Въпрос относно гликемичен индекс и лоудинг

07.11.10
19:15

Здравейте.Наскоро осъзнах,че не съм напълно наясно с тези два термина и значението им.Реално на теория разбирам кое какво е(или поне така си мисля),но на практика не съм много убеден.

Въпрос - коя от двете “системи” трябва да се ползва с по-голямо внимание при съставянето на диетата ?
Въпрос - каква е ролята на гликемичния лоудинг ?  Къде го изпозлвам това число ? ГЛ на 100гр стафиди(68/100 въглехидрати) е 44(висок).ГИ на 90гр мед(пак 68/100 въглехидрат е 66. И .. какво какво става след като го сметнах ? :) Излиза,че меда е по-добрия избор за следтренировъчно зареждане заради по-високия лоудинг на същото количедтво въглехидрат или .. ?
А за следтрнировъчно хранене ? 100гр овес е с ГЛ 36,80гр бял ориз(по-малко за да са еднакво количество въглехидрати в сравняваните продукти) ГЛ 60 .. почти двойно кое е по-добрия избор ?

Темата беше редактирана от tra^la^la на 07.11.10 19:19.

08.11.10
08:15

казано от tra^la^la на 07.11.10, 19:15:

Здравейте.Наскоро осъзнах,че не съм напълно наясно с тези два термина и значението им.Реално на теория разбирам кое какво е(или поне така си мисля),но на практика не съм много убеден.

Въпрос - коя от двете “системи” трябва да се ползва с по-голямо внимание при съставянето на диетата ?
Въпрос - каква е ролята на гликемичния лоудинг ?  Къде го изпозлвам това число ? ГЛ на 100гр стафиди(68/100 въглехидрати) е 44(висок).ГИ на 90гр мед(пак 68/100 въглехидрат е 66. И .. какво какво става след като го сметнах ? :) Излиза,че меда е по-добрия избор за следтренировъчно зареждане заради по-високия лоудинг на същото количедтво въглехидрат или .. ?
А за следтрнировъчно хранене ? 100гр овес е с ГЛ 36,80гр бял ориз(по-малко за да са еднакво количество въглехидрати в сравняваните продукти) ГЛ 60 .. почти двойно кое е по-добрия избор ?

Не се задълбочавай толкова в теорията, хабиш ценна енергия - вложи я в тренировки!

08.11.10
15:44

не бих казал,че желанието да науча и осмисля нещо ново е хабене на енергия :)
нека задам въпроса си така : има ли гликемичния лоудинг по-голямо значение от гликемичния индекс при избора на храни ? :)

Мнението беше редактирано от tra^la^la на 08.11.10 15:45.

08.11.10
16:12

Не е сложно: ГИ измерва колко се вдига кръвната захар като ядеш въглехидрати (колкото по-голям ГИ, толкова повече захар в кръвта, т.е. храни с висок индекс бързо се превръщат в захар), но не ти дава инфо колко въглхидрат има в порция храна; GL измерва съдържанието взимайки пред вид ГИ + инсулина отделен за обработката и дава по-пълна представа. Примерно в динята има въглехидрати с висок ГИ, но пък те не са много, съответно GL e относително нисък. GL 20 и повече е много, от 11 до 19 средно, под 10 е ниска стойност.

08.11.10
16:19

Благодаря за разяснението :)

Въпрос - от цитата на Владимир Недков

казано от Владимир Недков на 04.11.10, 19:19:

Проблемът на картофите не е само високият им гликемичен индекс, а сравнително ниският им гликемичен лоудинг, което подсказва че глюкозата им се усвоява пиково.

следва ли,че е желателно да се избягват подобни храни с високо ГИ и нисък ГЛ ?И ако отговорът е ДА на какви да се набляга - ниско ГИ и нисък ГЛ и високо ГИ/висок ГЛ в следтренировъчно хранене ?

Опитвам се да си изясня,защо храни като картофите и царевицата които са със сравнително високо ГИ,но съдържат не голямо количество въглехидрати(15-20/100гр) са с нисък ГЛ и са неподходящи за след тренировка ...

Мнението беше редактирано от tra^la^la на 08.11.10 16:23.

08.11.10
19:30

казано от tra^la^la на 08.11.10, 16:19:

следва ли,че е желателно да се избягват подобни храни с високо ГИ и нисък ГЛ ?И ако отговорът е ДА на какви да се набляга - ниско ГИ и нисък ГЛ и високо ГИ/висок ГЛ в следтренировъчно хранене ?

Опитвам се да си изясня,защо храни като картофите и царевицата които са със сравнително високо ГИ,но съдържат не голямо количество въглехидрати(15-20/100гр) са с нисък ГЛ и са неподходящи за след тренировка ...

Добро, лошо - нека не абсолютизираме...знаеш че всичко зависи - от целите, от нуждите, придържането към някаква диета...
Може би Владо трябва да обясни сам какво е имал пред вид. Аз съвсем общо мога да кажа, че веднага след тежка тренировка човек може да си позволи храни с високо ГИ и нисък ГЛ за да заради гликогеновите запаси, а след около час-два може да хапне храна с по-ниско ГИ и средно ГЛ за да поддържа положителен калориен баланс и т.н. - в смисъл ако търси растеж. Ако чистиш - и гледаш енергоразхода да е по-голям от приема, можеш да си позволиш много по-малко въглехидрати, и държиш ГИ на храните нисък, за да избягваш инсулинови пикове...Пък и има други важни неща освен ГЛ и ГИ - можеш ли да си позволиш скорбяла в диетата, имаш ли проблем с глутена, изобщо обичаш ли дадена храна...Аз изобщо избягвам въглехидрати след 1800 ч., но пък няма да си откажа едно малко уиски ако ми се припие ;)

09.11.10
07:22

казано от tra^la^la на 08.11.10, 15:44:

не бих казал,че желанието да науча и осмисля нещо ново е хабене на енергия :)
нека задам въпроса си така : има ли гликемичния лоудинг по-голямо значение от гликемичния индекс при избора на храни ? :)

Изборай храната на база опит тогава!!!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1