10.07.10
10:47
Здравейте,
извинете ме ако има подобна тема, порових се но не открих. Преди 2 седмици ми се появи бурсит на лакътя, незнам как е правилно да се каже (възпали ми се бурсит на лакътя), биха ми инжекции, но както знаете лекарите в България са доста не компетентни, след това пиха антибиотик 10 дни, оправи се. Забравих да спомена, че преди да ми се появи, предния ден правих тренировка с повече килограми и явно съм се претоварил, затова си мисля, че появата е от това.
Излекува се уж, не ме боли няма локална температура на лакътя. Вчера обаче реших да си направя лекичка тренировка с гиричките вкъщи, които са по 4,5 килограма. Днес лакътя ми леко ме наболява и горещ, силно се надявам пак да няма възпаление.
Та въпроса ми е след възпаление на бурсит на лакътя, какво бихте препоръчали и как да процедирам, за да не стига наистина до ново възпаление и да вляза в предишната си форма.
Благодаря, че отделихте време да прочетете моят въпрос и терзание.
Една статия с полезна информация по въпроса на 9 страници: http://www.puls.bg/illnes/issue_90/
Да прочетох я цялата, преди да постна въпросът си. Но това е научен текст по темата, а исках да питам някой ,който го си е изпатил от такава инфекция, или как и какви възтановителни тренировки може да проведа.
24.01.12
11:04
Преди една година получих “бурсит” на лакета. Лекарите изтеглиха около 30 мл течност, на втория ден пак се наду, заявиха че ще се наложи да се повтори процедурата и накрая ще се стигне до скалпел. Отказах и се обърнах към народната медицина. Пробвах различни неща, но ми помогна следното. По 50 мл пресен смлян конски кестен, смлени листа от Алое, 95 градусов спирт и прясна жлъчка (говежда,взел съм я от кланница; в оригиналната рецепта се казва че, може да се ползва и друга, но най-добре е да е говежда). Разбърква се, поставя се в затворен съд и се оставя на стайна температура за 2 седмици. Прецежда се. Прави се компрес с течността два пъти в денонощието. Не съм свалял превръзката около 20 дни. Спря да събира течност, но докато спадне оттока нацяло мина повече от месец и полвина.
24.01.12
11:59
бабините лекове само да знаете че са на своя глава!
един колега получи бурсит като подарък след 5-6 часово шофиране. лакътя му се наду като по учебник. лекарите го пунктираха и източиха. тук идва спешния случай - след 2 дена лакътя му стана двоен, кожата стана като пластмасова, зачерви се и т.н. признаци на инфекция. отиде пак на лекар - срязаха го и го почистиха. мина му за нула време ;) и сега само има малко съединителна тъкан натрупана на мястото.
за това имайте предвид следните неща:
- ако кожата е наранена, всякакви народни компреси, още повече с говежда жлъчка преседяла 2 седмици...не са много препоръчителни.
- ако кожата е зачервена и топла(спрямо незасегнатата страна) - ходете на лекар, ами не се мотайте.
- ако продължава повече от седмица - непременно идете да го видят.
- лекарят ще ви предложи пункция - това е стандартната процедура в такъв случай. той не може да я направи без вашето съгласие. тук можете да питате за алтернативи, но ако е събрало достатъчно течност прогнозите не са благоприятни. също така ако секрета вътре не е прозрачен/бистър, това може да значи че има кръв и/или бактерии, което изисква хирургична намеса. за съжаление това се разбира чак след като се направи пункция и се изтегли секрета.
24.01.12
16:13
Ако съм разбрал правилно, става дума за бурсит на олекранона? Колкото и страшно да звучи, това е един от проблемите в областта на олекранона, който се третира сравнително лесно (напр. сравнен с тендинит или др.).
Не мога да ти дам съвет за тренировки, но обикновено ние третираме в клиниката не-обострения бурсита по следния начин-
1. В първите 48 часа се прави компрес с леден гел (4 градуса) на всеки 2 часа.
2. През нощта се препоръчва еластична превръзка, която умерено да компресира мястото (elastic elbow compression bandage-не знам как се нарича в БГ аптеките).
3. Пункцията се налага само в остри септични форми, като след това следва поне 5 дни същата еластична превръзка, която предотвратява нова инфекция.
4. Досега при нас само 4% от вс. остри септични форми на бурсит се оперират като се премахва т. нар. инфламаторен пояс.
5. След острата фаза е добре да се носи поне месец ортопедичен пад по време на спорт, който механично предпазва олекранона от нараняване.
6. Много колеги предлагат и терапия с нестероидни противовъзпалителни средства, която се приема по схема.
7. Спортът се започва веднага след като са в сила следните параметри-
7.1. Пълна флексия и екстензия без остатъчна болка и дискомфорт.
7.2. Тест собствено тегло (test weight placement on the ellbow)- облягане на лакът, като собственото тегло трябва да падне на лакътя. Ако след този тест няма остатъчна болка или дискомфорт, може да се продължи спорта. Препоръчително е в началото тестът да се прилага като мястото е защитено с ортопедичния пад.
8. Нямам мнение за народната медицина- екстрактите от алое се ползват за лечение на отворени рани, прониквателната способност на активното вещество е много ниска, следователно не мисля, че може да стигне до бурсата.
Поздрави