Изкълчен глезен

NE

02.07.10
10:48

Преди около година си изкълчих глезена мазах го с диклак и го държах с глезенка. Явно беше доста зле понеже доста болеше като стъпвах на него. Сега не ме боли като ходя но ако стъпя умишлено с външната част на ходилито ме заболява това нормално ли е след като е минала почти цяла година, а и ако го натоваря предимно ако скачам много отново ме заболява. Ходих на лекар преди 2 седмици и ми каза че е така и трудно се оправя същото така ми каза ако го натоварвам да съм с глезенка и че съм разтегнал сухожилието затова като стъпя настрани ме боли . Вие какво смятате някакви съвети,нормално ли е ?

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 03.07.10 17:44.

казано от ne на 02.07.10, 10:48:

Преди около година си изкълчих глезена мазах го с диклак и го държах с глезенка. Явно беше доста зле понеже доста болеше като стъпвах на него. Сега не ме боли като ходя но ако стъпя умишлено с външната част на ходилито ме заболява това нормално ли е след като е минала почти цяла година, а и ако го натоваря предимно ако скачам много отново ме заболява. Ходих на лекар преди 2 седмици и ми каза че е така и трудно се оправя същото така ми каза ако го натоварвам да съм с глезенка и че съм разтегнал сухожилието затова като стъпя настрани ме боли . Вие какво смятате някакви съвети,нормално ли е ?

Като начало опитай да правиш самомасажи с топка на прасците и стъпалата отдолу.
Нормално е, ако не си взел мерки :) засега махни глезенката, само при истинска нужда.
Почни да размачкваш хубаво прасеца. Научи се да клякаш и да си стабилен на краката си ( трениране на бос крак)>

:)
За разтежението - рибено масло :)

NE

02.07.10
16:54

Понеже се занимавам с баскетбол и мислех да правя една програма за отскок чудя се дали да я почна или ще навредя на заздравяването или подскоци на въже пречят ли ?

казано от ne на 02.07.10, 16:54:

Понеже се занимавам с баскетбол и мислех да правя една програма за отскок чудя се дали да я почна или ще навредя на заздравяването или подскоци на въже пречят ли ?

Каква точно програма за отскок ?
За да ти кажа точно, трябва да знам моментното ти състояние, при какви движения боли, как се храниш.
Подскоци на въже засега не :)

NE

02.07.10
17:22

Благодаря много за вниманието.
Значи http://basketball-jump-man.mylivepage.com/wiki/1230/298_HpStar_Program това е програмата за отскок. Моментното ми състояние е - не ме боли ако ходя или ако тичам само ако го натоваря много дори на тренировките не ме боли, заболява ме например при състезания или понякога ако играя дълго време или скачам много пъти после ме боли 2-3 дена, а когато стъпя на страни на крака тоест завъртя си ходилото навътре и стъпя на външната част ме боли винаги, а под как се храня какво имаш предвид ?

казано от ne на 02.07.10, 17:22:

Благодаря много за вниманието.
Значи http://basketball-jump-man.mylivepage.com/wiki/1230/298_HpStar_Program това е програмата за отскок. Моментното ми състояние е - не ме боли ако ходя или ако тичам само ако го натоваря много дори на тренировките не ме боли, заболява ме например при състезания или понякога ако играя дълго време или скачам много пъти после ме боли 2-3 дена, а когато стъпя на страни на крака тоест завъртя си ходилото навътре и стъпя на външната част ме боли винаги, а под как се храня какво имаш предвид ?

Имам предвид, че тези разтежения и ставни/мускулни травми обикновено са съпътствани с възпаления. А това как тялото ще се справи с тези възпаления зависи пряко от храненето. Захарта например подпомага възпалителните процеси, докато зехтинът, холестеролът, рибеното масло лекуват тези възпаления.
Баскетбол ли тренираш ?

Къде точно те боли като си завъртиш крака ?  Отпред, отстрани на глезена ?

Относно програмата - без да знам в каква физическа форма си, мога да кажа, че такъв протокол е добре да се прави само и единствено когато тялото е подготвено за това, ставите и сухожилията са силни и еластични, което се постига с тежко трениране, клекове, тяги. Отделно проблемите на конретно място обикновено идват от това, че в съседни стави/мускули има проблем и болящата става/мускул/сухожилие компенсира за това.

NE

04.07.10
14:39

Боли ме от външната страна на глезена до кокалчето или както е ахилеса на левия крак от ляво външната страна тоест. Затова мислех просто да подскачам на въже за да позаякна за да мога да правя програми.

казано от ne на 04.07.10, 14:39:

Боли ме от външната страна на глезена до кокалчето или както е ахилеса на левия крак от ляво външната страна тоест. Затова мислех просто да подскачам на въже за да позаякна за да мога да правя програми.

При подобни случаи е добре да се започне не от скачане на въже, което само ще натоварва сухожилията, а от целенасочена рехабилитация, която ще заздрави глезена и ще спомогне да не се случват пак такива неща. Скачането е проблем защото когато мускулите не са готови да обират удара и вибрацията от приземяванията, това го правят сухожилията и ставите.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1