23.08.10
15:38
Здравейте!
Аз съм момиче на 14 години, но от 8-9 годишна се боря с килограмите. Всички от моето семейство са пълни и начина ми на живот предразполага към затлъстяване. Много статии съм чела за основните хранителни вещества, необходими за човешкото тяло, много диети и упражнения, но за всеки режим има напълно противоположни мнения със солидни доказателства и това ме обърква, при положение че нямам опит. Пробвах няколко диети, но не от всички получавах резултат или пък си връщах сваляните с месеци килограми за седмици. Не искам да се примиря с това че семейството ми е дебело и няма как да изглеждам елегантно, но вече почнах да се отчайвам!
И така- висока съм 165 см, тежа 73 килограма. Към момента мерките ми са следните: гърди- 104, талия- 86, ханш-107, обиколка на ръката- 36, обиколка на бедрото- 65. Не съм физически активна, в момента съм на 90-дневна диета (редуваща 4-ри последователни дни белтъци, варива, въглехидрати и плодове), но се чувствам отпаднала, особено сутрин.
Разчитам на вашия опит и мнение за подходящ режим за тази възраст.
Благодаря Ви!
Здравей Ели,
прекрасно е че искаш да промениш начина си на живот към по-здравословен. Този форум е пълен с примери, колко много може да промени човек в начина си на живот, стига да си го постави, като цел.
Повечето потребители тук, ще те посъветват веднага да преминеш на НВД ( ниско-въглехидратна диета ) и да правиш кардио до премаляване. Това, обаче, ще бъде ужасно стресово, както за тялото ти, така и за духа ти. Лично според мен, като за начало се опитай да премахнеш първо вредната храна от менюто си и се опитай да приемаш колкото се може по-малко въглехидрати вечер. Вредните храни са кроасани, шоколади, вафли и всичките им производни, които човек може да си купи за два лева.
Следващата стъпка, която трябва да предприемеш е да започнеш да преминаваш постепенно към активен начин на живот, който включва в себе си трениране, разходки, забавления с приятели, танци и много смях. Защото всичките тези действия горят калории по един или друг приятен начин :)
Аз лично, бих ти препоръчал да започнеш да практикуваш някакъв вид спорт, който също така ти харесва, като за начало. Плуването ще бъде прекрасно избор в твоят случай, защото при него разхода на енергия е огромен.
Ако все пак, решиш да тренираш в зала, започни с кръгова тренировка.
Относно кардиото - недей да тичаш. В момента си малко над нормата за височината си за тичане и натиска върху глезените ти ще бъде доста при тичането. Прави кардиото на велоергометър или плувай :)
Успех в начинанието :)
Мнението беше редактирано от Timon на 23.08.10 20:37.
@amistad, не вярвам повечето потребители да подтикнат едно 14-годишно момиченце към НВД.
@Ели, и аз ще кажа “браво” за това, че искаш да промениш начина си на живот. Но ти сама казваш, че начинът ти на живот предразполага към трупане на килца....там трябва да търсиш отговора, а не в това, че семейството ти също е предразположено към напълняване.
Дали ще си дебела или слаба, добре изглеждаща или зле - зависи най - вече от отношението ти към себе си и грижите, които полагаш за себе си - а те включват и хапването, и физическото натоварване.
Не ти трябват диети, не и на твоята възраст. С тях се свалят килограми, които бързо се и връщат. Може да си навлечеш хормонални проблеми, които после да не можеш да пребориш години наред. Харесай си някакъв спорт, храни се достатъчно с качествени неща и ще усетиш промяната бързо. Още повече, че ти сега растеш и след 1 година ще си съвсем различна! Няма начин да не ти се получат нещата, ако си търпелива и имаш истинско желание.
Здрасти и от мен, Ели :)
Промените зависят изцяло от теб. На твоята възраст и аз правех какви ли не диети и всичко постигнато беше мнг временно и сега, от позицията на повечко опит и знания, с компромис към здравето.
Като начало започни да променяш нещата, които ти пречат. Имаш мнг варианти за спортове - ако не те привлича идеята за фитнес, тенис, танци, плуване са страхотни и забавни спортове.
Не се опитвай да спазваш диети и да си мислиш за това какво трябва и не трябва да ядеш - прекалената рестрикция има обратен ефект - рано или късно започваш да искаш забранените неща. Същото се получава и ако гладуваш.
Образовай се кои храни са полезни (за мен най-лесно е да се запитам дали пра-пра-пра баба ми е можела да яде въпросното нещо. Ако тогава го е имало, значи мога да го ям). Прочети поне няколко статии защо трансмазнините и простите въглехидрати са вредни (водят до диабет и високо кръвно в дългосрочен план—> google) и кои мазнини са полезни (студенопресованите за студена консумация, наситените - при термична обработка).
Пий достатъчнно вода (мин 2 л) + на всяко хранене гледай да имаш плод/ зеленчук. Месото е полезно и необходимо.
Последно: т.к. казваш, че всички в семейството ти са пълни и това в голяма степен зависи от начинът ви на живот, старай се да образоваш и родителите си. Зная, че е трудно, но става - аз успявам с малки стъпки.
24.08.10
12:43
Много благодаря за полезните съвети! :)
24.08.10
15:15
Сам аказа че начина на живот е това което те прави пълна, промени го и си ОК (не казвам че е лесно)
25.08.10
07:50
Не искам да се примиря с това че семейството ми е дебело и няма как да изглеждам елегантно, но вече почнах да се отчайвам!
чела, съм че е доказано, че затлъстяването е наследствено, но рискът е 50%
тоест имаш шанс 50 на 50 да се примириш или да поемеш живота си в свои ръце
от личен опит знам, че да убедиш родителите е почти невъзможно,но не е лошо да спраеш разните там диети и манджите на мама и да минеш на разнообразна лека храна
това, с което трябва да се примириш е, че битката за здравословен живот ще продължи цял живот и по-добре да почне сега
успех
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 26.08.10 09:17.