13.09.10
17:06
В нашия спорт водата е основен компонент, който трябва да приемаме в количества надвишиаващи доста от приема на незанимаващите се със спорт, а и изобщо занимаващите се с други спортова. Въпросът ми е след като трябва да пием много вода, каква да бъде тя: чешмяна, чешмяна-преварена, минерална, изворна. Чешмяната вода по принцип е безвредна но все пак съдържа варовик и приемана в големи количества дали не би повлияла неблаготворно, за минералната вода съм чувал че не бива да се прекалява. Отговорете на въпроса изхождайки от опита си с водата и знанията за нея. За хората които ще счетат въпроса за непонятен ще кажа че много хора имат проблем с бъбреците и камъните в тях.
Знам само, че е най-хубаво да се сменят видовете вода :) примерно 1 седмица минерална следващататa седмица, чешмяна :)
Мнението беше редактирано от bioDNA на 13.09.10 18:19.
Аз съм на чешмяна, рядко минерална.
Ако усетя котлен камък, ще пия калгон. ;)
Както се казва, водата на чешмата, може да е малко мръсна, но и в това си има чар.
13.09.10
18:31
Ако ида на почивка и водата е замърсена ще си купя минерална да пия,но това ще е няколко дена,не е добре постоянно да се пие минерална вода.
Наблягаме си на чешмяната и хич не ни дреме.
13.09.10
18:41
минерална и т.н. вообще не утоляват жаждата ми ... на тренировка 3Л чешмяна и съм бетон... ако ли не пием калгон дето вика колегата :D
13.09.10
20:24
По принцип понякога пия минерална (различни марки), преди само минерална пиех сега напоследък почти изцяло само чешмяна... Според мене най-добре е преварена вода да се редува с малко минерална ама като ме мързи :D :D :D
14.09.10
05:08
Хубаво е веднъж-два пъти в годината да се пие минерална (изворна) вода за около 2 седмици. Води се нещо като пречистване или нещо такова. Не знам дали е полезно, но със сигурност няма да навреди :)
От дълго време насам се каня да спра да пия чешмяна изобщо, а да въртя минерлна с изворна, но все не ми достигат организационни умения :(
14.09.10
09:10
Ако бутилирам въздух ще си купувате ли?
Водата е едно от нещата, които все още ги има в изобилие на нашата планета и според в повечето градове чешмяната си е ОК.
Фирма ВиК направи така, от моята чешма да потече ракия, че от вода хваща се ражда.... :D Само на чешмичка карам.
14.09.10
11:04
Чешмяна вкъщи и май трапезна се води тази “Савина”, която пием в работата от автоматите.
И цяла година да пиете минерална нищо няма да ви стане, но и смисъл голям няма.
14.09.10
13:38
Абе формулата нали не се мени.Изоврната си е H2O,чешмянката и тя е H2O,а да,и минералната е H2O баш в такива филми да влизаме не е нужно според мен :)
Такааа аз лично се стремя да приемам само изворна. Доводите ми са следните...
Минералната вода е с висока минерализация, което я прави по-богата на натрий и флуор, докато изворната е с ниска минерализация и съответно количеството натрий (сол) е в много по-малки количества (5-6мг/л).
Както знаете натрият задържа вода в тялото...колкото по-малко натрий, толкова по-добре. Тук говорим все пак за минимални количества като съдържание, но аз съм водена от стремежа си да не задържам вода..
Разбира се това не ми е приторитет да предпочитам изворната пред минералната... чешмяната дори не я споменавам, тя си мирише на тиня направо. Самото и обработване с хлор ме потриса..пък по-добре да не се замислям през какви водоеми е преминала, текла и т.н
14.09.10
17:06
има хора които не могат да пият вода с дни така, че си бъди доволна на чешмяната :)
има хора които не могат да пият вода с дни така, че си бъди доволна на чешмяната :)
Виж дай да не захващаме тази социална тема...друго имах предвид тук.
Иначе това, което казваш не го оспорвам, някъде по света наистина истината е толкова горчива... тъжно, но за жалост факт.
14.09.10
17:20
ем аз съм сигурен, че ако пиеш 1 месец чешмяна вода няма нищо лошо да се случи с тялото ти и ще си остане все така красиво... най-много да спестиш някой лев и може да си купиш нова хубава дрешка :P така се изрази за водата от чешмата... направо се почувствах като някакъв пес дето пие от локва :D
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 14.09.10 17:21.
Аз пък пия от всичко по малко, около 1-2 литра чешмяна, около половин литър минерална и когато имам време ходя да си сипвам в 10литрови шишета изворна.
Такааа аз лично се стремя да приемам само изворна. Доводите ми са следните...
Минералната вода е с висока минерализация, което я прави по-богата на натрий и флуор, докато изворната е с ниска минерализация и съответно количеството натрий (сол) е в много по-малки количества (5-6мг/л).
Както знаете натрият задържа вода в тялото...колкото по-малко натрий, толкова по-добре. Тук говорим все пак за минимални количества като съдържание, но аз съм водена от стремежа си да не задържам вода..Разбира се това не ми е приторитет да предпочитам изворната пред минералната... чешмяната дори не я споменавам, тя си мирише на тиня направо. Самото и обработване с хлор ме потриса..пък по-добре да не се замислям през какви водоеми е преминала, текла и т.н
Съгласен съм, аз пия само минерална, изворна, трапезна или каквито там се водят общо взето бутилирана, а като пробвам чешмянката наистена мирише на тиня и хлор.
Разбира се това не ми е приторитет да предпочитам изворната пред минералната... чешмяната дори не я споменавам, тя си мирише на тиня направо. Самото и обработване с хлор ме потриса..пък по-добре да не се замислям през какви водоеми е преминала, текла и т.н
Ъмм, от чешмяна до чешмяна има разлика, все пак. На различни места в София, чешмянката е ...различна.
Поне на вид и вкус. Не знам на какво точно се дължи, най-вероятно на особености на водопреносната мрежа.
Почти през цялото време карам на изворна. На 10-15км нагоре в балкана има чудесна вода и оттам си пия. Само понякога, като съм навън си купувам минерална или от чешмите по града.
15.09.10
03:53
Ъмм, от чешмяна до чешмяна има разлика, все пак. На различни места в София, чешмянката е ...различна.
Поне на вид и вкус. Не знам на какво точно се дължи, най-вероятно на особености на водопреносната мрежа.
Да, зависи от водопреносната мрежа, но доколкото съм чувал София се захранва с вода от 4 различни източника.
В района на Студентски град, Дървеница и Дианабад водата винаги ми е харесвала и рядко е хлорирана.
15.09.10
12:53
Аз пък като пия минерална задържам вода веднага.. дължи се на високото съдържание на натрий, затова си пия изворна (Девин) перманентно. Не съм намерил минерална с ниско съдържание на натрий, не съм и търсил.