25.06.10
17:00
Някой практикува ли този метод?Интересува ме ефективността му в свалянето на мазнини и дали в това сваляне има замесена и мускулна маса.После смятам да го пробвам с преден клек.Целта не ми е да свалям много,не повече от 3 кг.Четох,че освен изгаряне не наблюдавал и анаболен ефект,което го направи много привлекателен в моите очи :) Моля за инфо от първа ръка :P
Гледах всички деми от форума за табата :) Даже и часовничето си изтеглох,но намерих и едно парче с разграфени интервали,което ще ми свърши по-добра работа.Благодаря :)
Искам да го включа след тренировка с тежести,един път седмично.Удачно ли е ?
казано от junkhead на 25.06.10, 17:13:
Гледах всички деми от форума за табата :) Даже и часовничето си изтеглох,но намерих и едно парче с разграфени интервали,което ще ми свърши по-добра работа.Благодаря :)
Искам да го включа след тренировка с тежести,един път седмично.Удачно ли е ?
Самата Табата е цяла тренировка, нищо, че свършва за 4 мин... След нея (ако е изпълнена правилно), трудно може да се прави нещо, освен да изпълзиш до душа, като се освестиш.
Опитай за начало една Табата само с клекове с лично тегло, преди да пробваш с тежести.
Няма как да отида до залата само заради това.
Иначе смятам да пробвам с преден клек 40 кг.Четох едни статии за един човечец,който се бъгнал след подобна тренировка,та смятам да не го повтарям :)
Ще пробвам след тренировката днес,пък каквото покаже.
казано от junkhead на 25.06.10, 17:20:
Няма как да отида до залата само заради това.
Иначе смятам да пробвам с преден клек 40 кг.Четох едни статии за един човечец,който се бъгнал след подобна тренировка,та смятам да не го повтарям :)
Ще пробвам след тренировката днес,пък каквото покаже.
Успех!
Пиши впечатления!
25.06.10
17:32
Табата може да бъде и повече от 4 минути зависи какви са интервалите.
Начинаещите няма как да започнат с много малки почивки.
Само ако търсиш експлозивна сила за (футбол,ММА,кикбокс,бокс,лека актелетика...) иначе не ти я препоръчвам особено,по-добре да се насочиш към др “кардио” ;)
Мнението беше редактирано от Николаи на 25.06.10 17:57.
След тренировка това нещо не мога да го направя.Вик ми каза деликатно,ама аз нали винаги да пробвам :) Трябва да го изнеса в отделен ден,нетренировъчен.Някакви идеи как да го правя в домашни условия,освен с бърпита?На мен друго не ми идва наум.
Аз лично от време на време правя клекове само със собствено тегло и на последната серия се размазвам и после 3 дена мускулна треска :)
казано от junkhead на 25.06.10, 19:52:
След тренировка това нещо не мога да го направя.Вик ми каза деликатно,ама аз нали винаги да пробвам :) Трябва да го изнеса в отделен ден,нетренировъчен.Някакви идеи как да го правя в домашни условия,освен с бърпита?На мен друго не ми идва наум.
Табата е тежко, доста тежко. Дори не съм убеден, че може безпроблемно да се прави повече от 1 път седмично.
Колкото до упражнения, които могат да се използват в Табата, има различни варианти. Можеш да я пробваш с почти всичко, стига да си в състояние да направиш поне 12 повт за 20 сек. Освен това има варианти - двойна и четворна Табата, като се добавят нови упражнения. Примерно:
Комплекс: Двойна Табата с пудовки (общо 16 серии)
2 х
* Clean & Press една ръка (дясна), 32 кг
* Swing 32 kg (до хоризонтала)
* Clean & Press една ръка (лява), 32 кг
* Swing 32 kg
2 х
* Thruster с една ръка (дясна), 24 кг
* Sumo Dead Lift с една ръка и смяна на ръцете в най-горно положение, 32 кг
* Thruster с една ръка (лява), 24 кг
* Sumo Dead Lift с една ръка и смяна на ръцете в най-горно положение, 32 кг
Tabata Mash (четворна - 32 серии)
* Burpee
* Swing KB
* Thrusters DB or KB
* Situps
или
(без тежести)
* Sprint
* Push ups
* Air Squats
* Spiderman Plank
Благодаря :)
Извън залата не разполагам с никакви тежести,а не искам и да взимам сега...тоест нямам достатъчно пари :)
Мислиш ли,че ще стане с кофички и набирания?Между другото,издръжливостта винаги ми е била проблем,та ще се видя у чудо.
Искам да пробвам с нещо по-просто като за начало.
Някак си ми се струва, че след табата с кофички или набирания 5 дена след това няма да може да си вдигнеш ръцете, а за щанга да не говорим. Ако изобщо я добуташ до 4-тата минута.
Пробвай с нещо лесно като клек, без тежест - може да го направиш и пред компютъра у вас, с онлайн часовник за табата.
Веднъж планирах да направя комплекс от 4 последователни табата упражнения, само че по средата на третото издъхнах.
Двете, които завърших изцяло само с 20 секунди пауза между тях - клек и jumping jack (скок звезда) - така ме удариха в краката, че седмица след това ходех като пате. :)
казано от junkhead на 25.06.10, 20:22:
...
Мислиш ли,че ще стане с кофички и набирания?Между другото,издръжливостта винаги ми е била проблем,та ще се видя у чудо.
Искам да пробвам с нещо по-просто като за начало.
Кофички и набирания не са най-добрия вариант, но нищо не ти пречи да опиташ. Пак ще се върна на предложението ми за Табата с Air Squats. Скоро го давах на моя “ученик” (колега-волейболист, когото тренирам от известно време за сила, експлозивност и издръжливост) и той така зверски се одърви, че накрая пълзеше, когато се освести.
Мисълта ми е, че ако правиш единична Табата, трябва да подбереш многоставно движение, което засяга възможно най-много от тялото. Всички видове клекове, тръстъри, бърпита... Ако ще ползваш тежест, тя трябва да е почти символична (аз два пъти се провалям на Табата с тръстъри с 40 кг).
Преди малко направих Табата с air squats вкъщи.Много трудно,но се справих.Усещах парене в дробовете пет минути след края,както и сърцебиене :) Краката ми се одървиха яко,така не ми е било никога.Дотук добреЕ сега си стоя,ям и се чувствам перфектно,като изключим схванатите бедра.Ако утре имам мускулна треска,ще ме е яд много,че е ден за тяга :)
Ще пробвам да правя Табата с air squats веднъж или два пъти седмично,пък ще видим какъв ефект ще има.Може би следващият път ще съм по-бърз с тези air squats,че сега ми бяха за пръв път,и ще натоваря повече.
Дано има полза :)
Преди малко пробвах в много лек вариант -> половин табата, т.е. 4 рунда със средно темпо - 15, 15, 16. 17 повторения преден клек само с лост.
Посхванаха ми се баджаците, а и малко ми се и догади, може и да си въобразявам...
Ако я бях направил в 8 рунда, щеше наистина да ме препоти. С 50кг тежест, щях да се матирам в 3-4ти рунд.
Най-вероятно ще я включа в някой от нетренировъчните дни - за раздвижване.
Мнението беше редактирано от 6th на 27.06.10 14:44.
27.06.10
14:51
Табата е протокол, изискващ много добра подготовка. Др. Изуми е изследвал състезатели кънкобегачи, които, както се досещате, имат много висока анаеробна и аеробна издържливост. Не се хвърляйте направо на 4-те минути, а прогресирайте постепенно до тях. Всъщност, скоро, да се надяваме, ще прочетете повече за табата на страниците на любимия ви сайт ;)
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 27.06.10 14:52.
Направих CrossFit Tabata Squats -това което е постнато малко по-долу,изобщо не е толкова трудно и невъзможно колкото го описвате>При положение че съм жена,а ходя на фитнес едва от 4-ри месеца.И не е вярно че после не си чустваш краката и че пълзиш по земята.Мъже стегнете се малко!!!
Ако си я направила, така както е показано на клипа - браво. Обаче, от наблюденията ми по повечето жени, които не са в доста добра спортна форма, точно 4 пълни клека със собствено тегло са достатъчни да ги сплескат на пода. :)
След петия път определено стана трудно,но не невъзможно за изпълнение.Като се понапъне човек се получава.Но чак да припадам по пода и да ми горят дробовете....Явно мъжете вече са прекалено изнежени :)
Нека да видим осемминутните клекове под паралел и имаш един протеинов бар(или зелка) от мен.
Ако търсиш предизвикателство след 4 месеца припкане, клекни със 100кг, а не 100 пъти. :)
казано от just pink на 18.02.11, 19:00:
Направих CrossFit Tabata Squats
Записа ли си броя клекове във всяка работна серия? Може ли да споделиш?
Аз не съм 100 килограмов мъж или културистка че да клякам със 100кг.Просто споделих,че като НАЧИНАЕЩА не ми се видя толкова трудно колкото го описват хората тук,явно със солиден спортен опит зад гърба си.И не търся предизвикателство,а ефект.Просто споделих за да дам кураж и на други и да опитат и да видят че не е кой знае какво.
Atom-не съм записала броя на клековете,гледах да съм във синхрон с момичетата на клипа,като след петия започнах да изоставам :)
Иии, just pink, направи клипче следващия път, така няма да има спекулации.
Ако са ти паднали много повторенията в последните рундове, нищо чудно да ти се е видяло леко.
Нищо им няма на мъжете, не бързай да ги отписваш : )
Бе културистките не знам дали клякат със 100 кг....
Аз не съм клоун че да изнасям представления във фитнес форуми.Културистките така или иначе ги разпределям в графа-мъже,така че не ме интересува с колко кг клякат.Разделът е относно мнения-аз си изказах мнението,тъй като преди мен е описано едва ли не сякаш трябва да си олимпийски шампион.Не се опитвам да убеждавам никой в нищо.
За клекове със собствено тегло всичко под 18-19 бройки в най-късата серия е все едно нищо не си правил. По принцип е добре да се катери над 20.
Това го пиша за да се говори с конкретни цифри, че иначе е малко ала-бала.
казано от just pink на 18.02.11, 23:58:
Аз не съм клоун че да изнасям представления във фитнес форуми...
Здравей, just pink!
Момичетата от клипа, особено 2 от тях, Nicole и Annie, са сериозни атлетки (мога да ти пусна клипове на други техни изпълнения). Ако си в състояние да поддържаш техния ритъм на клекове поне до паралела в продължение на 8 рунда, имаш искреното ми уважение.
И да... за 4 месеца, това не се постига от нормален човек, било мъж или жена. Или си генетично подобрена, или имаш сериозен спортен бекграунд.
Прости неверието ни, просто болшинството от нас тук знаем колко трудно се постига такова ниво.
казано от just pink на 18.02.11, 23:58:
Аз не съм клоун че да изнасям представления във фитнес форуми.Културистките така или иначе ги разпределям в графа-мъже,така че не ме интересува с колко кг клякат.Разделът е относно мнения-аз си изказах мнението,тъй като преди мен е описано едва ли не сякаш трябва да си олимпийски шампион.Не се опитвам да убеждавам никой в нищо.
Наистина желязна логика - жена, клякаща със 100 кг,. е културистка = мъж.
Еми тогава да ти кажа като мъж на жена :D
Не знам дали си клоун или не си, клипчетата се използват за доказателство и корекция на техника....
Позволи ми да отбележа, че за четири месеца е малко вероятно да имаш добра техника на клек, който, между другото, е едно от най - сложните в техническо отношение движения.....така че не се впрягай толкова. Вариантите са два, за да успееш да направиш табата с клек, която да не те впечатли:
- лоша техника, включително разни полуклекчета;
- нисък брой повторения в някои рундове;
И неточно спазване на времената за работа и почивка също спада тук, но това ти сама можеш да го прецениш дали е така.
Хайде, по - здрави и по - разумни!
Мнението беше редактирано от Инис на 19.02.11 17:21.
казано от just pink на 18.02.11, 19:00:
Направих CrossFit Tabata Squats -това което е постнато малко по-долу,изобщо не е толкова трудно и невъзможно колкото го описвате>При положение че съм жена,а ходя на фитнес едва от 4-ри месеца.И не е вярно че после не си чустваш краката и че пълзиш по земята.Мъже стегнете се малко!!!
Следващият път пробвай с тежести, може би ще почувстваш въпросния ефект.
Няма да пробвам с тежести,следващия път ще си ги направя по същия начин-КАКТО АЗ СИ ИСКАМ.ЗАПАЗЕТЕ СИ СЪВЕТИТЕ ЗА СЕБЕ СИ,И СИ ГИ САМОРПИЛАГАЙТЕ,ВМЕСТО ДА МИ ДАВАТЕ НАСОКИ!
До такава степен издребняхте,че почнахте да говорите за техники,аз никъде не прочетох че докато изпълняваш табата трябва да имаш перфектна техника.
Методът табата по своята същност е безкрайно прост и се състои от следното:
* Максимално интензивна активност за 20 секунди;
* Почивка от 10 секунди;
* Повтаряме общо 8 пъти.
Пише кратко и ясно:Максимално интензивна активност,никъде не се говори за кой как клякал или скачал!!!!
АРГУМЕНТИТЕ ВИ ИЗДИШАТ
казано от just pink на 19.02.11, 20:12:
До такава степен издребняхте,че почнахте да говорите за техники,аз никъде не прочетох че докато изпълняваш табата трябва да имаш перфектна техника.
Методът табата по своята същност е безкрайно прост и се състои от следното:* Максимално интензивна активност за 20 секунди;
* Почивка от 10 секунди;
* Повтаряме общо 8 пъти.Пише кратко и ясно:Максимално интензивна активност,никъде не се говори за кой как клякал или скачал!!!!
АРГУМЕНТИТЕ ВИ ИЗДИШАТ
Никой не говори за перфектна техника, още по-малко кросфитъри биха го направили :D
Само че ако не клякаш до долу скатаваш доста => не е максимално интензивна активността.
just pink:
Аргументите издишат, когато общуваме с невеж. Права си.
Не си допрочела, не си разбрала - окей, не е престъпление. Явно нямаш и желание да прочетеш и разбереш.
Неколкократно ти беше написано в прав текст, че това което си правила, по всяка вероятност е неправилно изпълнение на упражнението, поради което мнението ти е лишено от обективност. Обаче, ти продължаваш да философстваш.
Адмирации за желанието ти да окуражиш хората в опитите им с Табата, но не ти се получава много добре.
Вместо да ни се “фръцваш”, защо не се опиташ да го направиш правилно?
Защото:
Методът табата по своята същност е безкрайно прост и се състои от следното
Същото е и с готвенето. Правенето на кекс, също е безкрайно просто. Яйце, брашно и захар - слагаш ги във фурната. Успех!
Мнението беше редактирано от 6th на 19.02.11 20:59.
Примерни варианти
Чувствайте се свободни да променяте реда на упражненията или дори самите тях, за да ги нагодите към собствените си възможности и желания.
Източник: Табата http://www.bb-team.org/articles/3905_tabata#ixzz1ESvgHvmk
СПЕЦИАЛНО ЗА ГОЛЕМИТЕ “РАЗБИРАЧИ” КОИЯТО ЯВНООООООООО НЕ СА ПРОЧЕЛИ ИЗОБЩО СТАТИЯТА И ПИШАТ ПЪЛНИ ПРОСТОТИИ.ПРЕДИ МНОГО ДА ЗНАЕТЕ ЧЕТЕТЕ ОБСТОЙНО КВО Е НАПИСАНО.
Мнението беше редактирано от just pink на 19.02.11 21:29.
6th-в случая ти си невеж по темата,недоразбрал и непрочел,а си даваш мнението по въпрос по който си ама УЖАСНО НЕВЕЖ!
Разбрахме, че си голяма работа и повечето мъже не можем да се мерим с теб, но ще те помоля да внимаваш с обръщенията към другите, за да няма наказания.
Благодаря предварително.
Нещо те е ударила логореята. :)
Пий едно хапче, против тийнейджърска превъзбуденост.
Това, че не записано, че упражнението НЕ трябва да се изпълнява частично, не означава че частичното изпълнение на кляканията е добър подход.
Наличието на “свобода за промяна на упражнения и ред на изпълнение”, не означава че развиването на тоалетна хартия 20 към 10 секунди е Табата.
Можеш да се консултираш с Oranje, който е автор на статията.
Придържай се към добрия тон, ако обичаш.
Не съм седнала да се меря с мъжете или с който и да е.Просто има доста некомпетентни хора,които си мислят че ми дават правилни съвети,а моят съвет към тях е просто да си замълчат!Видя се кой е НЕВЕЖ в случая.
сладурка малка...не я нападайте така, че ще я загубим като бройка за форума...а тя гори здраво и това ми харесва лично на мен...
не те е пребила табата-та..ми ОК де...поеми си въздух 40-50сек. и направи още една...само едно да ти кажа...ако клякаш по-малко от 12 пъти в 20-секундния работен интервал...не се хвали никак:)
радвам се, че си се запретнала с такива високо-интензивни начинания...ако смяташ, че си готова да пробваш нещо по-интересно, може да се свържеш със софийските групи, които организират такива тренировки и да се позабавляваш с тях...
Юли(Oranje), може да ти помогне с доста неща...
УСПЕХ!
Благодаря ви за отговора :) аз съм от Варна,честно казано се уморих от табата-та,даже уморих меко казано,и имам мускулна трска,но просто като цяло не ми се видя страшно.Сигурна съм че бяха повече от 12 повторения,утре ще си ги изброя :)