Болки в тестисите

21.09.10
14:45

Колеги в петък правих клек за втори път, доста се понапънах, вчера след тренировка за гръб ( мечка, гребане с щанга , мъртва тяга, прав с лост за трапец ) ми се появи една лека болка, даже не болка а по скоро дискомфорт и се притеснявам да не съм направил някоя херния, изчаках до днес но като че ли не отминава, утре няма да мога да отида на лекар защото имам патуване а до други ден ще откача от притеснения. Исках да ви попитам възможно ли е това да е от претренирване видомо нямам изменения в гениталната област .

21.09.10
15:30

Почини си !

21.09.10
15:43

това ще го направя със сигурност, тъкмо се мотивирах свалих 10кг за лятото и сега ако ми се случи нещо такова направо ще умра

23.09.10
07:04

казано от Dimitar_ivanov на 21.09.10, 14:45:

Колеги в петък правих клек за втори път, доста се понапънах, вчера след тренировка за гръб ( мечка, гребане с щанга , мъртва тяга, прав с лост за трапец ) ми се появи една лека болка, даже не болка а по скоро дискомфорт и се притеснявам да не съм направил някоя херния, изчаках до днес но като че ли не отминава, утре няма да мога да отида на лекар защото имам патуване а до други ден ще откача от притеснения. Исках да ви попитам възможно ли е това да е от претренирване видомо нямам изменения в гениталната област .

Здравей, Димитър!

Имай предвид, че болки в слабините можеш да получиш и от... проблеми в областта на кръста. Както и обратното - от проблеми в слабините, да усещаш болка в кръста. Твърде е възможно да си поразтеглил нещо от клековете (ако например не се загрял добре или ти липсва гъвкавост и си огънал кръста малко в най-долната  точка на движението) и това да е причина за дискомфорт в слабините.

Все пак, ако симптомите не изчезнат след няколко дена почивка, добре е да се консултираш с лекар.

23.09.10
07:31

Днес се консултирах, каза ми че единя канал ми е по-отворен и имало предпоставки за херния. Лекарката бързаше за операция и не ми обясни много отдели ми 2 минути, каза да си тренирам но да внимавам, което аз не знам как да разталкувам. Също да си взема колан и да се стягам се него. От тук не знам какво да правя приемам всякакви съвети, като за начало спирам фитнеса за неопределен период колкото и да ми е трудно :( Може ли поне кардио да си правя спокойно ?

23.09.10
07:41

казано от Dimitar_ivanov на 23.09.10, 07:31:

Днес се консултирах, каза ми че единя канал ми е по-отворен и имало предпоставки за херния. Лекарката бързаше за операция и не ми обясни много отдели ми 2 минути, каза да си тренирам но да внимавам, което аз не знам как да разталкувам. Също да си взема колан и да се стягам се него. От тук не знам какво да правя приемам всякакви съвети, като за начало спирам фитнеса за неопределен период колкото и да ми е трудно :( Може ли поне кардио да си правя спокойно ?

Не знам, според мен се панираш малко повече от колкото трябва..

23.09.10
07:47

казано от Dimitar_ivanov на 23.09.10, 07:31:

Аха... на това имам няколко коментара:
1. По-разширен канал. Предполагам, че става въпрос за канала, през който са слезли тестисити в скротума. При доста мъже тези канали са достатъчно широки и при определени обстоятелства, тестисите могат да се върнат временно в тях. Нищо ненормално и не виждам проблем.

2. Внимателно трениране - под това аз разбирам да качваш тежестите и натоварването постепенно. Както и да обърнеш специално внимание на ядрото, което е твоя естествен колан за тежести.

3. Колан за тежести - твърдо съм против. Коланът е вид патерица, която те разглезва да не използваш ядрото по предназначение. Още по-лошоте е, че коланът по никакъв начин не покрива местата, откъдето се получава херния. Така, като го стегнеш, ти повишаваш изкуствено вътрешното налягане и опасността от пробив се увеличава, вместо да намалява. Научи се да стягаш корема при клек, тяга и т.н., от това ще имаш само полза.

4. Не спирай фитнеса!  Докато чакаш да ти мине дискомфорта, съвсем спокойно можеш да си тренираш на лостове, например. Има безкрайни възможности.

Мнението беше редактирано от Vic на 23.09.10 07:47.

23.09.10
08:09

Много благодаря, прочетох доста теми и си отговорих за колана, разбрах за дишането налягането и т.н. проблема е че лекарката не ми обясни защото много бързаше както ви казах, отделно  че доста от лекарите си нямат хабер от спорт и често дават много грешни съвети на спортуващите. За сега ще почина 1 -2 седмици след това ще видим какво ще става.

23.09.10
18:19

Vic относно номер  4. може ли да ми кажеш по конкретно какво мога да правя

24.09.10
05:31

казано от Dimitar_ivanov на 23.09.10, 18:19:

Vic относно номер  4. може ли да ми кажеш по конкретно какво мога да правя

Митко,

Не зная на какво ниво си, нито как тренираш. Мога да изброя някой от възможните движения, които ще ти свършат работа при правилна техника.

Без тежести:
- набирания (всякакви вариации), силови възлизания, лицеви опори (всякакви вариации), кофички на успоредка...
- Клекове без тежест (Air Squat) - внимавай с техниката, виж този клип
- Клек със скок (Jumpimg Squat) - отново внимай много. Ако усещаш дискомфорт в слабините, не ги прави!
- Напади (lunges), както и напади със скок (jumping lunges) - отново внимавай със скачащите напади.
- mountain climbers (виж клипчето)
- Бърпи (Burpee) - Виж клипчето!
- Раменни преси с крака, подпрени на стената (Hand Stand Push-ups or HSPU) - виж клипчето!
- Планк (plank) - клипче
- Планково ренегадско (Plank Rengade Row) - клипче
- Страничен планк (side plank) и вариации - клипче
- Обратни коремни преси (reverse crunches)
... и т.н.

С тежест:
- Military bench press - разликата от стандартната бенч преса са сгънатите към корема крака.
- Пуловър
- Привеждане на скрипец (вариации)
- Всякакви изолиращи движения с дъмбели (ако правиш изолиращи движения, лично аз не препоръчвам изолацията)
...

Не бих могъл да изброя всички възможности, това се сещам на прима виста. Докато не установиш със сигурност какъв е проблема с дискомфорта в слабините, избягвай тяга, клек, суинг, раменни преси, обръщания, изхвърляния и др., в които стабилизацията на ядрото е от основно значение.

24.09.10
12:13

много ти благодаря за изчерпателния отговор, мисля да спра клековете и тягата, начинаещ съм мога да мина и без тях другите упражнения ще ги пробвам след няколко дни

24.09.10
15:35

Точно че си начинаещ, не трябва да махаш базиви упражнения.Но както и да е , щом имаш проблеми, спри ги.

Марто този случай е по-специфичен :) и да ги махне всички тежести нито ще значи, че е страхливец нито нищо, защото фитнеса е здраве а когато фитнеса застрашава здравето вече не е за добро :) да те питам когато бягаш боли ли те... или поне да ходиш на пътеката пак ще е от полза да се раздвижи цялта ти област около тестисите и корема :)

24.09.10
18:04

Прави планкове - доста помагат. На мен вече сякаш корема ми е по-силен от гърба/еректорите :D

тва планкове го видях на 100 места... какво представлява момче ? :D:D

24.09.10
19:17

Всеки да го приема както иска, но за мен лично това нее шега. Не виждам смисъл да правя нещо което само може да ми навреди при положение, че не съм трибоец културист или прочие, даже мисля да отида в частна клиника да ми кажат как стоят нещата защото от посещението в болницата почти нямаше смисъл, нито ме гледаха на ултразвук нито ми дадоха яснота.. Тия планкове и преди си ги правех чат пат, информация за тях има в сайта там май е наречено централна опора, макар че не съм сигурен дали е точно едно и също.

за никой не е шега :) никой не ти мисли злото приятел затова аз ти казах, че и да махнеш тежестите и да започнеш просто да се движиш пак ще е оправдано :)

24.09.10
19:36

Разбирам те напълно, и аз не го казвам с лоши чуства

02.11.10
09:36

Такааамм, починах две седмици и болката отшумя с което и започнах да ходя на фитнес, отделям много внимание на дишането и техниката и правя с около 60% от тежестите с които работех преди, болката се появява от време на време и вече търся частна клиника където да ме прегледат със съответната апаратура и да ми дадат точна диагноза, ако някой има нещо в предвид за района на плевен да помага.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1