15.06.10
12:06
Привет! :) Не съм много запознат с разни фитнес програми и затова искам да потърся съвети и мнения от вас. Имам стаж на лостове от около 1 година, но хаотично правене на упражненията, затова реших сам да си съставя една програма. Бихте ли ми казали дали е добра и ако не е, ако може да я поправите. На 19 години съм, висок 177 и тежа 72 кг.
Нищо нямам против фитнеса, но предпочитам да тренирам навън и вкъщи. Разполагам с два дъмбела по 15 кг. Ще тренирам в училищния двор и вкъщи. Целите са ми покачване на мм и оформяне. Основно искам да уголемя ръцете си, защото с другите мускулни групи съм що годе добре. Та ето я програма:
Понеделник:
Гръб и рамо
1. С широк хват зад врат: 3x8
2. С широк хват пред гърди: 3x5
3. Ръцете една до друга длани, обърнати напред: 3х8
4. Длани, обърнати към нас нормален хват(основно бицепсите): 3х8
5. Длани, обърнати към нас и една до друга ръцете: 3х8
6. Незнам как да го обясня. Заставаме под лоста с лице към еднага греда. Ръцете една зад друга. Набираме се: първо главата от ляво после отддясно(Малко смешно го обясних,но дано сте се досетили за кое упраж. става върпос): 3х8 за всяка страна.
7. Вдигане на дъмбели встрани
8. Раменни преси с дъмбели
Вторник:
Бицепс и трицепс
1. Сгъване с хват чук
2. Концентрирано сгъване
3. Сгъване с дъмбели от седеж
4. Бицепсово сгъване с дъмбели(прави)
5. Френско разгъване с дъмбел с всяка ръка поотделно
6. Кик-бек (Kick-back) – Triceps
7. Разгъване над главата с дъмбел от седеж(с двете ръце едновременно)
Сряда:
Кардио и въже
1. Ти4ане(около 5 км)
2. Въже(скачане): 3х 5 мин.
3. Лостове(комбинирани упражнения): до отказ
Четвъртък:
Гърди и корем
1. Кофички: 8х10
2. Повдигане на краката от вис (на лост): 5х20
3. Лицеви опори (широко ръцете): 3х20
4. Лицеви опори(лактите до тялото): 3х20
5. Пулоувър
6. Флайс
7. Навеждане встрани от стоеж с дъмбел
8. Коремни преси: 3х40
Петък:
Бицепс и трицепс (същите упраж. като вторник)
Събота:
Успоредка и лостове (гръб и гърди)
Неделя:
Бицепс и трицепс
Не съм писал килограмите за дъмбелите и повторенията, защото не съм пробвал с какви килограми ще мога. Сериите ще са 3 и повторения около 8 – 9. Последователността е както са написани.
Там където първо е успоредка после дъмбели се приема, че първо ще ходя в училишния двор на лостовете, а после веднага се прибирам и продължавам с дъмбелите.
П.С. Предварително благодаря за отговорите. Приемам критики и ги очаквам, защото нямам абсолютно никакъв опит в изготвянето на тренировъчни програми. :):)
Темата беше редактирана от xaxo-xixi на 15.06.10 12:58.
15.06.10
12:54
Като гледам килограмите ти мисля, че е по-добре по-малко да тренираш и недей да тичаш толкова. Прави спринтове ако искаш. Иначе програмата е готина, но сякаш е малко натоварваща. Няма почивни дни.
казано от entwickler на 15.06.10, 12:54:
Като гледам килограмите ти мисля, че е по-добре по-малко да тренираш и недей да тичаш толкова. Прави спринтове ако искаш. Иначе програмата е готина, но сякаш е малко натоварваща. Няма почивни дни.
Да, наистина е доста натоварваща. Но ще я правя само лятото, докато имам време.. после от Септември натам ще премина на някоя доста по-лека. :) Като се замисля си прав за спринтовете, защото иначе доста ще сваля килограми. А по колко минути да правя спринтовете и колко да са те?
Мерси за отговора. Поздрави! :)
Мнението беше редактирано от xaxo-xixi на 15.06.10 13:04.
Намали задължително упражненията за бицепс. 2 стигат, ако все пак толкова искаш да правиш 3 - прави, но рискуваш от претрениране и просто никакъв ефект ;)
казано от Rikoo на 15.06.10, 15:13:
Намали задължително упражненията за бицепс. 2 стигат, ако все пак толкова искаш да правиш 3 - прави, но рискуваш от претрениране и просто никакъв ефект ;)
Ок. Значи ще махна “Сгъване с дъмбели от седеж” :) Мерси за съвета! :)
Заради големите жеги няма да тренирам през деня. Имам две възможности едната е: рано сутрин към 7 - 8, а другата вечер към 8 - 9.. Кога е по добре сутринта или вечерта? (става дума само за лостовете, защото другите упражнения ще ги правя в нас, а тук няма проблем с жегата) :)
Мнението беше редактирано от xaxo-xixi на 15.06.10 15:54.
15.06.10
18:05
Най-добре е когато ти е кеф! Сутрин или вечер се е тая. Аз бих предпочел вечер.
Ок, мерси! Чел съм в други теми, че няма ефект и смисъл да се тренира всеки ден, но на мен ми е по лесно всеки ден, защото с почивки почва да ме домързява.. та въпроса ми е дали ще постигна желания ефект, ако тренирам по тази програма без почивни дни?
Мнението беше редактирано от xaxo-xixi на 16.06.10 07:36.
16.06.10
07:52
Като гледам тренираш 3 пъти в седмицата бицепс и трицепс. Това според мен е много. А и като ходиш на лостовете пак натоварваш с упражненията за гръб бицепса. Организма ти трябва и да почива, но ти си знаеш най-добре :)
Мнението беше редактирано от Ачо на 16.06.10 07:54.
казано от achkos на 16.06.10, 07:52:
Като гледам тренираш 3 пъти в седмицата бицепс и трицепс. Това според мен е много. А и като ходиш на лостовете пак натоварваш с упражненията за гръб бицепса. Организма ти трябва и да почива, но ти си знаеш най-добре :)
Е това е проблема, че не знам най-добре. Аз, ако знаех нямаше да питам във форума :)
Ти как предлагаш? Да ги сваля на 2 пъти? :)
В момента и аз тренирам като теб.Правя ръце 2 пъти седмично.Но ги правя в суперсерии.За бицепс 3 серии сгъване прав с дъмбели в суперсерии с разгъване зад глава прав за трицепс.След това правя 3 серии импровизирано скотово на един стол но ми влиза добре в суперсерия с разгъване за трицепс седнал.И накрая правя 3 серии концентрирано или седнал на стол сгъване + кикбек(ритник) за трицепс.Повторенията варират от 10 до 18 за бицепс и от 20 до 30 за трицепс,просто са ми такива дъмбелите.На мене ми действа добре,ръцете се помпят яко.
16.06.10
09:47
Бицепс и трицепс прави поне 2 пъти в седмицата. Гледай да не пренатренираш, защото като гледам всеки ден организма ти се товари много.
Мнението беше редактирано от Ачо на 16.06.10 09:54.
казано от achkos на 16.06.10, 09:47:
Бицепс и трицепс прави поне 2 пъти в седмицата. Гледай да не пренатренираш, защото като гледам всеки ден организма ти се товари много.
Ок ще ги направя 2 пъти през седмицата ръцете. А на този ден, който ще се освободи какво да правя за сметка на ръцете?? Лостове добре ли е?
Мнението беше редактирано от xaxo-xixi на 16.06.10 17:39.
17.06.10
08:18
Почивай :)
С тези тренировки , дето си ги наредил почти всеки ден от седмицата , ако мислиш , че колкото повече тренираш толкова по-бързо ще заякнеш и т.н ? Не приятел , грешиш , не е така :) Както казват колегите горе - трябва ти почивка. Тренирай до 4 пъти седмично - достатъчно е , трябва и почивка на мускула , за да се възстанови. :) Успех , поивай и по-здрави.
18.06.10
10:59
Все пак мускула расте когато има добра почивка..... А ти нали искаш ръцете да ти се уголемят, та да се изравнят с другите мускули (тоест да има синхром) ? ;) Така, че и почивай поне 2 пъти в седмицата
Мнението беше редактирано от Ачо на 18.06.10 11:07.
Мерси за съветите! :) Еми значи новата програма:
Понеделник- Бицепс и трицепс
Вторник- Гърди и корем
Сряда- Почивка
Четвъртък- Гръб и рамо
Петък- Почивка
Събота- Бицепс и трицепс
Неделя- Въже и лостове
Така как е? :)
Мнението беше редактирано от xaxo-xixi на 18.06.10 19:06.
18.06.10
19:21
Еми по-добре е ;) Хайде успех.