Хранителен състав на ориза

Здравейте! Има един въпрос, който ме мъчи от 1 седмица, но се чудих дали да питам тук, защото е леко тъпичък :) Та относно хранителния състав на ориза...За пример давам: Да кажем, че пише, че в 100гр. има 78гр въглехидрати...обаче това предполагам е при суров продукт. Като варим оризът поема доста вода и теглото му се променя. Слагаме да варим 100 гр. ориз и го вадим 200 гр. Та...как да разбера след като свърша да варя ориза какъв грамаж да си сложа, за да поема тези 78гр. въглехидрати...аз мисля, че вече порцията трябва да е към 150гр...Целта ми е да не прекалявам с порцията и калориите (или да поемам по-малко), защото спазвам точно определена диета с точно определени грамажи и калории :) Моля за вашето мнение и съвети. Благодаря предварително!

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 14.10.10 16:26.

14.10.10
16:35

Слагаш 100,изваждаш 200-100мл вода,следователно трябва да изядеш всичкия.

казано от Андриан К на 14.10.10, 16:35:

Слагаш 100,изваждаш 200-100мл вода,следователно трябва да изядеш всичкия.

Малее...много съм зле...цяла седмица си блъскам главата (малко пресилено) и чак сега от едно елементарно изречение ми дойде гениалната мисъл :D Варя 100 гр. ориз и след това го меря на електронната везна и виждам какъв грамаж ще отговаря за хранителните стойности. Предполагам, че като варя един и същи ориз, едно и също време, той ще поема едно и също количество вода...перфектно го измислих...Благодаря много за съвета, Андриан!

Само да споделя...при варене на 100 грама бял ориз в съотношение Ориз:Вода 1:5 се оказва, че след варенето и изцеждането оризът тежи 210 грама. Което за съжаление означава, че през последните 2 седмици съм ял наполовина по-малко отколкото трябваше...важното е, че сега знам...210 гр. варен ориз = 78 грама въглехидрати. Това разбира се зависи от сорта на ориза, но аз специално говоря за български ориз “Мелор” ;)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.10.10 09:19.

15.10.10
12:38

1:5 не е ли много вода? Аз го правя 1:3 и почти не остава вода за изцеждане :)

казано от atanasov на 15.10.10, 12:38:

1:5 не е ли много вода? Аз го правя 1:3 и почти не остава вода за изцеждане :)

Прав си, че е много. И аз го правя 1:3 или най-много 1:4 като варя по 300-400 грама. Сега го направих 1:5, защото беше само 100 грама ориз и ми се стори, че няма да стигне водата... :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1