15.08.10
09:54
Здравейте.Снощи си ударих главата в горната лява част на челото.Има лека драскотина,но не е подуто засега.Искам да попитам какви са симптомите на мозъчно сътресение,за да знам какво да правя.
Принципно, трябва да те боли главата тези дни, преди бях се ударил глава в глава с едно момче по време на футбол и двамата ни караха в спешното мене само ми промиха раната, а него го шиха и после му казаха че има и мозъчно сътресение, така че тази драскотина едва ли е кой знае какво. Но има различни ситуации, така че най-сигурно посети доктор ! : )
казано от D3Co на 15.08.10, 09:54:
Здравейте.Снощи си ударих главата в горната лява част на челото.Има лека драскотина,но не е подуто засега.Искам да попитам какви са симптомите на мозъчно сътресение,за да знам какво да правя.
Абе Деко ти отиде на море и каките та контузиха :D Дишай, ш ти мине :) А кво да правиш ли... внимавай !
15.08.10
11:45
Аз преди време паднах от кон и получих леко мозъчно сътресение.
Симпомите доколкото си ги спомням бяха, че много ми се спеше и ми се виеше свят. Не ме болеше глава, обаче само лежах и като станех да мръдна нанякъде леко залитах :) Но както казаха и другите - ако имаш със сигурност ще го усетиш, така че щом се чудиш - нищо ти няма най-вероятно :)
казано от 4today на 15.08.10, 10:08:
Принципно, трябва да те боли главата тези дни, преди бях се ударил глава в глава с едно момче по време на футбол и двамата ни караха в спешното мене само ми промиха раната, а него го шиха и после му казаха че има и мозъчно сътресение, така че тази драскотина едва ли е кой знае какво. Но има различни ситуации, така че най-сигурно посети доктор ! : )
Aбе да не си от Пловдив? :Д
15.08.10
16:53
Най-важен признак на мозъчно сътресение - загуба на съзнание след травмата или леко помрачаване, кратковременна дезориентираност, световъртеж. Понижен мускулен тонус, хипорефлексия, тазоворезервоарни нарушения /свързани с уринирането/, забавена сърдечна дейност, спадане на артериалното налягане, разстройство на дишането.
След проясняване на съзнанието се отбелязват паметови нарушения, загуба на паметта за събития преди или след мозъчното сътресение, промяна във фиксационната памет, дезориентация за време. Много често болните се оплакват от главоболие и повръщане,безсъние, световъртеж.
При леките степени на мозъчно сътресение общомозъчните симптоми преминават още в същия ден или през следващите дни. Типична е краткотрайната загуба на съзнанието. След няколко минути болният идва в съзнание, като преминава фазата на краткотрайна дезориентираност със или без спомен за случилото се.
В други случаи при тежка форма на мозъчното сътресение оплакванията продължават със седмици и месеци. Особено продължителни и неприятни са вегетативните прояви - изпотяване, зачервяване или пребледняване, цианоза /посиняване/ на лицето, учестяване на сърдечната дейност, световъртеж, шум в ушите, главоболие, разстройство на съня, нарушения на дишането.
Справка - чичко Гуглев:)
15.08.10
17:29
knock out
17.08.10
20:16
Преди 4-5 месеца претърпях леко мозъчно сътресение, причинено от удар с крак в главата на финал в състезание по карате. Паднах на земята и за няколко секунди ми причерня, не съм губил съзнание. Чувствах се леко замаян и не можех да се съсредоточа около 5-10 минути след удара. Гледах като пиян и се чувствах по подобен начин. След около час започна да ми се гади. На следващият ден имах пробен изпит (опитах се да се справя отлично и се напрегнах доста) и след него много ми се зави свят и започна да ми се гади силно. Отидох в болница и ми поставиха диагноза “комоцио церебри” (a.k.a мозъчно сътресение). Лежах 3-4 дена в болницата и след това ме боля глава, ако се натоваря с нещо повече (примерно, ако гледам ТВ, играя повече на PC или чета/пиша нещо повече - абе ако се съсредоточа повече в нещо). Това продължи около 2-3 месеца, като болките в главата бяха силни и минаваха за петнайсетина минути. Моето сътресение беше леко все пак, да не говорим за някакъв хематон, което вече си е страшна работа. Ако толкова силно си се ударил и сега ти се гади/боли те глава/вие ти се свят - отиди на лекар. Ако просто си мамина душица и едвам си се одраскал и сега си оплакваш душата по форума - трябваше да кажеш да не си правя труда да пиша мнението. ;)
Мнението беше редактирано от naigolemiq на 17.08.10 20:17.
казано от Rikoo на 15.08.10, 16:39:
казано от 4today на 15.08.10, 10:08:
Aбе да не си от Пловдив? :Д
Не ;dd
Положението в момента е следното.Сутрин след ставане или изобщо след ставане от сън ми няма нищо и след 20-30 минути ми се замайва леко и сякаш имам дезориентация за време.Времето на удара го помня,но има някои неща,които ми се губят.Иначе нито ми се вие свят,нито главата ме боли,за гадене да не говорим,защото не спирам да ям :),но ми е леко замаяно.Бих отишал на лекар,но в града са пълни идиоти.Казвам го,защото сестра ми беше с мозъчно сътресение и година след това (преди месец и нещо беше) ходи на преглед в града.Казаха и,че положението се е влошило и изписаха лекарство от 80 и някоя година,което може да причини косопад и още много други неща.Та след това ходи на преглед в София и се оказа,че и няма нищо.Най-много ме навежда на мисълта,че ми има нещо,това че нямам ориентация за времето.По принцип съм ориентиран доста за времето,а сега просто не мога да преценя колко време е минало,откакто съм започнал да правя нещо например.
Мнението беше редактирано от D3Co на 18.08.10 09:39.
Се трябва да има поне някой малко качествен доктор, но ще ти кажат да почиваш, да не гледаш тв и да не седиш пред пц-то това е главното. Но все пак ходи, да не стане някоя беля че тогава става страшно : )
Лекарката в града,при която е ходила сестра ми се води като най-добрата.Това за PC-то и ТВ-то го знам от случая със сестра ми.Интересно ми е как стои въпроса с ученето и тренировките.След месец почвам училище,10 клас езикова гимназия,просто ще ми скъсат г*за от учене.Другото,което забелязах е,че след 1-2 кафета се чувствам много по-добре :)
Мнението беше редактирано от D3Co на 18.08.10 12:26.
Принципно с ученето и тренировките въпроса стои така както с тв-то и пц-то, но когато почнеш даскалото всичко ще е отшумяло, освен ако не е нещо сериозно заради което ти казвам да посетиш доктор и как пиеш тая гадост кафето (puke) :D
Пия 3 в 1 :), а ако не е 3 в 1 е Nescafe с много захар :) иначе ми горчи и не ми харесва :D.