Съскане/скърцане/пукане в коляно

YA

08.11.10
07:13

Здравейте,
от около месец едното ми коляно(дясното) при клякане (обикновено клякане вкъщи или където и да е) коляното издава някакъв звук - не мога да го опиша точно - най-наподобява съскане. Почнах вече да се притеснявам, на лявото ми коляно преди 2 години си изкарах капачката, а дясната капачка преди 10тина години може я бях пукнал в един ръб в парка до нас, в резултат на което имах 8 шева. От както почна така да ми “скърца” коляното смених програмата си и спрях да тренирам краката, ама продължава да си издава този звук. От 3-4 седмици играя всяка неделя мач.
Какво бихте ме посъветвали, чувствам се като някоя бабка с тия колена :(

08.11.10
07:54

Аз без да съм търпял каквито и да контузии, прогресивно започнаха да ми пукат коленете от 15-16 годишен (първо едното, след 1-2 години и второто) , глезените, лактите, кръста и прешлените. На лекция или в автобус, докато седя мога да си изпуквам коляното през 2-3 минути, като е достатъчно само да го разгъна. Даже и моите май скърцат, ама съм спрял да обръщам внимание. Това във връзка защо нещата постепенно се променят и издават звуци.

Важно е дали имаш болка. При ставите това е водещо. Дори деформираните стави  се нагаждат към натоварванията на собственика си (или по-точно той си нагажда битовите дейности според ставите). Все пак някакви еластични бинтове или наколенки (на д-р Ливайн :D ) ще ти укрепят коленете. Ако нямаш проблеми със стомаха може да пиеш Diclac. Може да мажеш ставите с Feloran gel и Diclofenac. Може да идеш на рентген (ако GP-то ти не ти даде  направление да кажеш “ДУС на колянна става” ). Рентгенолога ще напише какви са измененията, ако има такива.

АЧ

08.11.10
08:04

казано от Yanislav на 08.11.10, 07:13:

Здравейте,
от около месец едното ми коляно(дясното) при клякане (обикновено клякане вкъщи или където и да е) коляното издава някакъв звук - не мога да го опиша точно - най-наподобява съскане. Почнах вече да се притеснявам, на лявото ми коляно преди 2 години си изкарах капачката, а дясната капачка преди 10тина години може я бях пукнал в един ръб в парка до нас, в резултат на което имах 8 шева. От както почна така да ми “скърца” коляното смених програмата си и спрях да тренирам краката, ама продължава да си издава този звук. От 3-4 седмици играя всяка неделя мач.
Какво бихте ме посъветвали, чувствам се като някоя бабка с тия колена :(

С колко кг. тежести правиш клек ?

YA

08.11.10
08:37

Стигал съм до 120 кг, но повече от 90-100 вече не слагам, страх ме е да не стане някоя бела с лявата капачка (тази която съм измествал/вадил).
introducer - От тази седмица съм по стария си режим и днес ми е ден за крака. Ще вида дали ще има болка

YA

08.11.10
18:27

Няма да едитвам, за да се види темата.
Днес след 2 серии клек загрявка с празен лост  изпитах много гадна болка и в двете колена. Правих рамене.
Тази седмица ще потърся личната за направление.
А вие какво може да ме посъветвате - да спра ли да натоварвам краката по какъвто и да начин ? Интересното е, че докато играя мач коленете не ме болят.

АЧ

08.11.10
18:57

Друго е клек, друго е мач. И аз като играя мач или волейбол не ми пукат колената, но като клекам ми пукат.

08.11.10
18:58

Лошо. Каквото ти написах горе + никакво клякане. Почини известно време. Бягането и футбола е различно, ти си прецени дали да го спреш.

08.11.10
19:53

Може би трябва да спреш клека. Що не опиташ бедрено разгъване с 10-20 кг как ще ти действа на краката.

08.11.10
23:11

Моите стави пукат от както се помня, поне от 20 години (някъде от както влязох в пубертета, преди това не помня как беше).
Мога да си пукам пръстите един по един или заедно, раменете, китките, коленете, кръста. Даже врата ми пука като го завъртя рязко.

YA

09.11.10
06:38

Да подобно на introducer мойте колена също пукат - само да ги разгъна и пукат.
Когато клекна -свободно вкъщи - едното ми коляно издава един тих звук подобен на съскане, незнам как да го опиша. Интересното е, че в залата при клека ме болят и двете колена. Ще отида да се посъветвам с лекар, не искам да си прецакам краката на толкова ранна възраст. Ако трябва ще спра да тренирам крака в залата и ще търся някакви алтернативи как да ги тренирам

10.11.10
19:20

Тренирай ги изометрично. Няма движение в ставите и няма да им се налага да пукат:) Освен това изометричните упражнения помагат при възстановяване от травми. Започни с бедрено разгъване, сгъване и повдигане за прасец. Виж как ще ти се отразят и на по-късен етап може да включиш и лег преса.

YA

12.11.10
20:20

Не знам как да ги тренирам по-този начин, може ли да пуснеш видео как се изпълняват такът тип упражнения или да обясниш подробно.
Благодарско предварително :)

12.11.10
20:59

казано от Yanislav на 12.11.10, 20:20:

Не знам как да ги тренирам по-този начин, може ли да пуснеш видео как се изпълняват такът тип упражнения или да обясниш подробно.
Благодарско предварително :)

Изометричните упражнения са статични, т.е няма движение в ставите и мускула не съкращава и разтяга по своята дължина, както при динамичния (изотоничиия) режим на работа. Например при упражнения за прасец повтигаш плавно тежестта и задържаш за няколко секунди. Така и с останалите упражнения. Изометричните упражнения са най-полезни когато мускулите извършват най-трудната работа, т.е са максимално съкратени. Задържай по следната схема:

40-50% от максималната тежест - 15-20 секунди
60-70% от максималната тежест - 6-10 секунди
80-90% от максималната тежест - 4-6 секунди

Изометричните упражнения са много добри за покачване на силата, но това е валидно само за статичните задържания. При динамични движения нещата са по различни. Така и или иначе ако се занимаваш достатъчно дълго с изометрични упражнения ще си способен да вдигаш сериозни тежести. На видеото момчето прави изометрична лег преса с 565 кг за 5 секунди. Успех!

http://www.youtube.com/watch?v=E11ITAapiWg
http://www.youtube.com/watch?v=jztNKqED58Q&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=fBzT3ySoEDE&feature=related

Мнението беше редактирано от default на 12.11.10 21:09.

YA

13.11.10
10:07

Ок благодаря ти за съдействието. Колко упражнения да правя в тренировка за крака с изометрични упражнения ? И по колко серии за упражнение (ако се едно такова задържане се води серия разбира се).

13.11.10
14:25

Като за начало прави бедрени сгъвания, разгъвания и повдигане за прасец. На по-късен етап включи лег преса. Прави 3х20 секунди за всяко с 50% от максималната тежест (тежестта, която можеш да задържиш за 1-2 секунди, а не тежестта, с която правиш нормалните вдигания). Това разбира се е само ориентировъчно. Ти сам определяш интензивността си на трениране :) Аз лично задържам докато започна да усещам едно загряване/парене в бедрата и спускам малко преди да настъпи отказа. Не си засичам секунди. Чел съм разни изследвания в нета, че най-ефикасно било да се задържа 85-90% от максимума за 6 секунди. Но дали това е така, докато не опита човек няма как да знае :) Спускането го прави плавно, около 5 секунди. Междудругото има системи за трениране изцяло с изометрични упражнения. Ако се запалиш, може да поровиш в нета за Pete Sisco и John Little. Имат редица книги и изследвания на тази тема. Най-популярната им система се казва Max Contraction. Общо взето става дума за тренировка за цяло тяло, протокол от 4 комплексни упражнения, 4 серии х 20 секунди с постепенно покачване на тежестта. Прави се три пъти седмично с различни упражнения на всяка тренировка. Успех!

http://www.youtube.com/watch?v=zzFUWrUR0XQ&feature=related

Мнението беше редактирано от default на 13.11.10 14:55.

YA

13.11.10
16:25

Благодаря :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1