголетието. Човешкото тяло, като всеки организъм, е невероятно със своето устройство и адаптация. А спортовете могат да се разделят на такива с кратко ударно натоварване и продължително умерено натоварване. При бягането например това е спринт и маратон. Точно маратонът доближава човека до костенурката - продължително движение, със съхраняване на сили, времето не е водещо, а това да изпревариш другата “костенурка”. При маратона натоварването продължава часове и сърцето си казва “О, това е много зверски ритъм. Вярно, максималният ми брой удари не е малък и се възстановявам, ама защо да не си улесня задачата?”. И така, сърцето при маратонците “сваля оборотите”, може би променя леко размера на някоя камерка и работи като дизел. И понеже маратонът трае часове, сърцето почти не забелязва кога собственикът му тича и кога е в покой, а разликата в пулса при двете състояния не е голяма. А както е известно, дизелите имат и по-голям пробег до основен ремонт.
А онзи доктор вероятно е казал на Маратонеца, че ако рязко спре плуването ще умре, защото сърцето му щеше рязко да мине на високи, непривични обороти (макар и нормални за неспортист).
При тичането, точно обратното - изискват се много усилия за кратко време. Човек се доближава до колибрито. Сърцето усеща, че от него се изисква да свърши много работа, но за кратко време. И то избира да работи като бензинов двигател на високи обороти, защото знае, че скоро ще си почине. В покой ударите му са даже леко над нормалните, за да е с “топли гуми”, а при натоварване се увеличават бързо и разликата е много по-голяма, отколкото при маратона.
За крайности, например спринтиран маратон, е ясно как свършват още от древността. Волята може да изключи естествените защити на организма, но не и да го предпази от повреди. Сърцето е мускул, и двата вида спорт му се отразяват добре, но маратонът го натоварва по-умерено, държи го на ниски обороти, по-малко износва “сегментите” му, кара го да изразходва определения си брой удари по-икономично. Може би има изследване за спортисти дълголетници, което да сравним с тази теория?
С риск да съм написал повече от една глупост с първия си пост, благодаря ви за търпението и толерантността.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1