01.11.10
16:16
Здравейте !
Наскоро се регистрирах във форума и най-накрая се реших да пусна една тема :). Вярвам, че тук има много хора, които разбират от фитнес и хранителни режими, затова ще премина направо към въпросът ми.
Ходя на фитнес от около 2 месеца. Започнах с кръгови тренировки за всички мускулни групи ( докато свикна ). Това продължи горе долу 4+ седмици. Тогава реших да се насоча към нещо по-сериозно. Разгледах голяма част от програмите и научих доста нови неща. Осъзнах, че е време за качване на Мускулна Маса. Избрах си програма и всичко си тръгна добре, но реших че ще е добре и да спазвам някаква диета.
Веднага си намерих Мини Гид-а за диетите, изчислих си BMR-то ( 2746, 445 ккал.) и ми остана само да си избера дали да спазвам Равномерно балансирана диета (РБД) или Високо Въглехидратната (ВВД). Спрях се на РБД-то и до колкото разбрах там съотношението в процентът на Въглехидрати - Мазнини е 45% - 55%. Та въпросът ми е дали да остана с тази диета или да избера ВВД-то ? При коя ще натрупам по-малко подкожни мазнини и коя би ми се отразила по-добре ? Поправете ме ако греша, но нали при ВВД трябва да си разделя Въглехидрати - Белтъчини - Мазнини в съотношение от сорта на : В 55% - Б 35% - М 15% ? Висок съм около 180см. , тежа 66кг. на 15 години.
Ще съм безкрайно благодарен ако ми отговорите на въпроса, тъй като това ще е решаващо за създаването на бъдещата ми диета :).
П.П Честит празник !
02.11.10
07:29
Здрасти! :) Хубаво е, че си се потрудил сам преди да поискаш помощ. Все по-рядко се среща. :) Та...първо ако приемаш калориите, които си изчислил за BMR-а ти ще поддържаш сегашното си тегло. За да качваш мускулна маса ще трябва да хапваш повечко, за да доставяш на тялото достатъчно материал да гради спокойно мускул и отделно да си се грижи за другите си химични и физични процеси...по около 3200-3300 калории ще са достатъчно. Не ги вдигай повече, защото ще се омазниш прекалено много. Даже ако смяташ, че досега си ял по-малко от необходимото, яж 1-2 седмици по 2800 калории и после мини на 3200, за да стане плавно прехода. Препоръчвам ти да избягваш високо мазнинни диети или други такива. 55%:35%:15%, които ти си написал = 105%, което няма как да стане :D Имаш много варианти, но аз ти препоръчвам или 55%:30%:15% или 60%:25%:15% съответно за В:Б:М. Това означава, че при втория вариант, който за теб е по-удачен, заради малкото ти килограми, ще ти трябват по около 440 гр. въглехидрати, 200 гр. белтъци и 53 гр. мазнини на ден. Това колко подкожни мазнини ще качиш зависи повече от качеството и вида на храната, която ще ядеш и от ефективността на тренировките ти. Има разлика дали ще поемеш 3200 калории от сладки и вафлички и дали ще е от месо и ориз примерно. Раздели горните грамажи на 5-6 хранения през деня (това ще забърза метаболизма ти с времето) и подбери съответните храни. http://www.bb-team.org/values/nutrition_facts#axzz146jJiWLL - ето тук има написан хранителния състав на повечето полезни храни. Прегледай и другите статии за хранене в bb-team и ще си ок. Ако имаш още въпроси - питай! Успех! ;)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 02.11.10 07:32.
02.11.10
12:28
казано от ProXxX на 02.11.10, 07:29:
Здрасти! :) Хубаво е, че си се потрудил сам преди да поискаш помощ. Все по-рядко се среща. :) Та...първо ако приемаш калориите, които си изчислил за BMR-а ти ще поддържаш сегашното си тегло. За да качваш мускулна маса ще трябва да хапваш повечко, за да доставяш на тялото достатъчно материал да гради спокойно мускул и отделно да си се грижи за другите си химични и физични процеси...по около 3200-3300 калории ще са достатъчно. Не ги вдигай повече, защото ще се омазниш прекалено много. Даже ако смяташ, че досега си ял по-малко от необходимото, яж 1-2 седмици по 2800 калории и после мини на 3200, за да стане плавно прехода. Препоръчвам ти да избягваш високо мазнинни диети или други такива. 55%:35%:15%, които ти си написал = 105%, което няма как да стане :D Имаш много варианти, но аз ти препоръчвам или 55%:30%:15% или 60%:25%:15% съответно за В:Б:М. Това означава, че при втория вариант, който за теб е по-удачен, заради малкото ти килограми, ще ти трябват по около 440 гр. въглехидрати, 200 гр. белтъци и 53 гр. мазнини на ден. Това колко подкожни мазнини ще качиш зависи повече от качеството и вида на храната, която ще ядеш и от ефективността на тренировките ти. Има разлика дали ще поемеш 3200 калории от сладки и вафлички и дали ще е от месо и ориз примерно. Раздели горните грамажи на 5-6 хранения през деня (това ще забърза метаболизма ти с времето) и подбери съответните храни. http://www.bb-team.org/values/nutrition_facts#axzz146jJiWLL - ето тук има написан хранителния състав на повечето полезни храни. Прегледай и другите статии за хранене в bb-team и ще си ок. Ако имаш още въпроси - питай! Успех! ;)
Благодаря за изчерпателния отговор ! Наистина ми изясни много неща :)