08.11.10
07:13
Здравейте,
от около месец едното ми коляно(дясното) при клякане (обикновено клякане вкъщи или където и да е) коляното издава някакъв звук - не мога да го опиша точно - най-наподобява съскане. Почнах вече да се притеснявам, на лявото ми коляно преди 2 години си изкарах капачката, а дясната капачка преди 10тина години може я бях пукнал в един ръб в парка до нас, в резултат на което имах 8 шева. От както почна така да ми “скърца” коляното смених програмата си и спрях да тренирам краката, ама продължава да си издава този звук. От 3-4 седмици играя всяка неделя мач.
Какво бихте ме посъветвали, чувствам се като някоя бабка с тия колена :(
08.11.10
07:54
Аз без да съм търпял каквито и да контузии, прогресивно започнаха да ми пукат коленете от 15-16 годишен (първо едното, след 1-2 години и второто) , глезените, лактите, кръста и прешлените. На лекция или в автобус, докато седя мога да си изпуквам коляното през 2-3 минути, като е достатъчно само да го разгъна. Даже и моите май скърцат, ама съм спрял да обръщам внимание. Това във връзка защо нещата постепенно се променят и издават звуци.
Важно е дали имаш болка. При ставите това е водещо. Дори деформираните стави се нагаждат към натоварванията на собственика си (или по-точно той си нагажда битовите дейности според ставите). Все пак някакви еластични бинтове или наколенки (на д-р Ливайн :D ) ще ти укрепят коленете. Ако нямаш проблеми със стомаха може да пиеш Diclac. Може да мажеш ставите с Feloran gel и Diclofenac. Може да идеш на рентген (ако GP-то ти не ти даде направление да кажеш “ДУС на колянна става” ). Рентгенолога ще напише какви са измененията, ако има такива.
08.11.10
08:04
Здравейте,
от около месец едното ми коляно(дясното) при клякане (обикновено клякане вкъщи или където и да е) коляното издава някакъв звук - не мога да го опиша точно - най-наподобява съскане. Почнах вече да се притеснявам, на лявото ми коляно преди 2 години си изкарах капачката, а дясната капачка преди 10тина години може я бях пукнал в един ръб в парка до нас, в резултат на което имах 8 шева. От както почна така да ми “скърца” коляното смених програмата си и спрях да тренирам краката, ама продължава да си издава този звук. От 3-4 седмици играя всяка неделя мач.
Какво бихте ме посъветвали, чувствам се като някоя бабка с тия колена :(
С колко кг. тежести правиш клек ?
08.11.10
08:37
Стигал съм до 120 кг, но повече от 90-100 вече не слагам, страх ме е да не стане някоя бела с лявата капачка (тази която съм измествал/вадил).
introducer - От тази седмица съм по стария си режим и днес ми е ден за крака. Ще вида дали ще има болка
08.11.10
18:27
Няма да едитвам, за да се види темата.
Днес след 2 серии клек загрявка с празен лост изпитах много гадна болка и в двете колена. Правих рамене.
Тази седмица ще потърся личната за направление.
А вие какво може да ме посъветвате - да спра ли да натоварвам краката по какъвто и да начин ? Интересното е, че докато играя мач коленете не ме болят.
08.11.10
18:57
Друго е клек, друго е мач. И аз като играя мач или волейбол не ми пукат колената, но като клекам ми пукат.
08.11.10
18:58
Лошо. Каквото ти написах горе + никакво клякане. Почини известно време. Бягането и футбола е различно, ти си прецени дали да го спреш.
Може би трябва да спреш клека. Що не опиташ бедрено разгъване с 10-20 кг как ще ти действа на краката.
Моите стави пукат от както се помня, поне от 20 години (някъде от както влязох в пубертета, преди това не помня как беше).
Мога да си пукам пръстите един по един или заедно, раменете, китките, коленете, кръста. Даже врата ми пука като го завъртя рязко.
09.11.10
06:38
Да подобно на introducer мойте колена също пукат - само да ги разгъна и пукат.
Когато клекна -свободно вкъщи - едното ми коляно издава един тих звук подобен на съскане, незнам как да го опиша. Интересното е, че в залата при клека ме болят и двете колена. Ще отида да се посъветвам с лекар, не искам да си прецакам краката на толкова ранна възраст. Ако трябва ще спра да тренирам крака в залата и ще търся някакви алтернативи как да ги тренирам
Тренирай ги изометрично. Няма движение в ставите и няма да им се налага да пукат:) Освен това изометричните упражнения помагат при възстановяване от травми. Започни с бедрено разгъване, сгъване и повдигане за прасец. Виж как ще ти се отразят и на по-късен етап може да включиш и лег преса.
12.11.10
20:20
Не знам как да ги тренирам по-този начин, може ли да пуснеш видео как се изпълняват такът тип упражнения или да обясниш подробно.
Благодарско предварително :)
Не знам как да ги тренирам по-този начин, може ли да пуснеш видео как се изпълняват такът тип упражнения или да обясниш подробно.
Благодарско предварително :)
Изометричните упражнения са статични, т.е няма движение в ставите и мускула не съкращава и разтяга по своята дължина, както при динамичния (изотоничиия) режим на работа. Например при упражнения за прасец повтигаш плавно тежестта и задържаш за няколко секунди. Така и с останалите упражнения. Изометричните упражнения са най-полезни когато мускулите извършват най-трудната работа, т.е са максимално съкратени. Задържай по следната схема:
40-50% от максималната тежест - 15-20 секунди
60-70% от максималната тежест - 6-10 секунди
80-90% от максималната тежест - 4-6 секунди
Изометричните упражнения са много добри за покачване на силата, но това е валидно само за статичните задържания. При динамични движения нещата са по различни. Така и или иначе ако се занимаваш достатъчно дълго с изометрични упражнения ще си способен да вдигаш сериозни тежести. На видеото момчето прави изометрична лег преса с 565 кг за 5 секунди. Успех!
http://www.youtube.com/watch?v=E11ITAapiWg
http://www.youtube.com/watch?v=jztNKqED58Q&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=fBzT3ySoEDE&feature=related
Мнението беше редактирано от default на 12.11.10 21:09.
13.11.10
10:07
Ок благодаря ти за съдействието. Колко упражнения да правя в тренировка за крака с изометрични упражнения ? И по колко серии за упражнение (ако се едно такова задържане се води серия разбира се).
Като за начало прави бедрени сгъвания, разгъвания и повдигане за прасец. На по-късен етап включи лег преса. Прави 3х20 секунди за всяко с 50% от максималната тежест (тежестта, която можеш да задържиш за 1-2 секунди, а не тежестта, с която правиш нормалните вдигания). Това разбира се е само ориентировъчно. Ти сам определяш интензивността си на трениране :) Аз лично задържам докато започна да усещам едно загряване/парене в бедрата и спускам малко преди да настъпи отказа. Не си засичам секунди. Чел съм разни изследвания в нета, че най-ефикасно било да се задържа 85-90% от максимума за 6 секунди. Но дали това е така, докато не опита човек няма как да знае :) Спускането го прави плавно, около 5 секунди. Междудругото има системи за трениране изцяло с изометрични упражнения. Ако се запалиш, може да поровиш в нета за Pete Sisco и John Little. Имат редица книги и изследвания на тази тема. Най-популярната им система се казва Max Contraction. Общо взето става дума за тренировка за цяло тяло, протокол от 4 комплексни упражнения, 4 серии х 20 секунди с постепенно покачване на тежестта. Прави се три пъти седмично с различни упражнения на всяка тренировка. Успех!
http://www.youtube.com/watch?v=zzFUWrUR0XQ&feature=related
Мнението беше редактирано от default на 13.11.10 14:55.
13.11.10
16:25
Благодаря :)