Коремни преси прецакват кръста??

11.08.10
13:53

Хем ми казаха, хем и прочетох, че коремните преси водят до трайно травмиране на кръста. Аз освен с коремни преси и малко на машината, друго за корем не правя.. На римско столче пак ли го има въпросния проблем?
Дали е удачно да се вдигат краката от вис като заместител? Или от легнало положение?

Целта е релеф, затова едвали планк или някакви подобни вакуумки ще помогнат?

Помогнете, моля!

11.08.10
14:11

Опитай молитва на скрипец. Коремните не е задължително да скапят кръста. Краката от вис не заместват коремните.

Не водят, но шансът да доведат е голям.
Значи гледай к’ва е схемата да те светна: земните се релефят като приемат малко по-малко, отколкото изразходват. Може да си орелефиш корема без нито една коремна преса. Чул съм, че извънземните могат да си орелефят корема с преси, но не знам доказаха ли го...
От друга страна планкът и подобните правят средната част на тялото ти по-силна. По принцип трябва да може да държиш планк поне 2 минути преди да тръгнеш да правиш нещо по-сериозно от кръста надолу, но не това е темата сега.
Та релефът и плочките са 80% храна, 20% правилни тренировки и там си сметни до 100% колко остават, за да разбереш колко процента зависят от коремните преси.

11.08.10
14:26

Благодаря за бързите отговори! :)

ПоЗдрави

11.08.10
18:11

И мен нме заинтригува тази тема.

Оранже, това което казваш е възможно. Чувал съм и от други.
Но когато искаме по - големи плочки, к’во да правим.

Айде ти си учения тук, разясни ни, плС.

11.08.10
18:24

Кръста може да се “прецака” не от коремни преси, а от дисбалнса с останалите мускули в средната част на тялото.

11.08.10
18:25

Ако под “по-големи плочки”разбираш по- изпъкнали,има една теза на старата школа,че ако тренираш коремните с допълнителна тежест коремните мускули стават по-големи,по-изпъкнали...Например правиш коремни на обратна лежанка и слагаш един дъмбел на гърдите,но пък е опасно за гърба.Съгласен съм с Oranje,че релеф се постига с диета,това поне съм го изпитал лично,имаше период,в който почти не правех коремни преси и имах супер релеф,сега правя през ден и релефа ми е по-лош.....

11.08.10
18:30

Иначе по темата...когато отидеш на травматолог в Северна Америка с оплакване ,че те боли кръста винаги ти препоръчват коремни преси на равна повърхност със свити в коленете крака.Казват,че за да има баланс,особено ако имаш здрави гръбни мускули трябва да тренираш корема.....

12.08.10
08:20

В последно време коремните преси не ги препоръчват със следното обяснение, което поне за мен е логично:
Коремните мускули нямат за цел да се сгъват, а по-скоро да държат тялото изправено затова почетете тук, кои са по-удачните упражнения:
http://www.bb-team.org/articles/3734/#axzz0wNTKFR7b
Изпълняваните на земя със свити колене наистина са по-добри!

казано от борислав васков на 11.08.10, 18:30:

Иначе по темата...когато отидеш на травматолог в Северна Америка с оплакване ,че те боли кръста винаги ти препоръчват коремни преси на равна повърхност със свити в коленете крака.Казват,че за да има баланс,особено ако имаш здрави гръбни мускули трябва да тренираш корема.....

Т.е. ти препоръчват преси, при които прешлените на гръбнака не променят положението си един спрямо друг ;)

22.08.10
22:13

Не е за да има баланс, а защото здравата коремна преса поддържа торса и по този начин напражението върху прешлените намалява и това намлява драстично ефектите от дископатията. Но тази здрава коремна мускулатура, се постига със всички видове упражнения, при които, както вече Oranje спомена, прешлените на долната част на гръбнака не изместват положението си един спрямо друг.

Мнението беше редактирано от Timon на 22.08.10 22:34.

24.08.10
00:57

Нищо не прецаква ако нямаш странични проблеми със здравето. :) Приятно четене ;)

За повечето хора ,които се занимават със фитнес, мускулите на корема са просто част от добрата фигура. Но те са доста повече от „мерило” за наличие на подкожни мазнини. Тяхната функция е много повече от това да сгъват тялото на човека. Коремната мускулатура е своеобразен „корсет” ,който подържа „подредени” и на сигурно място вътрешните органи. Интересно е ,че упражненията за коремните мускули помагат не само за добрия външен вид на човека, а и за доброто здраве. С натоварването им се получава добър масаж за вътрешните органи, и надбъбречните жлези като ги стимулират да отделят хормони в кръвта. На хора с много слабо развита мускулатура на корема , вътрешните органи нямат „постоянно” място при различните положения на тялото. И още един интересен факт е ,че тренирането на коремните „преси” гарантират и здрав кръст.

Тренировката за коремната мускулатура е много разнообразна поради факта ,че няма упражнение при което да не участват тези мускули косвено като подържат правилната стойка и форма на изпълнение на упражнението.

По предния цитат: Силният и здрав корсет, гарантиран от правенето на коремни преси, се проверява лесно с ... клек с щангата над главата. Здравият корсет е този, при който се кляка така поне със щанга=собственото тегло.
О, забравих, то някои и иначе не клякат.
Тайната се крие в последното изречение и думичката ‘разнообразна’. Само дето повече хора си знаят 3-4 упражнения и си ги правят само тях, а пропускат много други индиректни упражнения за корсета, защото стоят предимно на изолиращи упражнения и такива на машини.

24.08.10
10:13

True ;)

25.08.10
07:57

Силният и здрав корсет, гарантиран от правенето на коремни преси, се проверява лесно с ... клек с щангата над главата. Здравият корсет е този, при който се кляка така поне със щанга=собственото тегло.

колега,не всички са толкова яки :)
тягата също поддържа тази област
пък аз си усещам как ми се напряга корема при всяко упражнение,в което трябва да си балансирам тялото
пък ако автора на поста гледа коремните преси на “пичовете” по списанията,да има наум колко по-напреднали са от него и в другите мускулни групи

Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 26.08.10 09:20.

коремни преси от вис... хващаш се за един лост и си сгъваш краката без да мърдаш кръста това само правя аз пресата е нацепена яко ... Успехче... да заздравява кръста не го рпецаква

26.08.10
18:48

Еми kristiancho ти си яко нацепен щото сигурно си 60 кила.Щом го тренираш само с това упражнение.Ааа да не забравим яките ти програми, които даваш на хората, в които се тренира 3 пъти прасец седмично.Еми супер машина си

ех и ти даваш на хората готин аватар ...

27.08.10
06:49

Покажи пресата, та да се скривам и да не пиша повече простотии по темите

27.08.10
12:32

martinski и ти понеже имаш мнохо хубава преса си сложил на аватара собствена снимка. Аз също искам да съм джедай ама не си слагам снимка на Люк Скай Уокър (chuckle)

ето тази е преди 2месеца... дано сега не почнат некви нацепени да пращат и те само и само да ми е гадно че ме нападат няколко пича вече за щяло и нещяло :) ПО ЗДРАВИ

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 27.08.10 13:47.

27.08.10
13:56

Много ти е добре пресата ;)

Мнението беше редактирано от bioDNA на 27.08.10 13:56.

казано от bioDNA на 27.08.10, 13:56:

Много ти е добре пресата ;)

мерси  (bow)

31.08.10
00:39

Аз ли съм единственият , на когото много добре му се отразяват коремните преси?Освен че ми придават много добра форма , допринасят за здравината на абдоминалните мускули.Досега оплаквания с кръста не съм имал ,а е добре да спомена ,че 2 години съм се занимавал с киокушин ,където правхме по 200+ на тренировка.Тогава не си спомням нито да съм клякал , нито да съм правил каквото и да е друго фитнес-упражнение ,но имах здравината да понасям изключително тежки удари .

спокойно и на мен ми се отразяват добре ако ме мързи да правя корем от вис или от лег... правя римско столче 800+ добре ли ти звучи като число :) макарч че римското столче е най-полезно според мен с напади назад в ляво и дясно да обхване и странична част

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 31.08.10 06:31.

31.08.10
07:06

Аз правя от вис, лег, крънчове, Dragon flag и Front lever до сега не съм имал проблеми с кръста освен ако не настина :)

31.08.10
11:31

казано от kristiancho на 31.08.10, 06:29:

спокойно и на мен ми се отразяват добре ако ме мързи да правя корем от вис или от лег... правя римско столче 800+ добре ли ти звучи като число :) макарч че римското столче е най-полезно според мен с напади назад в ляво и дясно да обхване и странична част

Странно ми звучи числото.Първо ме съмнява качеството на изпълнение , но дори и да ги изпълняваш правилно колко време ти отнема коремът ?! 40 минути ?

Пичове, то и стероидите се отразяват добре. Външно :)
Кажете по колко секунди държите front lever и да не спорим.

Анонимен

31.08.10
13:49

2 min :D

казано от Kennel на 31.08.10, 11:31:

казано от kristiancho на 31.08.10, 06:29:

Странно ми звучи числото.Първо ме съмнява качеството на изпълнение , но дори и да ги изпълняваш правилно колко време ти отнема коремът ?! 40 минути ?

мда в часа по физическо се хванахме на бас с един и около 30минути ми отне.... после него го болеше кръста 2седмици  :D изпълнението си беше на ниво той нямаше да допусне да го измамя  :D иначе преди тренировката ми за корем излизаше около 40минути защото я правех в отделен ден сега само коремни от вис извиване около 10минутки ...

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 31.08.10 15:37.

31.08.10
17:50

A с 2-3 планка с тежест на гърба  и някое друго изометрично упражнение мускула ще се натовари колкото тези 800+ коремни преси. Само дето кръста няма да се разреве.

знам че са без смисъл правех ги като ме мързаеше друго... сега си правя коремните от вис и коремни от лег и се натоварвам с 20-30 повторения ... ама за едната гързария и да спечеля баса все пак въпрос на Чест и 2лева  :D

08.09.10
11:41

Ами при коремните преси се смята, че натоварват гръбнака и таза вследствие започват контузии болки и т.н.
Чел съм също и че при малкото повторения се натоварват гръбнака и таза, при повоче повторения няма такава опасност !!!

23.10.11
19:03

Аз повече правя коремни от вис, със повдигане на краката.

23.10.11
19:20

Аз правя стандартни коремни преси с тежка медицинска топка с извиване в дясно и ляво, от вис с вдигане краката на 90 градуса, права със странични наклони с тежест в едната ръка, но тук диетата за готините плочки е най-важна:)

23.10.11
19:22

Да, храната е от важните фактори.

26.10.11
09:36

Намерете снимки на Иван Стоицов-не е направил нито една коремна преса през живота си...

26.10.11
13:57

казано от slavko на 26.10.11, 09:36:

Намерете снимки на Иван Стоицов-не е направил нито една коремна преса през живота си...

Ето една...

26.10.11
16:51

Еее Джони лоша работа брат :( Но 1 съветче качи по-добре,февруари-март почвай релефа , както и да е мое мнение :D Иначе къде тренираш?

казано от kristiancho на 27.08.10, 13:46:

ето тази е преди 2месеца... дано сега не почнат некви нацепени да пращат и те само и само да ми е гадно че ме нападат няколко пича вече за щяло и нещяло :) ПО ЗДРАВИ

Май трябва малко да поизчистиш?  ;)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1