Лост за набиране

24.10.10
03:41

Здравейте.

Искам да си сложа лост за набиране в коридора, който е широк 130см. В момента разполагам с един от този тип. Върши работа, но трябва да се затегне доста здраво, при което касата се огъва, пропуква, материала й се наранява, а да не говорим, че има реален шанс някой ден да си падна на врата. Тъй като така и така предстоят ремонти, съм решил да направя нещо по-солидно.

Идеята ми е да си купя един такъв лост и да кажа на майсторите да ми го монтират стабилно в стените на коридора. Варианта в който от двете страни на лоста има фланец, който се захваща за стената с дюбели и винтове ми се вижда доста нестабилен, затова искам направо лоста да влезе в стените и от двете страни. След като го залеят няма да има мърдане. Целта е лоста да си остане завинаги и да издържа без проблеми 100-110кг.

Искаше ми се да споделя намеренията си тук и да чуя дали това е добра идея като цяло и дали има някакво по-добро решение. Предпочитам да купя нещо готово, което се монтира директно, отколкото тепърва да търся как, къде и кой да ми го направи.

Освен това гоня и някакъв ненатрапчив външен вид, така че този вариант например ми се струва, крайно неестетичен.

Благодаря.

П.С. Надявам се тези лостове (SB-72T и SB-84T) да не се огънат/провиснат с времето?

Темата беше редактирана от mosfet на 24.10.10 03:54.

24.10.10
08:12

Това което си намислил е правилния вариант.Само че няма нужда да си купуваш лост от магазина.Метър плътно желязо ф30 е 8лв.(и някакви стотинки).За до го огънеш трябва да се постараеш доста,и си мисля че е трудно да стане:)
Майсторите мисля че лесно ще го монтират(нали са майстори).
Успех.

24.10.10
11:36

Този “неестетичния” вариант, всъщност не е толкова лош, като практичност - извитата част си е предимство, наличието на дръжки за неутрален хват, също.
Окачването му, не изглежда много сигурно, ако имаше и по едно рамо, което да се подпира в стената, на която е закачен - екстра.
И, ако самото желязо за набиранията е монтирано върху стойката, а не под нея, това би дало повече сигурност.

Съвета на бодибърст е добър. И аз бих заложил на “обикновен” стоманен/железен прът.

Мнението беше редактирано от 6th на 24.10.10 11:45.

24.10.10
19:13

Благодаря за отговорите.

Някаква идея, къде в София мога да намеря такова “желязо” ф30? И под какво име точно да го търся - стоманен профил/прът? Имам чувството, че ако кажа, че търся химичния елемент желязо ф30 ще ме гледат странно.

Иначе ми харесва този вариант, защото ще мога да пръсна целия лост с цвета на стените и изобщо няма да си личи и да стои грозно. Докато готовите лостове имат накат и не знам дали ще държат боя върху себе си.

Мнението беше редактирано от mosfet на 24.10.10 19:19.

25.10.10
12:36

За лост се ползва тръба а не плътно желязо защото със сигурност ще се изкриви ;) Може да ползваш нормална тръба без покритие но цапа... също и стоманена но пък те много се пързалят. Каквото и да избереш трябва да е тръба а не плътно.
Другото което е задължително трябва да има метална част за която се захваща лоста. Това което си го мислиш да се циментира в стената според мен изобщо не е вечен вариант защото ще се начупи цимента от вибрациите и съвсем скоро ще ти се разхлопа лоста.
Варианта със захващане с дюбели си е супер стабилен. Като сложиш по 3-4 по дебелки дюбела от всяка страна и по 3-ма човека от 100 килограма няма да може да го бутнете. С времето и те се размърдават но съвсем по малко от варианта с циментирането.

Щом ще е боядисваш значи ти трябва черна водопроводна тръба.... 1 цол отговаря на ф32

Мнението беше редактирано от Manigga на 25.10.10 13:16.

25.10.10
13:25

Преди 10 години,ходех в една зала,в която имаше точно такъв лост(между една колона и стената).За 3 години не мръдна.
А за боядисването,като го почисти добре и го грундира ще хване боята.Аз лично ползвам авто-боя с метални частици.Няма пързаляне с нея.

27.10.10
09:27

Благодаря за съветите.

Знаех, че тръба се справя по-добре от плътен метал за сили на усукване (затова и кардана е кух, а не плътен), но за огъването мислех, че е обратното. Добре е да се знае. Обръщам толкова голямо внимание на огъването/провисването, защото разстоянието не е малко - 130-138см, а и аз не съм лек. Ако разстоянието беше 80-90см нямаше да имам такива опасения. Ще говоря с майсторите да видим, какво ще кажат. Ако имам още въпроси ще питам пак. :)

А ако се хлъзга мисля просто да си взема две дунапренови ръкохватки и да ги сложа върху лоста.

Мнението беше редактирано от mosfet на 27.10.10 09:59.

27.10.10
11:22

bodyburst , може в тази зала вътре в стената лоста да е захванат за някви метални планки.. или пък да е бил по къс лоста и да няма вибрации но пък може и наистина да става стабилно с циментиране кой знае :)

казано от mosfet на 27.10.10, 09:27:

Обръщам толкова голямо внимание на огъването/провисването, защото разстоянието не е малко - 130-138см, а и аз не съм лек.

Така е и точно за това не ми се струва сполучливо циментирането защото лоста ще се огъва. Виж долу ще ти постна снимка на моя лост той е 150см. дори по голям от този който си намислил. Разликата е че аз не гоня естетиката и не ми пука какво се вижда... Иначе не знам дали ще се разбере какво точно представлява от снимката но тези металните са като легло за лоста и той реално не е захванат постоянно никъде.. Може да се сваля след тренировка и да остават само металните който ако са боядисани няма и да се виждат. Допълнителната играчка е че трябва да се направи в единия край разрез на тръбата на половина и през планката да се мушне нещо метално което да прави контра и да не позволява на лоста да се върти (това е черната точка на дясната част която се вижда) . Аз съм лек 72 кила но баща ми е 100 и лоста го издържа въпреки че е с малки дюбели по 6мм мисля не съм 100% сигурен но не са кой знае колко яки а и са 3. Ако се направи с квадратна планка с по 4 дебели дюбела ще е супер стабилно.
Е това е моя вариант и нямам ядове... ако майсторите ти предложат по добър вариант сподели да имаме предвид :) успех

Мнението беше редактирано от Manigga на 27.11.10 13:34.

22.11.10
10:33

Здравейте отново.

При мен нещата не се развиват с висока скорост, но вече сме съборили ненужните стени и нещата започват да се изясняват. След оглед на тухлите в стените и консултация с майсторите се оказа, че първоначалния вариант с лост/тръба захваната за двете срещуположни стени на коридора не е добра идея, защото не може да бъде захванато достатъчно здраво. Решихме, че ще е най-стабилно, ако се вземе лост с такава конструкция, която позволява захващане на тавана, където е бетон. Това обаче налага друг тип лост. Нещо такова. Другото предимство на този вид уред е, че мога да си избирам измежду много повече места на които да го монтирам.

Някой знае ли от къде в София мога да си купя готов такъв? Или да ме упътите някъде, където се занимават с направа на фитнес уреди и да ми сглобят/заварят един набързо?

Благодаря предварително.

Мнението беше редактирано от mosfet на 22.11.10 10:35.

21.12.10
01:20

Моят лост вкъщи си е на тавана закачен, като на буквата П. Доста по-лесно за монтиране е като гледам.. Платформа за работа с онлайн магазини от RIZN http://www.rizn.bg/bg/proekti/online-magazini. Гаражни врати с отлично качество на ниски цени http://solid55.com/bg/products.php?product_id=5. Клиника за прекъсване на нежелана бременност - дискретност и професионализъм от http://www.domuschievi.com/abort.html. Самолетни билети на различни авиокомпании на отлични цени от туристическа агенция http://mmtravel.bg/.

Мнението беше редактирано от Генчо Иванов на 30.01.13 13:55.

БО

04.01.11
16:34

Здравейте! Малко да раздвижим тази тема, а? И аз се боря с направата на лост. Имам доста тръби с различни размери. При мен идеята е да го направя лоста на две съседни стени, перпендикулярни (да стане като триъгълник, ако ме разбирате, в ъгъла на стаята) само дето нямам идея как да го направя, как да го закрепя. Иначе има един сайт http://www.flexcom-bg.com/  и там много ми харесва лоста и един уред за кофички. Дали познавате някои заварчик, който би могъл от моите тръби да направи нещо подобно? При излишък мога да споделя някоя и друга ненужна тръба в помощ на някого.

04.01.11
23:29

Ето го и моят опит с лостовете:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/47660#p-528076
(има снимки малко по-нагоре)

1) Мога да кажа, че доста е полезно да имаш неутралния хват.
2) Относно извивките (за широк хват) - впечатлението ми е, че в началото се усеща напрежение в китките и предмишниците, но с времето утихва. Просто направата на лост с извивки е малко по-сложна.
3) Хлъзгането може да се реши много лесно и с малко лейкопласт ... и после 5 минути въртене :) Българският (и най-евтиният в моята аптека) е най-добър, понеже лепи зверски.

Всичко друго като монтаж и прочее съм описал в горния линк.

Успех :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1