Бурсит на лакътя

10.07.10
10:47

Здравейте,
извинете ме ако има подобна тема, порових се но не открих. Преди 2 седмици ми се появи бурсит на лакътя, незнам как е правилно да се каже (възпали ми се бурсит на лакътя), биха ми инжекции, но както знаете лекарите в България са доста не компетентни, след това пиха антибиотик 10 дни, оправи се. Забравих да спомена, че преди да ми се появи, предния ден правих тренировка с повече килограми и явно съм се претоварил, затова си мисля, че появата е от това.
Излекува се уж, не ме боли няма локална температура на лакътя. Вчера обаче реших да си направя лекичка тренировка с гиричките вкъщи, които са по 4,5 килограма. Днес лакътя ми леко ме наболява и горещ, силно се надявам пак да няма възпаление.
Та въпроса ми е след възпаление на бурсит на лакътя, какво бихте препоръчали и как да процедирам, за да не стига наистина до ново възпаление и да вляза в предишната си форма.
Благодаря, че отделихте време да прочетете моят въпрос и терзание.

10.07.10
12:42

Една статия с полезна информация по въпроса на 9 страници: http://www.puls.bg/illnes/issue_90/

10.07.10
13:16

Да прочетох я цялата, преди да постна въпросът си. Но това е научен текст по темата, а исках да питам някой ,който го си е изпатил от такава инфекция, или как и какви възтановителни тренировки може да проведа.

Преди една година получих “бурсит” на лакета. Лекарите изтеглиха около 30 мл течност, на втория ден пак се наду, заявиха че ще се наложи да се повтори процедурата и накрая ще се стигне до скалпел. Отказах и се обърнах към народната медицина. Пробвах различни неща, но ми помогна следното. По 50 мл пресен смлян конски кестен, смлени листа от Алое, 95 градусов спирт и прясна жлъчка (говежда,взел съм я от кланница; в оригиналната рецепта се казва че, може да се ползва и друга, но най-добре е да е говежда). Разбърква се, поставя се в затворен съд и се оставя на стайна температура за 2 седмици. Прецежда се. Прави се компрес с течността два пъти в денонощието. Не съм свалял превръзката около 20 дни. Спря да събира течност, но докато спадне оттока нацяло мина повече от месец и полвина.

бабините лекове само да знаете че са на своя глава!
един колега получи бурсит като подарък след 5-6 часово шофиране. лакътя му се наду като по учебник. лекарите го пунктираха и източиха. тук идва спешния случай - след 2 дена лакътя му стана двоен, кожата стана като пластмасова, зачерви се и т.н. признаци на инфекция. отиде пак на лекар - срязаха го и го почистиха. мина му за нула време ;) и сега само има малко съединителна тъкан натрупана на мястото.

за това имайте предвид следните неща:
- ако кожата е наранена, всякакви народни компреси, още повече с говежда жлъчка преседяла 2 седмици...не са много препоръчителни.
- ако кожата е зачервена и топла(спрямо незасегнатата страна) - ходете на лекар, ами не се мотайте.
- ако продължава повече от седмица - непременно идете да го видят.

- лекарят ще ви предложи пункция - това е стандартната процедура в такъв случай. той не може да я направи без вашето съгласие. тук можете да питате за алтернативи, но ако е събрало достатъчно течност прогнозите не са благоприятни. също така ако секрета вътре не е прозрачен/бистър, това може да значи че има кръв и/или бактерии, което изисква хирургична намеса. за съжаление това се разбира чак след като се направи пункция и се изтегли секрета.

24.01.12
16:13

Ако съм разбрал правилно, става дума за бурсит на олекранона? Колкото и страшно да звучи, това е един от проблемите в областта на олекранона, който се третира сравнително лесно (напр. сравнен с тендинит или др.).
Не мога да ти дам съвет за тренировки, но обикновено ние третираме в клиниката не-обострения бурсита по следния начин-
1. В първите 48 часа се прави компрес с леден гел (4 градуса) на всеки 2 часа.
2. През нощта се препоръчва еластична превръзка, която умерено да компресира мястото (elastic elbow compression bandage-не знам как се нарича в БГ аптеките).
3. Пункцията се налага само в остри септични форми, като след това следва поне 5 дни същата еластична превръзка, която предотвратява нова инфекция.
4. Досега при нас само 4% от вс. остри септични форми на бурсит се оперират като се премахва т. нар. инфламаторен пояс.
5. След острата фаза е добре да се носи поне месец ортопедичен пад по време на спорт, който механично предпазва олекранона от нараняване.
6. Много колеги предлагат и терапия с нестероидни противовъзпалителни средства, която се приема по схема.
7. Спортът се започва веднага след като са в сила следните параметри-
7.1. Пълна флексия и екстензия без остатъчна болка и дискомфорт.
7.2. Тест собствено тегло (test weight placement on the ellbow)- облягане на лакът, като собственото тегло трябва да падне на лакътя. Ако след този тест няма остатъчна болка или дискомфорт, може да се продължи спорта. Препоръчително е в началото тестът да се прилага като мястото е защитено с ортопедичния пад.
8. Нямам мнение за народната медицина- екстрактите от алое се ползват за лечение на отворени рани, прониквателната способност на активното вещество е много ниска, следователно не мисля, че може да стигне до бурсата.

Поздрави

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1